1 Aardrijkskunde : BeneluxDovnload 116.24 Kb.
Datum14.08.2016
Grootte116.24 Kb.
HADESQUIZ 2010-2011
Reeks 1
1)Aardrijkskunde : Benelux
1 afb.
Riviertje dat ontspringt in de provincie Luik nabij het dorpje Lierneux. Zoals u ziet op de afbeelding loopt het bijna pal noordwaarts om nabij Targnon uit te monden in de Amblève . Welk rivier?
Antwoord: Lienne 2)Actualiteit
Begin augustus lazen klanten van een grootbank op hun rekeninguittreksels dat hun bank beslist had om vanaf 11 augustus de limiet voor het afhalen van geld aan de bankautomaat voor 60-plussers te verlagen van 2.500 naar 1.000 euro per week, of ze dat nu zelf wilden of niet. Goed bedoeld of niet, zo had o.m. OKRA, Vlaanderens grootste seniorenorganisatie, het niet begrepen. Deze vereniging sprak van zuivere discriminatie op basis van leeftijd. Toen ook het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en vervolgens ook de politici op de kar sprongen, was het hek van de dam. De grootbank kon niet anders dan de maatregel afvoeren, vooraleer hij in werking was getreden. Om welke grootbank ging het?
Antwoord : ING
3)Kunst
3 afb.
Enkele werken van een groot kunstenaar. Wie?
ANTWOORD : SALVADOR DALI
4)Fauna
2 afb.
Op de afbeeldingen ziet u de Accipiter Gentillis .Een volwassen exemplaar kan een lengte hebben tussen 49 en 66 cm. Hij heeft korte, brede vleugels en een lange, bijna vierkante staart. De volwassen vogel heeft een witte lijn boven het oog, een zwarte kruin en donkere veren in de oorstreek. Het vrouwtje is veel groter. Het is een stille vogel. Slechts in de broedtijd kan men verschillende soorten gekekker horen. Deze roofvogel vangt middelgrote vogels en zoogdieren. Hoofdprooien in onze contreien zijn postduif, houtduif, Vlaamse gaai en konijn. Het nest, ook wel horst genoemd, wordt met dode takken gebouwd hoog in de boomkruin in een gaffelvormige tak, of aanleunend tegen de stam. Geef ons zijn naam.
Antwoord : Havik
5)Film
2 afb. Deze Italiaanse actrice werd geboren in 1941 en is vooral bekend van enkele sekskomedies uit de seventies hoewel ze later toch ook het meer deftige werk niet schuwde aan de zijde van toch wel gerenommeerde acteurs .Enkele films: “Malizia “ uit 1973,”Pecato Vienale” uit 1974,” Divina Creatura “ met Mastroani, ”Passione d’amoré” uit 1981 met Jean Louis Trintignan en “l’Avaro “ uit 1990 met Alberto Sordi. Wie ?

Antwoord : Laura Antonelli

6)Geschiedenis :USA :Onafhankelijkheidsoorlog 1 afb.
Winter 1777, Washingtons troepen hebben zopas de slag bij White Marsh bevochten en trekken zich terug op zoek naar een winterkwartier. Washington kiest voor een vallei nabij Philadelphia ingesloten tussen heuvels waar zijn leger een blijvende bedreiging vormt voor de Britse troepen . De in elkaar getimmerde hutten bieden nauwelijks bescherming aan de 12 000 manschappen ,bovendien is er een constant gebrek aan voedselvoorraden. Ongeveer 2000 patriotten zullen de ontberingen van de winter niet overleven . Von Steuben, een Pruisisch officier brengt de troepen discipline bij en uiteindelijk door een toestroom van verse vrijwilligers zal Washingtons leger versterkt uit dit winterkamp komen. Op 19 juni 1778 marcheren ze uit het kamp. Een overwinning werd behaald, niet op het slagveld maar een overwinning van de wil en doorzetting . De oorlog zou nog 5 jaar aanslepen en uiteindelijk leiden tot de onafhankelijkheid . Geef ons de naam van dit winterkwartier of de naam van de vallei welke dezelfde is.
Antwoord : Valley Forge 7)Literatuur 1 afb.
Deze Franse auteur ,geboren als Jacques Thibault (1844 – 1924) ,debuteerde in de literatuur met een studie over Alfred de Vigny. Hij werd in brede kringen bekend met de roman”Le crime de Sylvestre Bonnard’”Het hoofdpersonage is een prachtige oude geleerde in wie de schrijver zijn eigen beeld geïdealiseerd heeft willen weergeven. Deze figuur van de wijze keert in vele boeken terug zoals het personage Brottauxin in“Les dieux ont soif” uit 1912.
Een ander bekend werk is “La rôtisserie de la Reine Pédauque “uit 1893. Vermelden we nog dat hem in 1921 de Nobelprijs werd toegekend. Wie ?
ANTWOORD : ANATOLE FRANCE

8)Muziek
Wie hoort u hier ? ANTWOORD:GUY MORTIER 9)Sport 1 afb
Deze Amerikaanse zwemmer (geboren in 1965) kan beschouwd worden als een verre voorloper van Michael Phelps . Inderdaad op de Olympische Spelen van Seoel in 1988 behaalde hij 7 medailles ,waarvan 5 gouden. Verrassend was wel dat hij op zijn favoriete onderdeel : de 100 meter vlinderslag door de op dat moment relatief onbekende Anthony Nesty uit Suriname werd geklopt. In totaal won onze zwemmer 11 Olympische medailles (8 g , 2 z , 1 b) en dit op 3 OS :Zijnde 1984 – 1988 – 1992. Naam van deze zwemmer
ANTWOORD :MATT BIONDI

10)Varia
Het is een netwerk van “trage wegen” in Wallonië. Ze zijn voorbehouden aan niet-gemotoriseerd verkeer zoals fietsers, ruiters, skaters en wandelaars. Men gebruikt oude jaagpaden en voormalige tram- en treinbeddingen. In haar eindstadium zal er zo’n 2000 km ter beschikking staan. Hoe noemt men nu dit netwerk?
ANTWOORD: RAVEL (Réseau Autonome des Voies Lentes)

11)Wetenschappen en techniek :Weerkunde 1 afb.

Van Armand Pien kregen we het begrip ‘straalstroom’ mee .Een tijdje geleden maakten we via zijn opvolger Frank De Boosere kennis met een prachtig Nederlands woord. Het is een omschrijving voor een koude periode die in de maand juni optreedt. Het kan in die periode al wel warm worden,maar dat wordt vaak afgewisseld met een kille en bewolkte fase – zeker naar de avonden toe –zodat hierdoor de toch intense junizon geen overuren maakt. Hoe noemt men die koude periode in juni .De naam is onder meer afgeleid van dieren die in die periode een bepaalde handeling ondergaan.
ANTWOORD SCHAPENSCHEERDERSKOUDE
12)Portugal 4 afb.
Stad aan de voet van de Serra de Santa Catarina. Hier ligt voor de Portugezen de wieg van het koninkrijk. Het was hier dat een afgezant van de Westgoten de boer Wamba tot koning uitriep. Hij stak een dode olijftak in de grond en zou het koningschap aanvaarden als deze tak in bloei schoot. Dat gebeurde. De burcht is een imponerende Romaanse vesting. In het midden staat het 27m hoge belfort.  Beneden staat het paleis van de hertogen van Braganca. Verder vinden we het Carmo-klooster , het 16de eeuws stadhuis, de Nossa Senhora da oliveirakerk en de 14de eeuwse San Francisco kerk. Tot slot vermelden we nog dat deze stad in 2012 samen met Maribor culturele hoofdstad van Europa zal worden.
ANTWOORD: GUIMARAES

REEKS 2
13)Aardrijkskunde :Frankrijk.
1 afb.


Het Maladettamassief is met zijn pico d’Aneto van 3404m het hoogste punt van de Pyreneeën tout court. Welke berg echter met een hoogte van 3289m is de hoogste Pyreneeëntop op Frans grondgebied?
Antwoord: Vignemale
14)Actualiteit
Ei zo na was weer een Belgisch bier in buitenlandse handen gevallen. De Antwerpse brouwerij De Koninck stond al enige tijd te koop en het Nederlandse Heineken lag op de loer. Maar dankzij een andere Belgische brouwerij moest Heineken de duimen leggen en bleef het met een kater zitten. Welke Belgische brouwerij kocht begin augustus Brouwerij De Koninck en zorgde er aldus voor dat De Koninck Belgisch bleef?
Antwoord: DUVEL MOORTGAT
15)Kunst Schilderkunst. 3 afb.
Geboren in Litouwen (1893) verhuisde deze man al vlug naar Parijs.
Daar schilderde hij vooral stillevens met donkere wolken en zwiepende bomen. Ook maakte hij sprekende portretten. Zijn naam graag.
ANTWOORD: CHAIM SOUTINE

16Fauna en flora 2 afb.
Deze vlinder met Latijnse naam Argynnis paphia is een dagvlinder uit de familie Nymphalidae, de vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders. Het is een grote en opvallende vlinder met een vleugellengte van 27 tot 35 mm. Aan de enterhaakvormige vlekken op bovenkant van de vleugels kan men de mannetjes herkennen. De onderkant van de achtervleugel is groenig met zilverkleurige strepen.
De vlinder heeft veel nectar nodig en leeft in gemengde en naaldbossen. Die nectar vindt hij meestal in de wilde marjolein en distels. De vlinder komt in vrijwel heel Europa voor. De vliegtijd is van mei tot en met september. Graag zijn Nederlandse naam.
ANTWOORD:KEIZERSMANTEL
17)Film .Frans
Een landmijn ontploft in de Marokkaanse woestijn en jaren later doorboort een kogel Bazils hersenen .Het eerste voorval heeft van hem een wees gemaakt , door het tweede voorval kan hij op elk moment sterven . Bazil besluit wraak te nemen op de wapenfabrikanten die zijn leven hebben verwoest en krijgt hierbij de hulp van een legertje bijzondere kleurrijke marginalen. Tot hier de korte inhoud van een film ,een misdaadkomedie, van Jean Pierre Jeunet. Geef ons de titel van deze film met in de voornaamste rollen Danny Boon, André Dusollier en Dominique Pinon.
Antwoord : Micmacs a tire- larigot

18)Geschiedenis


Hij was de jongste zoon van Hendrik II en Eleonora van Aquitanië. Aangezien hij de jongste was, ontving hij geen gebieden op het vasteland, wat zijn bijnaam verklaart. Na de dood van zijn broer Richard Leeuwenhart in 1199 volgde hij hem op, overigens niet zonder slag of stoot. Al in 1184 betwistten hij en Richard elkaar de erfopvolging van Aquitanië, wat leidde tot veel onderlinge onmin. In 1185 kreeg hij het bestuur over Ierland, waar hij zich binnen zes maanden zo onpopulair wist te maken, dat hij het land moest verlaten. Nadat Richard Leeuwenhart in de zomer van 1190 vertrokken was voor de Derde Kruistocht, deed hij een poging de macht te grijpen, de coup mislukte en Richard vergaf hem deze misstap. Aangezien Richard hem voor zijn dood als opvolger had aangewezen, werd hij in Engeland algemeen als koning geaccepteerd. Na de slag bij Bouvines (1214) raakte hij vrijwel alle gebieden in Frankrijk kwijt. Door zijn eigen onbetrouwbaarheid had hij de trouw van veel van zijn leenmannen verspeeld. Met zijn 2de vrouw Isabella van Angoulême, die 20 jaar jonger was,kreeg hij vijf kinderen, onder wie de zoons Hendrik en Richard van Cornwall. Op 15 juni 1215 werd hij gedwongen bij Runnymede de Magna Carta te tekenen. Hij overleed op 18 of 19 oktober 1216 aan dysenterie en werd begraven in de kathedraal van Worcester. Zijn negenjarige zoon volgde hem op als Hendrik III. Wie?
ANTWOORD :JAN ZONDER LANDMediabestanden

19Literatuur Jeugdliteratuur 2 afb.
Als kind vond deze schrijfster (geboren in Zwevegem in 1961) maar 2 dingen echt belangrijk op school : de tekenles en opstellen schrijven en dat zou ze blijven doen. Bekendheid verwierf ze vooral met haar boeken over Vos en Haas,die ze samen met de tekenaar Thé Tjong-Khing maakt. Voor haar boek “ Vos en Haas en de dief van Iek “ ontving ze in 2006 een zilveren Griffel .Voor “Kookboek Vos en Haas’ kreeg ze in 2008 een Gouden Uil vanwege de jonge lezers. Wie?
ANTWOORD: Sylvia van den HEEDE


20)Muziek Geef de naam van de componist.
Antwoord : Johann Sebastian BACH (Toccata en fuga in d)
21)Sport.
Tennis. In het tennis heet het jaarlijkse landenkampioenschap voor mannen de Daviscup, dat voor vrouwen de Federation Cup, of kortweg de Fedcup. Er bestaat echter ook een landenkampioenschap voor gemengde teams, waarbij elk land één mannelijke en één vrouwelijke speler afvaardigt. Begin dit jaar won Slowakije met Cibulkova en Hrbaty de eindronde door Rusland met Safin en Safina te verslaan. Hoe heet dit kampioenschap?
Antwoord : HOPMAN CUP

22)Varia 1 afb.
Op de afbeelding ziet u een lege fles . Onderaan ziet u het holle gedeelte van de bodem ,dit dient om het stapelen te vergemakkelijken omdat de hals van een andere fles hier min of meer in past .Dit holle gedeelte van de bodem heeft een specifieke naam .U voelt ons al komen ,hoe heet dit onderdeel? Antwoord : De Ziel

23)Wetenschappen en techniek Scheikunde 1 afb.

In 1972 produceerde een team onder leiding van de Amerikaanse biochemicus Ray Fuller langs synthetische weg de stof fluoxetine. 15 jaar later werd hieruit een antidepressivum gevormd .Fluoxetine vermindert het tempo waarin serotonine ,een soort zenuwchemicaliën,opnieuw wordt geabsorbeerd. Daardoor komt er meer serotonine beschikbaar,zodat een depressie vermindert.


Fuller maakte bij zijn werk gebruik van onderzoek van de Zweedse neuroloog Arvid Carlsson die een ander depressivum ontwikkelde,dat later werd teruggetrokken wegens nevenverschijnselen. Onder welke benaming kennen wij fluoxetine als geneesmiddel ?
ANTWOORD: PROZAC

24)Portugal 3 afb.
Het is een Portugese laatgotische stijl met rijkelijke architecturale versieringen gedateerd in het begin van de zestiende eeuw. Een gebouw in deze stijl heeft allerhande decoraties die verwijzen naar de zee en naar de ontdekkingsreizen. De periode, waarin deze stijl toegepast werd, is deze van de reizen van Vasco da Gama en Pedro Álvares Cabral. In de architectuur wordt deze decoratieve stijl gekenmerkt door ingewikkelde virtuose versieringen in portalen, vensters, kolommen en arcaden. De stijl werd voor het eerst toegepast door de Franse beeldhouwer en bouwmeester Diogo Boitac en zijn meesterwerk is het Hiëremonietenklooster in Belém. .
De kerk en de kapittelzaal van het klooster van de Orde van Christus in Tomar behoren tot de schitterendste uitingen van deze kunst. Hier valt het grote raam uit de kapittelzaal het meest op. Met zijn op fantastische wijze gebeeldhouwde organische vormen en gevlochten touwen, verwerkt rond het kruis is dit duidelijk een hoogtepunt van de stijl die we u vragen.
ANTWOORD:MANUELIJNSE STIJL
REEKS 3
25)Aardrijkskunde : Afrika 1 afb. Woestijn in Niger ruwweg begrensd in het westen door het Aïr gebergte, in het noorden door het Algerijnse Ahagar gebergte ,in het oosten door het Tsjaadse Tibesti gebergte en in het zuiden door het bekken van het Tsjaadmeer. De woestijn heeft een oppervlakte van 400 000km² en is zeer dun bevolkt . De naam van dit gebied is afgeleid van het Toeareg woord voor woestijn zoals ook Sahara is afgeleid van het Arabische woord voor woestijn . Welke zandbak bedoelen we?
ANTWOORD: TENERE WOESTIJN
26Actua
Ruim 2.000 mensen zochten op zondag 11 juli om klokslag 15 uur het ruime sop in een vijftiental Vlaamse steden en gemeenten. Ook in 12 gemeenten in Wallonië dook men in het water. Ze sprongen massaal in een rivier speciaal voor een Europese actie, die in 2002 is ontstaan aan de Elbe in Duitsland, om aandacht te vragen om een krachtig waterbeleid te voeren. Zo kon je in Oost-Vlaanderen een sprong wagen o.m. in Gent, Dendermonde, Ninove, Wetteren en Wachtebeke. Wat is de naam van de Europese actie?
Antwoord : THE BIG JUMP
27)Kunst Mozaïekkunst. 2 afb.
U kunt 2 punten verdienen, een voor de naam van de stad en het andere voor de naam van de kerk waarin deze prachtige mozaïeken te bewonderen zijn.
ANTWOORD: A. RAVENNA B. SAN APOLLINAIRE (nuovo)
28)Fauna en flora 2 afb.
De Latijnse naam van deze boom is Rhus typhina.Deze boom behoort tot de pruikenbomenfamilie. Hij wordt tot 4,5 m hoog en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Er zijn twee Nederlandse benamingen voor deze boom. Geef ons één van beide.
Antwoord : FLUWEELBOOM of AZIJNBOOM

29Film 2 afb.
U ziet een foto van Paul Muni in een film uit 1932 en een foto van Al Pacino in een remake van dezelfde film uit 1983. Geef ons de titel .
Antwoord: Scarface


30)Geschiedenis
Na een schijnproces werd de 19-jarige vrijheidsstrijdster Jeanne D’Arc veroordeeld tot de
brandstapel in 1431. In welke stad, op de Place du Vieux Marché, werd het vonnis door de Engelsenvoltrokken ?
Antw. ROUEN
31)Literatuur
Wij geven U een korte samenvatting van een boek. In een Colombiaans dorpje wordt een bruiloft gevierd, maar de vreugde is van korte duur: de bruid blijkt nl. geen maagd meer te zijn. Na korte tijd wordt de naam van de vermoedelijke schuldige achterhaald, Santiago Nasar. De broers van de bruid slijpen hun messen om Santiago Nasar naar de andere wereld te helpen. Hoewel ze iedereen op de hoogte brengen van hun plannen, in de hoop nog tegengehouden te worden, slaagt niemand erin om de ongelukkige Santiago te waarschuwen zodat de broers uiteindelijk toch de moord begaan en Santiago voor zijn deur neersteken. Titel van dit werk uit 1891?
Antwoord : KRONIEK VAN EEN AANGEKONDIGDE DOOD (van Gabriel Garcia Marquez)

32)Muziek. Geef de naam van de componist.
Antwoord: Felix MENDELSSOHN-BARTHOLDY (Italiaanse symfonie)
33)Sport

Autorennen. Brits autocoureur, geboren in 1936. Begon met racen in 1956. Hij debuteerde in 1960 in de formule 1 voor Lotus, toentertijd geleid door Colin Chapman en zou zijn gehele loopbaan voor Lotus blijven rijden. Zijn eerste overwinning behaalde hij in 1961 op het circuit van Pau in Frankrijk. Hij werd wereldkampioen in 1963 en 1965, tweede in 1962 en derde in 1964 en 1967. Voorts won hij in 1965 de Indianapolis 500. Tussen 1962 en 1968 won hij 25 Grand Prix-races, één meer dan het tot dan toe geldende record van Miguel Fangio. Hij verongelukte in 1968 op het natte circuit van Hockenheim in Duitsland. Wie?
Antwoord: Jim CLARK


34)Varia :Mode. 2 afb.
Wat u zoekt is een zeer kort jasje met lange of korte mouwen, zowel gedragen door mannen als vrouwen. Het heeft zijn oorsprong in de dracht van de Spaanse stierenvechters.
Op de afbeeldingen ziet u het jasje gedragen door enkele dames en ook de versie van een stierenvechter. Geef ons de juiste Nederlandse naam.
ANTWOORD :BOLERO


35)Wetenschappen en techniek Uitvindingen en techniek. 1 afb.
Dit wapen ,vervaardigd in België ,meer bepaald in Herstal in de wapenfabriek van FN is de FN 5,7 mm Bij de introductie op de Amerikaanse markt gingen al stemmen op om het wapen te verbieden.Op zijn website pakte FN er toen mee uit dat de kogels die door het wapen worden afgevuurd van op een afstand van 200 meter zonder moeite kogelvrije vesten kunnen doorboren.Het wapen werd het favoriete pistool van de Mexicaanse drugkartels en kwam vorig jaar weer in het nieuws : het was immers zulk een wapen dat majoor-psychiater Nidal Hasan hanteerde voor zijn moordraid op de militaire basis Fort Hood in Texas. Welke bijnaam kreeg dit wapen in de USA ?

ANTWOORD: COP KILLER GUN

36)Portugal 2 afb.
Het is een bolvormige koperen kookpot die vroeger gebruikt werd door vissers.
Zij stoofden de schelpdieren in olijfolie met een scheut port of wijn.
Het deksel behield alle aroma's tot de pan bij het serveren geopend werd .
Ideaal voor visschotels. Maar ook gerechten met kip en vlees kunnen erin klaar gemaakt worden. Wat Tapas en Paella voor Spanje zijn, is deze pan het voor Portugal. De naam die wij u vragen verwijst zowel naar de naam voor de kookpot als voor het gerecht dat erin wordt klaargemaakt.
ANTWOORD:CATAPLANAREEKS 4
37)Aardrijkskunde :India . 1afb.
Een korte vraag . Geef ons de naam van de zeestraat tussen het Indische vasteland en Sri Lanka. Op de afbeelding aangeduid met de witte rechthoek
Antwoord:Palkstraat


38)Actualiteit
Na het ontslag van bisschop Roger Vangheluwe in april van dit jaar, werd kanunnik Koen Van Houtte verkozen tot diocesaan administrator om voorlopig het bisdom Brugge te besturen. Intussen benoemde aartsbisschop Léonard de voormalige hulpbisschop van Mechelen-Brussel tot nieuwe bisschop van Brugge. Zijn naam?
Antwoord: Jozef DE KESEL

39)Kunst(Schilderkunst) 3 afb.
Frans schilder, tekenaar en etser (1684-1721). Zijn buitengewone betekenis ligt in de ontwikkeling van bepaalde types schilderingen: de “fêtes galantes” en “fêtes champêtres”, genres die de gehele 18de eeuw bijzonder populair waren en waarin verbeelding en werkelijkheid op harmonieuze wijze zijn versmolten. Tevens was hij ook de eerste die de rococostijl introduceerde in de schilderkunst. Wellicht zijn bekendste werk is “L’embarquement pour l’île de Cythère” (“Inscheping naar Cythera). Vermelding verdienen ook prachtige portretten als “Gilles” en een van zijn laatste grote werken “Het uithangbord van de kunsthandelaar Gersaint”. Wie?
Antwoord : Antoine WATTEAU


40)Fauna en flora
1 afb.
De Tragopogon pratensis is een plant uit de composietenfamilie en komt voor in onze streken. Het bloemhoofdje van de plant sluit zich tegen de middag. De plant heeft gele lintbloempjes en bloeit van mei tot juli. Graag de Nederlandse benaming voor deze plant.
Antwoord: GELE MORGENSTER

41FILM

We zoeken twee Canadese filmregisseurs,vader en zoon . Papa regisseerde o.a. Meatballs, Ghostbusters, Legal Eagles, Twins, Ghostbusters II, Kindergarten Cop, Dave, Junior, Six Days Seven Nights, Evolution en My Super Ex- Girlfriend. De zoon is iets minder lang bezig en stond tot hiertoe in voor o.a. Thank You for Smoking , Juno, en Up in the Air. Wat is hun b achternaam? Antwoord: Ivan en Jason Reitman

42)Geschiedenis.
We geven U de namen van de belangrijkste graven en gravinnen van een graafschap, ergens in onze gewesten. Om welk graafschap gaat het? Reinier Langhals, Boudewijn I (gehuwd met Richildis), Boudewijn VI van Constantinopel, Margareta van Constantinopel, Jan van Avesnes, Albrecht van Beieren, Jacoba van Beieren. Met Filips de Goede begon ook hier de Bourgondische tijd. Antwoord : HENEGOUWEN
43)Literatuur
Deze Japanse auteur werd geboren in 1949 in Tokio .Zijn vader was een boedhistische priester, zijn moeder een koopmansdochter. De ouders van de auteur gaven les in Japanse literatuur. Hij had veel interesse voor de Amerikaanse literatuur en daardoor onderscheidde hij zich al heel snel van andere Japanse auteurs. Aan de Waseda universiteit in Tokio volgde hij een opleiding toneel.
Enkele werken : - South of the border,West of the sun (1992) - After dark (2004) Norwegian Wood ‘ waarmee hij in 1987 debuteerde naar een liedje van de Beatles en Kafka op het strand. In januari 2009 verscheen zijn nieuw boek ‘Waarover ik praat als ik over hardlopen praat” Antwoord M U R A K A M I
44)Muziek.
Naam van deze progressieve groep uit eind jaren 60.
Antwoord: KING CRIMSON

45)Sport Turnen
Het gezicht van het internationale turnen is veranderd toen de Roemeense Nadia Comaneci in de jaren ’70 op de mat verscheen. Het was het begin van het tijdperk van de turnende kindvrouwtjes die tot vandaag nog altijd met de prijzen gaan lopen. Achter Comaneci zat een eminent Roemeens toptrainer die nadien naar de Verenigde Staten uitweek en er ondermeer Mary Lou Retton naar Olympisch goud leidde. Zijn naam ?
Antwoord : Bela KAROLYI

46)Varia
We gaan deze keer op zoek naar een dans. Lang geleden werd die gedanst om het bezoek het huis te laten zien. Iedereen danst (of host zegt men ook) in een rij achter elkaar, met ten minste één hand op de schouder van degene voor hem in die rij. De mogelijke vrije hand mag geplaatst worden op een plek naar keuze. Gedurende de dans kan de wandelrichting naar believen worden omgekeerd. Deze dans wordt onder andere gedanst op bruiloften en tijdens carnavalvieringen.
Hoe noemen wij die dans? ANTWOORD: POLONAISE
47)Wetenschappen en techniek Geneeskunde 2 afb.
We zoeken de naam van een stukje DNA aan het uiteinde van een chromosoom. Bij iedere celdeling wordt het gevraagde een stukje korter . Dit stukje DNA kun je vergelijken met het stukje plastic aan het uiteinde van een schoenveter. Deze slijt bij gebruik. Als het gevraagde te kort wordt gaat het DNA van de chromosoom schade oplopen zoals een veter gaat rafelen als het plasticje slijt. De cel kan zich niet meer delen,wordt oud en gaat dood. Mocht het gevraagde zijn lengte blijven behouden,dan kan de cel zich blijven delen en eeuwig leven.
Als het gevraagde korter wordt ,dreigen veroudering en ziekten zoals kanker en vaatziekten.
Om het gevraagde op lengte te houden is lichaamsbeweging van groot nut.
De ontdekking ervan gebeurde omstreeks 1984 door Elisabeth Blackburn , Jack Szostak en Carol Greider die hiervoor in 2009 de Nobelprijs geneeskunde ontvingen
Hoe noemt dit uiteinde van een chromosoom?

ANTWOORD: TELOMEREN

48 )Portugal 2 afb.
Deze rivier ontspringt op een hoogte van 750 m in het Galicische Meiragebergte bij de stad Galiza en mondt 340 km verder uit in de Atlantische Oceaan ten zuiden van Guarda en ten noorden van Caminha. De laatste 75 km vormt ze de grens tussen Spanje en Portugal. Een zijrivier is de Sil. Geef ons de naam van deze rivier.

ANTWOORD: MINHO

REEKS 5


49)Aardrijkskunde: Zuid Amerika
Eilandenarchipel ten noord- oosten van Vuurland . De eilandengroep bestaat uit westelijk……. ,oostelijk…… ,Weddel eiland en de kleine Jason eilanden . Hoogste punt is met zijn 705m hoogte de Mount Adam. Welke eilanden bedoelen we?
Antwoord: Falkland eilanden

50)Actualiteit 1 afb.
Vier jaar geleden hielden de Olifant en de Kleine Reuzin 600.000 bezoekers in de ban in de Antwerpse binnenstad. Dit jaar wilde de Zomer van Antwerpen nog beter doen met De Duiker, zijn Hand en de Kleine Reuzin. Het verhaal dat inspeelt op de ontstaansgeschiedenis van Antwerpen en de bewegingen van de imposante Duiker – op zoek naar zijn nichtje, de Kleine Reuzin - verstomden de massa nog meer. Welk Frans straattheatergezelschap tekende voor dit reuzenspektakel in de straten van Antwerpen?
Antwoord : ROYAL DE LUXE

51)Kunst Architectuur. 1 afb.
Deze Vlaamse hedendaagse architect is een opvallend vertegenwoordiger van de “Nieuwe Eenvoud” die de laatste decennia van de 20e eeuw tot ontwikkeling kwam.
Werken van hem zijn o.a. het Rubens paviljoen op de Wapper, het Roger- Raveel museum in Machelen aan de Leie ,een uitbouw aan de Singel (zie foto) en last but not least het museum M in Leuven. Wie?
ANTWOORD: STEPHANE BEEL
52)Fauna en flora. 2 afb.
Deze dieren vormen een kleine orde (de Hyracoidea) van op knaagdieren lijkende zoogdieren uit Afrika en Azië. Maar eigenlijk zijn zij het meest verwant aan de slurfdieren en zeekoeien. Welke ,in groep levende dieren, zoeken wij?
Antwoord: KLIPDASSEN
53)Film 1 afb
Deze in 1977 geboren Iers-Duitse acteur is dit jaar definitief doorgebroken met rollen in Hunger en Inglourious Basterds. Daarvoor was hij reeds te zien in o.a.” Angel”, “300” en “Eden Lake” .Hoe heet deze acteur? Zijn naam verschilt slechts één letter van een Duitse regisseur.
Antwoord: Michael Fassbender.
54)Geschiedenis.Rome
Hij wordt algemeen beschouwd als de keizer die het Romeinse Rijk definitief op weg zette naar het christendom, toch was hij zelf geen christen.
De voornaamste reden waarom men dit wel denkt is omdat hij in 312 tijdens de veldslag bij de Milvische brug tegen de usurpator Maxentius zijn soldaten een symbool liet aanbrengen op hun schilden, waarvan christenen geloofden dat dit het labarumsymbool was. Onder historici is er echter discussie of dit teken een zuiver christelijke, een heidense of een astronomische betekenis had. Zo bracht hij ook na zijn overwinning offers aan de Romeinse goden. Dat hij zijn overwinning toeschreef aan de god van de christenen is dus verre van zeker. Het labarum en het ermee geassocieerde motto "in hoc signo vinces" (in dit teken zal je overwinnen) zou volgens de overlevering aan hem zijn verschenen in een visioen , wat zou hebben geleid tot zijn uiteindelijke bekering tot het christendom. In de jaren die volgden zou hij zijn militaire overmacht op zijn rivalen in de uiteenvallende tetrarchie consolideren. Hij stierf in 337.
ANTWOORD: CONSTANTIJN DE GROTE

55)Literatuur 1 afb.
Deze Britse schrijfster (geboren in 1952) geldt al lang als één van de gevestigde waarden in de Britse literatuur. Na een studie rechten werkte ze aanvankelijk enige tijd als maatschappelijk werkster. Vervolgens trok ze met haar man,een geoloog, voor enige jaren naar achtereenvolgens Botswana en Saoedie-Arabië.
Ze begon te schrijven op haar 22ste en debuteerde met de roman “Every Day is Mother’s day Ze werd bekroond met de Booker-prize voor het werk “WOLF HALL “
2-ledige vraag : a) de naam van deze Britse schrijfster
b) het boek’ Wolf Hall ‘handelt over een historisch personage.Wie?
ANTWOORD:HILARY MANTEL EN THOMAS CROMWELL


56)Muziek Naam van de zanger?

Antwoord : Robert PALMER

57)Sport. Wielrennen.
Alberto Contador, Lance Armstrong, Marco Pantani, Jan Ulrich en Bjarne Riis zijn de laatste winnaars van de Ronde van Frankrijk voor hun land, respectievelijk Spange, de VS, Italië, Duitsland en Denemarken. Maar welke Franse wielrenner won als laatste de Tour de France voor zijn land?

Antwoord : Bernard HINAULT ( in 1985; Laurent Fignon won in 1984)58)Varia Verkeer. 2 afb.
In de outback van Australië gebeurt het vrachtvervoer in afgelegen regio’s met behulp van wegmastodonten, die in de grootstedelijke gebieden niet zijn toegelaten. Men ziet er vrachtwagencombinaties met een lengte van 36 tot 53 meter. Hun gewicht, exclusief de trekker, mag maximaal 132 ton bedragen en de toegelaten maximumsnelheid is 100 km per uur. Welke naam geeft men aan deze wegmastodonten?

Antwoord : ROAD TRAIN

59)Wetenschappen en techniek
Fysica/chemie.

Engels fysicus, chemicus en natuurfilosoof, die leefde van 1627 tot 1691. Hij was de grondlegger van de analytische chemie. In zijn werk “The sceptical chemist” bestreed hij alchemistische opvattingen en introduceerde hij begrippen als “element” en “verbinding”. Hij verbeterde samen met zijn assistent Robert Hooke de luchtpomp van Von Guericke en ontdekte daarbij de naar hem en Gay-Lussac genoemde gaswet die stelt dat het product van druk en volume van een gas, gedeeld door de temperatuur, constant is. Verder verrichtte hij nog onderzoek op het gebied van de lichtbreking, de hydrostatica en de voortplanting van het geluid. Wie?Antwoord : Robert BOYLE

60)Portugal 2 afb.


Op de afbeeldingen ziet u een Portugese actrice, geboren in Lissabon in 1965.Ze was de revelatie in de film “Pulp Fiction”van Quentin Tarantino,waarin ze het liefje van Bruce Willis speelde. Ook in andere films speelde ze mee, onder meer in “Henry and June” waarin ze in de huid van Anaïs Nin kroop. In 1999 regisseerde ze haar eerste film “Capitaes de Avril” een prent over de Anjerrevolutie. In 2007 kwam de film “Je t’aime , moi non plus” uit. Ook als zangeres kwam ze aan de kost. Haar naam graag.
ANTWOORD:MARIA DE MEDEIROS

REEKS 6

61)Aardrijkskunde en toerisme China. 4 afb. Bejing heeft heel wat te bieden aan de toeristen. Daarom deze tweeledige vraag. We tonen eerst enkele beelden van een paleis in het noordwesten van de stad, aan het Kunmingmeer, dat door keizerin Cixi verkozen werd als haar favoriete verblijfplaats (foto’s van de Suzhoustraat, de marmeren boot en enkele kleinere meren.) Daarna verplaatsen we ons in zuidoostelijk richting en bezoeken een ander tempelcomplex met prachtige gebouwen (o.a. dat van de gebedshal voor goede oogsten,de zaal van de onthouding en enkele andere. ) Geef ons van beide sites de naam.


ANTWOORD: ZOMERPALEIS(Yiheyuan) en TEMPEL VAN DE HEMEL

62)Actualiteit


Vorige maand verkoos de Vlaamse Vereniging van Sommeliers in Brugge voor de zesde keer de beste Belgische wijnen. Bij de rode wijnen won de Cuvée Jul Barrique . Bij de witte wijnen won net als vorig jaar “De Kluizen Cuvée 2003 Juglans”. Maar welke wijn werd verkozen tot beste mousserende wijn? Deze wijn, gemaakt op een domein in Vliermaal, was ook vorig jaar al de beste.
Antwoord: SCHORPION BRUT (ZWART)

63)Kunst(Schilderkunst). 3 afb.
De termen Jugendstill, Art nouveau, Modern style, Liberty style of Stile floreale zijn synoniemen voor de naam die in Europa werd gegeven aan de stijlvernieuwing tussen ca. 1890 en 1910, die zich in vrijwel alle kunstuitingen manifesteerde.
In Nederland bedacht men zelfs nog een eigen bijnaam voor deze stijlvernieuwing, nl. de slaoliestijl, zo genoemd naar een door een Nederlandse schilder in 1895 gemaakte reclameaffiche voor Delftse slaolie. Naam van deze schilder die leefde van 1858 tot 1928?
Antwoord : Jan TOOROP


64)Fauna en flora:
Biologie. 1 afb.
De stamper is het vrouwelijk seksueel orgaan van een bloem. Hij bestaat uit 3 delen: onderaan het vruchtbeginsel of ovarium, dan de stijl of stylus en tenslotte de top van de stamper die dient om stuifmeelkorrels op te vangen. Hoe heet dit bovenste deel van de stamper?
Antwoord : STEMPEL (=STIGMA)
65)Film
Welke acteur herkent U aan de hand van volgende films?
G.I Jane ,28 days ,Young Americans,A perfect murder ,Indian runner ,Carlito’s way ,The portrait of a lady , Appaloosa , Eastern promises, en last but not least ,nee dat zeggen we niet!
Antw. : Viggo MORTENSEN (°20/10/1958)

66)Geschiedenis:Neustrië
Hij werd geboren in 590 te Chaptelat, een dorp nabij Limoges, en werd al snel opgeleid tot goudsmid. Wegens zijn eerlijkheid schopte hij het tot muntmeester en werd zelfs de belangrijkste raadgever van Dagobert I. Hij leefde overeenkomstig de regels van het kloosterleven. Hij liet kerken bouwen gewijd aan Martinus van Tours, de patroon van de Franken, en Dionysius van Parijs, de patroonheilige van de koning. Na de dood van koning Dagobert verliet hij het hof en werd tot priester gewijd. Hij werd bisschop van Noyon - Tournai, met de uitdrukkelijke steun van de geestelijkheid en het volk. De inwoners van zijn bisdom waren voornamelijk ongelovigen en hij richtte zich dan ook op de kerstening van de Vlamingen, de inwoners van Antwerpen, de Friezen en andere barbaarse stammen langs de kust .Verder voegen we er nog aan toe dat hij gevierd wordt op 1 december en dat hij de patroonheilige van de smeden, goudsmeden en metaalbewerkers is ,dat hij nog uitbundig gevierd wordt en menig metaalbewerker op 2 december met een fameuze kater rondloopt!!!! Wie is deze sint ?
Antwoord :Elygius of Elooi van Noyon

67)Literatuur
Pools schrijver (°1921). Hij publiceerde in 1951 zijn eerste sciencefictionroman “De astronauten” en kreeg in 1961 internationale faam met “Solaris”, dat in 1972 werd verfilmd. .Tot zijn verdere werken behoren “Kosmisch avontuur”, “Het congres” en “Keten van kansen”. Naam van deze schrijver die in 1973 de Poolse Staatsprijs voor Literatuur ontving?
Antwoord : Stanislaw LEM
68)Muziek
.
Naam van de groep?

Antwoord : STARSAILOR (Tell me it’s not over)
69)Sport

a) Deze Nederlandse hardrijder op de schaats behoorde in de periode van 1964 tot 1972 tot de absolute wereldtop. In 1964 werd hij op de O.S. in Innsbruck 2e op de 1.500 m. In 1966 en 1967 werd hij wereldkampioen en in 1967 Europees kampioen. Op de O.S. in Grenoble in 1968 veroverde hij goud op de 1.500 meter. In totaal verbeterde hij in zijn carrière 12 keer een wereldrecord. Eind jaren zestig stond hij op de eerste plaats op de Adelskalenderen, de wereldranglijst van het schaatsen.


b) Deze in 1978 geboren Nederlandse tennisser was eind 2003 de nummer 14 op de ATP-ranking. Zijn eerste internationale succes was het winnen van het ATP-tornooi van Milaan in 2003 toen hij in de finale Jevgeni Kafelnikov versloeg. In juni van datzelfde jaar bereikte hij de eindstrijd van Roland Garros, waar hij in 3 sets verloor van Juan Carlos Ferrero. In juli 2004 won hij nog de Dutch Open in Amersfoort. Zijn latere carrière kenmerkte zich echter door veel blessureleed, wat leidde tot een dubbele operatie wegens ernstige schouderblessure en tot het einde van zijn loopbaan in 2008.
Beide Nederlandse sporters dragen dezelfde familienaam. Welke?
Antwoord : VERKERK (Schaatser Kees en tennisser Martin)
70)Varia
Beyerland, Château, Kip, Knaus en Tabbert zijn allen merknamen van één bepaald product. Welk?
Antwoord : CARAVANS

71)Wetenschappen en techniek: Uitvindingen en techniek.
Procédé uitgedokterd door de Amerikaanse uitvinder Cluett, die er zijn weinig voorkomende voornaam aan gaf. Het procédé wordt toegepast op cellulose-vezels van vooral katoenen stoffen, waarbij de vezels in de lengterichting in elkaar gedrukt worden om een later krimpen te voorkomen. Vermeldt het etiket in uw kledij, en we spreken dan vooral van werkkledij, deze naam, dan betekent dat dat ze gegarandeerd minder dan 1% krimpen. Geef ons de naam van dit procédé of de voornaam van Mr. Cluett..


Antwoord : SANFORISEREN - SANFOR

72)Portugal: Sport 1 afb

Portugees wielrenner die geboren werd in 1942 en overleed aan de gevolgen van een valpartij veroorzaakt door een loslopende hond in 1984. Hij was 6 keer kampioen van Portugal,won 5 etappen in de tour waaronder de legendarische aankomst op Alpe d’Huez in 1979 en was 2 keer 3de in de eindstand. In 70,71,en 72 was hij eindwinnaar van de ronde van Portugal. Wie ?


ANTWOORD :JOAQUIN AGOSTINO

REEKS 773)Aardrijkskunde:Azië.
Randzee van de Grote Oceaan met een oppervlakte van 3.500.000 km² tussen de straat van Karimata en de straat van Taiwan. De golf van Thailand en deze van Tonkin zijn een onderdeel van deze zee. Via de straat van Malakka is er verbinding met de Indische Oceaan. Deze zee is bezaaid met vele honderden eilanden waarvan Hainan het grootste is. In Vietnam noemen ze deze zee de Oostzee of Bien Dong, maar hoe kennen wij deze zee?
Antw. : ZUIDCHINESE ZEE (NAN HAI)
74)Actualiteit
.
“Vijftien jaar had de badkamer met de caravanafmetingen probleemloos dienstgedaan, de sporadisch gekneusde knie niet te na gesproken van wie zich, zijn toilet makend of zich scherend voor het lavabootje, te bruusk omdraaide en aan den lijve moest ervaren hoe gering de speling was gebleven tussen rand en wand.” Met deze fraaie volzin uit zijn roman “Sprakeloos” kreeg Tom Lanoy van een literair blad een beker en evenveel euro als er woorden in de zin staan, 49 euro dus. Geef ons de naam van deze prijs, genoemd naar het gelijknamige literaire blad.

Antwoord: TZUM-prijs

75)Kunst Beeldhouwkunst. 3 afb. Deze beeldhouwer was een zoon van Joodse ouders en werd geboren in New York. Hij maakte vooral beeldhouwwerken in steen en beschrijvende portretten in brons. Hij leefde in Parijs en Londen en stierf in 1959. Graag de naam van deze beeldhouwer.
ANTWOORD: JACOB EPSTEIN

76)Fauna en flora 2 afb.
Parthenocissus quinquefolia is een krachtige klimplant die tot een hoogte van 20 à 30 meter kan groeien. Hij houdt zich aan gladde oppervlakken vast met vertakte uitlopertjes waaraan kleverige bolletjes zitten van ongeveer 5 mm.
De bladeren zijn samengesteld en bestaan uit 5 blaadjes (een enkele keer 3 bij jongere platen) die aan een centraal punt op de steel vastzitten en van 3 tot 20 cm groot zijn. De bladeren hebben een gezaagde rand.
De wilde variëteit wordt gekweekt als een sierplant voor zijn diep bourgondisch rode bladeren in de herfst. Geef ons de naam van deze klimplant die vaak verward wordt met de klimop.
ANTWOORD: WINGERD


77)Film animatie 2 afb
In Ice age ,het betere animatiewerk van de hand van Chris Wedge en Carlos Saldanha maken we kennis met o.a. Sid de luiaard, Mannie de Mamoet en Diego de sabeltandtijger. Hoe heet echter het diertje op de afbeeldingen die meermaals de show steelt in zijn pogingen een noot te bemachtigen?
ANTWOORD: SCRAT

78)Geschiedenis


Deze staatsman van Oostenrijkse afstamming werd in maart 1890 zonder enige politieke voorbereiding als opvolger van Bismarck rijkskanselier en minister-president van Pruisen. De bedoeling van deze benoeming was dat Wilhelm II voortaan de eigenlijke leider van de politiek zou zijn. Hij legde de grondslag voor de overgang van Duitsland van agrarische tot industriestaat. Hij voerde ook nieuwe sociale wetten door, waardoor hij iets meer op het Centrum kon steunen. In Pruisen leed zijn politiek het eerst schipbreuk, toen hij de schoolwet niet doorgevoerd kon krijgen. Hij trad toen af als minister-president.Ten slotte moest hij zijn ontslag als rijkskanselier nemen (26 okt. 1894) ten gevolge van een wetsontwerp dat in straffenverzwaring ten aanzien van politieke delinquenten voorzag, maar op tegenstand van de liberalen stuitte. In 1899 overleed hij. We vermelden nog dat een 30 km brede strook land in Afrika gelegen tussen Angola en Botswana, maar behorend tot Namibië zijn naam draagt. Wat is de naam van deze Duitse staatsman?
ANTWOORD :LEO VON CAPRIVI
79)Literatuur

Hij, is een charmante man en een kritische journalist van middelbare leeftijd, uitgever van het beroemde en beruchte tijdschrift Millennium. Zij, is een jonge, gecompliceerde, uiterst intelligente vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tattoos en ze is een computerhacker van wereldklasse. Deze twee tegenpolen zijn de hoofdpersonages in de literaire thrillers ”Mannen die vrouwen haten”, “De vrouw die met vuur speelde” en “Gerechtigheid”, die samen de “Millenniumtrilogie” vormen. De naam van de auteur, die in 2004 overleed nog voordat zijn eerste boek gepubliceerd kon worden, vragen wij U niet, want Stieg Larsson is intussen een hype geworden . Wel vragen wij U de namen van de 2 hoofdpersonen uit zijn trilogie?
Antwoord a) Mikael BLOMKVIST - b) LisbetSALANDER

80)Muziek.
Naam van de zangeres?

Antwoord : Lily ALLEN (The fear)

81)Sport Atletiek.
WK Berlijn 2009 en O.S Peking 2008: Usain Bolt wint op beide tornooien telkens de 100 en de 200 meter. WK Japan 2007: Tyson Gay wint de 100 en de 200 meter. Ook op het WK Atletiek van 2005 in Helsinki werden de beide spurtnummers gewonnen door eenzelfde atleet. Deze in 1982 geboren sprinter evenaarde in mei 2006 het toenmalige WR van Asafa Powell, maar dit record werd van de tabellen geschrapt, nadat in juli 2006 bekend werd gemaakt dat hij in april van datzelfde jaar betrapt werd op dopinggebruik. Hiervoor zit hij momenteel een schorsing van 4 jaar uit. Wie is deze atleet die ook al goud won op de 100 meter en brons op de 200 meter op de O.S. van Athene in 2004?

Antwoord : Justin GATLIN

82)Varia 2 afb.


U zoekt een sterk alcoholische drank (40%). De naam komt van de gelijknamige oude Franse streek. Het drankje wordt op een iets andere methode bereid dan cognac, het wordt slechts één keer gedistilleerd, terwijl Cognac twee maal en bij een lagere temperatuur gedistilleerd wordt. Beide worden gerijpt op eikenhouten vaten en ook de druiven voor het maken zijn dezelfde als die voor cognac. De streek ligt verspreid over drie departementen de Gers, Lot-et-Garonne en de Landes(zie kaartje) Geef ons de naam van de streek en het drankje.
ANTWOORD:ARMAGNAC

83)Wetenschappen en techniek Biologie :geneeskunde
We zijn op zoek naar een van de meest voorkomende virale infecties die tijdens de zwangerschap een gevaar kunnen betekenen voor de foetus. Kleuterleidsters,kinderverzorgsters,en moeders van jonge kinderen behoren tot de risicogroep voor het CMV virus wanneer ze er seronegatief voor zijn. Kleuterleidsters worden zelfs op non-actief gezet tijdens hun zwangerschap. Weet u waarvoor de letters C en M staan?

ANTWOORD: CYTOMEGALIE

84)Portugal 1 afb.
De man op de afbeelding ( 1524- 1580) wordt beschouwd als de grootste Portugese dichter, en was de auteur van het werk De Lusiaden (Os Lusíadas in het Portugees), geschreven in 1572.
De belangrijkste literatuurprijs binnen het Portugese taalgebied is naar hem genoemd en daarom durven we u zijn naam vragen.
ANTWOORD:LUIS DE CAMOES
REEKS 8
85)Aardrijkskunde Toerisme België
: 2 afb. Op de afbeeldingen ziet u een park waarin ontelbare buxusplanten op een speciale manier gesnoeid worden.
De slogan van dit park is:”Het grootste ……..park in de kleinste stad van België!”Dubbele vraag. Hoe noemt men zo’n park en waar is het gelegen?
ANTWOORD: TOPIARY IN DURBUY


86)ACTUALITEIT 1 afb.
De wetenschapper die de zwarte doos uitvond is deze zomer overleden, hij werd 85. De zwarte doos - in feite een fel oranjerood metalen kistje - is momenteel gemeengoed in de luchtvaart. Ze slaat een hele reeks vluchtgegevens op zodanig dat men na een ramp, als de zwarte doos gevonden wordt, kan achterhalen wat er fout liep.
Onze man werd in 1925 geboren in Australië. Zijn vader stierf bij een vliegtuigongeluk toen hij amper 11 jaar was en dit was ongetwijfeld een sterk motief voor de onderzoekswetenschapper om in 1956 in Melbourne het eerste prototype van een zwarte doos te ontwerpen. Geef ons zijn naam.
ANTWOORD: DAVID WARREN

87)Kunst Fotografie. 4 afb.
Franse fotograaf die vorig jaar stierf.
Hij staat gekend als de man die het alledaagse leven op de gevoelige plaat kon vastleggen. Hij vormde samen met Bresson en Doisneau de franse school voor het fotografisch humanisme.
U ziet enkele van zijn mooiste foto’s. Wie?
ANTWOORD : WILLY RONIS

88)Fauna en flora 2 afb.

U ziet op de afbeeldingen een bruinwier Dit wier bestaat uit een breed 'blad', dat is onderverdeeld in een aantal deelbladeren en aan die vorm dankt het dan ook zijn naam. De steel van deze plant is dik en buigzaam. Het wier heeft hechtwortels waarmee het zich vastzet op stenen onder water. Op sommige plaatsen vormt het ware 'kelpwouden', die ook vele andere soorten wieren en zeedieren herbergen. Het is eetbaar en als 'kelp' kun je het aantreffen in winkels.

ANTWOORD: VINGERWIER


89)Film 1 afb
Franse actrice geboren in 1964. Ze werd vooral bekend in de film “Sur mes levres uit 2001 van regisseur Jacques Audiard,waarvoor ze een césar kreeg als beste actrice . Andere films waarin men haar kan bewonderen :La femme de Gille(2004) ,De battre mon coeur s’est arreté (2005),Un conte de noël(2008),Unspoken, geregisseerd door onze Belgische Fien Troch , Coco avant Chanel ( 2008 )en Les herbes folles (2009) Wie ?

ANTWOORD : EMANUELLE DE VOS


90)Geschiedenis
2 afb.
In de buurt van Couvin bevindt zich op een afgelegen plek in het bos de verblijfplaats van Hitler in België gedurende 3 weken in mei 1940. Hier had hij een chalet, dat nu gereconstrueerd is, en een bunker met muren van 2 meter dik. Op de site zijn 2 expositieruimtes. Een over het verzet tijdens de bezetting en een andere over het leven van de bezetters in dit hoofdkwartier tijdens de strijd tegen Frankrijk in de periode mei-juni 1940. Geef ons de naam van de gemeente waar de site zich bevindt.
Antwoord: Brûly- de –Pesche91)Literatuur. Misdaadliteratuur.
Schrijver van misdaadromans met politiecommissaris Stijn Goris en zijn assistent Stef Pauwels in de hoofdrollen. Deze auteur, geboren in 1960, weet waarover hij schrijft want hij is zelf commissaris en woordvoerder bij de Politie Brussel Hoofdstad in Elsene. Hij debuteerde in 2007 met “De Praagse connectie”, in 2008 gevolgd door “Het Octopuscomplex” en later verscheen “Het boemerang principe”. Naam van deze schrijver?
Antwoord : Christian DE CONINCK
92)Muziek
Van welk TV-programma is dit de tune?

Antwoord : MATCH OF THE DAY

93)Sport
Wie is deze sportdame?

Antwoord:Michelle WIE (golf)

94)Varia 1 afb.
Op de afbeelding ziet u een reeks vaten die kunnen gevuld worden met wijn ,porto, Sherry, cognac,jenever enz., enz.….. Als men uit deze vaten een drank aftapt dan is de toonhoogte van het klokkend geluid dat men hoort afhankelijk van de inhoud van het vat . Het is aan dit fenomeen dat zulk een batterij van vaten zijn naam dankt .Geef ons deze naam en een notoir federaal minister kan u helpen om deze vraag op te lossen.
ANTWOORD : DRANK ORGEL (minister Dardenne )


95)Wetenschappen en techniek
De intensiteit van tornado’s wordt weergegeven met behulp van de schaal van Fujita en de kracht van aardbevingen wordt aangeduid op de schaal van Richter. Sinds eind vorige eeuw bestaat er ook een officiële schaal voor het aanduiden van asteroïdengevaar, meer bepaald een classificatie naar graad van bedreiging voor de aarde. Deze schaal houdt enerzijds rekening met de omvang van de asteroïden en anderzijds met de mate van zekerheid over hun naderende inslag op de aarde. De schaal gaat van 0 tot 10 en is ontworpen door de Amerikaan Richard Binzel. De schaal is genoemd naar de stad waar ze op een conferentie voor het eerst werd gepresenteerd. Hoe heet deze schaal?
Antwoord : SCHAAL VAN TORINO

96)Portugal Muziek 1 afb.
Jump to: navigation , searchThis article is about the Belgian pop singer and actor.For the chemical compound, see lithium oxide .For the comic by Mark Tatulli, see Liō .Lio is a Belgian singer and actress , born as Wanda Ribeiro de Vasconcelos in 1962 in Mangualde , Portugal .U hoort een zangeres en actrice , geboren in 1962 als Wanda Ribeiro de Vasconcelos in Portugal . In 1968, she and her family moved to Belgium. In 1968 verhuisde ze naar België. Ze werd een pop-icoon in Frankrijk tijdens de jaren 80. Her first selftitled album was produced by Marc Moulin and Dan Lacksman from the electro-trio Telex .In 1982 the American music duo Sparks worked with her on the album Suite Sixteen , on which some of her previous songs were translated into English. Suite Sixtine . Suite Sixtine was compiled and art directed by Ralph Alfonso for Attic Records Canada, where it originally appeared.She worked with Etienne Daho and Jacno .She is known mainly for her song, "Banana Split" redone on the Suite Sixteen album as "Marie Antoinette."Ze is vooral bekend voor haar liedjes "Banana Split"en “Amoureux solitaires” She first appeared on the screen in 1983 in Chantal Akerman 's film The Eighties . Ze verscheen voor het eerst op het scherm in 1983 in Chantal Akermans film “De jaren tachtig”, waarin ze een zorgeloos kapstertje speelde. In 2005 publiceerde ze haar memoires onder de titel “ TOP MODEL” .Haar naam graag?

ANTWOORD: LIO Ackerman recast her in the 1986 film Golden Eighties , a lighthearted, humorous French pop musical about the people who work together in a Parisian shopping center.Lio plays a carefree hairdresser in the movie. Lio is a judge on French idol show Nouvelle Star .De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina