1 Algemene gegevensDovnload 19.75 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte19.75 Kb.

TUD reisverslag studie in het buitenland

1 Algemene gegevens

Naam: Long Lam

TUD studierichting: Elektrotechniek

Land en stad: Londen, Verenigd Koninkrijk

Universiteit: Imperial College London

Periode in het buitenland: van 4 oktober tot 19 december 2008 (1ste trimester)

Samenstelling studieprogramma: zes vakken (vrije minor ET, 30 ECTS)

2 Voorbereiding en contact met de eigen faculteit

Voor mijn minor gedeelte van mijn studie heb ik ervoor gekozen om een vrije minor te doen. Allereerst heb ik bij de international office van mijn eigen faculteit geïnformeerd naar de mogelijkheden om een vrije minor te doen in het buitenland. Mij werd verteld dat niemand op de faculteit dat nog had gedaan, maar dat ik het maar eens moest proberen. Ook werd mij uitgelegd dat ik eerst toegelaten moest worden op de gastuniversiteit, en dan goedkeuring bij de examencommissie van mijn faculteit moest vragen.


Vervolgens heb ik zelf op internet uitgezocht wat de toelatingseisen waren, en heel wat heen en weer gemaild met de international office daar om te vragen of het mogelijk was om slechts voor 3 maanden daar te studeren, aangezien één van de eisen was een jaar lang te blijven. Ook zat ik net in de periode waarin ze van aanmeldingssysteem aan het wisselen waren, waardoor ik tot april moest wachten voordat ik met de aanmeldingsprocedure kon beginnen. Voor de aanmeldingsprocedure had ik een aantal documenten nodig, zoals een aanbevelingsbrief, learning agreement en een transscript. Ook moest ik een referentiepersoon noemen in TUDelft die hen kon vertellen over mijn studieprestaties. Er werd niet moeilijk gedaan over het feit dat ik geen TOEFL test of iets van die aard had afgelegd. Om de aanmeldingsprocedure te voldoen moest ik een aantal afspraken maken, wat ook flink wat tijd in beslag nam.
Het duurde 7 weken voordat ik eindelijk hoorde dat ik was aangenomen, waarbij ik zelf naar de international office daar moest mailen om te vragen of zij al een beslissing hadden genomen. Het was van belang dat ik de beslissing op tijd wist, aangezien ik mijn minor moest kiezen. Eenmaal aangenomen op Imperial College moest ik nog om goedkeuring van de examencommissie vragen. Dit was ook redelijk snel gebeurd en leverde geen problemen op, omdat Imperial College en TUDelft allebei tot de IDEA League horen, en ik slechts een brief van de faculteit van Imperial College nodig had waarin werd verklaard dat mijn gekozen vakken een samenhang vormden.
Een maand voordat ik vertrok kreeg ik plotsteling te horen dat één van de vakken die ik had gekozen van periode was veranderd, waardoor ik een ander vak moest kiezen en weer goedkeuring van de examencommissie moest vragen, wat wel heel snel gebeurd was. Alleen al de aanmeldingsprocedure kost veel moeite en doorzettingsvermogen.

3 Studieprogramma

Mijn motivatie om mijn minor in Imperial College te doen is vooral de naamsbekendheid van Imperial College. Imperial College staat namelijk heel mooi op een CV. Ook wilde ik mijn engels verder verbeteren, hoewel ik veel vertrouwen had in mijn engels om makkelijk met iedereen hier te communiceren en colleges te volgen. Ook wilde ik eens ervaren hoe het studentenleven in het buitenland is en een nieuwe ervaring opdoen.


Tijdens mijn verblijf van 3 maanden heb ik 6 vakken gevolgd, aangezien ik voor mijn minor 30 ECTS punten moet halen, en elk vak 5 ECTS punten waard is. Bij aankomst kreeg ik een introductie en wat aanwijzingen, maar grotendeels is toch zelf uitvinden wat gedaan moet worden en wanneer de colleges worden gegeven.
De vakken begonnen allemaal met wat herhaling en onderwerpen die al in Delft aan bod waren gekomen, maar al gauw werden veel nieuwe onderwerpen geïntroduceerd. Het tempo van de colleges is ongeveer hetzelfde, en de colleges sluiten grotendeels aan op de colleges in Delft. De meeste colleges waren goed gegeven en het niveau lag best hoog. Het tekort in niveau in de engelse taal van de leraren in Delft is overduidelijk zichtbaar geworden door de colleges. Tijdens de colleges werden lecture notes uitgedeeld, waardoor het niet nodig was om boeken aan te schaffen voor de vakken. Wel is daar verplicht huiswerk voor elk vak, wat coursework heet. Een deel van dat huiswerk vereist het gebruik van MATLAB, waarin ik als ET student op de TUDelft vrijwel geen ervaring in hebt. Het huiswerk neemt een flink deel van je tijd in beslag en maakt deel uit van je cijfer voor het vak.
Het college Instrumentation zou ik afraden om te volgen als het gegeven is door Dr Christos Papavassiliou. Hoewel hij de colleges op een interessante manier geeft, zijn de dingen die hij meestal verteld verwarrend en bevatten de lecture notes niet genoeg informatie.
Het college Analogue Integrated Circuits and Systems gegeven door Prof Chris Toumazou zou ik aanbevelen om te volgen. Zijn colleges zijn op een makkelijke en begrijpbare manier gegeven, en de sfeer in de colleges is zeer goed.
Aangezien ze in Engeland met een ander tijdschema werken zijn de tentamens voor de derdejaars vakken van eind april tot midden mei. In die periode moet ik dan terug om tentamens te maken. Er is dus een goede planning vooraf nodig.

4 Financiën en randvoorwaarden

Voor mijn periode in het buitenland heb ik beroep gedaan op de Erasmusbeurs en de falculteitssubsidie. Ook heb ik mijn studiefinanciëring bij IB-groep van thuiswonend naar uitwonend veranderd en mijn OV-studentenkaart in een extra maandelijks bedrag veranderd. Hoewel de Erasmusbeurs en faculteitssubsidie wel hielp, was dit bij lange na niet genoeg. Londen is ontzettend duur, alles is duurder dan in Nederland en daarin steekt de huur bovenuit. Daarbij komt nog het feit dat Imperial College in een hele dure buurt ligt, en om niet al te lang te reizen moet dus ook een kamer worden gezocht met een hoge huur. Ik heb dus financiële steun moeten zoeken bij mijn ouders.


Voor mijn vertrek had ik al een wat contant geld gewisseld, aangezien de huur hier contant wordt betaald. Verder heb ik hier verscheidene keren geld uit de geldautomaat gehaald. Ook heb ik een creditcard meegenomen, die ik alleen gebruikte om bijvoorbeeld kaarten te boeken voor bepaalde evenementen.
Mijn verzekeringen heb ik gewoon door laten lopen, want mijn verzekering dekt mij ook in het buitenland.
Mijn uitgaven per maand waren ongeveer
Huisvesting € 750

Voeding € 450

Verzekeringen

Reiskosten ter plekke € 75

Studieboeken/studiemateriaal

Uitgaan € 175

Overig

Totaal € 1450

5 Huisvesting

Hoewel Imperial College studentenhuizen heeft, zijn deze alleen beschikbaar voor eerstejaars studenten en buitenlandse studenten die een heel jaar blijven. Ik moest dus zelf een kamer zoeken. Eerst had ik op internet gekeken, maar omdat er zo veel oplichters op het internet zitten, is het moeilijk om een betrouwbare kamer te vinden. Vervolgens ben ik een dagje naar London gereisd, en op Imperial College hebben ze een lijst met particulieren of gezinnen die een kamer in hun huis te huur aanbieden. Hoewel deze lijst ook op internet aan te vragen is, is het makkelijker om die mensen ter plekke te bellen en gelijk de kamers te bekijken. Ik had veel moeite om een kamer te vinden, aangezien de meeste kamers slechts worden aangeboden voor een 6 maanden contract of een jaar contract.Ook zocht ik een kamer in de periode waarin de meeste studenten een kamer zoeken.


Uiteindelijk had ik een kamer gevonden 35 minuten van Imperial College af. Er waren voldoende supermarkten in de buurt en het was goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Mijn kamer was niet groot genoeg om een bureau neer te plaatsen, maar toch heb ik voldoende kunnen studeren. Ik woonde in een huis met de landlord en een andere student van Imperial College. Het huis was voorzien van alles, maar dat verschilt natuurlijk weer voor elk huis.

6 Taal en Cultuur

Er waren geen problemen met de taal en cultuur, want ze spreken hier gewoon engels en mijn engels behoorlijk goed was, hoewel door het britse accent sommige woorden anders klinken. Het was dus niet nodig om een taalcursus te volgen. Ook waren er geen grote cultuurverschillen vergeleken met Nederland. Wel is op te merken dat de Britten veel beleefder zijn dan Nederlanders, het woord ‘Sorry’ en ‘Thank you’ valt heel vaak op straat. Ook is de doorstroom van mensen in het openbaar vervoer veel beter, aangezien zij hier rechts op de roltrappen staan en links vrij is voor mensen die willen lopen. Nederland kan hier nog veel van leren.


In Londen zijn heel veel pubs en restaurants, en er staan veel mensen buiten te roken, omdat roken binnen verboden is, zoals in Nederland. De mensen hier hebben er helemaal geen problemen mee, in tegenstelling tot de rokende Nederlanders.
Het is altijd ontzettend druk in Londen, dus op het begin is het wel wennen aan de drukte. De stad is 24 uur per dag in beweging, en er lopen ontzetten veel toeristen hier rond. Ook zijn ze hier veel enthousiaster over voetbal. Ik woonde vlakbij het Chelsea stadion, dus op sommige dagen waren de straten helemaal blauw met de Chelsea supporters wat wel leuk is om te zien.

7 Vrije tijd

In mijn vrije tijd ging ik vooral om met mensen die ik via vrienden in Nederland heb leren kennen, en vrienden die ik al kende voordat ik hier kwam studeren. Imperial College heeft veel verschillende verenigingen waarbij je je kan aansluiten, en één daarvan is de Erasmus club. Deze vereniging is speciaal voor Erasmus studenten, maar andere studenten kunnen zich ook hierbij aansluiten. De Erasmus club organiseert veel leuke activiteiten en het is een perfecte plek om veel buitenlandse studenten te leren kennen. Ik ging alleen op het begin naar de Erasmus club, maar later ging ik alleen om met de vrienden die ik hier al kende.


In Londen is ontzettend veel te doen, veel meer dan in Nederland. Er zijn veel meer winkels en de winkels zijn ook langer open. Het is altijd druk in de binnenstad, wat een hele andere sfeer geeft. Ook zijn er veel meer activiteiten dan in Nederland. Toen ik hier was, was net het grootste winkelcentrum dat zich in een binnenstad bevindt van Europa, Westfield, geopend. Het was ook geweldig om daar te shoppen. Afhankelijk van de periode dat je hier bent zijn er telkens andere evenementen. En natuurlijk is clubben in Londen zeer aan te raden.

8 Reizen

Er zijn verscheidene manieren om te reizen van Nederland naar Londen. Engeland is makkelijk bereikbaar per vliegtuig, boot, bus en trein. Toen ik een kamer ging zoeken in London was ik per bus gegaan, aangezien dat destijds het goedkoopst was, maar de busreis van 10 uur is erg zwaar en vermoeiend. Voor de uiteindelijke reis naar London voor mijn verblijf van 3 maanden heb ik voor de trein gekozen, omdat mijn koffer veelste zwaar was om per vliegtuig te reizen, te groot om per bus te reizen en met de boot moet je vaak overstappen. Het is heel makkelijk om per trein te reizen, en ik hoefde maar één keer over te stappen in Brussel. Ook is de trein niet zo verschrikkelijk duur.


Eenmaal in London kon ik alle plaatsen heel makkelijk bereiken per bus of metro. De metro’s en bussen rijden hier heel vaak, en het is er bijna altijd druk. Om van mijn verblijfplaats naar Imperial College te reizen kon ik makkelijk één bus pakken. Het was ook makkelijk om de binnenstad te bereiken. Dit was het snelst met de metro. Het betaalmiddel voor reizen is vooral de Oystercard, wat het engelse equivalent is voor de OV-chipkaart. Als student kan je een studenten Oystercard aanvragen, wat je dan 30% korting geeft op abonnementen. Dit was niet nodig voor mij, omdat reizen met de bus en betalen per reis goedkoper was dan een abonnement. Wel is aan te raden gelijk een Oystercard aan te schaffen bij aankomst, aangezien reizen met de Oystercard veel goedkoper is.

9 OverigHoewel ik zeer graag weer in Londen wil studeren, is de master richting waar ik op wil, namelijk Power engineering, niet zo goed gegeven als in Delft. Londen is een zeer leuke en drukke stad, en Nederland is vergeleken met Londen ontzettend saai. Tijdens mijn verblijf heb ik ontzettend veel geleerd en ervaren. Omdat ik in Nederland thuis bij mijn ouders woon, was het ook een nieuwe ervaring om zelfstandig op een kamer te wonen. Ook is mijn engels vocabulair flink uitgebreid. Het is ook leuk om te zien hoe er les wordt gegeven in het buitenland, en natuurlijk de andere buitenlandse studenten leren kennen en ervaringen uitwisselen is ook geweldig. Het is dus zeer aan te raden om als je de mogelijkheid (en geld) hebt een paar maanden in het buitenland te studeren.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina