1. West-Vlaanderen ligt in het van het landDovnload 71.2 Kb.
Datum25.08.2016
Grootte71.2 Kb.
1. West-Vlaanderen
West-Vlaanderen ligt in het ………………………………………… van het land.

Het grenst aan de ……………………………………… .

De belangrijkste taal die er gesproken wordt, is het ……………………………………………… .

De hoofdplaats is ……………………………… .

West-Vlaanderen op het internet: www.west-vlaanderen.be.


In Kortrijk kun je de Broeltorens en het belfort bewonderen. En daarna iets drinken op de Grote Markt.
De polders liggen achter de duinen. Je ziet er weiden en velden met sloten eromheen. De zeewind heeft de bomen een beetje scheef geblazen.


De kust: ga jij daar ook wel eens heen? Lekker pootjebaden en lui in de zon liggen op het strand. Of door de duinen wandelen. Een paradijs voor de toeristen. Oostende is de koningin van de badsteden. In de haven kan je de Mercator bezoeken, een oud schip met drie masten.

Brugge is een oude en gezellige stad die soms wel op een openluchtmuseum lijkt. Je kunt een boottochtje maken door de stad op de reien. Elk jaar komen miljoenen toeristen van over de hele wereld hiernaartoe.

In Zeebrugge ligt een enorme moderne haven. Er meren grote schepen aan.
Op de Grote Markt van Ieper staat de lakenhalle. Daar werden vroeger de stoffen bewaard en verkocht, die in de omgeving geweven werden. De belforttoren is wel zeventig meter hoog. Er hangen 49 klokken in.


Weet je nog meer over een stad of een gemeente in West-Vlaanderen? Vertel er over!
2. Oost-Vlaanderen
Oost-Vlaanderen ligt in het …………………………………………… van het land.

Het grenst aan …………………………………………………………………………………………………………………… .

Een rivier die erdoor stroomt, is ……………………………………………… .

De belangrijkste taal die er gesproken wordt, is het …………………………………………… .

De hoofdplaats is …………………………………… .

Oost-Vlaanderen op het internet: www.oost-vlaanderen.be.


Die van Aalst, die kunnen er wat van. Met carnaval trekt er een grote stoet door de straten. De inwoners verkleden zich als bekende mensen uit België of uit de hele wereld. En ze gaan soms stevig uit de bol hoor!
In Gent stroomt de Leie in de Schelde. Aan de Graslei staan prachtige, stokoude huizen die weerspiegelen in het water van de Leie. De stad bruist van het leven. Gelukkig mogen er niet veel auto’s in de binnenstad rijden.

Kereweerom, reuzegom! Op het einde van augustus trekt in Dendermonde een stoet van reuzen door de straten. En om de tien jaar (de volgende is in 2010) halen ze ook het Ros Beiaard uit de stal.
Sint-Niklaas heeft het grootste marktplein van ons land. Plaats genoeg dus om er lekker veel luchtballons te laten opstijgen. Een feestelijk gezicht is dat! Je kunt er naar gaan kijken tijdens het eerste weekend van september.
In de Vlaamse Ardennen vind je veel beboste heuvels en kronkelende beekjes. Je hebt er prachtige uitzichten. Op de Kluisberg en de Muur van Geraardsbergen zie je grote wielerwedstrijden langskomen.

Weet je nog meer over een stad of een gemeente in Oost-Vlaanderen? Vertel er over!


3. Antwerpen
De provincie Antwerpen ligt in het ………………………………………… van het land.

Ze grenst aan ……………………………………………………………………………………………………………………… .

Een rivier die erdoor stroomt, is ………………………………………… .

De belangrijkste taal die er gesproken wordt is ………………………………………………… .

De hoofdplaats is ………………………………………… .

Antwerpen op het internet: www.provant.be.


Antwerpen, stad aan de Schelde. De haven is een van de grootste ter wereld! En bij de haven liggen ook heel veel fabrieken. Ook langs het Albertkanaal en de andere kanalen zijn moderne fabrieken gebouwd. Zo kan alles makkelijk met de boot vervoerd worden naar de haven van Antwerpen of naar andere havens.

Antwerpen is momenteel veel in het nieuws. Dit over de bouw van de Lange Wapper.

In de Kempen vind je nog mooie stukken bos en heide. Je kunt er lange wandelingen en fietstochten maken. Daar ligt ook Lier. Deze stad heeft een rare toren. Die Zimmertoren hangt vol met klokken, die allemaal een ander tijdstip aanwijzen. Je kunt er ook op zien hoe de sterren staan. En uit de zijkant van de toren komen vier poppen tevoorschijn. Die beelden de vier seizoenen uit.

De Kalmthoutse heide is het grootste natuurgebied van Vlaanderen. Je kunt er urenlang rondwandelen. Er groeien zeldzame plantjes. Nee, je hoeft niet te schrikken: die plantjes eten alleen insecten, geen mensen!

Vijfhonderd jaar geleden, lang voor België bestond, was Mechelen de hoofdstad van de streek. Nu is het nog altijd de Belgische hoofdstad van de kerk. Kardinaal Danneels woont daar. In de Sint-Romboutstoren hangen bijna 100 klokken.

Weet je nog meer over een stad of een gemeente in Antwerpen? Vertel er over!


4. Limburg
Limburg ligt in het ………………………………………… van het land.

Het grenst aan …………………………………………………………………………………………………………………… .

Een rivier die erdoor stroomt, is ………………………………………………………… .

De belangrijkste taal die er gesproken wordt, is ……………………………………………… .

De hoofdplaats is ………………………………………… .

Limburg op het internet: www.limburg.be.


Een grote stad is Hasselt niet, maar ze is wel modern. Je mag er gratis op de bus. Wist je dat Hasselt ook de ‘jeneverstad’ wordt genoemd?


Oude huisjes bekijken in Bokrijk? Zelf een hoedje maken, pottenbakken of kantklossen in het openluchtmuseum? Zo leer je spelend hoe Vlaanderen er vroeger uitzag. En daarna lekker ravotten in de reuzegrote speeltuin.
Limburg is een fietsparadijs! Je kunt er heerlijk fietsen op fietspaden waar geen auto’s komen! Je rijdt dwars door de bossen en velden!Tongeren is de oudste stad van België. De Romeinen woonden er al. Ambiorix, de hoofdman van de Eburonen, heeft er een standbeeld op de markt. En je kunt er het Gallo-Romeins museum bezoeken.
Zin in sappige peren of glanzende appels? Dan moet je in de streek van Sint-Truiden zijn. In de lente zijn de boomgaarden wit van de bloesems. Op het einde van de zomer hangt het fruit er te blozen in de zon!
Deze fruitstreek was enkele jaren geleden ook te zien in het tv-programma Katarakt. Door dit programma is deze streek heel wat meer toeristisch geworden!

Iets lekkers uit Limburg? Dan moet je zeker de Limburgse vlaai eens proeven!

Weet je nog meer over een stad of een gemeente in Limburg? Vertel er over!
5. Vlaams-Brabant
Vlaams-Brabant ligt in het ……………………………………… van het land.

Het grenst aan …………………………………………………………………………………………………………………… .

Een rivier die erdoor stroomt, is ………………………………………………………… .

De belangrijkste taal die er gesproken wordt, is ………………………………………………… .

De hoofdplaats is ………………………………… .

Vlaams-Brabant op het internet: www.vlaams-brabant.be.


Werchter is een klein, rustig dorpje. Maar één keer per jaar is het er geweldig druk. Dan organiseert men er Rock Werchter, een reusachtig muziekfestival.
Leuven is een echte stad van studenten. Ze volgen er lessen aan de universiteit of de hogeschool. Er zijn ook leuke terrasjes. Dat maakt het héél gezellig!


Achter het koninklijk museum van Midden-Afrika van Tervuren, ligt een heerlijk park. Koning Leopold II liet het aanleggen. Aan het einde van het park begint het Zoniënwoud.


De grootste luchthaven van het land ligt in Zaventem. Er landen niet alleen passagiersvliegtuigen, maar ook vrachtvliegtuigen. De nationale vluchten bestaat al bijna 50 jaar.
Suikerklontjes komen meestal van Tienen. Daar staan de grote suikerfabrieken. Op de akkers rond Tienen groeien immers de zoete suikerbieten. Daar wordt suiker van gemaakt.

Grote akkers van tarwe, velden en weiden. Daartussen smalle, kronkelende weggetjes en kleine dorpjes. Dat is het Pajottenland. Het ligt ten westen van Brussel.


Kom je in Scherpenheuvel? Proef dan zeker van de knapperige moppen! Dit is een soort peperkoek.


Weet je nog meer over een stad of een gemeente in Vlaams-Brabant? Vertel er over!
6. Waals-Brabant
Waals-Brabant ligt in het ……………………………………… van het land.

Het grenst aan …………………………………………………………………………………………………………………… .

Een rivier die erdoor stroomt, is ………………………………………………………… .

De belangrijkste taal die er gesproken wordt, is ………………………………………………… .

De hoofdplaats is ………………………………… .

Waals-Brabant op het internet: www.brabantwallon.be.
De provincie Brabant is in 1995 verdeeld in een Vlaamse en een Waalse provincie. Waver is het belangrijkste stadje van Waals-Brabant. Jij kent het zeker van het grote pretpark dat er ligt: Walibi.


In de Tweede Wereldoorlog gooiden ze bommen op het stadje Nijvel. Van de grote Sint-Gertrudiskerk bleef alleen nog een ruïne over. Maar ze is helemaal hersteld. En ja hoor, op de toren slaat Janneke van Nijvel, zoals eeuwen geleden, nog steeds het uur.

Louvain-la-Neuve is een piepjonge stad. Ze is gebouwd toen het Franstalige deel van de universiteit van Leuven moest verhuizen. De stad is heel modern. Er wonen heel veel studenten.
Jodoigne (Geldenaken in het Nederlands) is een gezellig stadje met veel witte gebouwen. Die zijn gebouwd met de speciale witte steen uit de streek.
Heb je de overheerlijke kaastaart van Jodoigne al geproefd! Moet je doen!

Weet je nog meer over een stad of een gemeente in Waals-Brabant? Vertel er over!

7. Henegouwen
Henegouwen ligt in het ……………………………………… van het land.

Het grenst aan …………………………………………………………………………………………………………………… .

Een rivier die erdoor stroomt, is ………………………………………………………… .

De belangrijkste taal die er gesproken wordt, is ………………………………………………… .

De hoofdplaats is ………………………………… .

Henegouwen op het internet: www.hainaut.be.


Bergen of Mons is de hoofdstad van Henegouwen. Als je het stadhuis binnenstapt, moet je het ijzeren aapje naast de deur strelen met je linkerhand. Want dat zou geluk brengen.

In Bernissart ontdekte een mijnwerker 125 jaar geleden de skeletten van grote voorhistorische dieren: iguanodons. Die beesten leefde er 125 miljoen jaar geleden. In het museum kom je er meer over te weten.


Charleroi is de vijfde grootste stad van het land. Lang geleden was het een piepklein dorpje, maar toen werd er steenkool ontdekt. Het dorpje groeide uit tot een grote stad. En in het centrum staat een standbeeld van Marsupilami.


Doornik noemen ze ook wel de stad met de vijf torens. Het is een van de oudste steden van België. Dwars door de stad loopt de Schelde.
Binche is een echte carnavalsstad. Ze feesten er de laatste 3 dagen van de vasten. Dan trekken de Gilles door de straten. Op dinsdagvoormiddag met een masker op, in de namiddag met grote struisvogeleieren op hun kop.
In de abdij van Chimay wordt kaas en bier gemaakt. Die zijn bekend over de hele wereld.
Weet je nog meer over een stad of een gemeente in Henegouwen? Vertel er over!

8. Luik
Luik ligt in het ……………………………………… van het land.

Het grenst aan …………………………………………………………………………………………………………………… .

Een rivier die erdoor stroomt, is ………………………………………………………… .

De belangrijkste taal die er gesproken wordt, is ………………………………………………… .

De hoofdplaats is ………………………………… .

Luik op het internet: www.prov-liege.be.


De waterval van Coo? Daar heb je vast al van gehoord. Die ligt vlak bij Trois-Ponts. Het water van de Amblève stort er 15 meter naar beneden. Er komen elk jaar duizenden toeristen de waterval bezoeken.

Het pretpark PlopsaCoo is hier ook.

Waar de Maas en de Ourthe samenvloeien, ligt de hoofdstad van de provincie: de stad Luik. Vanuit het centrum kun je er 350 trappen op, naar de citadel. Daar kun je de hele stad overzien.


In het oosten van de provincie, ligt een stukje land waar ze Duits spreken. Het zijn de kantons Eupen en Malmédy. Nog verder naar de grens, tegen Duitsland aan, ligt een van de mooiste stukjes natuur van het land: de Hoge Venen. En of ze hoog zijn: het Signal de Botrange ligt bijna 700 meter boven de zee.


Wat kies jij? Spa rood, Spa blauw of Spa limonade? Het water van Spa komt uit de bronnen die rond de stad liggen. Vroeger kwamen uit heel Europa bezoekers naar de stad voor een ‘waterkuur’. Er werd verteld dat het water van Spa een genezende kracht had.


De stuwdam van de Gileppe is gebouwd in de vorige eeuw, vlakbij Verviers. Boven de muur staat een reusachtige stenen leeuw van maar liefst 130 ton. In de omgeving van de Hoge Venen vind je trouwens nog veel stuwdammen.

Weet je nog meer over een stad of een gemeente in Luik? Vertel er over!

9. Namen
Namen ligt in het ……………………………………… van het land.

Het grenst aan …………………………………………………………………………………………………………………… .

Een rivier die erdoor stroomt, is ………………………………………………………… .

De belangrijkste taal die er gesproken wordt, is ………………………………………………… .

De hoofdplaats is ………………………………… .

Namen op het internet: www.province.namur.be.
De stad Namen ligt waar Samber en Maas samenvloeien. Ze is niet alleen de hoofdplaats van de provincie, maar ook van Wallonië. Van op de citadel kun je over de stad en de Samber kijken.

Ze worden ‘Hondenholen’ genoemd. Honderden diepe grotten zijn het, bovenaan helemaal open. Ze zijn uitgehold door ijs en regenwater. Ze zijn een tikkeltje gevaarlijk, maar het is een heel bijzonder gezicht. Je vindt die rare hondenholen in Nismes.

Rare verhalen worden verteld over de Beiaardrots in Dinant. Misschien heeft het Ros Beiaard die met een forse hoefslag uitgehouwen? Of hebben Franse soldaten die met een springstof losgemaakt?


Maar Dinant is nog voor iets anders wereldberoemd: het is de geboortestad van Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon.

Kan een rivier zomaar verdwijnen? In Han-sur-Lesse wel, zo lijkt het. Want vlak voor het stadje wordt de rivier zowaar opgeslokt. Diep onder de grond stroomt hij door prachtige grotten verder, wel drie kilometer lang. En even plots als hij verdween, duikt hij weer uit de grond tevoorschijn.


Weet je nog meer over een stad of een gemeente in Namen? Vertel er over!


10. Luxemburg
Luxemburg ligt in het ……………………………………… van het land.

Het grenst aan …………………………………………………………………………………………………………………… .

Een rivier die erdoor stroomt, is ………………………………………………………… .

De belangrijkste taal die er gesproken wordt, is ………………………………………………… .

De hoofdplaats is ………………………………… .

Luxemburg op het internet: www.province.luxembourg.be.


Aarlen is een rustig en klein stadje. Maar toch is het de hoofdplaats van de provincie.

Rond Bastogne vochten soldaten op het einde van de Tweede Wereldoorlog de ‘Slag om de Ardennen’ uit. Dat kun je in de stad nog altijd zien. In een museum wordt met beelden, kostuums en allerlei andere spullen uit de oorlog die veldslag uitgebeeld.La Roche, dat is hartje Ardennen. Midden in de stad ligt de ruïne van een oud kasteel. Je kunt er lekker slenteren door de straatjes, of kanoën op de Ourthe.

Is Durbuy het kleinste stadje ter wereld? Zelf zeggen de inwoners van wel. Het is er in elk geval heel gezellig. Straatjes zonder auto’s, restaurantjes, gezellige pleintjes en een kronkelende Ourthe.
Een lekker donkerbruin sneetje ovenbrood met gerookte Ardense ham… mmm… Lekker hoor!Weet je nog meer over een stad of een gemeente in Luxemburg? Vertel er over!De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina