12e Zondag door het jaar, 20 juni 2010 Zacharias 12: 10-11Dovnload 7.6 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte7.6 Kb.
12e Zondag door het jaar, 20 juni 2010

Zacharias 12:10-11

Galaten 3:26-29

Lucas 9:18-24


Uit het evangelie van vandaag springen twee dingen naar voren:

1 De vraag: wie zegt Gij dat ik ben?

2 het gezegde: wie zijn leven wil redden, zal het verliezen.
Eerst maar eens de eerste vraag: wie zegt gij dat ik ben. Over de vraag wie Jezus is, is eeuwenlang nagedacht. en die vraag begon kennelijk al in het allereerste begin. Wie is die Jezus? Wie zeggen de mensen dat ik ben? En wat zeggen jullie? Er is onderzoek gedaan naar de historische Jezus. Wat kunnen we over hem te weten komen? En heel lang is over het hoofd gezien dat Jezus een Joodse man was, geworteld in het Joodse geloof en de Joodse gebruiken.
Maar de vraag is of je op die manier een antwoord vindt. Als we aan elkaar zouden vragen: ‘wie is Jezus?’ zouden we waarschijnlijk verschillende antwoorden krijgen. En dat is dan niet omdat Jezus ineens iemand anders is, maar omdat je hem altijd door je eigen bril ziet. Als ik iemand beschrijf, is dat altijd hoe ik iemand zie. Wat iemand betekent in mijn leven. Je kunt nooit iemand ‘los’ beschrijven. Wij zijn mensen die leven van relatie, we leven en bestaan met elkaar, we zijn met elkaar verbonden.

En de vraag van Jezus: wie zeggen jullie dat ik ben, gaat over die verbondenheid. Wie zeggen wij dat hij is? Het is de vraag ‘wat beteken ik in jouw leven? Wie ben ik voor jou? Wat brengt hij in ons teweeg? Laten we ons door hem raken? Bij die vraag: wie zegt gij dat ik ben, zijn wij zelf in het geding, welk antwoord geven wij?


Het lijkt geen aantrekkelijke keuze: als je het met Jezus waagt, krijg je te verstaan dat wie zijn leven liefheeft het zal verliezen. Niet echt een aangename boodschap. Wij hebben maar één leven en dat willen we niet graag kwijt.
Afgelopen week zag ik ‘de wandeling’ met Hella van der Wijst. Ze was in gesprek met Arie Boomsma. Hij vertelde dat zijn grootvader heel actief was geweest in het verzet. En in 1944 had hij dat met de dood moeten bekopen. Toen hij gefusilleerd werd, was zijn vrouw zwanger. Hella vroeg aan Arie én aan zijn vader of ze nooit eens gedacht hadden: dat had je niet moeten doen, je had niet je leven in de waagschaal moeten stellen want je had een gezin met jonge kinderen. Beiden, Arie en zijn vader waren zeer stellig: ze waren er trots op dat hu vader, respectievelijk grootvader die keuze had gemaakt. Hij had gekozen voor rechtvaardigheid, tegen onderdrukking.
Ik vond het heel indrukwekkend. Zo rond vier mei is het altijd de vraag die bij mij opkomt: hoe zou ik zelf gehandeld hebben? Zou ik de moed gehad hebben om met te verzetten? Zou ik mijn leven gewaagd hebben? Zou ik opgekomen zijn voor hen die onderdrukt en opgejaagd werden? Hoe bang zou ik zijn geweest? Ik durf het antwoord niet te geven, want ik weet het niet.
Je even verliezen. En tóch is het een blijde boodschap. Bij Paulus horen we dat: wij zijn allen kinderen van God. Wij zijn in Gods hand. We leven niet ten dode toe, we leven niet zómaar, doelloos zonder zin maar wij zijn in Gods hand. We worden gedragen in zijn liefde, een liefde die alle tegenstellingen opheft, een liefde waarin wij allen gelijk zijn. Wat Jezus heeft laten zien is dat God in mensen wil wonen. Wij zijn zijn tempel. Dat is een adembenemende blijde boodschap. Wij leven in en uit zijn hand. Je leven verliezen betekent ook dat we alle eigenmachtigheid afleggen en dat we niet ons eigen koninkrijk willen bouwen waarin wij zelf heer en meester zijn. Je leven willen redden heeft ook de betekenis dat je je niet moet vastklampen aan al je vastgeroeste ideeën en aan je zorgvuldig opgebouwde imago.
Wij zijn mensen die hun oorsprong en toekomst vinden in God. Dat is een intens blijde boodschap. Dat is Jezus’ boodschap, dat is zijn oproep aan ons. En als het gaat over crisis in onze kerken, dan komt dat misschien ook doordat wij er niet in slagen om de vreugde van die boodschap werkelijk tot uitdrukking te brengen.

Mag het ons gegeven zijn om die vreugde te ervaren en te verspreiden. Mogen wij dat meenemen van hier. AmenDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina