16e nieuwsbrief, vrijdag 26 april 2013Dovnload 26.26 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte26.26 Kb.

Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 F 020 6922802 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl16e nieuwsbrief, vrijdag 26 april 2013

Beste ouders,

De afgelopen weken hebben de klassen heel veel aandacht besteed aan de komst van onze nieuwe koning en koningin. Op heel veel scholen zijn vandaag de koningsspelen gehouden, bij ons op school hebben we een kunsttintje aan het project gegeven. We hebben heel veel stagiaires gehad die dit project mede hebben georganiseerd en vandaag is dit afgesloten door de kinderen te laten kijken naar wat de andere klassen allemaal hebben gemaakt in het kader van dit project. Het is werkelijk fenomenaal wat de kinderen voor prachtige dingen hebben gemaakt! We laten het na de vakantie ook nog even hangen, zodat iedereen er nog even van kan genieten.

De dans-, drama- en bevolessen hebben ook in het teken gestaan van de kroning.

De afgelopen twee weken zijn de kinderen van groep 3, 4, 6 en 7 in de KRAALtroonzaal van het KRAALpaleis geweest.

Iedereen kreeg een kostuum en een rol, het zag er feestelijk uit.

De koning en koningin kregen groots bezoek op het banket.

Barak Obama hield een speech, Mark Rutte was er ook en zelfs de koning van Marokko bracht een bezoek.

Ja en wat eet je? Toch geen patat en pizza met een colaatje?

En hoe bestel je of krijg je het van de bediende?

Hoe zit je netjes aan tafel en wat zeg je als je te gast bent?

Hoe lopen de bedienden en hoe hou je een dienblad vast?

In de keuken werd druk gekookt: ai, er ging ook wel eens wat mis.... De kok en zijn koksmaatjes waren wanhopig!

Er werd een rat ontdekt, er zat een haar in de soep en de verkeerde gerechten werden opgediend!

Gelukkig waren de koningin en koning zo blij met de gasten en zaten ze zo heerlijk te smullen dat ze niets hebben gemerkt van alle paniek!
Foto’s van het project zijn in de klassen te bekijken. Ze konden helaas niet in de nieuwsbrief geplaatst worden, omdat het opslagschijfje is gesneuveld.

Groep 6 heeft een koninklijke dramales gehad.

Wil je weten waar het over gaat?

Lees de nieuwsbrief dan…

Verhaal: Een paar weken geleden was er schokkend nieuws,

Iemand was verdronken in het water.

Wil je weten wie hem had gered??WILLEM ALEXANDER!!!!!!!!!!!!!

Het was een geweldige reddingsactie van hem!!

Willem Alexander begon meteen te reanimeren.

Willem is de eerste en beste held (tot nu toe) van de hele koninklijke familie.

De hele familie is heel erg trots op hem,

En hij zelf ook.

Zo te zien is de koninklijke familie wel erg sportief,

Want Willem deed ook mee aan de elfstedentocht.

Hij is aanstaande koning en een held.

En groep 6 heeft er ook wat mee gedaan,

Namelijk een toneelstuk maken.

Het leuke was, we mochten zelf wat verzinnen.

En zelf groepjes maken.

Dit was het verslag van: Elina-Amal-MahiyeHuis met een Verhaal; Rode loper

Traditiegetrouw staan wij met de kinderen van de groepen zeven stil bij wat er in de Tweede Wereldoorlog in onze buurt gebeurd is. Ons oude gebouw in de Laing’s Nekstraat stond er toen al en tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten er veel Joodse kinderen op onze school. Heel veel van deze kinderen zijn destijds opgepakt en weggevoerd naar concentratiekampen. De meeste kinderen hebben dit niet overleefd.

Wij vinden het heel belangrijk dat de kinderen hier bij stilstaan. Het gegeven dat mensen werden buitengesloten, gediscrimineerd en zelfs vermoord werden om geen andere reden dan hun geloof, hun culturele achtergrond, is iets dat wij ons nu nauwelijks voor kunnen stellen. Wij leven in vrijheid in Amsterdam en onze stad is juist zo mooi doordat er zoveel verschillende mensen leven. Soms leven we nog naast elkaar en niet samen. Het is belangrijk dat kinderen mensen die anders zijn dan zij accepteren om wie ze zijn. Vandaag en ook voor de toekomst. Kinderen zijn immers de volwassenen van later en als wij onze vrijheid willen behouden, zijn onze kinderen hierin bepalend.

Het project van de Rode Loper ging over de Transvaalbuurt. Kinderen hebben kennis gemaakt met Lotty Huffener-Veffer, een oud-leerling van onze school. Zij is destijds weggevoerd en heeft drie concentratiekampen overleefd. Haar familie en alle vrienden uit de buurt is zij kwijtgeraakt.

Onze leerlingen hebben elk een adres gekregen in de Transvaalbuurt van huizen met een verhaal. Zij hebben op het Digitaal Joods Monument onderzoek gedaan naar deze verhalen.Gisteren is de tentoonstelling geopend door Lieke Thesing, onze wethouder, en door onze kinderen en de kinderen van De Kraanvogel. Zij hebben dit heel mooi en ontroerend gedaan. Wij zijn ontzettend trots op onze leerlingen en de tentoonstelling is prachtig geworden. Het is van harte aan te bevelen om er tijdens de vakantie een kijkje te nemen.

Meningstekst WOII:

Ik ben heel blij dat we met dit project waren begonnen. We zijn naar bijzondere plekken geweest en daar heb ik veel van geleerd. Het heeft me echt geraakt in mijn hart omdat er zoveel verschrikkelijke dingen zijn gebeurd. Joodse mensen werden vanaf de Hollandse schouwburg naar het Muiderpoortstation gebracht. Ze kwamen nooit meer terug. Maar waarom?, dat is de vraag. Wat hebben de Joden gedaan. ze werden gediscrimineerd, geslagen en gedood. Tijdens de Februaristaking kwamen de Amsterdammers op voor de Joodse mensen en dat vond ik heel dapper. Gelukkig is het nu voorbij. We leven nu in vrede en vrijheid en dat is het belangrijkste. Door de moed en doorzettingsvermogen van Joodse mensen wisten sommige het te overleven, Zoals Lotty. Zo kunnen zij hun verhaal vertellen en de vrijheid door geven. Ik heb geleerd dat we alle mensen moeten accepteren zoals ze zijn. Iedereen is gelijk. Al heb je een ander geloof of kom je uit een ander land, of ben je homo of lesbisch of heb je een andere huiskleur.

Van Chahid.

Bij het Muiderpoortstation staat een monument te nagedachtenis aan de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd. Onze school heeft dit monument geadopteerd en gisteren hebben we samen stilgestaan bij dit leed. De kinderen hebben gedichten en verhalen voorgelezen en we hebben een krans en bloemen bij het monument neergelegd.

Vrijheid

Er was een tijd, dat mensen niet konden zeggen wat ze wilden.

Er was een tijd, dat mensen alleen maar huilden en gilden.

Het was een tijd van angst en verdriet, want vrijheid en veiligheid…dat kenden de mensen niet.

Nu kunnen we zeggen wat we willen, nu vinden we het niet erg als meningen verschillen.

Het maakt niet uit, ook al heb je een ander geloof.

Het maakt niet uit, ook al ben je blind of doof.

Wees blij met wat je hebt,

wees blij met wat je krijgt,

want voor je het weet…

Ben je het allemaal kwijt.

Door Alicia, groep 7Vreedzame School

Onze school maakt gebruik van de methode Vreedzame School. Dit is een programma om het pedagogisch klimaat op school goed te maken en te houden. Het is een programma waarin kinderen leren op een goede manier met elkaar om te gaan en om kinderen te helpen met hoe ze conflicten kunnen oplossen wanneer die zich voordoen, het pestprotocol is hier onderdeel van.

Het is een heel goed programma met leuke lessen dat zo succesvol is gebleken dat het Stadsdeel de methode verder door wil trekken naar de buurt. Zij willen een Vreedzame Wijk maken. Drie scholen spelen hierin samen een belangrijke rol. De Kaap, De Kraanvogel en wij. Volgend jaar zal de kennis van het team worden opgepoetst en zullen wij in het kader van de Vreedzame school onze contacten verder uitbreiden. Humanitas, onze partner voor de kinderopvang, en Dynamo, onze partner van de voorschool, zullen eveneens geschoold worden.Koninginnedagoproep:

Wij gaan ervan uit dat heel veel kinderen een heerlijke Koninginnedag tegemoet gaan. Mocht u als ouder tijdens het struinen op de Vrijmarkt hoofddeksels van vroeger tegenkomen, wilt u dit dan voor ons meenemen? Ingeborg, onze dramadocent heeft heel erg veel oude hoeden, helmen enzovoort nodig voor onze dramalessen!

Na de meivakantie denken wij dat Meester Stefan voor het eerst vader is geworden! Wij wensen hem een heerlijke vakantie met zijn gezinnetje!

Hij fietst nu nog onbezorgd de vakantie in (met meester Paul achterop!)autoshape 3

Belangrijk!

29-04 t/m 12-05 meivakantie!

20 mei zijn alle kinderen vrij in verband met Pinksteren

Namens ons allen, een hele vrolijke, zonnige en gezellige vakantie!Esther van den Berg
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina