18e Nacht van de Duisternis op zaterdag 12 oktoberDovnload 5.42 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte5.42 Kb.
18e Nacht van de Duisternis op zaterdag 12 oktober:
X gemeenten doven een deel van de openbare verlichting, x activiteiten in het donker in Vlaanderen
Gemeente X dooft de lichten op de Nacht van de Duisternis

Op zaterdag 12 oktober blijft het ’s avonds in gemeente x donker. Gemeente x organiseert op initiatief van Bond Beter Leefmilieu, vzw Preventie Lichthinder en de Vereniging voor Sterrenkunde de 18e Nacht van de Duisternis. De initiatiefnemers willen op die manier duidelijk maken dat Vlaanderen niet rationeel omspringt met verlichting. Onze openbare ruimte wordt te veel en te fel verlicht.


Op de Nacht van de Duisternis wordt niet alleen een deel van de openbare verlichting gedoofd, maar worden in Vlaanderen tal van activiteiten georganiseerd door gemeenten en verenigingen. Deze activiteiten zetten de rijkdom van de nacht in de verf en geven de gezelligheid van de nacht terug aan het publiek. Dat de donkere nacht als oerkwaliteit bijzonder waardevol is, is ook UNESCO niet ontgaan. De sterrenhemel, zo goed als verdwenen in Vlaanderen door het te veel aan verlichting, is erkend als erfgoed.
Vlaanderen is een van de meest verlichte regio’s. In vele gemeenten wordt het er nooit meer donker. Dit komt omdat er zeer ondoordacht wordt verlicht: te fel en verkeerd gericht. Soms schijnt het licht gewoon naar boven, de sterrenhemel in. Of rechtsreeks in slaapkamers van woningen. Of worden er rustige veldwegen verlicht alsof het drukke steenwegen zijn. De oplossingen liggen nochtans voor de hand. Verlichting moet zo weinig mogelijk opwaarts worden gericht, mag niet te fel zijn en er mag enkel worden verlicht waar zinvol en op tijdstippen dat het zinvol is. Ze moet afgesteld kunnen worden in functie van verkeersdichtheid en weersomstandigheden. Wanneer de maximale capaciteit van de lampen niet nodig is, moet er gedimd kunnen worden, zonder dat de verkeersveiligheid of de veiligheid in het algemeen in het gedrang wordt gebracht.
Te veel verlichting is niet zonder gevolgen. Het zorgt ten eerste voor energieverspilling. Vele gemeenten kunnen geld besparen door minder te verlichten en dragen op die manier ook bij aan de strijd tegen de klimaatverandering. Ten tweede heeft lichthinder gevolgen voor fauna en flora. De natuurlijke dag en nacht cyclus van planten en dieren wordt verstoord door het overmatige licht en dit heeft een invloed op de groei en dagelijkse leven van planten, dieren en mensen. Vele gemeenten hebben aandacht voor dit probleem en organiseren daarom tijdens de Nacht nachtwandelingen om fauna en flora in het donker te ontdekken.
Meer informatie vind je op
www.nachtvandeduisternis.beDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina