1x1 Rummikub Een kaartspel voor 2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar. SpelmateriaalDovnload 7.5 Kb.
Datum14.08.2016
Grootte7.5 Kb.
Variante:

1x1 Rummikub
Een kaartspel voor 2 tot 4 spelers vanaf 10 jaar.
Spelmateriaal: neem de 109 kaarten uit het spel ‘NumNum’.
Voorbereiding: meng alle kaarten en geef elke speler 13 kaarten

één kaart wordt open op tafel gelegd en vormt de aflegstapel

de overige kaarten liggen als verdekte voorraadstapel daarnaast klaar
Doel: Je speelt het spel op de wijze van Rummikub. Je moet dus passende kaarten

verzamelen en in groep uitspelen. Wie als eerste al zijn kaarten kan

uitspelen, wint het spel.
Spelverloop:
De eerste speler neemt een kaart van de verdekte voorraadstapel of van de aflegstapel. Hij probeert nu kaarten uit zijn hand in een bestaande groep te spelen of er een nieuwe groep mee te vormen.
Een groep bestaat uit minstens drie kaarten. Twee soorten groepen kunnen gevormd worden:


  1. series: minstens drie kaarten met eenzelfde getalwaarde
    b.v.: cirkel 4 – driehoek 4 – hart 4
    hart 7 – vierkant 7 - wenskaart  2. reeksen: minstens drie kaarten met hetzelfde symbool en bestaande uit opeenvolgende getallen uit een zelfde tafel van vermenigvuldigingen
    b.v.: hart 3 – hart 6 – hart 9 – wenskaart – hart 15 (tafel van 3)
    cirkel 7 – cirkel 14 – cirkel 21 (tafel van 7)

De wenskaart werkt als joker en kan in om het even welke serie of reeks ingepast worden.Kaarten met waarde ‘1’ kunnen als joker enkel in reeksen met hetzelfde symbool gespeeld worden.
De eerste serie of reeks kaarten die een speler op tafel wil uitkomen, moet minstens drie kaarten bevatten waarvan de gezamenlijke waarde minstens 50 punten waard is. Eventuele jokers tellen voor de waarde van de kaart waarvoor ze uitgespeeld worden.
Nadat een speler zelf een serie of reeks opgestart heeft, mag hij tijdens zijn volgende speelbeurten kaarten uitspelen in om het even welke reeds uitgespeelde serie of reeks. Hij mag ook de joker inwisselen tegen de kaart die er past. Hij mag bestaande groepen omvormen om nieuwe groepen te maken. Maar als hij de kaarten achteraf niet meer in een correcte groep kan plaatsen, moet hij de overblijvende kaarten in zijn hand nemen.
Een speler beëindigt zijn speelbeurt door één kaart op de open aflegstapel te plaatsen. De volgende speler komt nu aan de beurt.
Einde:
Wie als eerste al zijn handkaarten kan uitspelen, wint het spel.
Eventueel kan je vooraf afspreken om meerdere ronden te spelen. Kaarten die medespelers dan nog over hebben, tellen voor hen als minpunten. Wenskaarten zijn 100 minpunten en kaarten met waarde ‘1’ tellen voor 50 minpunten.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina