2. Bebouwing blokken Lijsterbesstraat/MeidoornstraatDovnload 7.14 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte7.14 Kb.
2. Bebouwing blokken Lijsterbesstraat/Meidoornstraat

Lijsterbesstraat 1-27 (oneven)

Lijsterbesstraat 2-28 (even)

Meidoornstraat 2-28 (even)


Drie stroken arbeiderswoningen, aan weerszijde van de Lijsterbesstraat en aan de noordoostzijde van de Meidoornstraat, in hoofdzakelijk één bouwlaag met zolder, afgedekt door een mansardekap met nog oorspronkelijke rode tuile du nord. De stroken zijn identiek opgebouwd waarbij de stroken gespiegeld ten opzichte van elkaar liggen. In het midden van de strook zijn twee woningen voorzien van een topgevel met steekkap. De oorspronkelijke materiaaltoepassing en regelmatige indeling van de gevels inclusief het dakvlak vormt een belangrijke karakteristiek. Dat geldt zowel voor de voorgevels, zijgevels als voor de achtergevels. De gevels zijn opgemetseld uit gele baksteen in halfsteensverband. Langs de gevel loopt een plint van rode baksteen die in hoogte verspringt. De gevelopeningen zijn voorzien van eenvoudige rollagen. De woningen vertonen in de huidige situatie door verbouwingen lichte verschillen.

Voorgevel: De voorgevel van de rij woningen wordt voor een groot deel gekenmerkt door een regelmatige indeling van de gespiegelde en geschakende woningen. Op de begane grond is de voorgevel van de meeste woningen opgebouwd uit een entree met een houten deur, een klein gangvenster en een groot woonkamerraam. Enkele woningen hebben nog een oorspronkelijke kozijnen, vensters of deur. De oorspronkelijke houten paneeldeur bij enkele woningen is voorzien van een liggend klapraam en horizontale profilering in vier banen, een koperkleurige brievenbus en deurknop. Oorspronkelijk was het kleine venster naast de deur voorzien van een houten raamkozijn met dubbel glas in lood venster dat gedeeld wordt met het naastgelegen pand. Aan de andere zijde van de deur was oorspronkelijk een houten kozijn met een samengesteld venster van de woonkamer. Dit venster met twee glas in lood bovenramen heeft een groot raam en een draairaam met vier horizontale roeden.

Op de zolderverdieping hebben meerdere woningen in het dakvlak een langgerekte dakkapel die gedeeld wordt met de naastgelegen bebouwing. De oorspronkelijke dakkapel is voorzien van twee dubbele ramen en gepotdekselde delen en een dakgoot. De houten dakgoot is witgeschilderd.

De woningen met de topgevel halverwege de strook hebben op de verdieping op symmetrische wijze twee staande vensters en een liggend venster. Aan weerszijden is de topgevel bij de goot voorzien van bijzondere uit baksteen opgemetselde elementen met een gebogen golvende vorm. Langs de onderzijde is een vrijliggende geschilderde plaat met een identieke golvende vorm en een gat voor de regenpijp.

Zijgevels: De zijgevels aan de kopse zijde van de stroken zijn voorzien van twee vensters. Deze kopgevels aan de Woudstraat en de Jan Philipsweg hebben witgeschilderde goten. In het dakvlak is een dakkapel met twee vensters en een gepotdekseld middenstuk.

Achtergevel: De achtergevels zijn door de grotendeels ommuurde privé tuinen achter de woningen niet goed vanaf de openbare weg zichtbaar. Van de tekeningen valt af te leiden dat in de gevel op regelmatige plaatsen vensters en deuren waren. In het dakvlak zijn diverse woningen voorzien van oorspronkelijke lage dakkapellen. Meerdere woningen hebben recente dakkapellen die boven de oorspronkelijke nok uitsteken en voor een groot deel in 1972 en 1973 op uniforme wijze zijn gerealiseerd. In het dak zijn nog oorspronkelijke gemetselde schoorstenen.

Achtertuin: achter de woningen is een strook met prive-achtertuinen. Langs de tuinen loopt een steeg. De afscheiding van de tuinen van de Woudstraat en de Jan Philipsweg heeft een oorspronkelijke bakstenen tuinmuur met gemetselde pijlers en recente houten schotten daartussen.
Foto’s:

Lijsterbesstraat (weerszijde) Kopgevel Lijsterbesstraat
Zijgevels aan de Woudstraat Steeg met gedeelte van een tuinmuur langs de WoudstraatDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina