25 april 2013 Ga even zitten en leesDovnload 54.28 Kb.
Datum03.10.2016
Grootte54.28 Kb.


Secretariaat: Beatrijslaan 49 , 3110 Rotselaar – 016/58.09.27
Email : Bond.gepens.bb@gmail.com Website : http://www.b-g-b.be/


25 april 2013

  1. Ga even zitten en lees

H

et woordje van de voorzitter
: Dank u

De Contactdag was weer een van de hoogtepunten in onze jaarwerking. Zoveel mensen die elkaar terugzien en er een blij, blij weerzien van hebben gemaakt. “En, hoe gaat het, en heb jij nog iets gehoord van die of die collega, of ’t is toch wel erg wat er in die familie gebeurd is hé enz….”

Bij zo’n Contactdag blijkt steeds weer opnieuw de enorme belangstelling die er is voor het wel en wee van onze oud-collega’s. Ook een stukje geschiedenis van “de Boerenbond en zijn mensen” leeft in onze leden. Op zo’n moment voel ik mij intens gelukkig en ook dankbaar. Dankbaar ook omdat ik met een bestuursploeg van fijne mensen, met heel veel inzet, kan en mag samenwerken.

Bij mijn toespraak heb ik ook uitdrukkelijk een dankwoord uitgesproken naar onze sponsors. Het is dank zij de toelage van onze vroegere werkgevers (onze sponsors), samen met het lidgeld, dat we veel kunnen realiseren voor jullie.

En nu, op naar het volgende werkjaar. Samen met de lente en de zon, vliegen we er weer in. Hopelijk laat de gezondheid toe, om nog deel te nemen aan vele van onze activiteiten. Wij doen ons best om voor elk wat wils te brengen, maar vooral om mensen samen te brengen en samen te kunnen genieten van een blij, blij weerzien.

Odette Dekeyser, je voorzitter
2: BGB verkenning – wandeling

Genieten van het Meetjesland
dinsdag 21 mei 2013


Europees Centrum: ForestaWanneer de Noordzee koppig breekt aan hoge duinen
En witte vlokken schuim uiteenslaan op de kruinen
Wanneer de norse vloed beukt aan het zwart basalt
En over dijk en duin de grijze nevel valt
Wanneer bij eb het strand woest is als een woestijn
En natte westenwinden gieren van venijn
Dan vecht mijn land, mijn vlakke land


Jacques Brel

Ons Meetjesland, dat “Vlakke Land” van Jacques Brel, door mensenhand gemaakt...

Daar gaan wij op verkenning !!

De zee bood er ooit bestaanszekerheid aan enkelen maar was vooral en voor iedereen een altijd nabije dreiging met haar vele rampspoedige overstromingen.

De mens bouwde er dijken ter bescherming maar het water, nu omzoomd door zoveel dijken, bleef. Dat zijn nu de kreken met hun rietkraag waarin reigers, futen, wulpen, eenden, ganzen... nestelen.

Meetjesland, dat weids en vruchtbaar landbouwgebied met zijn bomenrijen en knotwilgen

ter bescherming van de felle westenwinden.

In de voormiddag doorkruisen we eerst het Houtland : vanaf de E40 in Nevele, over Zomergem tot in Eeklo.


Daar de koffiestop met daarna bezoek aan de prachtige en unieke collegiale kerk met zoveel houtsnijwerk en allerlei kunstschatten.
In de namiddag naar het Poldergebied, wandelend genieten langs de Boerenkreek, de dijken en het Leopoldkanaal : 6 km of 11 km naar keuze.


In de vooravond voorzien we een lekker streekgebonden avondmaal.
Beloofd: het is een boeiende verkenning van een haast onbekend stukje Vlaanderen

waarvan je een blijvende indruk zult meedragen.

PROGRAMMA:
7.00 u. Vertrek in Schoonderbuken bij Van Aerschot-busuitbater

7.30 u. Rotselaar rond punt (met ruime bijdehandse parking).

8.00 u Kampenhout Sas – parking aan restaurant veilinghof

10.00 u Eeklo, de koffiestop – waarna bezoek aan de mooie kerk.

12.00 u. Pick-Nick in Watervliet

13.30 u. Wandelen in Sint-Jan-in-Eremo met afstand naar uw keuze.

17.00 u. Avondmaal.

ROND 20 u.45 terug in Kampenhout.AANDACHT: Om het fileleed te vermijden is de opstapplaats voor Leuven voorzien aan de parking van het restaurant Veilinghof, Veiling in Kampenhout. Er is daar een ruime parkeermogelijkheid.
PRIJS : 40,- €. Per persoon, daarin zijn o.a. begrepen : naast autobus

  • Koffie met versnapering bij de stop in Eeklo.

  • Soep bij de pick-nick.

  • Ruim Meetjeslands-streekgerecht als avondmaal.

  • Competente reisbegeleiding.


U ZORGT VOOR :

  • knapzak voor de middag-pick-nick, de soep krijg je van ons!

  • aangepaste kledij met wandelschoenen voor slijkvrije verharde landbouwwegen.


INSCHRIJVEN:
Storten op BE91 7390 0930 0176 (739 0093001 76) van BGB
met vermelding : “ uw naam + wandeling Meetjesland op 21 mei 2013.
Inschrijven ten laatste 11 mei, of tot volzet,
bij, en begeleid door: (zie inschrijvingsformulier achteraan)

Jos Sannen Pastorijstraat 20, 2440 Geel tel 014/ 72.62.28 GSM:0476.205.148
e-mail: jozef.sannen@telenet.be

Voor deze Meietocht bestelden wij alvast goed weer !!


B
3. Aandacht op de agenda !
ezoek aan Brugge en Zeebrugge

Ons bezoek aan Brugge en Zeebrugge is gepland op 2 juli. De moeite waard om er weer bij zijn. Het zal weerom vroeg vetrekken zijn!

T
4. Lentemijmeringen
eken dit alvast in op uw agenda.
Inschrijvingen en meer informatie in onze maandbrief van mei
1.Nieuw!Nieuw! Nieuw!

OP 21 april geeft KVLV een nieuw “Ons Kookboek” uit !!!

Het ziet er prachtig uit met een mooie paarse tint en boordevol toprecepten.
Hoewel je in elke Vlaamse keuken één of meerdere van de vorige KVLV kookboeken vindt, na 14 jaar vond men dat het aan een update toe was. Niet alleen de lay-out, maar ook aan de recepten werd gesleuteld: 960 bladzijden met liefst maar 1.891 recepten!
---Verouderde kooktechnieken moesten, zoals steriliseren bijvoorbeeld, plaatsmaken voor nieuwe. Ook nieuwe producten, tendensen en gerechten doen hun intrede: de stoomoven, werken met kerntemperaturen,vegetarische maaltijden… Aandacht voor producten van eigen bodem , rekening houdend met de seizoenen …. te veel om te vertellen , daarom is het zelf kopen en uitproberen nog steeds de beste proef. Het nieuwe “Ons Kookboek” kost 34,95 €, voor KVLV-leden slechts 28,50 € en is te verkrijgen bij de Standaardboekhandel en bij Aveve-verkoopcentra.
Een aanrader dus, doe je wederhelft, je dochter of zoon of waarom niet jezelf eens een extra geschenk …… en smakelijk!!!!
2.Een apart geschenkje: REMEMBORY

Remembory is een inleefdoos met 24 fotokaarten, met herkenbare voorwerpen van vroeger, die aanzetten om terug te kijken in het verleden. Deze koffer werd ontwikkeld voor personen met dementie, met beelden van bv. een koffiemolen, een poppenwagen, een speelgoedbeer, keukengerei van vroeger… zo kunnen ouderen met dementie die dingen herkennen en terugkeren naar hun jonge leven.


3. Op stap naar het Meetjesland: Land van Cyriel Buysse

Binnenkort komt de wandeling naar het Meetjesland er aan, leuk als je meegaat, soms spijtig dat je er niet bij kan zijn. Wil je toch de sfeer van de streek smaken, loop dan nog eens langs de bibliotheek en zoek alsnog naar één van onze grote schrijvers, Cyriel Buysse uit Nevele, die om zijn naturalistische en soms schokkende stijl, pas later erkenning kreeg.


Jeanine fonteyn


D
5. De Landelijke Beweging is onafhankelijk dankzij MRBB
e financiële holding MRBB keert elk jaar een dividend uit van ongeveer 25 miljoen euro waardoor de toekomst en financiële onafhankelijkheid van Boerenbond, en bij uitbreiding de Landelijke Beweging, verzekerd is.
Dat zegt Piet Vanthemsche in de studio van Kanaal Z. Hij vertelde er ook over het middenveld, over zijn rol in het sociaal overleg en over het belang van het Europees landbouwbeleid.

MRBB is één van de grootste financiële holdings van ons land.


Volgens Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche bedraagt het balanstotaal meer dan 1,5 miljard euro. De stevige beleggingsportefeuille voorziet de Landelijke Beweging van werkingsmiddelen. "Met het jaarlijkse dividend van ongeveer 25 miljoen euro - van bedrijven als KBC, AVEVE, SBB en Acerta - financieren we Boerenbond, Landelijke Gilden, KVLV en KLJ. Wij zijn dus volledig onafhankelijk wat onze financiering betreft", zegt Vanthemsche trots.

Naar aanleiding van de heisa rond het ACW opent Kanaal Z ook de discussie over het middenveld. Vanthemsche verzet zich tegen de polarisering die bezig is. "We staan voor een verschrikkelijk moeilijke economische uitdaging. We moeten het hoofd koel houden en samen oplossingen zoeken. Men mag kritische vragen stellen, maar het middenveld niet afschilderen als een onbetrouwbare club."

Wat het mobiliseren van vrijwilligers betreft, houdt de Landelijke Beweging goed stand. "We tellen een goede 200.000 leden, wat de plattelandsbevolking representatief vertegenwoordigt", aldus Vanthemsche. "Bij de landbouwers vermindert het ledenaantal omdat ook het aantal landbouwers vermindert maar we winnen wel marktaandeel".

Hij spreekt niet tegen dat het middenveld meer versnipperd is en de invloed taant. "De tijd van het grote gelijk is voorbij, zeg ik aan onze boeren. We moeten onze eigen problemen onder ogen zien en in gesprek gaan met de milieu-, natuur- en dierenrechtenbeweging en zo op een nieuwe manier invloed verwerven", alsnog Vanthemsche.

Uit Vilt (Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw)


 


6. Nieuw hoofdbestuur BB geïnstalleerd

Het Hoofdbestuur Boerenbond is op 26 maart 2013 in zijn nieuwe samenstelling bijeengekomen. Piet Vanthemsche is door het Hoofdbestuur herverkozen als voorzitter voor een tweede (en laatste) mandaat van 5 jaar.

Chris Coenegrachts is gekozen als ondervoorzitter, vertegenwoordiger van de actieve land- en tuinbouwers.

 

Sonja De Becker werd door het Hoofdbestuur verkozen als tweede ondervoorzitter.  Zij zal de Vlaamse dossiers en materies behartigen terwijl de voorzitter zich zal focussen op de internationale, Europese en federale materies. De voorzitter blijft ook SALV-voorzitter.  De voorzitter en tweede ondervoorzitter zullen in deze nauw samenwerken zodat over alle materies heen back up en continuïteit verzekerd is.

 

Sonja De Becker wordt als algemeen secretaris opgevolgd door Peter Bruggen, momenteel directeur Boerenbond, die vandaag door het Hoofdbestuur in deze functie werd benoemd. 

Wijzigingen directie BB:

 

Vanaf dezelfde datum worden ook volgende wijzigingen op directieniveau doorgevoerd: 

-    Peter Van Bossuyt, momenteel bijzonder opdrachthouder en ondermeer belast met het project ‘Toekomst van de Vlaamse land- en tuinbouw in mondiaal en Europees perspectief’ volgt Peter Bruggen op als directeur Boerenbond.

 

-    Marc Rosiers, momenteel directeur studiedienst en adviseur Hoofdbestuur, wordt voorgedragen als gedelegeerd bestuurder AIF, in opvolging van Hendrik Soete, en zal daarnaast als adviseur van de voorzitter nog het dossier ketenoverleg en kwaliteit blijven opvolgen.Hij wordt als directeur studiedienst opgevolgd door Erik Mijten, momenteel adviseur diergeneeskunde.  De procedure voor de aanwerving van een nieuwe adviseur diergeneeskunde wordt opgestart.


7. Wijziging in verband met de
“hospitalisatieverzekering” via KBC.

Vanaf 1 juli 2013 komt er een wijziging in verband met de hospitalisatieverzekering. Het betreft hier een verhaal dat niet telt voor ex ABB-ers en ex CERA-mensen of KBC-ers.

Zoals jullie weten is er op een bepaald moment – in 2005 – een serieuze wijziging gekomen in de hospitalisatieverzekering die jullie hadden via de vroegere werkgever. We hebben als bestuur van de BGB toen ons uiterste best gedaan om jullie toch nog een “deftige en betaalbare” verzekering aan te bieden. Dat is ons ook gelukt, via een collectieve polis gezondheidszorgen. Je kon toen kiezen voor een luxeversie (ongeveer zoals jullie hadden via de vroegere werkgever) ofwel een afgeslankte versie die natuurlijk ook niet zo duur was. Om het duidelijk te maken: zij die een luxeversie gekozen hebben betalen nu bijna 910 € per persoon per jaar en zij die kozen voor de afgeslankte versie betalen nu 417 € per persoon per jaar.

Voor diegenen die de luxeversie gekozen hebben verandert er niets.

Zij die voor een afgeslankte versie gekozen hebben (en dat zou gaan over 450 personen) verandert er wel iets. Zij vallen niet meer onder de collectieve polis, en gaan een brief ontvangen van KBC met de nodige uitleg. Er is verbetering voor hen, zo krijgen zij bv een Assurcard met de daaraan verbonden derde betalersregeling, Andere verbeteringen zijn dat de ambulante verzorgingskosten terug betaald worden 1 maand voor en 3 maand na de hospitalisatie,

je krijgt ook vergoeding voor onderzoeken wanneer er geen wettelijke tussenkomst is,

ook de wettelijke kosten voor prothesen worden terugbetaald, en de huur en leveringskosten van medisch materiaal op doktersvoorschrift worden vergoed.

De franchise en waarborg voor de twee- of meerpersoonskamer bedraagt 100 € per verzekerde per verzekeringsjaar.

Binnenkort ontvangen de aangeslotenen met de afgeslankte versie een brief met de nodige uitleg hierover. Bij die brief zit ook een opzeggingsbrief voor de collectieve polis. Niet schrikken dus, jullie blijven verzekerd, alleen met een andere polis.
En de premie … zullen jullie denken! De premie blijft, behoudens indexering, ongewijzigd.

Wat jullie zeker niet mogen uit het oog verliezen is het feit dat jullie verzekerd blijven tenzij je de nieuwe polis niet aanvaardt. Denk er ook aan dat je na 65 jaar niet meer kan veranderen van verzekering. Ook dat je, van de luxe versie, steeds kan overstappen naar de afgeslankte versie, maar niet andersom.


O. Dekeyser
8. Proficiat aan onze jubilarissen:
90 jaar:

20/05: Haesendonck Willem (SBB-ACERTA), J. Vandezandestraat 24,
3050 Oud Heverlee

80 jaar:

01/05: Cloet André (ABB-KBC-V), Sint Hubertuslaan 13, 8200 Brugge 2

08/05: Mevr Van Herpe- Van Hemelrijk Alice, Wwe van Van Herpe Marcel (ABB), Troliebergplein 1, 3010 Kessel-lo

19/05: Mevr Demolder Christianne, Wwe van Meynen Frans (ABB),
Minderbroederstaat 9/B, 3000 Leuven


26/05: Willems Romain (CERA-KBC/B), FR. Crabbestraat 21, 3050 Oud Heverlee

50 jaar gehuwd:

28/05: Mafranckx Eligius (CERA-KBC/B) met Dekeyser Imelda ,
H. Tobbackstraat 19, 1910 Kampenhout.

9. Onze christelijke deelneming aan de familie van onze overleden leden:Op 03/03/2013: Jules Van Campenhout (IDB), echtgenoot van Odette Van Krunkelveldt, Aarschotsesteenweg 395, 3012 Wilsele

Op 23/3/2013: Maria Merckx, weduwe van Achiel Bergen (SBB), Waversesteenweg 17,
3370 Boutersem


Op 08/04/2013: Christiane STIERS, echtgenote van Remi PANS (ABB), Dotermontstraat 3A

                     3350  LINTEROp 26/03/2013: Joseph Depuydt (AVEVE), echtgenoot van mevrouw Jeanette Bruneel. Brugseweg 30, 8900 Ieper

Op 16/4/2013: Maurits Vermaelen (ABB), weduwnaar van Marie-José Gevers.
Langestraat 31, 3111 Wezemaal

INSCHRIJVINGSFORMULIER BGB-wandeling Meetjesland

21 mei 2013.


Terugsturen in een briefomslag vóór 11 mei 2013 naar:
Jos Sannen Pastorijstraat 20 2440 GEEL tel 014.72.62.28 GSM 0476.205.148
ofwel per e-mail jozef.sannen@telenet.be


Ondergetekende, naam en voornaam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Adres : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

e-mailadres: . . . . . . . . . . . . . . . .
tel.
. . . . . . . . . . . . . . . . GSM : . . . . . . . . . . . . . . . .


schrijft in voor : [ ] 1 persoon. [ ] 2 personen. (*)

Op datum van 21 mei 2013 wandeling Meetjesland.Opstapplaats (*) :

[ ] Van Aerschot Busuitbater Scherpenheuvel om 7u00
[ ] Rond Punt Rotselaar om 7u30
[ ] Kampenhout Sas – parking aan restaurant Veilinghof
om 8u00

Ik stort ...... € (*) (40 € per persoon) op rekening
BE91 7390 0930 0176 (739-0093001-76)
met vermelding: naam deelnemers en Daguitstap Meetjesland.

(*) aankruisen

Datum: . . . / . . . / . . . . .

Handtekening


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina