3 de leerjaar vr. 2 maart 2012 Actualiteit Schildpad met twee koppen en zes potenDovnload 44.66 Kb.
Datum21.08.2016
Grootte44.66 Kb.


3 de leerjaar

vr. 2 maart 2012

Actualiteit

Schildpad met twee koppen en zes poten

In Oekraïne is een schildpad met twee koppen en zes poten geboren.
De twee koppen kunnen elkaar niet zien, maar toch lopen ze altijd dezelfde kant op. De koppen hebben ook elk aan andere smaak. Zo eet de ene graag sla, terwijl de andere liever wortels en appels eet.
De verzorgers zijn nog steeds op zoek naar een gepaste naam voor de speciale schildpad. Misschien heb jij een idee?

Oscaruitreiking
In Los Angeles zijn de oscars uitgereikt, dat zijn de belangrijkste filmprijzen ter wereld.

Hugo, de 3D-film over een handig weesjongetje die in een station in Parijs woont was met vijf Oscars één van de grote winnaars. De oscar voor beste tekenfilm ging naar Rango, een film over een knotsgekke groene kameleon in de woestijn. Ook voor de Muppets was er een oscar, die voor de beste muziek.
Iedereen bij ons keek natuurlijk uit naar de Belgische film Rundskop, want die was genomineerd voor de beste buitenlandse film.
De Belgische inzending Rundskop won geen Oscar. De prijs voor beste niet-Engelstalige inzending ging naar het Iraanse A Separation. Het is voor het eerst dat een film uit Iran de prijs wint.

Wereldkampioene boksen
België heeft een wereldkampioene boksen: Delfine Persoon.

Delfine won zondag de wereldbeker in de categorie lichtgewichten. In deze categorie mag je als vrouw niet meer dan 54 kilogram wegen.


Delfine was beter dan haar Duitse tegenstandster.

Boksen is vooral een hobby voor Delfine, maar ze kan het supergoed! Ze is de eerste Belgische wereldkampioene in 15 jaar tijd! Voor de 27-jarige Delfine is deze wereldtitel een droom die uitkomt.Poolreizigers keren terug
Poolreizigers Dixie Dansercoer en Sam Deltour zijn terug van hun avontuur op Antarctica. Samen hebben ze met hun ski's en hun kites meer dan 5000 kilometer afgelegd op de Zuidpool. Dat heeft niemand hen ooit voorgedaan.

Zinia, Steffen, Niels Va. FienInterview met juffrouw Martine
Hoelang ben je al juf?

Ik ben al 28 jaar juf.


Heb je altijd de 2e kleuterklas in Donk gehad?

Neen ik heb ook andere schooltjes gehad waar ik korte vervangingen heb gedaan.


Wat doe je het liefst in de klas?

Koken, poppenkast spelen en dramatiserend vertellen.


Heb je hobby’s?

Wandelen met de hond, naar toneel gaan, juf zijn en gaan eten.


Juf Martine je bent een tijdje weggeweest op school, waarom?

Wegens ziekte.


Hoe lang ben je weg geweest?

3 ganse schooljaren ben ik weg geweest.


Vond je dat niet erg?

Ja want ik miste de kindjes van de school heel erg en mijn collega’s.


Ben je blij dat je terug kon komen werken?

Ja, want ik doe mijn job heel graag.


Ben je al genezen ?

Neen eigenlijk kan ik niet meer genezen .

Want mijn ziekte is terminaal, dat wil zeggen dat ik er uiteindelijk aan ga sterven, maar nu kunnen de dokters mij nog goed houden, ze volgen mij heel goed op.
Zijn de kinderen blij dat je terug bent?

Ja ik denk het wel, ze komen me vaak knuffelen of kusjes geven.


Heb je raad voor anderen?

Wees altijd positief en probeer iedere dag blijgezind te starten,

wees tevreden en geniet van het leven!!
Dankjewel juf Martine!
Leuke herinnering van de jongens:

Op de juf haar verjaardag gingen we frietjes eten bij de juf thuis. Juf Martine was heel lief en zorgde goed voor ons! Yanoe, Gerben, Pieter-Jan, Arne
Plezante kant van de krant


Wat is het verst de maan of Parijs?


John, wat weet jij over de Romeinen ?

Dat ze al heel lang dood zijn, meester.Hoe groeten pausen elkaar?
Eet nu je bordje yoghurt leeg! in Afrika zijn ze blij met te helft.

Ik ook, ma .

En? vraagt de juffrouw aan Jantje die trots vertelt dat ze bij hem thuis een drieling hebben gekregen, “Hoe heten de baby’tjes?”.
Jantje: Ik weet het nog niet zeker maar toen mijn vader met het ziekenhuis belde en hoorde we een drieling hadden gekregen, hoorde ik hem zeggen: “Hemel, Hel en Verdoemenis!”

Hannah heeft een appeltaart gemaakt. Ze geeft haar vader een klein stukje om te proeven. Haar vader zegt: 'Lekker, maar ik smaak wel geen appels in je appeltaart.' 'Dat is normaal', antwoordt Hannah. 'In hondenkoekjes zitten er toch ook geen honden?'

De mama van Jantje vraagt aan haar man: 'Waar ga je naartoe met die oude rapporten van je?'  De papa van Jantje antwoordt: 'Onze zoon leert dit jaar lezen in het eerst leerjaar, dus ik leg ze voor de zekerheid maar op zolder.'

Enis, Valérie, Niels Vr., Ella

Breek de code

Niels Va.

Wat is het zeepreventorium?

Enis zit op onze school van het tweede leerjaar, nu zit hij in het derde leerjaar. Voor hij naar onze school kwam, verbleef hij een tijdje in het zeepreventorium. In de loop van het jaar keert hij voor een tijdje terug naar het zeepreventorium.

Het Zeepreventorium is een medisch revalidatiecentrum voor kinderen tussen 0-18 jaar, die kampen met een chronische (blijvende) aandoening:  • Longaandoeningen

  • Huidaandoening

  • Obesitas (overgewicht)

  • Chronische ziekten van het maag-darmstelsel, een chronische ziekte van de nierenHet medisch team staat onder leiding van een kinderarts en beschikt over een team van geneesheren, diëtisten en psychiaters. Daarnaast zijn er verpleegkundigen en verzorgenden kinesisten, logopedisten. Psychologen, opvoedkundigen en sociaal werkers staan in voor de begeleiding.

Het Zeepreventorium is een internaat voor kinderen die last hebben in hun leven het is net een groot helpcentrum met duizenden kinderen van geheel België.

Je zit er niet allemaal samen, je bent opgesplitst in groepen: De Twins , Kahoenas , Joepis.

School

In het Zeepreventorium wordt veel aandacht besteed aan de schoolopleiding van de kinderen en jongeren. Tijdens het verblijf in het centrum kan de normale schoolse loopbaan in beide landstalen worden verder gezet. Het onderwijs is zoals in de gewone school maar meer gericht op het individuele kind of jongere.Sporten


Ik kreeg elke dag activiteiten: voetbal, volleybal, tennis, honkbal,strandraces, zwemmen, … Je kreeg van elke sport iets.

Je maakt er nieuwe vrienden.


Dit is een tunnel van graffiti de tunnel was vroeger een doodgewone gang Maar er kwam veel verandering in, nu is hij mooi versierd met graffiti.

Enkel op woensdag mocht je snoepen.

Je kreeg elke woensdag keuzenkar dat is een kar vol chocolade, chips,… je kon ook fruit kiezen. Elke groep krijgt een aangepast menu, ik leerde er voorla gezond eten en bewegen.

Media
Elfenheuvel weer op tv!
Dagmar, de elfenprins, is 17 jaar. Zijn vader, Koning Zirkos, stuurt hem naar de mensenwereld omdat hij zich verwend en onverantwoord heeft gedragen. Hij belandt in een prettig gestoord gastgezin, de familie Ranonkel.

Dagmar probeert angstvallig zijn identiteit geheim te houden, wat knap lastig is met een stel vleugels op de rug. Al snel blijkt dat Dagmar eigenlijk met een belangrijke missie naar de mensenwereld is gestuurd.'Mijn kunst is Top!' vanaf 27 februari tot 7 april 2012 in primetime op Ketnet!
Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag om 18u30 (ook om 19u en 8u35) zijn afleveringen te zien met presentator en 'uitdager' Adriaan Van den Hoof en zijn tegenstrevers.

In Mijn kunst is Top! op Ketnet maken jonge kunstenaars, bekende Vlamingen én presentator Adriaan Van den Hoof kennis met diverse kunstdisciplines. Na een artistieke stoomcursus van een jonge leermeester nemen Adriaan en de BV het telkens tegen elkaar op in de pas geleerde kunst, onder het toeziend oog van hun mentor.
Miesje zit ijverig met een potlood over een stuk papier te

krassen. Wat ben je toch aan het doen, kindje? vraagt haar

moeder. Ik schrijf Petra een brief . Maar je kunt niet eens

schrijven. Dat is niet erg hoor, want Petra kan nog niet lezen .

Jana, Heleen, Britt

Knutselen en Koken met Britt, Jana en Heleen.

BROCHES: verrassing voor mama

Wat heb je nodig?

Kleurrijke plastic tassen

Lijm


Knoop

Veiligheidsspeld of haarspeldje

-We nemen als basismateriaal enkele kleurrijke plastic tassen. We knippen de handvaten en de bodem van een plastic tas. We vouwen de tas in de lengte dubbel en kleven met het lijmpistool (of gewone lijm) één uiteinde van de tas vast. We blijven de tas vouwen en kleven hem steeds aan dezelfde kant vast tot we een lange reep hebben van 2 à 5 cm breed. Hoe breder de reep, hoe groter de bloem zal zijn.

-Hierna knippen we de niet gelijmde kant open. Daarna knippen we aan dezelfde kant kleine reepjes naar de gelijmde kant toe, maar we blijven zeker 1 cm van die gelijmde kant vandaan. Dan strijken we weer wat lijm over de hele lengte van de reep en rollen we de lange reep op. Om van de plastic pompon die we nu hebben, een bloem te maken, drukken we de bovenkant in het midden wat plat, en bevestigen we met behulp van wat lijm een mooie knoop. Onze bloem is nu klaar!

-Om de bloem als een broche te gebruiken, maken we met het lijmpistool een veiligheidsspeld aan de achterkant vast. Steek je de bloem liever in je haar, lijm ze dan vast op een haarspeldje!
BLOEMENONTBIJT

Wat heb je nodig?

Wit en bruin brood

Eitjes


Fruitsap

Veldsla


Vers fruit

Uitsteekvormpjes in de vorm van een bloem


Bereiding

We duwen de bloemenvorm doorheen de twee sneetjes brood. We halen de bloemetjes eruit en verwisselen ze van sneetje. Het bruine bloemetje komt in de witte boterham en andersom.


We serveren ons ontbijt met een glaasje fruitsap en we maken er als garnituur fruitbloemetjes bij. Hiervoor steken we met een bloemenvorm, een bloem uit een dikke plak ananas. Het hartje van de ananas halen we eruit met een ronde uitsteekvorm of een appelboor. We vervangen het hartje door een aardbei. Van een kiwi maken we een andere bloem. We steken de bloemen op satéstokjes en zetten ze in het glas vruchtensap.
We bakken een spiegeleitje in een bloemenvorm. Ondertussen doen we het brood in de toaster. Op een bordje schikken we ondertussen de gewassen blaadjes van de veldsla. Dit worden de blaadjes van ons eibloempje. Als het eitje klaar is, leggen we het op de veldsla. De twee toasten leggen we ernaast. Smakelijk!


Interview met Mia Mariën (oma van Jona Vissers)
De oma van Jona was vroeger leerkracht in een middelbare school.
Hoelang werkte u in school ?

10 jaar werkte ik in school.


Waarom stopte u na 10 jaar?

Vroeger was het de gewoonte dat als je mama werd dat je stopte met werken om voor je kinderen te zorgen.


In welk leerjaar stond u?

In het 4e, 5e en 6e middelbaar en ik gaf de vakken Nederlands, geschiedenis en godsdienst.


Was u streng?

Ik was streng maar rechtvaardig.


Hoeveel kinderen zaten er in de klas?

25 kinderen


Hoe oud was u toen je juffrouw was?

21 jaar .


Waarom waren de jongens en de meisjes gescheiden?

Dat was toen zo in die tijd.


Wat is het grote verschil van vroeger en nu?

Er waren geen computers en al zeker geen smartboarden.


Hoe oud bent u nu?

Bijna 68 jaar


Dank u voor het interview! oplossingen

De maan want dat zie je .

Jona, Lennert, Liana en Felien Ze groeten elkaar niet want er is er maar 1.

goochelaar, magisch, trukendoos, toverstaf, fantastisch


Actualiteit

Babygirafje!
In een dierentuin in Groot-Brittannië is een giraffe geboren.
Het diertje staat misschien nog een beetje wankel op z'n pootjes, maar het is kerngezond. Ook de mama giraf stelt het goed. De verzorgers zijn heel blij met de geboorte. Ze hebben de kleine giraf de naam 'Ruby' gegeven.

Prins Friso van Nederland

Het gaat niet goed met de Nederlandse prins Friso. De prins is vorige week in een sneeuwlawine terecht gekomen en is nog steeds niet bij bewustzijn. Friso is de tweede zoon van de Nederlandse koningin Beatrix en koning Claus.

Prins Friso was samen met de rest van de koninklijke familie op skivakantie in Oostenrijk. De prins was met een vriend buiten de piste aan het skiën toen hij onder een sneeuwlawine terecht kwam. Het duurde bijna een kwartier voordat reddingswerkers hem konden bevrijden. En ook de reanimatie van de prins duurde lang, zo'n vijftig minuten.

Dat was te lang, zeggen de artsen. En daardoor is de beschadiging aan de hersenen bijzonder groot. De artsen kunnen niet zeggen of de prins ooit nog tot bewustzijn zal komen.Zweeds prinsesje
De nieuwe Zweedse prinses heet Estelle Silvia Ewa Mary. Dat heeft de koning van het land vrijdag meegedeeld aan de regering.

Estelle Silvia Ewa Mary werd donderdag 23 februari geboren in Stockholm, de hoofdstad van Zweden. Ze is de dochter van prinses Victoria en prins Daniël.Trucagefotografie: De maan dichtbij

De Franse fotograaf Laurent Laveder heeft prachtige foto’s genomen van de maan.


Zinia, Steffen, Niels Va. FienDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina