3 zekerheden op de beurs, actief beleggen op de beursDovnload 252.93 Kb.
Pagina1/4
Datum19.08.2016
Grootte252.93 Kb.
  1   2   3   4
Inleiding http://www.beursbrief.be/technische_analyse/default.asptief beleggen op de beursPerformant beleggen is :

 1. beleggen volgens de koerstrend

 2. met aandacht voor koersfiguren,

 3. uw posities en uw winsten beveiligen met stop-loss orders

 4. bij omkering van de trend uit de positie te stappen.

Technische analyse leert u

 • een koerstrend te herkennen,

 • uw stop-loss te plaatsen

 • en duidt aan wanneer u best uit de positie stapt.3 zekerheden op de beurs, actief beleggen op de beursOp de beurs zijn er immers maar 3 zekerheden voor de "kleine belegger" : 

 

 • De beurs heeft altijd gelijk. Koersen kunnen dalen of stijgen zonder duidelijke reden.  Banken of beursvennootschappen kunnen om eigen redenen posities verkopen of kopen en zo een koersbeweging in gang zetten. De kleine belegger kent niet noodzakelijkerwijs de reden. Goede winstvooruitzichten, een omzetstijging of een nieuwe productengamma is geen zekerheid voor een koersstijging. Dus: don't fight the trend.

 • De beurs is er niet voor ons. U wint niet altijd. De beurs is een markplaats voor grote spelers, waar de kleine belegger gedoogd wordt. Verlieslatende trades zijn een vast onderdeel van handelen op de beurs. Goede resultaten bekomt men door verliezen niet te laten oplopen en zolang mogelijk in een stijgende trend te blijven. Dus: Cut your losses, let your profits run.

 • Beleggen op de beurs is werken. Een aandeel selecteren op fundamentele basis en dan aankopen op basis van technische aankoopsignalen is één stap. Het beheren van je positie of "trade management" is de 2de en minstens even belangrijke stap. Beperk je verlies indien de koers plots daalt en leg steeds een deel van de winst vast na een mooi koersstijging. Hoe? Met een stop-loss. Dus: Beveilig iedere positie met een stop-loss order.Basisprincipes
Regel 1: Selecteer kwaliteitsaandelen op basis van fundamentele analyse en koop indien de trend stijgt. Let wel: aandelen trenden duidelijk amper 40% van de tijd. Bepaal dus eerst en vooral de trend.

Regel 2: Let op koersfiguren, die duiden op een bevestiging of een kering van de trend. Koersfiguren zoals een stijgende driehoek of een hoofd-en schouderformatie hebben veel meer voorspellingswaarde dan technische indicatoren, gebaseerd op voorbije koersen.

Regel 3: Let op de volumes. Indien volumes plots stijgen of dalen, is dit een duidelijk teken vanuit de markt en kan dit een koersuitbraak bevestigen ... of ontkennen.

Regel 4: Technische indicatoren bevestigen louter een analyse. Aankoop- of verkoopkandidaten selecteren op basis van indicatoren is niet aangewezen. Deze indicatoren worden immers berekend op historische koersen en zijn dus eerder indicatief.

Regel 5: Plaats steeds een stop-loss onder de steunlijn van het aandeel, afhankelijk van de intraday ruis van het aandeel. Indien het aandeel verder stijgt, verhoog dan uw stop-loss. Zo zet u én uw kapitaal én een deel van uw winst veilig.

Regel 6: Verkoop indien de trend keert. Val niet verliefd op een aandeel. Stap uit de positie, indien de trend keert. Stap weer in indien de trend wederom stijgend wordt.

Wet 1: Breng de trend in kaartBestudeer eerst en vooral de langetermijngrafiek. Open een grafiek met weekkoersen en evalueer de trend over meerdere jaren. Deze aanpak geeft je een duidelijke inschatting over de langetermijntrend.

De langetermijntrend in de weekgrafiek hieronder leert dat de langetermijntrend nog steeds stijgend is. 
 

Eenmaal de langetermijntrend bepaald, open je een daggrafiek en bekijk de trend. Zelfs indien je op korte termijn handelt, is het beter om steeds in dezelfde richting van de langetermijntrend te handelen.

 


Wet 2: Handel volgens de trendBepaal de trend én volg de trend. Er is de langetermijntrend, de middellangetermijntrend en de kortetermijntrend.

Bepaal eerst voor jezelf welke trend je wil traden. Handel steeds volgens de onderliggende trend.

Voorbeeld: Indien je handelt op de middellangetermijntrend en de langetermijntrend is stijgend, dan ga je enkel in op de koopsignalen op de middellangetermijn grafiek. • Langetermijntrend: 1 tot meerdere jaren
   

 • Middellangetermijntrend: 1 tot meerdere maanden
   

 • Kortetermijn trend: 1 tot meerdere weken

Daytraders, die tijdens de beursdag zelf posities openen en zeker sluiten voor het einde van de beursdag, werken op intraday-grafieken met daggrafieken om de onderliggende trend te bepalen.

Swingtraders, die posities innemen gedurende een paar dagen, kijken naar daggrafieken en houden rekening met de middellangetermijn trend.

Is er geen duidelijke trend? Handel niet op dit aandeel en zoek een ander aandeel. Houd er rekening mee dat een aandeel gemiddeld maar 30% tot 40% van de tijd in een duidelijke trend zit.Wet 3: Zoek de hoogtes en de laagstesZoek steun- en weerstandsniveaus.

Je koopt een aandeel het best dichtbij zijn steunniveau. Deze steun is vaak een vorige steun, waarop de dalende koers standhield.

Je verkoopt best een aandeel dichtbij zijn weerstandniveau. Een weerstandsniveau situeert zich vaak bij een vorige top.

Indien een top doorbroken wordt, dan wordt dit weerstandsniveau ook vaak een goed steunniveau. Dit heet men de polariteit van steun- en weerstandsniveaus.


 

 
Wet 4: Trek trendlijnenTrendlijnen zijn de meeste eenvoudige en meest efficiënte hulpmiddelen in de technische analyse van aandelen.

Een trendlijn bekom je door 2 of meer opeenvolgende koerstoppen of koersbodems met elkaar te verbinden. De koers zal vaak tegen een trendlijn botsen en keren.

Indien een trendlijn doorbroken wordt, duidt dit vaak op een trendbreuk. Een geldige trendlijn bekomt men indien de koers minstens 3 maal tegen de steun- of weerstandslijn botste. Hoe meer de trendlijn getest werd, hoe hoger de betrouwbaarheid.
 


 Wet 5: Volg de gemiddeldenVolg voortschrijdende gemiddelden. Gemiddelde geven objectieve koop- en verkoopsignalen. Ze vertellen u of een trend nog steeds in beweging is en helpen een trendommekeer te bevestigen.

Gemiddelden vertellen u niet op voorhand of er een trendkering op komst is. Een grafiek met een kort en langetermijngemiddelde is een populaire manier om verkoop- of koopsignalen te vinden.

In het voorbeeld hieronder zijn 2 gemiddelden afgebeeld: 50-daags en 200 daags. Wanneer 50-daags gemiddelde het 200-daags gemiddelde naar beneden toe snijdt, kan dit een verkoopsignaal zijn.

Wanneer het 50-daags gemiddelde het 200-daags gemiddelde de koers opwaarts snijdt, kan dit een koopopportuniteit inhouden.

Eveneens populair is de kruising van de koers met het 40-daags gemiddelde.

Aangezien gemiddelden trendvolgende indicatoren zijn, werken zij best in markten met een duidelijke trend.


 

 


Wet 6: Overgekocht of oververkocht?Houd oscillatoren in het oog. Oscillatoren zijn indicatoren zoals de Relatieve Sterkte Index (RSI) en de Stochastics, die aanduiden of het aandeel eerder overgekocht is (teveel gestegen), dan wel oververkocht is (teveel gedaald).

Oscillatoren geven een goede aanduiding wanneer de markt kan keren. De 2 meest populaire oscillatoren zijn de RSI en de Stochastics. Beide indicatoren werken met een schaal van 0 tot 100.

Bij de RSI ligt de oververkochte zone tussen de 0 en 20. Aangezien het aandeel oververkocht is, verwacht men een stijging. De overgekochte zone ligt tussen de 80 en 100. Aangezien het aandeel teveel gekocht werd, verwacht men een correctie naar beneden toe.

Bij de Stochastics liggen deze zones respectievelijk tussen de 0 en 30 en 70 tot 100.

De meeste traders gebruiken de indicator, ingesteld op 14 dagen. Divergentie tussen de koerstoppen bij stijgende koersen of koersbodems bij dalende koers is een sterk signaal, dat op een trendommekeer kan wijzen.

Oscillatoren zijn kortetermijnindicatoren. Blijf dus steeds handelen conform de onderliggende trend. Oscillatoren komen het best tot hun recht in niet-trendende markten.


 

 


Wet 7: Let op waarschuwingsseinenTrade de MACD. De MACD indicator (Moving Averages Convergence Divergence), ontwikkeld door Gerald Appel, combineert kruisende gemiddelde met de overgekochte of oververkochte indicaties van een oscillator.

Een koopsignaal doet zich voor wanneer de "snelle" lijn de "trage lijn" opwaarts kruist onder de nullijn. Een verkoopsignaal doet zich voor wanneer de de "snelle" lijn de "trage lijn" neerwaarts kruist boven de nullijn.

Divergentie tussen toppen en bodems op de koersgrafiek en de MACD geven meer waarde aan het signaal.


 Wet 8: Handel enkel bij trendGebruik de ADX of DMX indicator. Deze Directional Movement Index helpt te bepalen of het aandeel in een trend zit of in een trading range. Deze indicator meet de richting en de kracht van de trend.

 • Een dalende DMX of een DMX met een waarde lager dan 20 duidt op een afname van de trend. Hier geven oscillatoren zoals de RSI en de stochastics betere signalen.
   

 • Een stijgende DMX wijst op een toename van de trend. Hier kruisende gemiddelden of de MACD de betere resultaten.

 Wet 9: Herken bevestigingssignalenVolumes kunnen een belangrijke bevestiging geven.  Het meest eenvoudige is het bekijken van het dagelijks volume.

Een aantal regels: • Stijgende volumes bij stijgende koersen wijzen op een gezonde stijging. Indien hogere koersen opgetekend worden, doch met lagere volumepieken kan dit op een kering duiden.
   

 •  Stijgende of gelijklopende volumes bij dalende koersen wijzen op een voortgezette daling.

Een goede volume-indicator is de On Balance Volume indicator. Belangrijk is te letten op een afwijkend koersgedrag van de indicator; lees: divergentie of convergentieWet 10: Beveilig uw kapitaal en uw winstenMet behulp van technische analyse kan u een koop- of verkoopmoment bepalen en handelt u minder blind op de markt.

U bestudeert immers de markttrend en handelt volgens deze trend.

Vergeet echter niet dat technische analyse zich baseert op voorbije koersen, het verleden dus. Plotse gebeurtenissen zoals aanslagen, natuurrampen, een plotse stijging van de aardolieprijs kan het marktsentiment grondig doen opslaan.

Beveilig daarom steeds uw positie met een stop-loss en stap pas in een positie als uw analyse bevestigd wordt. U laat wel wat winst liggen, maar u handelt met iets meer zekerheid.Multicollineariteit, actief beleggen op de beursMulticollineariteit is een statistische term, die zeker haar toepassing vindt bij technische analyse en duidt op het meermalig gebruik van dezelfde informatie.

Bij technische analyse moet men er inderdaad over waken, dat men dezelfde type van informatie meerdere malen gebruikt.

Bij technische analyse gebruikt men meerdere indicatoren en zoekt men zo bevestiging. Echter, veel van deze indicatoren zijn gestoeld op een gelijkaardige berekening en geven dus bijna op hetzelfde moment gelijkaardige signalen en zorgen dus voor een "valse" bevestiging.

Vandaar dat het noodzakelijk is steeds indicatoren uit een andere familie te gebruiken, teneinde te vergelijken. We delen de 4 categoriën voor u op: 

Categorie

Indicator

 

 

 

 

Oscillators

Chaikin's volatility

 

 

Commodity Channel Index

 

 

Rate of Change

 

 

Relatieve Sterkte Index

 

 

Stochastics

 

 

TRIX

 

 

Williams %R

 

 

 

 

Trend

Average True Range

 

 

DMI

 

 

Gemiddelden

 

 

Moving Averages Convergence Divergence

 

 

Parabolic SAR

 

 

Aroon

 

 

 

 

Volume

Accumulatie - Distributie

 

 

Chaikin

 

 

Dagelijks volume

 

 

Money Flow Index

 

 

Negative Volume Index

 

 

On Balance Volume

 

 

Positive Volume Index

 

 

Price Volume Trend

 

 

Volume accumulatie

 

 

 

 

Momentum

Mastermomentum

 

 

Stabiel momentum

 

 

Trading momentum

 

 

Verhoudingsmomentum

 

 

VerschilmomentumKOERS FIGUREN
Symmetrische driehoekOmschrijving

Een symmetrische driehoek wordt gevormd door een schuin aflopende weerstandslijn en een schuin oplopende steunlijn. Het samenspel van koper en verkopers zorgt voor steeds hogere bodems en steeds lagere toppen in de koers.

Een symmetrische driehoek biedt 2 zekerheden:


 1. Naarmate de koers de top van de driehoek nadert, volgt een uitbraak.

 2. Men weet niet in welke richting de koers zal uitbreken.

Strategie

 • Zolang de koers niet uit de symmetrische driehoek breekt, neemt men geen positie in.

 • Nadat de koers uitgebroken is en duidelijk een richting koos, neemt men een positie in à la hausse of à la baisse.

 

 

 
 

 Dalende driehoekOmschrijving

Een dalende driehoek is een koerspatroon, die een dalende trend bevestigd. Door het verbinden van de koerstoppen, bekomt men een schuin aflopende weerstandslijn.

De koersbodems rusten op een horizontale steunlijn. Hoe dichter de schuin aflopende weerstandslijn naar de steunlijn evolueert, hoe dichter bij een neerwaartse koersuitbraak. Dit is een koersfiguur met een mooie probabiliteit.

Strategie


 • Short het aandeel na de koersuitbraak naar onder toe, eventueel een stop-short order dat u onder de steunlijn plaatst.

 • Plaats na aankoop uw stop loss order boven de steunlijn, die nu een weerstandslijn wordt.


 
Stijgende driehoekOmschrijving

Een stijgende driehoek is een koerspatroon, die een stijgende trend bevestigd. Door het verbinden van de koerstoppen, bekomt men een horizontale weerstandslijn.

De koersbodems rusten op een stijgende steunlijn. Hoe dichter de schuin oplopende steunlijn naar de weerstandslijn evolueert, hoe dichter bij een opwaartse koersuitbraak. Dit een koersfiguur met een mooie probabiliteit.

Strategie


 • Koop het aandeel na de koersuitbraak naar boven toe, eventueel een stop-buy order dat u boven de weerstandslijn plaatst.

 • Plaats na aankoop uw stop loss order onder de weerstandslijn, die nu een steunlijn wordt.


 


 

 

 


 Cup & handle

Omschrijving

Een cup & handle is een vorm van dubbele bodem, dat op een kopje gelijkt: 1 bredere koersbodem (een U), gevolgd door een hogere en kleinere bodem (het oortje). De toppen, die rand van het kopje vormen, verbindt men en men bekomt een weerstandslijn.

De vorming van de U kan 7 tot 64 weken duren, het oortje 4 dagen tot 4 weken.

Dit patroon geeft een sterk koopsignaal. De kans is groot dat de trend wordt gebroken wanneer de koers voor een derde keer de horizontale weerstandslijn raakt. Indien de koers effectief breekt door de weerstand breekt, dan gaat men een long positie aan. Een sterke toename in volume versterkt dit koopsignaal.Strategie

 • Koop het aandeel na de koersuitbraak na het oortje naar boven toe, eventueel een stop-buy order dat u boven de weerstandslijn plaatst.

 • Plaats na aankoop uw stop loss order onder de weerstandslijn, die nu een steunlijn wordt.
 

Omgekeerde cup & handle

Omschrijving

Een omgekeerde cup & handle is een vorm van dubbele top, dat op een omgekeerd kopje gelijkt: 1 bredere koerstop, gevolgd door een lagere en kleinere top (het oortje). De bodems, die rand van het kopje vormen, verbindt men en men bekomt een weerstandslijn.

De vorming van de brede koerstop kan 7 tot 64 weken duren, het oortje 4 dagen tot 4 weken.

Dit patroon geeft een sterk koopsignaal. De kans is groot dat de trend wordt gebroken wanneer de koers voor een derde keer de horizontale weerstandslijn raakt. Indien de koers effectief breekt door de weerstand breekt, dan gaat men een long positie aan. Een sterke toename in volume versterkt dit koopsignaal.Strategie

 • Short het aandeel na de koersuitbraak naar beneden toe, eventueel een stop-short order dat u onder de weerstandslijn plaatst.

 • Plaats na de short verkoop uw stop loss order onder de steunlijn, die nu een weerstandsteunlijn wordt.Drie-top-uitbraakOmschrijving

Een drie-top-uitbraak doet zich voor wanneer de koers 2 maal tegen een weerstandslijn botst en wederom daalt. Bij een 3de poging breekt de koers echter wel door. Dit betekent dat al wie aan dit weerstandsniveau wou verkopen dit heeft gedaan. Er zijn dus geen of weinig verkopers meer.

De koers schiet dus eerder sterk door. Een ideale drie-top-formatie tekent zich best af in een periode 2 tot 3 maand. Indien het langer duurt, zal de uitbraak minder fors zijn.

Strategie


 • Indien de koers boven de weerstand uit stijgt, is dit een sterk koopsignaal. Een toename van de volumes is een goede bevestiging.

 • Plaats na het koopsingaal uw stop loss order onder de weerstandslijn, die nu een steunlijn wordt.Dubbele bodemOmschrijving

Na een daling vormt de koers een bodem, er zijn meer kopers dan verkopers in de markt en de koers stijgt wat terug. Op dit niveau kopen een aantal beleggers blijkbaar bij.

Wanneer nu de koers wederom daalt en niet onder deze eerste bodem daalt en dus een 2de bodem maakt, wijst dit op een serieus steunniveau.

De kans is groot dat de koers hier een tijdje niet onder geraakt en eerder naar boven zal evolueren.

Indien de 2de bodem hoger is dan de 1ste, versterkt dit de betrouwbaarheid van het signaal.

Strategie


 • Indien de koers door de tussentijdse top heen stijgt, is dit een sterk koopsignaal. Een toename van de volumes is een goede bevestiging.

 • Plaats na de koop uw stop loss order onder de neklijn, die nu een steunlijn wordt.


 

 

 
Dubbele topOmschrijving

Na een stijging vormt de koers een top, er zijn meer verkopers dan kopers in de markt en de koers zakt wat terug. Op dit niveau nemen een aantal beleggers blijkbaar hun winst.

Wanneer nu de koers wederom opveert en niet boven deze eerste top geraakt, en dus een 2de top maakt, wijst dit op een serieus weerstandsniveau.

De kans is groot dat de koers hier een tijdje niet boven geraakt.Strategie

 • Indien de koers onder de tussentijdse bodem zakt, is dit een sterk short / verkoopsignaal. Een toename van de volume is een goede bevestiging.

 • Plaats na de short verkoop uw stop loss order onder de neklijn, die nu een weerstandslijn wordt.


Hoofd en schouders patroonOmschrijving

Een hoofd en schouders patroon wijst op een trendommekeer en bestaat uit 3 opeenvolgende toppen, waarvan de middelste de hoogste is. Dit is een koersfiguur met grote betrouwbaarheid. De verbindingslijn tussen de tussentijdse bodems heet de neklijn. Het neerwaarts snijden van de neklijn is een belangrijk verkoopsignaal, zeker als dit bevestigd wordt met stijgende volumes.Strategie

 • Indien de koers de neklijn neerwaarts snijdt, is dit een sterk verkoop/shortsignaal. Een toename van de volumes is een goede bevestiging.

 • Plaats na de short uw stop loss order boven de neklijn, die nu een weerstandslijn wordt.

 

 

 
 

 

 
 

Ja, ik wens BeursBrief gratis per e-mail te ontvangen.Omgekeerd hoofd en schouders patroonOmschrijving

Een omgekeerd hoofd en schouders patroon is een trendommekeerpatroon en bestaat uit 3 opeenvolgende bodems, waarvan de middelste de laagste is. Dit is een koersfiguur met grote betrouwbaarheid. De verbindingslijn tussen de tussentijdse toppen heet de neklijn. Het opwaarts snijden van de neklijn is een belangrijk koopsignaal, zeker als dit bevestigd wordt met stijgende volumes.Strategie

 • Indien de koers de neklijn opwaarts snijdt, is dit een sterk koopsignaal. Een toename van de volumes is een goede bevestiging.

 • Plaats na de koop uw stop loss order onder de neklijn, die nu een steunlijn wordt.


 

 

Studiesf beleggen op de beursPrimordiaal in de technische analyse van aandelen, is het bepalen van de trend van de koers.

Zit het aandeel in een stijgende of dalende trend, of trendt het aandeel helemaal niet? Ervaren beleggers kopen enkel aandelen, die in een duidelijk stijgende trend zitten. Zij verkopen deze aandelen, wanneer de trend ombuigt en dalend wordt.

Aandelen trenden gemiddeld 30 tot 40% van de tijd.

Actievere beleggers verkopen aandelen short om ook in dalende markten te winnen.

Studies helpen om de koerstrend duidelijk te bepalen alsook de steun- en weerstandsniveaus. Er zijn diverse studies. Het tekenen van steun- en weerstandslijnen op de grafiek is vaak nog de beste aanpak.

Meest gebruikte studies zijn de gemiddelden alsook lineaire regressie en de Zig zag studie. • Bollinger bands XX
   

 • Fibonacci cycles
   

 • Fibonacci fans
   

 • Fibonacci retracements
   

 • Fibonacci time zones
   

 • Lineaire regressie
   

 • Gann fans
   

 • Gemiddelden XX
   

 • Pivot points XX
   

 • Quadrant lijnen
   

 • Raff channels
   

 • Spoedweerstandslijnen
   

 • Tirone levels XX
   

 • Trendlijnen
   

 • Zig zag XXXX - zie onder, anderen: zie website: http://www.beursbrief.be/technische_analyse/default.asp

Bollinger bandsOmschrijving

Bollinger bands, ontwikkeld door John Bollinger, is een indicator, die op de koers wordt gezet. 2 lijnen worden daarbovenop geplaatst, die als een soort band rond de koers kopen. Doordat de indicator op het standaard deviatie concept is gebaseerd, wordt de band smaller en breder. De periode waarover de Bollinger bands terugkijken is meestal 20 (afhankelijk van het soort grafiek minuten, uren of dagen).


 

 

 • De Bollinger bands bestaan uit 3 delen: Middle band, Upper band en Lower band

 • Middle band = Een gemiddelde over de 20 voorbije periodes (MA20)

 

 • 95% van de koersen hoort binnen de band te vallen. Daarbuiten is sprake van overbought- en oversoldsituaties.

 • Een eenvoudige toepassinging van de Bollinger bands is om de banden als koersdoel te gebruiken. Anderzijds kan aan de afstand tussen de banden de volatiliteit worden bepaald.

 • Plotselinge koersveranderingen doen zich meestal voor nadat de bandbreedte zich vernauwd heeft als gevolg van een dalende volatiliteit.

 • Wanneer de koers buiten de band breekt kan een voortzetting van de huidige trend verwacht worden.

 • Toppen en bodems die onstaan buiten de band, gevolgd door toppen en bodems binnen de band wijzen op een trendverandering.


 


GemiddeldenOmschrijving

Mobiele gemiddelden zijn uitstekende hulpmiddelen om de trend te bepalen. Over een bepaalde periode wordt de gemiddelde koers berekend zodat de trend gevisualiseerd wordt.

Meest voorkomende gemiddelden zijn 10-daags, 39- of 50-daags en het 200-daags, afhankelijk van de beleggingshorizon.
 
Berekening
 

 

 • Men telt de slotkoersen over een bepaalde periode op en deelt het totaal door het aantal beursdagen in deze periode.Interpretatie

Aankoopsignalen

 • Het gemiddelde beweegt zijdelings na een daling en de koers snijdt het gemiddelde opwaarts.

 • De koers doorbreekt het stijgende gemiddelde opwaarts.

Verkoopsignalen

 • Het gemiddelde beweegt zijdelings na een stijging en de koers snijdt het gemiddelde neerwaarts.

 • De koers doorbreekt het dalende gemiddelde neerwaarts.

 VoorbeeldPivot pointsOmschrijving

Pivot points zijn koersniveaus, die eenvoudig en snel berekend worden op basis van hoogste, laagste en slotkoersen, waaruit men steun- en weerstandlijnen uit distilleert.


 Berekening
 

 

 • H = hoogste koers van de vorige dag

 • L = Laagste koers van de vorige dag

 • C = Slotkoers van de vorige dag

 • Range = H - L

 • Pivot point = (H + L + C)/3

 • Support 1 = (2 * Pivot) - H

 • Support 2 = Pivot - (H - L)

 • Support 3 = Support 1 - Range

 • Weerstand 1 = (2 * Pivot) - L

 • Weerstand 2 = Pivot + (H - L)

 • Weerstand 3 = Weerstand 1 + RangeInterpretatie
 

 

 • Pivot points vindt zijn toepassing in korte termijn trading of daytrading.

 • Indien de intraday koers door het pivot niveau zakt, dan wordt deze als een nieuwe weerstand beschouwd.

 • Stijgt de koers door het pivot niveau, dan wordt het niveau van het pivot punt een nieuwe steun.


Tirone levelsOmschrijving

Tirone levels zijn 3 of 5 horizontale lijnen, die steun- en weerstandsniveau's weergeven. Deze methode werd ontwikkeld door John Tirone.
 Berekening
 

 

 • Toplijn: trek de laagste bodemkoers af van de hoogste topkoers, deel dit getal door 3 en trek deze waarde af van de hoogte topkoers.

 • Middenlijn: trek de laagste bodemkoers af van de hoogste topkoers, deel dit getal door 2 en tel deze waarde bij de laagste bodemkoers.

 • Bodemlijn: trek de laagste bodemkoers af van de hoogste topkoers, deel dit getal door 3 en tel deze waarde bij de laagste bodemkoers.Voorbeeld
Zig zagOmschrijving

De Zig zag indicator filter koersveranderingen, die kleiner zijn dan een vooropgestelde variatie, zoals bijvoorbeeld 5%. De Zig zag indicator visualiseert dus enkel grotere koersveranderingen.


 VoorbeeldIndicatoren actief beleggen op de beursTechnische indicatoren bevestigen een analyse. Aankoop- of verkoopkandidaten selecteren op basis van indicatoren is niet aangewezen. Deze indicatoren worden immers berekend op historische koersen en zijn dus eerder indicatief.

Lees in de basisprincipes en de 10 wetten hoe u optimaal een aandeel analyseert en indicatoren aanwendt.Bij technische analyse gebruikt men meerdere indicatoren en zoekt men zo bevestiging. Echter, veel van deze indicatoren zijn gestoeld op een gelijkaardige berekening en geven dus bijna op hetzelfde moment gelijkaardige signalen en zorgen dus voor een "valse" bevestiging.
 

Categorie

Indicator

 

 

 

 

Oscillators

Chaikin's volatility

 

 

Commodity Channel Index

 

 

Rate of Change

 

 

Relatieve Sterkte Index

 XX

 

Stochastics

 XX

 

TRIX

 

 

Williams %R

 

 

 

 

Trend

Average True Range

 

 

DMI

 

 

Gemiddelden

 XX

 

Moving Averages Convergence Divergence

 XX

 

Parabolic SAR

 

 

Aroon

 

 

 

 

Volume

Accumulatie - Distributie

 

 

Chaikin

 

 

Dagelijks volume

 XX

 

Money Flow Index

 XX

 

Negative Volume Index

 

 

On Balance Volume

 

 

Positive Volume Index

 

 

Price Volume Trend

 

 

Volume accumulatie

 

 

 

 

Momentum

Mastermomentum

 XX

 

Stabiel momentum

 

 

Trading momentum

 

 

Verhoudingsmomentum

 

 

VerschilmomentumXX - zie onder, anderen: zie website http://www.beursbrief.be/technische_analyse/default.asp

RSI - relatieve sterkte indexOmschrijving

De RSI is een oscillator, die aanduidt in welke mate een aandeel, dat aan het dalen is, oververkocht is en in welke mate een aandeel dat aan het stijgen is, overgekocht is. Op dat moment kan een trendkering zich voordoen. De RSI is een goede kortetermijn indicator, maar is minder geschikt voor de lange termijn.


 Berekening
 

 

 • De meeste gebruikte RSI is de RSI over een periode van 14 dagen.

 • Berekening = 100 - (100 / (1 + (ups / downs over 14 dagen)))

 • De ups en downs zijn de stijgingen of dalingen waarmee een koers gestegen of gedaald is.

 • Deze ups en downs worden de periode opgeteld.Interpretatie

 • De RSI wordt in 3 zones opgetekend.

 • 0 - 25 = koopzone

 • 25 - 75 = neutrale zone

 • 75 - 100 = verkoopzone

 • Kopen : de RSI vormt een dubbele bodem in de koopzone waarbij de 2de bodem hoger ligt dan de 1ste.

 • Verkopen : de RSI vormt een dubbele top in de verkoopzone waarbij de 2de top lager ligt dan de 1ste.VoorbeeldStochasticsOmschrijving

De Stochastics is snelbewegende oscillator, die de kracht van de trend weergeeft en uitgaat van het feit, dat bij stijgende koersen de laatste koers zich dichtbij de top kan bevinden. Anderzijds bij dalende koersen, kan de laatste koers zich dicht bij de bodem bevinden.


 Berekening
 

 

 • 100 x (slotkoers - laagste in 20 dagen) / (hoogste in 20 dagen - laagste in 20 dagen)

 • Hiervan wordt een 5-daags gemiddelde berekend.

 • Als signaallijn kan men hierop verder een 10 daags-gemiddelde berekenen.Interpretatie

 • De Stochastics indicator beweegt zeer snel en is dus eerder geschikt voor kortetermijn trading.

 • Indien de Stochastics onder de 20-grens de signaallijn kruist en daarna de 20-lijn opwaarts snijdt, geldt dit als een aankoopsignaal.

 • Indien de Stochastics boven de 80-grens de signaallijn kruist en daarna de 80-lijn neerwaarts snijdt, geldt dit als een verkoopsignaal.

 • Ook hier worden de beste signalen gevormd bij divergentie of convergentie tussen de koersgrafiek en de Stochastics grafiek.Voorbeeld
GemiddeldenOmschrijving

Mobiele gemiddelden zijn uitstekende hulpmiddelen om de trend te bepalen. Over een bepaalde periode wordt de gemiddelde koers berekend zodat de trend gevisualiseerd wordt.

Meest voorkomende gemiddelden zijn 10-daags, 39- of 50-daags en het 200-daags, afhankelijk van de beleggingshorizon.
 
Berekening
 

 

 • Men telt de slotkoersen over een bepaalde periode op en deelt het totaal door het aantal beursdagen in deze periode.Interpretatie

Aankoopsignalen

 • Het gemiddelde beweegt zijdelings na een daling en de koers snijdt het gemiddelde opwaarts.

 • De koers doorbreekt het stijgende gemiddelde opwaarts.

Verkoopsignalen

 • Het gemiddelde beweegt zijdelings na een stijging en de koers snijdt het gemiddelde neerwaarts.

 • De koers doorbreekt het dalende gemiddelde neerwaarts.

 


MACD - Moving Average Convergence DivergenceOmschrijving

De MACD indicator of Moving Average Convergence Divergence is een trendvolgende indicator, die samengesteld is op basis van 2 exponentiele gemiddelden.


 Berekening
 

 

 • Men maakt het verschil het exponentieel 12-daags gemiddelde en het exponentieel 26-daags gemiddelde. Hierop berekent men een 2de lijn, namelijk het 9-daags gemiddelde, die de signaallijn vormt.Interpretatie

 • Indien de MACD stijgend boven de nullijn evolueert, wijst dit op een solide stijgende trend. Indien de MACD dalend is en onder de nullijn gaat, bevestigt dit de dalende trend.

 • Wanneer de MACD de signaallijn opwaarts kruist, geldt dit als een koopsignaal. Indien de MACD de signaallijn neerwaarts kruist, geldt dit als een verkoopsignaal.VoorbeeldDagelijks Volume IndicatorOmschrijving

De Dagelijks Volume indicator,  is een eenvoudige volume indicator.


 Berekening
 

 

 • Indien de slotkoers van de dag dichter bij de hoogste koers dan bij de laagste koers van de dag staat, dan wordt het volume bij de waarde van de vorige dag bijgeteld.

 • Indien de slotkoers van de dag dichter bij de laagste koers dan bij de hoogste koers van de dag staat, dan wordt het volume van de waarde van de vorige dag afgetrokken.Interpretatie

 • Belangrijk zijn divergenties of convergenties .

 • Indien de toppen op de koersgrafiek stijgen en de toppen op de Dagelijks Volumegrafiek dalen, dan is dit een verkoopsignaal.

 • Dalen de bodems op de koersgrafiek, maar stijgen de bodems op de Dagelijks Volumegrafiek, dan is dit een koopsignaal.VoorbeeldMoney Flow IndexOmschrijving

Het Money Flow Index is een momentum indicator, die de kracht van de instroom of uitstroom van geld in het aandeel meet.


 Berekening
 

 

 • Berekening van de Typical Price = (Hoogste koers + laagste koers + slotkoers) / 3

 • Berekening van de Money Flow = Typical Price x Volume

 • Indien de Typical Price van vandaag hoger is dan deze van de vorige dag is de Money Flow positief, indien lager is de Money Flow negatief.

 • Money Ratio = (Som van Positive Money Flow over een bepaalde periode) / (Som van de Negative Money Flow over een bepaalde periode)

 • Money Flow Index = 100 - (100 / (1 + Money Ratio))Interpretatie

 • Divergentie en convergentie tussen de koersgrafiek en de Money Flow Index leveren signalen op. Indien in de koersgrafiek de koerstoppen stijgen, doch dalend zijn op de Money Flow Index, dan is dit een verkoopsignaal. Stijgen de bodems op de Money Flow Index, doch dalen ze op de koersgrafiek, dan is dit een koopsignaal.

 • Indien de MFI boven de 80 uitsteekt, wijst dit op een vorming van een koerstop en bij neerwaartse kruising van de 80-lijn, verkoopt men best de positie.

 • Indien de MFI onder de 20 zakt, wijst dit op de vorming van een koersbodem en bij opwaartse stijging van de 20-lijn, kan men instappen in een positie.VoorbeeldMastermomentum, actief beleggen op de beursOmschrijving

Het Masterlmomentum is een eenvoudige indicator, die de kracht van de trend weergeeft. Het Mastermomentum gaat de huidige koers vergelijken met het 39-daags gemiddelde van 3 dagen geleden.


 Berekening
 

 

 • Mastermomentum = koers - 39-daags gemiddelde van 3 dagen geleden.Interpretatie

 • De koers van het mastermomentum loopt wat voorop op de koers van het aandeel. Divergentie tussen de koers en het momentum geeft goede signalen.

 • Indien de nullijn doorbroken wordt, is dit eveneens een koop- of verkoopsignaal.Voorbeeld  1   2   3   4


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina