413. heerlen 6km – 11,8Dovnload 26.62 Kb.
Datum27.08.2016
Grootte26.62 Kb.413. HEERLEN 6km – 11,8km

www.wandelgidszuidlimburg.com


Tijdens deze vlakke wandeling passeert u 3 prachtige Limburgse kastelen. De route gaat eerst langs de Geleenbeek naar kasteel Terworm. Dan passeert u het imposante kasteel Rivieren. Via Weustenrade en Retersbeek wandelt u naar kasteel Cortenbach in Voerendaal. De wandeling gaat over goed begaanbare paden en wegen. Neem zelf proviand mee, er staan voldoende zitbanken. U kunt de wandeling inkorten tot 7km.
Startadres: Parkeerplaats voetbalclub Weltania RKVV, Koekoeksweg 2 Heerlen.


Gps Afstand: 11800m

Looptijd: 2.30

Hoogteverschil: 37m

G


413. HEERLEN 6km – 11,8km


1. Vanaf de parkeerplaats volgt u de asfaltweg in noordelijke richting (Dus niet terug naar de Valkenburgerweg). Blijf de asfaltweg volgen langs de sportvelden van Weltania en Eikenderveld. Aan de 3-sprong bij zitbank RD (rood). Aan de T-splitsing gaat u L (rood).

2. Aan de 3-sprong bij zitbank en oude (1744), dikke platanenboom, lokaal bekend onder de naam “de Eik van Terworm” gaat u L (Koekoeksweg). Negeer doodlopende veldweg links en u steekt beneden de Geleenbeek over. (De 48 km lange Geleenbeek ontspringt in een put op het erf van de Hoeve Benzenraderhof in het buurtschap Benzenrade (Heerlen) en mondt vlakbij Stevensweert via de Oude Maas in de Maas uit). Na 50 m. loopt u R via ijzeren bruggetje de mooie kasteeltuin Terworm binnen. Bij de fontein en zitbank (kunstwerk) gaat u L richting het prachtige kasteel. (Het huisje voor u genaamd “de Oranjerie” is .één van de trouwlocaties van de gemeente Heerlen. Aan het pad naar het huisje staat een bijzondere zitbank (kunstwerk)). Voor het kasteel Terworm gaat u R over de smalle asfaltweg. (Het kasteel is bekend sinds de 14e eeuw en werd bewoond door diverse adellijke families. Het huidige complex dateert grotendeels uit de 17e eeuw). Bij de huidige kasteelingang buigt de asfaltweg naar rechts. Meteen daarna aan de T-splitsing bij 2 zitbanken gaat u L (rood/geel). Negeer doodlopende zijweg links naar de monumentale carréhoeve Gitzbach (17e/18e/19e eeuw).
3. Boven aan de 3-sprong vóór autowegviaduct (autoweg Aken-Antwerpen) gaat u R (blauw). (Degene die 6 km loopt, gaat hier RD. Aan de 3-sprong na het viaduct gaat u R. Voor de spoorlijn buigt de smalle asfaltweg naar links. Waar links het bos begint, gaat u rechts vlak langs het ijzeren hek het smalle bospaadje in. Aan de 3-sprong in het bos gaat u L. Volg verder punt 6 vanaf **** ). Aan de 3-sprong na het spoorwegviaduct (spoorlijn Heerlen-Maastricht) gaat u L (geel). Volg geruime tijd de rustige weg langs de bosrand. Let op! Waar rechts het bos ophoudt, gaat u R het pad omlaag en steek via bruggetje de Geleenbeek over en volg het pad langs de bosrand en weiland. Aan de smalle asfaltweg (fietspad) gaat u L (geel) omlaag.

(Even verder ziet u rechts in het weiland sporen van een motte waarop het middeleeuws  kasteel Struyver heeft gestaan. Het was een abschnittsmotte waarbij voor de aanleg geen heuvel is opgeworpen, maar in plaats daarvan aarde is weggehaald, hetgeen in het weiland nog te zien is. Het kasteel Struyver is in 1381 voor het eerst vermeld. Doordat er nog geen archeologisch onderzoek is verricht, is het niet duidelijk wanneer de bebouwing van de motte verdwenen is). Aan de 3-sprong gaat u R onder het viaduct door. Meteen daarna aan de 3-sprong gaat u R. Meteen daarna gaat u voor rood/witte nauwe doorgang L over het brede graspad met links van u de Geleenbeek. (Een eind verder stroomt links de Hoensbeek in de Geleenbeek). Aan de voorrangsweg gaat u L en meteen daarna gaat u R (blauw/zwart) richting Weustenrade/Klimmen. (Hier staat rechts bij twee zitbanken aan de Geleenbeek het kunstwerk “10 Jaar verbetering Geleenbeek”). Loop rechts over het pad langs de weg en u steekt het Reterbeekje over. (Het circa 4 km lange Retersbeekje stroomt hier in de Geleenbeek).
4. Waar de asfaltweg bij picknickbank en infobord naar links buigt, gaat u R (zwart/rood) door het draaihekje en volg het graspad RD de bomenlaan. (Als u hier RD over de doorgaande weg gaat, dan heeft u na 100 m. bij inrit van kasteel mooi zicht op het kasteel. Als u bij de inrit nog 20 m. RD loopt over asfaltweg, dan heeft u bij infopaatje nog mooier zicht op het kasteel. Kasteel Rivieren, ook wel kasteel Terveeren genoemd, werd al vermeld in 1364. Het werd toen gesticht door Catharina van Rivieren, priorin van het klooster Sint Gerlach in Houthem. De oorspronkelijke functie van het gebouw was een klooster. Het huidige kasteel is gebouwd van 1719 tot 1735). Bij zitbank en veldkruis buigt het graspad naar links. Het pad wordt een asfaltweg. Aan de ongelijke 4-sprong bij zitbanken in Weustenrade gaat u RD (Jan Peukensweg) langs de mooie Mariakapel (1955). (Even verder passeert u rechts (nr. 7) een rijksmonumentale carréboerderij uit 1660, die door een jong stel gerestaureerd wordt (2015/2016)). Aan de 3-sprong bij vakwerkhuis gaat u RD (rood/zwart) over de veldweg. Aan de 3-sprong bij groot wegkruis en grote varkensfokkerij gaat u scherp L (zwart) de veldweg in. (Als u zin heeft in een lekker ijsje ga dan na 200 m. tegenover schuur en bij de 4 garagepoorten R de brede grindweg/inrit in. Aan de doorgaande weg gaat u R en na 10 m. komt u rechts bij de IJswinkel De IJsput. waar u heerlijk schepijs in zelfgemaakte hoorntjes kunt krijgen). U loopt nu achter langs de huizen van het buurtschap Retersbeek. Aan de 3-sprong gaat u RD (zwart) over het brede graspad, dat naar rechts buigt.
5. Aan de doorgaande weg gaat u R. Meteen daarna gaat u L (rood/blauw/zwart) het geasfalteerd voet- fietspad omlaag. Beneden steekt u weer het Retersbeekje over en volg het pad omhoog.. Steek de asfaltweg over en loop RD (geel/zwart/groen/blauw) over het voet- fietspad. (Links ziet u kasteel Puth. Het oorspronkelijk kasteel en hoeve dateren uit de 14e eeuw; het tegenwoordige kasteel met hoeve dateert uit de 17e eeuw). U steekt het Hoensbeekje over en loop RD. (Rechts ziet u het golfterrein van de Golf en Countryclub Hoenshuis). Aan de T-splitsing voor afrastering gaat u R (zwart/groen/blauw) en loop onder het spoorwegviaduct door. Aan de kruising gaat u L (groen/blauw). (Als u hier RD (100 m.) loopt, dan komt in het centrum van Voerendaal waar u in het winkelcentrum bij Grand Café Borenburg (huisnr. 16) , sponsor van de wandelwebsite, kunt pauzeren). Negeer twee zijpaden rechts omlaag. Bij het spoorwegstation Voerendaal loopt u RD (geel/zwart/rood) de smalle klinkerweg (fietspad) omlaag door de bomenlaan. (Het rijksmonumentale stationsgebouw is gebouwd in 1913, evenals het in 1913 gebouwde rijksmonumentale stationsgebouw Klimmen-Ransdaal. Beide stations liggen aan de op 1 maart 1915 geopende lijn Schin op Geul –Heerlen). Steek de voorrangsweg over en loop RD (rood/geel) de smalle asfaltweg omlaag. Meteen daarna gaat u R (blauw/geel/rood) het geasfalteerd pad in.
6. Let op! Ga meteen na 1 m. L het bospad in. (U loopt dus parallel aan de links gelegen asfaltweg). Waar het brede pad naar rechts buigt, negeert u smal zijpaadje links. **** (Degene, die 6 km loopt, komt hier weer op de route). Volg nu het pad RD de bosrand met rechts van u moerasgebied. Bij zitbank buigt het pad rechts langs de bosrand en weiland. Aan de 3-sprong gaat u L en steekt u even verder de Cortenbachbeek over. U loopt langs de vijver van kasteel Cortenbach. (Het oorspronkelijke kasteel stamt uit de 14e eeuw. In 1682 werd het kasteel gekocht door de Akense wolhandelaar, Herman Lamberts, die het gebouw ingrijpend liet verbouwen. Het enige wat overeind bleef staan, zijn twee ronde torens. De linker toren is gemaakt van Kunradersteen en heeft nog kleine schietgaten. De laatmiddeleeuwse burcht werd dus vrijwel geheel gesloopt en het herenhuis werd in 1713 zoals het er nu staat opgebouwd. In 1776 wordt het herenhuis nog eens grondig verbouwd. In het kasteel is het hoofdkantoor van Vebego gehuisvest. Dit is een internationaal opererend familiebedrijf met meer dan 100 dochterondernemingen (o.a. Hago) en heeft meer dan 30.000 werknemers in dienst). Aan het eind bij ijzeren doorgang en infopaaltje gaat u L (groen/rood) over de asfaltweg. Aan de 3-sprong RD (groen/rood). Aan de T-splitsing gaat u R (groen/rood) over de veldweg. Bij zitbank buigt de veldweg naar links (rood/groen). (Voor u ziet u de hoogbouw in het centrum van Heerlen). Aan de T-splitsing gaat u R (rood/groen). In Voerendaal wordt de veldweg een smal pad. Blijf dit smalle pad, dat later een graspad wordt, RD volgen parallel aan de asfaltweg.
7. Aan de rotonde gaat u L (Heerlerweg/rood). Volg geruime tijd het fietspad. Een eind verder loopt u onder de autoweg door en loopt u de gemeente Heerlen weer binnen. Neem nu de eerste weg L (Koekoeksweg/rood). U komt weer bij de parkeerplaats. Na afloop kunt u in de buurt naar Bras-restaurant Hoeve de Geleenhof rijden, Valkenburgerweg 54, Heerlen. (Dagelijks open vanaf 10.00 uur, woensdag gesloten).


Auteur: Jos Wlazlo


Het Auteursrecht van deze tekst en het Databankenrecht op deze route ligt volledig bij de auteur. Niets van deze wandelroute mag worden gekopieerd, verveelvoudigd of openbaar gemaakt zonder toestemming van de auteur.
Wandelen met een PAUZE in een GEZELLIG KROEGJE: www.kroegjesroutes.nl


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina