6 weken 8 weken 10 wekenDovnload 18.41 Kb.
Datum17.08.2016
Grootte18.41 Kb.

Het zenuwstelsel bv. wordt al aangelegd tussen de 5e en de 7e week van de zwangerschap en na 5-6 weken is er al hartfunctie.
                            

 

 


Bij 7 weken beginnen er armpjes en beentjes te ontstaan.

 6 weken

 

                                  8 weken                                                    10 weken

Na 12 weken is er al een volledig minimensje gevormd wat alleen nog moet groeien, het heeft al vingers en tenen de armen hebben de juiste lengte in verhouding tot het lichaam. De baby schopt en springt vrolijk rond in de baarmoeder,,,,alleen voel je er nog niets van.                                        12 weken

Tot 16 weken zwangerschap kun je de lengte van je baby berekenen door het aantal maanmaanden (=4 weekse periodes) dat je zwanger bent in het kwadraat te doen, bv. 12 weken zw.schap is 3 maanmaanden= 3x3=9cm

Bij 16 weken is je baby dus 4 maanmaanden x 4 = 16 cm

 

"Bij 20 weken is je baby al zo'n 25 cm lang, maar weegt slechts 300 gram" 

 

 Na de 16e week is de lengte van je baby het aantal maanmaanden vermenigvuldigd met 5. Dus bij 20 weken(= 5 maanmaanden) 5x5=25cm. Bij 32 weken=8 maanmaanden= 8x5=40cm

                     20 weken                                              24 weken

Bij 28 weken is je baby ruim 1000 gram zwaar en groeit hierna ongeveer 200 gram per week. Tegenwoordig is een kindje bij 26 weken levensvatbaar, maar het zal nog heel moeilijk zijn om een kindje wat in die periode geboren wordt te redden. Vanaf 28 weken heeft je kindje al heel wat betere kansen, maar ook dan is er een lange weg te gaan (meer hierover in het hoofdstuk vroeggeboorte).

Als je ongeveer 20 weken zwanger bent voel je je kindje voor het eerst bewegen, de meeste zwangeren beschrijven het alsof er iets rommelt in de buik en verwarren het wel eens met darm rommelingen

Een tweede of volgende kindje voel je meestal iets eerder omdat je het gevoel herkent.

Wanneer je je kindje voor het eerst voelt is afhankelijk van vele factoren. Waar ligt het kindje, je kan je voorstellen als het kind wat naar onderen ligt of richting je rug dat je het minder snel voelt.

Ook de plaats waar de placenta ligt is afhankelijk van wanneer je het voelt. Als de placenta aan de voorkant van je baarmoeder ligt kun je het kindje later voelen omdat de placenta de beweging dempt.
Verder maakt het nog uit hoe dik je bent, als er een flinke laag vet voor zit remt dat ook je gevoel.

Als je je kindje bij 20 weken nog niet voelt is dat erg jammer, want iedere a.s. moeder zit te wachten op het eerste echte teken van leven, maar het heeft niets te betekenen. Als het goed is heb je bij je verloskundige allang een keer het hartje gehoord en de een voelt het nou eenmaal iets eerder dan de ander. Probeer te vertrouwen op jezelf en je eigen lichaam.

Hoewel in aanleg alle organen allang aanwezig zijn gaat het in deze periode in proporties groeien.

Bij 12 weken is het hoofd bijna net zo groot als het rompje maar langzaam maar zeker ontstaan de normale proporties van een pasgeboren baby.

Bij 20 weken heeft de baby al de helft van de lengte die hij bij geboorte zal hebben. Het eerste leven zul je rond deze tijd gaan voelen. De een voelt dat wat eerder dan de ander, het ligt er ook aan of het je eerste kindje is of niet. Gemiddeld voelen vrouwen hun eerste kindje rond de 20e week voor de eerste keer en een tweede kindje rond de 17-18e week. In deze periode van de zwangerschap is het heel normaal dat je de baby nog niet dagelijks voelt. Dit ligt er ook vaak aan hoe druk je zelf bent.

Toch blijft het angstig als je de baby al een tijdje niet voelt, dus als je je zorgen maakt omdat je je baby al enkele dagen niet gevoeld hebt, ga dan eerst eens rustig een poosje op de bank liggen en concentreer je op je buik. Heb je na een uurtje nog steeds niets gevoeld neem dan even contact op met je verloskundige.

De baby drinkt nu vruchtwater en plast dat later weer uit. De darmpjes werken nog niet, gedurende de hele zwangerschap zal de baby (normaal gesproken) geen ontlasting hebben.

De oogjes zijn gesloten.


De armpjes en benen hebben rond de 20 weken de juiste lengte in verhouding tot het lichaam en ze kunnen ook steeds krachtiger bewegen.
Rond de 20 weken ontstaat het eerste hoofdhaar en ook het lijfje van de kleine is bedekt met donshaartjes (lanugo)
De baby heeft nog geen vetopslag, hij ziet er magertjes uit en heeft uitpuilende ogen omdat er nog geen vet op de wangen zit. Aan het einde van deze periode is je baby in principe levensvatbaar, maar dit zal ook met zeer veel moeite en inspanning lang niet altijd lukken. De longen zijn nog lang niet klaar en ook het centrale zenuwstelsel is nog niet genoeg ontwikkeld, de darmpjes kunnen hun taak buiten de baarmoeder nog niet aan en het kind heeft nog geen enkele reserve.

In deze periode van de zwangerschap is de lengtegroei van de baby het snelst, maar de dikte blijft hierbij achter, bij 26 weken weegt de baby ongeveer 900 gram, maar is al wel 32 cm lang. Hij moet dus nog maar 20 cm in lengte groeien, maar nog wel ruim 2,5 kilo in gewicht toenemen.Ontwikkeling vanaf 26 weken tot de geboorte

Bij 28 weken weegt de kleine ongeveer 1000 gram, hierna groeit hij met ongeveer 150 tot 200 gram per week.


De baby is nu levensvatbaar, vanaf 26 weken zullen artsen alles doen om het leven van de baby te redden als het geboren wordt.
De longen maken nu surfactant. Een stof die nodig is om zuurstof op te kunnen nemen en koolzuur af te geven. Dreigt een baby te vroeg geboren te worden, dan zal er middels injecties surfactant worden toegedient om de longer sneller te laten rijpen.
Hoewel alle organen zijn aangemaakt, zijn ze nog lang niet klaar voor een leven buiten de baarmoeder. De darmen kunnen nog geen voeding verwerken. In de baarmoeder krijgt de baby voeding via het bloed wat door de navelstreng wordt aangevoerd. De darmen
gaan pas na de geboorte werken.                                             28 weken

Bij 32 weken weegt je baby zo'n 1,6 kilo en is 40 cm lang. 

"Onderhuids vet opbouwen is nu heel belangrijk"

In de laatste paar maanden wordt de baby ronder en voller. Dit komt door de opslag van onderhuids vet.Tegen het eind is de kleine bedekt met een witachtig, vettige laag, de vernix. Als de baby rond de uitgerekende datum wordt geboren zit dit laagje nog voor het grootste gedeelte op de huid en zal er na de geboorte intrekken.                                                    40 wekenDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina