709. terlinden – Noorbeek 11,2Dovnload 22.9 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte22.9 Kb.


709. TERLINDEN – Noorbeek 11,2km

www.wandelgidszuidlimburg.comTijdens deze heuvelachtige route wandelt u over leuke graspaadjes en door weilanden naar Noorbeek. Dan loopt u verder langs het mooie landgoed Altembrouck. U klimt de Snauwenberg op en dan wandelt u via het Hoogbos naar Mheer. De terugweg gaat door weilanden en over veldwegen langs de buurtschap Terhorst. In Noorbeek, Altembrouck en Mheer is een café met terras voor een pauze. Onderweg passeert u enkel fraaie vakwerkhuizen. TIP: Blijf een weekendje slapen in een mooi appartement en doe de volgende dagen nog wandeling 708 en 704.
Startadres: Recreatie Landgoed Terlingerhoeve, Gulperstraat 5, Terlinden – Noorbeek.

(Achter de hoeve is een parkeerplaats waar u mag parkeren. De inrit is in de Terlindenstraat.30 Meter voorbij huisnr. 2 gaat u R de inrit omhoog en parkeer links achter de loods).
Gps afstand : 11200m

Looptijd : 2.25

Hoogteverschil : 71m


709. TERLINDEN – Noorbeek 11,2km


Vanaf de parkeerplaats achter de hoeve loopt u terug naar de asfaltweg en gaat u L. Aan de ongelijke 4-sprong bij wegwijzer, wegkruis en muurkruis gaat u RD. Volg dan punt 1 vanaf ****.
1. Met uw rug naar de poort van de Terlingerhoeve gaat u R. Aan de ongelijke 4-sprong bij wegwijzer, wegkruis en muurkruis gaat u L. **** (U passeert (nr.22) een prachtige vakwerkhoeve (19e eeuw)). Negeer bij vakwerkhuis zijweg links. Meteen daarna aan de 3-sprong bij Mariakapel en wegkruis “100 jaar jonkheid Terlinden 1883-1983” gaat u R (Kutersteenweg). De weg wordt buiten de bebouwde kom een dalende asfaltweg. Negeer veldweg rechts omhoog en loop RD (bruin). Let op! Aan het eind van links gelegen weiland en bij het begin van jong bos, gaat u bij ijzeren hek L het brede graspad omlaag. Beneden voor het weiland aan de 3-sprong bij weiland gaat u R over het graspad en even verder loopt u parallel aan het linksgelegen weiland. Aan de 3-sprong gaat u RD. Meteen daarna gaat u L de asfaltweg omlaag. Vlak voor de voorrangsweg gaat u R (rode driehoek op geel plaatje) de brede grindweg omhoog. (Bijna boven passeert u rechts de gedenksteen van de Belgische jongeman Thomas, die hier op een zondagmiddag in het bijzijn van zijn vriendin in zijn auto aan een hartaanval is overleden). Aan de 3-sprong bij veldkruis en zitbank gaat u RD. (Voor u ziet woningen in het buurtschap Bergenhuizen).
2. 150 Meter voorbij de volgende zitbank gaat u L (geel) het graspad omlaag. Het graspad wordt een dalend hol pad door de bosrand. Via een draaihekje (stegelke) loopt u een weiland binnen en loop RD langs de haag omlaag. (Hier heeft u rechts mooi uitzicht op Noorbeek).Ga beneden door de nauwe doorgang en negeer meteen draaihekje links. Blijf nu geruime tijd RD het weiland lopen. Loop rechts van de waterpoel en blijf RD lopen door het langgerekte weiland. Ga aan het eind door het stegelke in de haag en ga L over het graspad langs de zitbank. Volg het graspad via twee stegelkes RD (geel-rood). (U passeert het infobord “Groene Hotspot nr. 9”) .Aan de 3-sprong bij regenwaterbuffer Wesch, veldkruis en zitbank gaat u R (blauw) de veldweg omhoog. (Schuin links voor u ziet de St. Brigida kerk (±1500)). Beneden aan de doorgaande weg in Noorbeek gaat u L (geel) de doorgaande weg omhoog. Vlak daarna neemt u bij muurkruis de eerste weg R (Burg. Nahonstraat/geel). Aan de 3-sprong bij de prachtige vakwerkhoeve met muurkruis, genaamd De Witte Olifant (1e helft 19e eeuw), gaat u L (Kempestraat/geel). ((Als u hier 20 m. RD de doodlopende weg inloopt dan komt u bij nog een prachtig vakwerkhuisje genaamd Martele Höfke (18e eeuw)..De route volgend passeert u even verder rechts het volgende prachtige vakwerkhuis (nr. 6), een haakvormige voormalige hoeve uit de 1e helft van de 19e eeuw (dus 1e helft 1800)).
3. Aan de kruising bij wegkruis gaat u R (blauw/groen/rood) en u verlaat Noorbeek. (Als u wilt pauzeren, kunt u hier L langs de kerk naar café D’r Pley lopen (100 m.). Negeer bij zitbank en boomkruisje veldweg links omhoog en loop RD (groen/blauw) omlaag. Waar beneden de asfaltweg bij grenspaal van de gemeente Eijsden – Margraten een veldweg wordt, loopt u ongemerkt België (gemeente Voeren) binnen. (Even verder ziet u mogelijk rechts in de weilanden zwarte Japanse Wagyu-runderen grazen. Ze leveren het peperdure vlees, de kaviaar van het vlees, waar vooral Japanners zo gek op zijn. Boven rechts in de verte ziet u hoeve Snauwenberg, waar u straks in de buurt komt). Aan de 3-sprong bij infobord gaat u R de veldweg omlaag richting Landgoed Altembrouck.

Via het toegangshek met twee pilaren loopt u het Landgoed binnen en gaat u R omlaag. Loop nu RD langs het landgoed Altembrouck. (Als u de tweede poort links ingaat, dan komt op de mooie binnenplaats van het kasteel waarvan de oudste delen dateren uit 1314. Altembrouck was al in de 17e eeuw een bijzonder fraaie buitenplaats en lustoord, waar de graven van Dalhem en Hoensbroek in de zomer hun vertier kwamen zoeken. Hier kunt u op het terras of binnen in een bijzondere omgeving, waar binnen een doorlopende wisselende expositie is, iets nuttigen. Kijk ook eens in de links gelegen stallen). Volg nu de grindweg langs de vijvers. (Hier rechts tegenover de tweede poort ziet u in de open stal mogelijk Japanse Wagyu-runderen, Mangalica varkens, die oorspronkelijk uit Hongarije komen en ook wel "Wolzwijnen" worden genoemd en Schotse Suffolk schapen (Kurohitsu (Japans voor zwarte kop) lam). De grindweg buigt naar links en even verder heeft u mooi uitzicht op het kasteel. (Voor de uitgang van het landgoed passeert u rechts de voormalige koetsierswoning van het kasteel, later jachtopzienerswoning. Gebouwd eind 19e begin 20e eeuw)Aan de uitgang gaat u R (blauw/39) de brede grindweg omhoog. (Hier ziet u links het witte vakantieverblijf de Molenhoeve. Dit historisch gebouw werd rond 1800 gebouwd en had de functie van boerderij en watermolen. De molenactiviteiten werden rond 1910 beëindigd). Na 200 m. gaat u bij ijzeren hek L (36) door het klaphek en volgt u bij verbodsbord het pad door het bos en later door de bosrand omhoog. (Doe rustig aan, het is straffe kuitenbijter. Bijna boven kunt u L een pad inlopen. Bij weiland heeft u dan prachtig uitzicht over het Noordal en het Land van Herve. Bij helder weer ziet u in de verte de schacht van de voormalige steenkolenmijn Blegny (Unesco erfgoed) met rechts daarnaast de steenberg van de mijn).). Boven op de Snauwenberg bij bord Natuurpunt gaat u R (37) over de asfaltweg. (U loopt nu op grens van Nederland en België).
4. Na 150 m. gaat u L (rood/blauw) de veldweg/graspad in. (Rechts ziet u de St Lambertus kerk (1881) en het kasteel (begin 14e eeuw) in Mheer). Het pad maakt 2 haakse bochten (rood/blauw) en wordt een holle dalende veldweg. Beneden aan de T-splitsing bij infobord gaat u R de veldweg omhoog. Aan de T-splitsing bij veldkruis gaat u R (blauw/38). U loopt Mheer binnen en passeert enkele fraaie vakwerkwoningen. (Kijk eens naar de voorgevel van huisnr. 19 met boven in een muurnisje een heilige beeldje. Kijk ook eens naar het knusse “opritje” van dit huis uit de 19e eeuw). Aan de voorrangsweg gaat u R (37). Na 50 m., net vóór huisnr. 27 en bij brievenbus en bushalte, gaat u L (rood/blauw) de inrit (klinkerweg) in van een fruitbedrijf. (Als u iets wilt drinken of eten, dan kunt hier RD lopen naar Taverne De Smidse. Voor de ingang van het café ligt een glazen plaat, waaronder een blootgelegde waterput te zien is). Loop rechts langs de loods en loop RD (blauw/rood) over het brede grindpad. Negeer zijpad rechts omhoog. Bij regenwaterbuffer “Skischans” wordt dit een smal pad. Volg dit pad via twee nauwe doorgangen langs de regenwaterbuffer. Loop nu RD (blauw/rood) beneden langs de bosrand van het hellingbos. Aan de 3-sprong bij bord “Stiltegebiedblijft u het pad beneden langs de bosrand RD (geel) volgen. Negeer bospaadjes links
5. Steek aan de 5-sprong bij zitbank de asfaltweg over en loop via het draaihekje het weiland in. Volg nu schuin L (blauw) het pad door het langgerekte weiland. Via het volgende draaihekje verlaat u dit weiland en ga dan R (groen/blauw) over het pad. (Hier heeft u mooi zicht op de St. Gerlachus kerk en de St. Gerlachus den. Sinds 1881 wordt elke Pinksterzaterdag door de Jonkheid (ongetrouwde mannen) in een bos nabij Epen met tientallen prachtig versierde trekpaarden de Gerlachus den gehaald. Bij terugkomst wordt de den s’ avonds door de getrouwde mannen met "sjtiepen" (ronde lange houten richtpalen) recht gezet. Daarna kan de kermis beginnen. Door het planten van de St. Gerlachusden vragen de inwoners van Banholt en Terhorst Gerlachus om bescherming van het dorp). Negeer zijpad rechts en u loopt het buurtschap Terhorst binnen. Aan de 3-sprong bij wegkruis en zitbank gaat u R omhoog. Bij mooi vakwerkhuis wordt de asfaltweg een stijgende veldweg. Aan de 3-sprong gaat u RD (groen/geel). (U loopt hier over het Plateau van Margraten). Aan de asfaltweg gaat u L (groen). U passeert de St. Cornelius kapel, een wegkruis en een zitbank. (Het Corneliuskapelletje werd in augustus 1959 door de pastoor van Noorbeek ingezegend ter nagedachtenis aan de genezing van mevrouw Slenter-Schepers. Als dank voor de genezing bouwde de familie de kapel). Negeer meteen veldweg rechts en volg de asfaltweg RD (groen). Aan de ongelijke 4-sprong in Terlinden gaat u RD naar de hoeve of L terug naar de parkeerplaats.
Auteur: Jos Wlazlo


Het Auteursrecht van deze tekst en het Databankenrecht op deze route ligt volledig bij de auteur. Niets van deze wandelroute mag worden gekopieerd, verveelvoudigd of openbaar gemaakt zonder toestemming van de auteur.
Wandelen met een PAUZE in een GEZELLIG KROEGJE: www.kroegjesroutes.nlDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina