8ste Tsjikatilokwis vragen FototiprondeDovnload 12.69 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte12.69 Kb.
8ste Tsjikatilokwis vragen Fototipronde
Aardrijkskunde : Mammoth Cave Mannie Ice Age of gewone mammoet

Geschiedenis : Togo vlag Togo

Mythologie : Atalanta vlinder en stad italië, logo of trui voetbalploeg, gewoon europese wedstrijden KVM in 1988 en naam ploeg halve finale weglaten

Media : Alone in the Dark zwart vierkantje met teksballon (ik ben eenzaam

Wetenschappen : Zeeman Logo Zeeman of Poppeye en Sindbad

Kunst : Mantegna Joe Mantegna

Film : Hero Hiro Nakamura

Sport : O’Brien Conan O’Brien

Varia : Cornell University Chris Cornell

Literatuur : Vargas Llosa voetballer en fruitsap

F&F : republikeinwever Bart dewever met tekstballonetje : weg met de koning

Extra : Sheridan Hyacinth


1) Aardrijkskunde

Als u de grotten van Han te minnetjes vindt kan u het misschien eens proberen in het Zuiden van de VS-staat Kentucky. Onder de bossen en heuvels van zuidelijk Kentucky treft men het langste grottencomplex ter wereld aan. Talloze diepe spleten, valleien en ondergrondse stromen doorsnijden de poreuze lagen kalksteen. Naam van dit grottenstelsel?


Antwoord : MAMMOTH CAVE
2) Geschiedenis

Deze Japanner was afkomstig uit een familie met veel belangstelling voor zeevaart.Hij volgde een opleiding voor de opkomende Japanse marine en volgde zelfs training bij de Royal Navy.In 1884 loste hij de eerste schoten van de Chinees-Japanse oorlog,in 1904 was hij opgeklommen tot opperbevelhebber van de Japanse troepen bij de slag van Tsushima.In deze zeeslag won Japan dankzij zijn geniaal inzicht op verpletterende wijze tegen de Russen die meer dan 40 schepen verloren.Onze man legde de basis voor de gevreesde Japanse marine,vooral gekend uit WO II.Bij zijn dood in 1934 kreeg hij dan ook een staatsbegrafenis.


Antwoord : Heihachiro TOGO
3) Varia – Griekse Mythologie

Zij was een dochter van konig Jasus van Arcadië en Clymene,werd te vondeling gelegd en gezoogd door een berin.Ze werd een dappere jageres,versloeg twee Centauren,nam deel aan de Argonautentocht en de Calydonische jacht.Meleager nam haar tot vrouw.Op de renbaan kan Milanion alleen van haar winnen door 3 gouden appels te werpen die zij opraapte en hierdoor dus de wedstrijd verloor.Welke figuur?


Antwoord : ATALANTA
4) Media – games

Deze begin jaren negentig door Infogrames uitgebrachte game was één van de eerste survival horror games en zette de standaard voor het genre en latere games als Resident Evil en Silent Hill. De game speelt zich af in 1925. Een kunstenaar heeft zelfmoord gepleegd in zijn woning Derceto om aan een kwade geest te ontsnappen. Je kan als speler het vrouwelijk hoofpersonnage Emily Hartwood of het mannelijk hoofdpersonnage privédetective Edward Carnby kiezen, die een piano op zolder moeten zoeken. Vanaf de zolder moet je je weg banen door het huis en monsters en zombies verlsaan of omzeilen door puzzels op te lossen. Deze game is intussen een klassieker geworden en kreeg verschillende sequels. Dit jaar komt een nieuw vervolg uit. De game werd in 2005 verfilmd door Uwe Boll met Christian Slater in de hoofdrol, maar werd door de critici genadeloos afgekraakt. Naam van dit computerspel.


Antwoord : ALONE IN THE DARK
5) Wetenschappen

Deze Nederlandse natuurkundige ontdekte in 1896 het naar hem genoemde effect en steunde experimenteel de theorieën over licht en electriciteit van Lorentz met wie hij in 1902 de Nobelprijs deelde. Het effect waarvan sprake betreft de invloed van een magnetische veld op spectraallijnen. De oorzaak is gelegen in de veranderingen die het magneetveld teweegbrengt in de structuur van de betrokken atomen of ionen. Welke Nederlander overleden in 1943?


Antwoord : Pieter ZEEMAN
6) Kunst

Deze Italiaanse renaissanceschilder werd geboren in 1431 in Piazola sul Brenta en overleed in Mantua in 1506. Hij begon als leerling van Francesco Squarcione in Padua. In 1453 trouwde hij met de dochter van de Venetiaanse schilder Jacopo Bellini. Vanaf 1460 was hij hofkunstenaar van de Gonzaga’s in Mantua. Kenmerkend voor hem zijn zijn magnifiek gebruik van perspectief en kennis van de anatomie van het menselijk lichaam. Zoals alle schilders uit zijn tijd schilderde hij veel bijbelse taferelen, waarbij hij als achtergrond echter vaak Romeinse gebouwen gebruikte.

Zijn werelds werk was humoristisch. In de plafondschildering in de Camera degli Sposi in het Palazzo Ducale van Mantua schilderde hij bijvoorbeeld een open koepel waardoor engeltjes en andere personen door naar beneden kijken in de kamer eronder. Enkele bekende schilderijen : “de marteldood van de Heilige Sebastiaan”, het altaarstuk in de basiliek van San Zeno te Verona en Fresco's in de Ovetari Kapel in Padua. Zijn naam graag.
Antwoord : Andrea MANTEGNA
7) Graag de titel van deze magistrale film uit 2002 van Zhang YIMOU met in de hoofdrollen Jet Li als Nameless, Tony Leung als Broken Sword, Maggie Cheung als Flying Snow en Ziyi Zhang als Moon. Het verhaal speelt zich meer dan 2000 jaar geleden af, nog voor de eerste keizer regeerde. Strijdende machten van de Zes Koninkrijken willen Chin, de machtigste heerser vermoorden. Nameless wordt naar het paleis van Chin ontboden, nadat hij drie WuXia Masters, die uitgezonden waren om Chin te vermoorden, heeft verslagen. Nameless vertelt hoe hij ze heeft verslagen en elk stuk van zijn verhaal speelt zich in een andere kleur af, magistraal in scène gezet door Yimou. De film krijgt nog verschillende wendingen. Engelse titel van de film graag.
Antwoord : HERO
8) Sport - basketbal

Deze in 1917 geboren Amerikaan groeide op in een familie van democraten en ontpopte zich al snel tot strategisch en politiek adviseur. Hij hielp JFK bij zijn senaatsverkiezingen in 1952 en 1958.In 1960 deed hij hetzelfde bij Kennedy’s presidentiele campagne. Later werkte hij voor Lyndon B Johnson en als lobbyist voor Howard Hughes. Het bureau van onze man was een van de voornaamste doelwitten bij de inbraak in 1972 die later het Watergateschandaal zou veroorzaken. In 1975 begon hij te werken voor de National Basketball Association en vormde deze om tot de geoliede machine zoals we ze nu kennen. Uit dankbaarheid besloot de NBA in 1984 om de NBA-championship Trophee naar hem te noemen. Welke naam?


Antwoord : Larry O’BRIEN
9) Varia

Deze Amerikaanse universiteit werd pas in 1865 opgericht maar geldt als elite-universiteit en is dan ook één van de Ivy League-universiteiten.U vindt de univ in Ithaca, New York. Welke naam zoeken we?


Antwoord : CORNELL UNIVERSITY
10) Literatuur

Deze in 1936 geboren Peruviaanse schrijver wordt beschouwd als van de leidende denkers en schrijvers van Latijns-Amerika. Hij schrijft maatschappelijk betrokken romans in een vernieuwende stijl. Verder schrijft hij toneelstukken en essays, en is journalist en literair criticus. In 1990 was hij kandidaat bij de presidentsverkiezingen in Peru met een sterk liberaal programma. Hij verloor de verkiezingen onverwacht van Alberto Fujimori. In het autobiografische boek De vis in het water heeft hij hierover geschreven. Andere titels : De jonge honden van Miraflores, De Stad en de Honden, Het Groene Huis, De Oorlog van het Einde van de Wereld en Het feest van de Bok. Zijn naam graag.


Antwoord : Mario VARGAS LLOSA
11) Fauna – vogeltje

Dit klein vogeltje leeft in het droge noordwesten van Zuid-Afrika. Het leeft in kolonies van zo’n 300 vogels in een kolossaal nest, dat zo’n 7m lang en 100 kilo zwaar kan worden. Hun woning voorzien ze van een waterdicht dak. Eén woonplaats kan wel 50 nestkamers bevatten.Welk vogeltje,+- 14 cm lang en 30 gr licht?


Antwoord : REPUBLIKEINWEVER
12) Deze Amerikaanse generaal van de Noordelijke troepen onderscheidde zich in de burgeroorlog tijdens de Chattanooga campagne in november 1863 als cavalerieleider. Tijdens de Shenandoah Valley campagne sneed hij de Zuidelijken af van één van hun belangrijkste bevoorradingsgebieden.Zijn zege bij Five Forks op 1 april 1865 dwong Lee om Petersburg en Richmond op te geven. Na de oorlog volgde hij in 1884 Sherman op als “Commander in Chief of the US Army”. Hij overleed in 1888. Welke generaal.?
Antwoord : Philip SHERIDAN
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina