A quartet for the new millennium if I ever heard oneDovnload 5 Kb.
Datum21.08.2016
Grootte5 Kb.
Cuarteto Casals

Vera Martinez viool

Abel Tomàs viool

Jonathan Brown altviool

Arnau Tomàs cello

“A quartet for the new millennium if I ever heard one” schreef het tijdschrift The Strad kort na de oprichting van het kwartet aan de Escuela Superior de Musica Reina Sofia in Madrid.


Sinds het kwartet in 2000 en 2002 met de eerste prijs van de London String Quartet Competition resp. van het Internationale Brahms-Wettbewerb in Hamburg werd onderscheiden is het regelmatig te gast in ’s werelds meest vooraanstaande concertzalen, zoals de Wigmore Hall in Londen, de Carnegie Hall in New York, de Philharmonie in Berlijn, Musikverein in Wenen, Philharmonie in Keulen, Cité de la Musique in Parijs of het Concertgebouw in Amsterdam.
Onder exclusief contract bij Harmonia Mundi kan het kwartet inmiddels bogen op een omvangrijke discografie. Naast de grote klassieken als Mozart, Haydn en Brahms geeft het ensemble ook aandacht aan minder bekende componisten zoals hun landgenoten Arriaga of Toldrá. Daarnaast omvat het repertoire nog de grote componisten van de 20e eeuw zoals Bartók, Kurtág en Ligeti.
De New York Times noemde het unieke muzikale uitdrukkingsspectrum van het kwartet “a sonic signature entirely its own.” Een prijs van de prestigieuze Burletti-Buitoni Trust in Londen gaf het gelegenheid tot de aanschaf van een verzameling bijelkaar passende strijkstokken uit de klassieke periode die het gebruikt voor uitvoeringen van Purcell tot Schubert, met als doel de uiteenlopende muzikale stijlen onderling scherper te doen contrasteren. Daarnaast staat het Cuarteto Casals onder sterke invloed van hedendaagse componisten, in het bijzonder van György Kurtág; verschillende vooraanstaande Spaanse componisten vertrouwden de wereldpremière van hun werken toe aan het kwartet.
In erkenning van de unieke positie van het Cuarteto Casals als het eerste Spaanse strijkkwartet met echt internationaal profiel, werd het ensemble onderscheiden met de Premio Nacional de Música en de Premi Ciutat Barcelona. In samenhang daarmee had het kwartet ook de eer de koning van Spanje op diplomatieke bezoeken te begeleiden en daarbij op de onovertroffen Stradivari uit de koninklijke verzameling te spelen.
Het Cuarteto Casals is dikwijls te horen op radio- en televisiestations in Europa en Noord-Amerika. Daarnaast heeft het een residentie in het Auditori in Barcelona en zijn alle leden van het kwartet professor aan de Escola Superior de Musica de Catalunya.
V/2012De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina