Aan de slag in je klas met het thema “Migratie”Dovnload 57.36 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte57.36 Kb.

Nascholing: Migratie


Aan de slag in je klas met het thema “Migratie”
Beste leerkracht SO,
Om aan de slag te gaan met het thema “migratie” heeft Kleur Bekennen voor u deze bundel samengesteld als bron voor inspiratie.1. De Kleur Bekennen documentatiecentra
In onze documentatiecentra ontleen je gratis educatief materiaal om te werken aan wereldburgerschap. Onze documentalisten geven advies, tips en suggesties om met het materiaal aan de slag te gaan.
Onze collectie is...


  • Actueel

De informatie die in educatieve materialen zit moet actueel en relevant zijn. Daarom volgen onze documentalisten de laatste ontwikkelingen van pedagogische materialen op de voet. Archivering is een permanent aandachtspunt.


  • Uitgebalanceerd

We willen dat onze collectie linkt aan de diverse invalshoeken van wereldburgerschap. We houden rekening met het ontwikkelingsniveau van de leerlingen en de onderwijssector.


  • Afgestemd op de verschillende doelgroepen

Onze collectie is bestemd voor: leerkrachten uit de 3e graad basis- en secundair onderwijs, leerlingen uit het hoger secundair onderwijs, voor studenten uit de lerarenopleiding, uitgevers, educatieve aanbieders.
In Antwerpen ben je welkom in het Provinciaal Documentatiecentrum Atlas.

http://www.provant.be/leren/documentatiecentra/docatlas/

Documentalist: Bernadette van Hissenhoven

Bezoekadres: Carnotstraat 110, 2060 Antwerpen, Tel: 03 338 71 66

Email: kleurbekennen@docatlas.be

Openingsuren:

Maandag Gesloten

Dinsdag 9u00-19u00, tijdens de schoolvakanties tot 17u00

Woensdag 9u00-17u00

Donderdag 9u00-17u00

Vrijdag 9u00-13u00


In Gent ben je welkom in het Wereldcentrum. Het documentatiecentrum en de kantoren van Kleur Bekennen Oost-Vlaanderen verhuizen deze zomer naar een nieuwe locatie! Van 11/7 tot en met 1/9 zal het documentatiecentrum gesloten zijn.

http://www.wereldcentrum.be

Documentalist: Wim Vandenbussche

Bezoekadres: Gaspar de Craeyerstraat 2, 9000 Gent, Tel: 09233 75 46

Postadres: Provinciebestuur Oost-Vlaanderen - Kleur Bekennen, Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent


Email: kleurbekennen.doc@oost-vlaanderen.be

Openingsuren :

Maandag 9u00-12u30 en 13u30-17u00

Dinsdag 9u00-12u30 en 13u30-17u00

Woensdag 9u00-12u30 en 13u30-17u00

Donderdag Enkel op afspraak.

Bel voor een afspraak: 09/23 37 546

Vrijdag 9u00-12u30 en 13u30-17u00


Educatief materiaal versus correcte beeldvorming

Wat je als leerkracht brengt bepaalt in grote mate de manier waarop leerlingen een bepaald onderwerp bekijken. Hoe werk je aan een correcte beeldvorming? Hier alvast wat tips:
  • Belicht in woord en beeld andere perspectieven dan enkel ons westerse perspectief. Overal ter wereld sprake is van diversiteit. De verscheidenheid in je eigen klas is een sterk uitgangspunt. Zo leren leerlingen dat ‘anders’ niet hetzelfde is als ‘slecht’.

  • Gebruik woorden met een positieve bijklank en vermijd verkleinwoorden en woorden die denigrerend zijn voor bepaalde volkeren

  • Zoek naar herkenningspunten om een gevoel van verbondenheid met het thema te creëren. Vermijd zwart-wit tegenstellingen en stereotypen!


1. Digitale inspiratie migratie
Digitale leermiddelen

De Kleur Bekennen blog is een onuitputtelijke inspiratiebron voor leermiddelen die louter voor digitaal gebruik bestemd zijn. Deze leermiddelen zijn dus niet fysiek ontleenbaar in onze documentatiecentra. Wat kan dit zijn? E-learning games, webquests, filmpjes die enkel online staan, online platform, een wereldburgeractie via facebook en educatieve websites.http://kleurbekennen.wordpress.com/
Naast de digitale materialen op de blog vind je overig downloadbaar materiaal, zoals een educatief pakket of werkfiches, in onze online databank.
Wil je zelf educatief digitale tips delen met je collega’s via onze blog? Neem contact op met Wim via kleurbekennen.doc@oost-vlaanderen.be of via T: 09 233 75 46.
Websites
Inspiratiemuur vol prezi’s

http://prezi.com/onre1ceamrah/migratie-asiel-en-vluchtelingen-secundair-onderwijs/ of

http://www.kleurbekennen.be/goed-materiaal/digitale-inspiratie
Ontdek Historiana:

http://kleurbekennen.wordpress.com/2012/10/05/nieuwe-website-voor-geschiedenisleerkrachten/
Ontdek Mbooloo:

http://kleurbekennen.wordpress.com/2011/11/09/mbooloo-een-educatieve-website-voor-10-15-jarigen/
Ontdek The Commitment to develop Index

http://kleurbekennen.wordpress.com/2008/01/02/goede-voornemens/
De film “Turquaze” staat ook bij de lijst.

http://www.turquazedefilm.be/
3. Materiaallijst voor leerkrachten SO die willen werken rond “Migratie” in hun klas
0032

Tieleman, Lise ; Haekens, Luc ; Crombez, Steven. Woestijnvis. - Brussel : VRT, 2007. - 4 dvd's & 1 los boekje. Opmerking: Deze dvd's mogen niet gekopieerd worden

Op 1 maart leefden in België mensen van 199 verschillende nationaliteiten. In 0032 maken we kennis met 11 van deze nieuwe landgenoten. We zien ze hier, in hun tweede vaderland, leven. Welke dromen ze nastreven, welke hoop ze koesteren. En hoe ze kijken naar en samenleven met ons, de Belgen. Allemaal hebben ze intens telefonisch contact met een vriend, een oom, een dochter, een moeder of een grootvader in het land van afkomst. De telefoondraad is voor hen de spreekwoordelijke navelstreng met hun roots. Elke aflevering vertelt het verhaal van één van de 11, en op die manier staat telkens een ander volk, een ander land, een andere cultuur centraal. Toch duiken in elke aflevering de tien andere bij tussenpozen op, met beschouwingen en anekdotes vanuit hun eigen ervaringen. Omdat 0032 gaat over migranten die in Vlaanderen leven, houden de 11 protagonisten ons elk op hun manier een spiegel voor. 0032 is een documentaire reeks van Woestijnvis in opdracht van de VRT.

docAtlas Antwerpen or 3.3.10 0032

docAtlas Turnhout T 07.01.205

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G 4A 036


Anders : migratie gesmaakt

Werkvormm vzw. - ISBN13 978-90-5617-814-7 - Leuven : Van Halewyck, 2007. - 160 p., ill.

Waarom verlaat iemand zijn land, zijn have en goed om zijn geluk of toekomst te zoeken in een nieuwe wereld? Wie zijn deze mensen, deze nieuwkomers en asielzoekers? Welke zijn hun kansen en hun dromen? Dit boek bevat verhalen van vijftien verschillende mensen uit de meest voorkomende migratiezones naar het Westen: Mohammed en Rabia uit Noord-Afrika, Amir en Eugenie uit Centraal-Afrika, Agron en Asllan uit de Balkan, Dawlat en Samuel uit het Midden-Oosten, Bashir en Albina uit de ex-Sovjetregio, ... Hun persoonlijke verhalen worden doorspekt met culinaire herinneringen en recepten.

docAtlas Antwerpen ge 04 ande

docAtlas Turnhout T 02.04.36

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G 03.04.60be.WELCOME : België & immigratie

Atomium Expo ; Tempora ; Leila Films. - 978-2-920-5608-3 - Leuven : De Boeck, 2011. - dvd ca. 2 uur, boekje 40 p.

Het project be.WELCOME is een pedagogisch werkinstrument dat inzicht biedt in het fenomeen van de immigratie in België en haar recente geschiedenis. De dvd be.WELCOME bevat alle interviews met in België verblijvende immigranten die gemaakt werden voor de tentoonstelling in 2 luiken, be.WELCOME #1 en #2, een initiatief van het Atomium en het Museum van Europa. Getuigen vertellen voor de camera hoe ze hun vestiging in België beleven of beleefd hebben, wat hun vertrek met zich meebracht, de moeilijkheden die ze ondervonden bij hun aankomst, enz... De zoektocht van de migrant is de leidraad in het eerste luik van de tentoonstelling (het eerste deel van de dvd). Inburgering en integratie staan centraal in het tweede luik. Het tweetalige boekje bij de DVD bevat een kort woord vooraf waarin het project wordt voorgesteld, een kort historisch overzicht van de immigratie in België en een tekst van Charles Bricman in verband met enkele van de interviews.

docAtlas Antwerpen ge 04 be.w en or 3.3.10 be.w

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G 03.04.84
Ben ik een migrant? De geschiedenis van onze migraties

[redacteur] Vanoppen, Ann. Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding. - Brussel : Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racisme bestrijding, 2009. - 16 p.

Mensen hebben zich doorheen de geschiedenis altijd verplaatst en zullen dat ook in de toekomst blijven doen. Onze wereld is het product van migratie en we zijn allemaal kinderen van migranten. Dit dossier behandelt migratie door de eeuwen heen, de overgang van een nomadenbestaan naar een sedentair bestaan, de kolonisatie, de slavenhandel, de emigratie van Belgen naar Noord-Amerika, de migratie naar België,...Er is een werkblad voorzien met vragen voor de leerlingen en enkele didactische suggesties om dit thema in vakken als biologie, nederlands, geschiedenis, economie en aardrijkskunde aan bod te laten komen.

docAtlas Antwerpen or 3.3.10 beni

docAtlas Turnhout T 03.01.40 en T 03.01.40a

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G 03.04.65 en G 03.04.65 ADe buitengrenzen van de Europese Unie

de Ridder, Harry. Centrum Voor Mondiaal Onderwijs. - Nijmegen : C.M.O., 2008. - 27 p., geïll. - (Scriptiepakket;vol. )

De scriptiepakketten van het Centrum voor Mondiaal Onderwijs zijn in de eerste plaats bedoeld als hulp voor leerlingen bij het maken van een werkstuk voor school. Ze zijn echter ook uitstekend geschikt als achtergrondinformatie bij bepaalde landen of thema's. Oudere titels worden geactualiseerd, en bij elke nieuwe titel is er nu ook een educatieve webpagina beschikbaar. Elk pakket bestaat uit ongeveer 25 pagina's tekst, foto's, tekeningen, strips en/of cartoons. In dit nummer komt aan bod: de binnen- en buitengrenzen van Europe, migraties naar Europa, milieuvervuiling stopt niet aan de grens, handel aan de buitengrens.

docAtlas Antwerpen A EUR/EUR.029

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G EUR/EUR.08
China zoekt m/v met knapzak : migratiearbeiders in China

Corthals, Karel. - Halle : Corthals Karel, 2005. - dvd (27 min.)

130 miljoen migranten uit armere Chinese provincies komen naar één van de tienduizenden fabrieken in Oost-China waar veel van onze bekende producten vandaan komen. Deze migranten leven het hele jaar door op de fabrieksterreinen zelf. De productie- en leefomstandigheden zijn niet altijd wat ons voorgesteld wordt door misleidende audit's. Het goede nieuws is dat alle fabrieken tegenwoordig klagen over hun moeilijkheden om nieuw personeel te vinden. En dus zijn de fabrieken wel verplicht om de werk- en leefomstandigheden te verbeteren. Westerse consumentenorganisaties gaan ook niet vrijuit. Zij zwengelen wel de prijsconcurrentie tussen de supermarkten aan maar houden bij hun "beste koop" geen rekening met de arbeidsvoorwaarden. Westerse bedrijfsleiders beweren dan wel dat ze het ethischer aanpakken dan de Chinezen zelf maar is dat wel zo? We bezoeken eveneens achtergebleven provincies en ontdekken waarom zovelen, duizenden kilometers van huis hun familie en kinderen achterlaten.

docAtlas Antwerpen A AZI/CHI.018

docAtlas Turnhout T AZI/CHI.29

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G AZI/CHI.20


De droom van Lola [dvd]

Coopération par l'éducation, Annoncer la couleur, Théâtre Musical Possible. - Brussel : Annoncer la couleur, 2007. - dvd (16 min.) + brochure (8 p.)

Deze DVD wil de aandacht vestigen op de oorzaken van migraties en de eraan verbonden stereotypen. Er werd gekozen om een portret te filmen van drie inwoners van Kinshasa. Julia, Démato en Gertrude geven hun visie op Europa en op de problematiek omtrent migratie. Er is een beknopte pedagogische fiche bij.

docAtlas Antwerpen A AFR/CON.022 en A AFR/CON.022 a

docAtlas Turnhout T AFR/CON.22

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G AFR/CON.20 en G AFR/CON.20 A

en G AFR/CON.20 B
Gaan! Of niet gaan? Educatieve modules over migratie in Europa

van Middelkoop, Daniël ; Jansen, Magriet. Paradox en Alice O. - Amsterdam : Alice O, 2008. - handleiding van 38 p, een fotoboek van 150 p, werkbladen 50 p, en 10 zwart-wit foto's op A4

Dit lespakket is gebaseerd op de foto's van Ad van Denderen die vele foto's trok van mensen die huis en haard hebben verlaten om in Europa een nieuwe thuis te vinden. In "Gaan! of niet gaan!?" bekijken we het fenomeen migratie. Wat houdt migratie in? Wat hopen immigranten te vinden in Europa? En, wat is het antwoord van Europa op de toenemende problemen die deze migratie met zich meebrengt? Dit lesmateriaal is bedoeld om leerlingen kritisch te laten nadenken over deze vragen en hen daarover een mening te laten vormen. Eveneens is het belangrijk dat leerlingen de berichtgeving in de media over migratie kunnen duiden. Tot slot wil dit pakket laten zien dat migranten geen 'nummers' zijn, maar mensen die net als leerlingen keuzes maken, dromen en hopen op een goede toekomst.

docAtlas Turnhout T 03.01.80

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G 03.04.58
On the road : een verhaal dat niet gehoord wordt

Van Schoors, Arne [regie], De Sloep, vaderwerking Varietas, Gent : De Sloep, 2008, dvd, 34 min. (film) + 13 min ('making of'), Opmerking: Nederlands en Frans gesproken, met Nederlandse ondertitels

Vijf mannen, elk op zoek naar een identiteit in een vreemd land. Hun wegen worden gekruist door een Marokkaanse taxichauffeur en worden verbonden door een cineast die hun verhalen bundelt. 'On the road' is een kortfilm van de mannenwerking/vadergroep Varietas, een project van de Gentse vzw De Sloep. Vijf mensen zonder papieren lieten hun verhaal voor deze kortfilm optekenen in een scenario. Ze spelen ook zelf de hoofdrollen.

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G 03.04.69

DocAtlas Antwerpen ge 15 onth

Gladys' Clan : een Caribische geschiedenis [dvd]

[regie] Schmidt, Marc. - Utrecht : Podium Bureau voor Educatieve Communicatie, 2004. - dvd, handleiding (11 p.)

Gladys' Clan is een familiekroniek, verteld vanuit het perspectief van drie generaties vrouwen in de familie Blijden; de grootmoeder, de dochters en haar kleinkinderen. Met op de achtergrond het verbindende thema van migratie, die elke generatie op eigen wijze beleeft, wordt de familiegeschiedenis geleidelijk en nauwgezet in kaart gebracht. Het zinvolle van dit pakket is dat een deel van de migratiegeschiedenis naar Nederland en het ontstaan van een multiculturele samenleving inzichtelijk wordt gemaakt ahv dit familieportret. Algemene maatschappelijk, politieke en economische ontwikkelingen worden concreet gemaakt door persoonlijke verhalen waarin leerlingen zich zeker herkennen.

docAtlas Antwerpen A AME/ANT.003 en or 3.3.10 glad

docAtlas Turnhout T 07.02.54

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G 3L 077


Integreer!

Mampaey, Sam. de Acht ; Jeugd & Vrede. - Mechelen : Jeugd & Vrede vzw, 2008. - spelbord, 6 pionnen, 1 dobbelsteen, 6 situatie-startkaarten, 6 middel-startkaarten, 100 integratiepunten, 2x40 kanskaarten (met papieren/zonder papieren), briefjes van 100, 200 en 500 euro (48 per soort), 17 soorten documenten (6 per soort), symboolkaart, spelregels, handleiding voor groepsbegeleiding

In het spel "Integreer" is iedereen nieuwkomer. Bedoeling van het spel is je zo snel mogelijk te integreren. Dit gebeurt in verschillende stappen: de taal leren, een opleiding zoeken, werk zoeken, een huis huren. Wie het eerst een huis kan kopen , heeft de spreekwoordelijke Belgische "baksteen in de maag" en heeft gewonnen! Het spel wordt afgesloten met een bespreking over integratie en over het integratiebeleid in België.

docAtlas Antwerpen or 3.3.10 inte

docAtlas Turnhout T 07.01.217

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G 03.04.62Meer dan een nummer : educatieve toolkit rond asiel en migratie in Europa

Paralleltitel: Not Just Numbers

Aigner, Florence ; Arazi, Simon ; Berteau, Valérie ; et al.. - ISBN13 978-92-9068-490-9 - Brussel : UNHCR, 2009. - handleiding (39 p.), dvd, 7 A4-foto's, evaluatieformulier

De toolkit 'Meer dan een nummer' is ontworpen om leraren en andere lesgevers te helpen jongeren te betrekken bij een geïnformeerde discussie rond asiel en migratie binnen de Europese Unie. De hoofddoelstelling is leerlingen de asiel- en migratiekwesties binnen de EU helpen begrijpen en hen een eigen mening laten vormen, gebaseerd op evenwichtige informatie. In de handleiding zijn een aantal sleutelbegrippen geformuleerd omdat het belangrijk is de juiste terminologie te gebruiken tijdens gesprekken over asiel en migratie. De dvd is zodanig opgesteld dat die kan gebruikt worden samen met de creatieve oefeningen die in de handleiding worden uitgelegd. De sleuteloefening is een algemene inleiding tot het onderwerp en brengt levensechte verhalen. De daarop volgende oefeningen gaan dieper in op de thema's: economische migratie, niet-begeleide minderjarigen, migratie en asiel in de media, mensenhandel en mensensmokkel. De toolkit is bedoeld voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Waar nodig zijn de oefeningen onderverdeeld in twee leeftijdsgroepen: 12-14 jaar en 15-18 jaar.

docAtlas Antwerpen handcollectie vormingsmedewerker, or 3.3.10 meer

DocAtlas Eigen Collectie- Niet uitleenbaar

docAtlas Turnhout T 07.02.62

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G 03.04.74


Mijn tantes uit Gent

[regie] Hanegreefs, Sofie. - Antwerpen : Een Andere Wereld Films, 2012. - dvd (84 min.), handleiding (31 p.), Opmerking: Met Nederlandse/Franse/Engelse ondertiteling

'Mijn tantes uit Gent' vertelt het verhaal van Jemâa, Saâdia en Fatima, drie vrijgevochten Marokkaanse zussen. Zij migreerden in de jaren '70 naar België om bij Vlaamse families als kindermeisje aan de slag te gaan. Wanneer de zussen terugkeren naar hun geboortedorp wordt duidelijk dat ze zich daar niet meer helemaal thuis voelen. In België blijven ze migranten en voor Marokko zijn ze intussen te Westers. 'Mijn tantes uit Gent' is een familiekroniek die de uiteenlopende levenswandel van de zussen op een ontroerende maar rake manier schetst. In de bijhorende handleiding worden een aantal oefeningen en opdrachten gegeven om met jongeren of volwassenen te werken rond de thema's die in de film aan bod komen: vrouwelijke migratie, impact van migratie op een mensenleven, identiteit, band met het land van herkomst, 'integratie' , verwachtingen en dromen...

docAtlas Antwerpen ge 02.4 mijn

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen 2/3L.039

Persepolis

Satrapi, Marjane. - ISBN 90-450-1303-7 ; ISBN13 978-90-450-1303-9 - 2de druk - Antwerpen : Atlas, 2006. - 346 p., ill.

Persepolis is het meermaals bekroonde levensverhaal van Marjane Satrapi, die opgroeit na de Islamitische revolutie in Iran, naar het Westen uitwijkt om te studeren en vervolgens terugkeert naar haar vaderland. Het is tegelijkertijd een biografie, een beeldverhaal en biedt de politieke diepgang van het conflict tussen fundamentalisme en democratie.

docAtlas Antwerpen or 3.3.10 pers

docAtlas Turnhout T AZI/IRAN.09

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G 08 VERH.10


Persepolis [dvd]

Satrapi, Marjane ; [regie] Paronnaud, Vincent. - EAN 5414939035098 - Frankrijk : Cinéart, 2007. - dvd, 95 min.

De titel van de film is een verwijzing naar de historische Iraanse stad Persepolis. Het verhaal begint vlak voor de Iraanse Revolutie en wordt verteld vanuit het perspectief van de dan negenjarige Satrapi. Hoewel haar oma en ouders in eerste instantie blij zijn dat sjah Mohammed Reza Pahlavi de macht wordt afgenomen, verandert dit snel daarna, wanneer de nieuwe machthebbers een nog veel repressiever beleid blijken te voeren. Tijdens de Islamitische Revolutie blijkt dat bovendien de positie van de vrouw in de samenleving in het bijzonder onder de onderdrukking lijdt. Satrapi is niettemin geen makkelijk buigzaam iemand, wat versterkt wordt door haar verschillende blijven in verschillende Europese landen. Toch kan ze ook daar niet zomaar aarden als vrouw van Iraanse afkomst. Bij terugkomst in haar geboorteland merkt ze dat er veel is veranderd en dat op het niet navolgen van de regels zware straffen staan. Haar oma herinnert haar er niettemin geregeld aan dat ze naar haar idealen moet leven, zodat haar opa en oom Anouche niet voor niets, strijdend voor vrijheid, zijn gestorven.

docAtlas Antwerpen A AZI/IRAN.010

docAtlas Turnhout T AZI/IRAN.11
Van ver: levensverhalen van oudere vluchtelingen en migranten in Nederland

Van de Putte, Eveline, ISBN13 978-90-812509-9-3, Den Haag : Appelmoes, cop. 2009, 144 p.

Boek met getuigenissen van twintig oudere migranten en vluchtelingen. Ze vertellen over het leven in hun geboorteland en hun migratie naar Nederland.

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G 03.04.77

DocAtlas Antwerpen ge 15 vanv

Grieken in limburg : een halve eeuw migratie en integratie door de ogen van zij die het meemaken

Dermitzaki, Maria, ISBN13 978-90-6445-649-7, Uitgave Berchem : EPO, 2010, 271 p., ill.

De Griekse Maria Dermitzaki is een drietal jaren geleden gestart met een onderzoek naar de verhalen, anekdotes en foto's van de verschillende generaties Grieken in Limburg. Een tentoonstelling, een film en een boek zijn daarvan het resultaat. Dit boek vertelt voor het eerst de verhalen van Grieken in Limburg en Limburgers met Griekse roots uit drie generaties via een dertigtal interviews en is prachtig geïllustreerd met talrijke persoonlijke foto's en documenten over hun leven hier en hun herinneringen aan Griekenland en hun familie ginds.

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G.03.04.91

DocAtlas Antwerpen ge 04 grie
Grieken in Limburg : een halve eeuw migratie en integratie door de ogen van zij die het meemaakten [DVD]

Dermitzaki, Maria, Schraenen, Vital, Uitgave Tirasila, 2010, DVD (85 min.), Documentaire, getuigenis

Deze DVD sluit aan bij het onderzoek over het leven en welzijn van drie generaties Limburgers met Griekse roots. De resultaten van dit onderzoek zijn vastgelegd in het boek 'Grieken in Limburg: een halve eeuw migratie en integratie'. De meest markante fragmenten uit de interviews die aan de basis van dit project liggen, zijn op deze DVD verzameld.

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G 03.04.83

docAtlas Antwerpen ge 04 grie
Passages

UNHCR, Brussel : UNHCR, 1995, handleiding 64 p., 34 copieerbare bijlagen

Deze bundel met simulatiespelen wil jongeren meer inzicht verschaffen over de problematiek en de belevingswereld van vluchtelingen en hen er toe aanzetten ook daadwerkelijk iets voor de vluchtelingen te doen. De deelnemers worden zich bewust van de concrete problemen waarmee vluchtelingen te kampen hebben. Passages is geschikt voor spelers van verschillende leeftijden en verschillende etnische achtergronden. Het eerste deel van de handleiding beschrijft uitvoerig de voorbereiding voor de spelleider, het tweede deel beschrijft in detail de diverse spelmodules (aantal spelleiders, benodigd materiaal, duur van het spel, aantal deelnemers, spelverloop, etc). De kopieerbare bijlagen bevatten documenten voor de verschillende spelmodules.

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G 03.04.19 en G 03.04.19 A

DocAtlas Antwerpen A 03.04.006 a

DocAtlas Turnhout T 07.02.04 en T 07.02.04 AOp de vlucht

Centrum informatieve spelen, Amnesty International, Leuven: Centrum Informatieve Spelen, 2003, speldoos met bijlagen, 25 hoesjes, 25 paspoorten, 2 stoffen zakjes, 36 kaartjes en 25 dobbelstenen

'Op de vlucht' is een inleefspel waarin de deelnemers ervaren hoe het is om vluchteling te zijn. Het spel start bij de vlucht van het thuisland naar Belgiê. Tijdens hun tocht zoeken de spelers naar de beste transportmiddelen om zich te verplaatsen. Als ze in België aankomen, vragen ze asiel aan. Het spel wordt gespeeld in twee groepen die elk een andere rol hebben. Men doet verschillende spelrondes waardoor iedereen na verloop van tijd elke rol heeft gespeeld. Na afloop volgt de nabespreking waarin de link wordt gelegd tussen het spel en de realiteit. De spelbegeleider (leerkracht) trekt, samen met de deelnemers, parallellen tussen de gevoelens en de reacties van de spelers tijdens het spel en de gevoelens en de reacties van vluchtelingen in de realiteit.

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G 03.04.43

DocAtlas Antwerpen A 03.04.009

DocAtlas Turnhout T 07.02.41


De maagd en de neger. Papa en Sofie - 1994-1998. Naar het verhaal Bericht uit de burcht van Geert Vanistendael

Vanistendael, Judith, ISBN13 978-90-5492-190-5, 2e druk, Amsterdam : Oog & Blik, 2007, 60 p.

'De maagd en de neger' is de debuutstrip van Judith Vanistendael, dochter van schrijver Geert Van Istendael. Dit autobiografische verhaal gaat over de relatie van de jonge Belgische economiestudente Sofie met de vluchteling Abou uit Togo. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van de vader van Sofie, die de relatie aanvankelijk helemaal niet ziet zitten.

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G 03.04.66

DocAtlas Antwerpen ge 10 maag en or 3.3.4 maag
De maagd en de neger 2 : Leentje en Sofie

Vanistendael, Judith, ISBN13 978-90-5492-212-4, Amsterdam : Oog & Blik, 2009, 79 p.

In dit tweede deel van 'De maagd en de neger', Leentje en Sofie, blikt de inmiddels wat oudere Sofie terug op haar relatie met Abou. Ze komt hem tegen op straat en haar dochtertje vraagt haar wie die meneer is. Dan kan Sofie eindelijk haar kant van het verhaal vertellen. Leentje en Sofie gaat diep in op vragen die in het eerste deel nog onbeantwoord bleven.

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G 03.04.67

DocAtlas Antwerpen ge 10 maag en or 3.3.4 maag

Papieren verhalen : 12 verhalen van mensen zonder papieren

Janssens, Christophe, Gent : Intercultureel Netwerk Gent, 2011, 64 p.

Hoeveel mensen zonder papieren er precies in Gent leven is niet duidelijk. Ze zijn van overal in de wereld afkomstig en verlieten hun land om heel uiteenlopende redenen. Voor deze doelgroep organiseert Intercultureel Netwerk Gent het groepsprogramma 'Samenleven en oriënteren', waarin zij geïnformeerd worden over verblijfsmogelijkheden en toekomstperspectief. Twaalf mensen van deze mensen vertellen in dit boekje hun verhaal. Ze getuigen over hun migratie, hun leven in België en hun dromen over de toekomst. Elke getuigenis wordt gevolgd door een landenfiche over de politieke en economische situatie in het land van herkomst.

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G 03.04.95

DocAtlas Antwerpen ge 15 papi
Vroeger is een ander land : acht aangespoelde jonge levens

Vuylsteke, Catherine, ISBN13 978-90-8542-298-3, 1 ed., Antwerpen : De Bezige Bij, 2011, 269 p.

'Vroeger is een ander land' gaat over acht jongens en een meisje wier veelal ongewilde reis voorlopig in België is geëindigd. Ze werden op tienduizenden kilometers afstand van elkaar geboren, maar het lot liet hen hier aanspoelen, vol verwachtingen en achtervolgd door oude demonen. Catherine Vuylsteke deelde een schooljaar met hen. Ze noteert hun verhalen, ontrafelt hun verleden en probeert hun toekomstdroom te begrijpen.

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G.03.04.92

DocAtlas Antwerpen ge 15 vroe
Vroeger is een ander land : relaas van acht aangespoelde jonge levens = Mon hier est ailleurs : portrait de huit jeunes naufragés de la vie

Vuylsteke, Catherine, Delvaulx, Loïc [Fotograaf], De Mildt, Eric [Fotograaf], Depoorter, Bieke [Fotograaf], Dirven, Dirk [Fotograaf], Hannes, Nick [Fotograaf], Locus, Jan [Fotograaf], Schroeder, Alain [Fotograaf], Telemans, Dieter [Fotograaf], ISBN13 978-90-818125-0-4, 1 ed., Brussels : Nadaar Editions, 2011, 248 +[13] p.

'Vroeger is een ander land' gaat over acht jongens en een meisje wier veelal ongewilde reis voorlopig in België is geëindigd. Ze werden op tienduizenden kilometers afstand van elkaar geboren, maar het lot liet hen hier aanspoelen, vol verwachtingen en achtervolgd door oude demonen. Catherine Vuylsteke en de fotografen van het Collectief Nadaar deelden een schooljaar met hen. Het resultaat was een expo en twee boeken. Dit boek bevat de foto's, afgewisseld met fragmenten uit het gelijknamige literaire non-fictiewerk.

Wereldcentrum Oost-Vlaanderen G 03.04.90

DocAtlas Antwerpen ge 15 vroe
Turquaze

De Bleeckere, Sylvain, Balci, Kadir [regie], Menuet, 2010, DVD 90 + 40 min. ; lesmap 44 + [11] p.

De film Turquaze is een kroniek van een Turkse familie die in Gent terecht komt, zich integreert en hier een leven opbouwt. Een portret van gewone mensen die op zoek zijn naar hun identiteit, een thuis, een evenwicht tussen twee culturen. Het educatief dossier bij de film biedt secundaire scholen inhoudelijk de nodige achtergrond- en voorgrondinformatie waarmee ze de film kunnen integreren in een schoolproject. Het dossier bestaat uit twee delen. Het uitgebreide deel voor de leerkracht bevat achtergrondinfo, een filmanalyse, een essay en enkele verwerkingssuggesties. Het leerlingendeel bestaat uit vijf didactische werkbladen. Het dossier kan via de website gedownload worden.

Website: http://www.turquazedefilm.be/

docAtlas Antwerpen or 3.3.7 turq

4. Interessante handleiding: leren denken met aardrijkskunde
Deze handleidingen zijn niet beschikbaar in de Kleur Bekennen documentatie centra. Ze zijn te vinden via:

http://www.lerendenkenmetaardrijkskunde.nl/boek_1/

http://www.lerendenkenmetaardrijkskunde.nl/boek_2/

Besteladres: VU boekhandel De Boelelaan 1105 1081 HV Amsterdam

Tel. 020- 6444355, Email: info@vuboekhandel.nl

Prijs per boek € 33,- (bij een bestelling van 15 exemplaren ca. 10% korting en 1 exemplaar gratis)

Mail voor inhoudelijke informatie: l.vankan@ils.kun.nl of j.vanderschee@ond.vu.nl
Beide boeken bevatten ideeën om leerlingen enthousiast te maken voor aardrijkskunde. Beide boeken samen bevatten een rijke verzameling procesgerichte opdrachten die leerlingen aan het denken zetten over aardrijkskundige vakinhouden. De opdrachten bieden leraren de mogelijkheid het geografisch denkproces van leerlingen te analyseren waardoor het mogelijk wordt leerlingen te helpen hun leervermogen verder te ontwikkelen.
Het verschil tussen beide boeken zit allereerst in de het feit dat in het tweede boek gekozen is voor andere denkopdrachten en andere vakinhouden. Dit boek besteedt bovendien meer aandacht dan het eerste aan de vraag hoe je als docent zelf varianten kunt maken op dit soort lesopdrachten. Ook geeft dit boek een aantal suggesties voor het opzetten van vakoverstijgende projecten.
Leren denken met aardrijkskunde

Leon Vankan & Joop van der Schee, Vormgeving: Joost van der Schee, ISBN nummer: 90-9017752-3, 3e druk oktober 2004, Stichting Omgeving en Educatie te Nijmegen

Dit in 2004 verschenen boek helpt het leren en onderwijzen van aardrijkskunde tot een plezierige, productieve en effectieve ervaring te maken. Het doel van de opdrachten in dit boek is dat leerlingen geografisch leren denken. Centraal staat het leerproces van de leerling en hoe dat verbeterd kan worden. Het boek is zowel gebaseerd op ervaringen van leraren als op onderzoek van vakdidactici.
Meer leren denken met aardrijkskunde

Joop van der Schee & Leon Vankan. Bewerkingen: Joost van der Schee, Serietitel: Leren denken in de schoolvakken. Serieredacteur: Leon Vankan, ISBN-13 nummer: 978-90-809088-3-3, Stichting Omgeving en Educatie te Nijmegen.

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina