Aan mevrouw Ilonka Zorn Hoofd Dierplaagbeheersing van de ggdDovnload 9.28 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte9.28 Kb.
Aan mevrouw Ilonka Zorn

Hoofd Dierplaagbeheersing van de GGD

Nieuwe Achtergracht 100

Amsterdam

 

 

Amsterdam 22 juni 2009 

 

 Beste Ilonka Zorn,

 

Namens Comité Dierennoodhulp, Stichting De Faunabescherming, Werkgroep Park en Fauna en Stichting Rechten voor al wat leeft breng ik u de lokdozen met rattengif retour die medewerkers van uw dienst Dierplaagbeheersing afgelopen vrijdag op de Linnaeuskade geplaatst hebben en verzoek ik u daarbij dringend om ook de mogelijk geplaatste vallen zo spoedig mogelijk weg te halen en alsnog de diervriendelijke weg in te slaan in het omgaan met ondervonden overlast van dieren. 

Dinsdag 16 juni hadden wij een gesprek met u en vertelde u ons over de diervriendelijke omslag die uw bedrijf maakt. Uit dat gesprek bleek bovendien dat u, de heer J. Buijs en de heer F. Haaijen zeer goed op de hoogte waren van het feit dat wegvangen en doden niet effectief is omdat de opengevallen plaatsen binnen zeer korte tijd weer worden opgevuld door nieuwe dieren.

 

Desondanks hebben afgelopen vrijdag medewerkers van uw Dienst lokdozen met rattengif en vallen geplaatst op de Linnaeuskade in Amsterdam en zijn er borden geplaatst met een voederverbod. Een zinloze actie die ook nog eens onnodig het milieu met extra gif belast en bij dieren onnodig leed veroorzaakt.Bovendien dienen ook de voederverbodsborden geen redelijk doel. Het direct voeren van de ganzen en eenden trekt namelijk beslist geen ratten aan. Ratten begeven zich namelijk niet tussen de eenden en ganzen om het voer op te eten. Een verbodsbord om etensresten te dumpen is uiteraard wel op zijn plaats. 

Het acute voederverbod is bovendien zeer dieronvriendelijk, omdat de dieren van de ene dag op de andere geen voer meer krijgen en honger gaan lijden. Wij pleiten voor een geheel andere, meer geleidelijke aanpak.

 

Het rattengif en de vallen veroorzaken een pijnlijke en langzame dood bij de dieren. Dit is strijdig met de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren waar zeer duidelijk in artikel 36 omschreven staat dat het verboden is om zonder redelijk doel bij een dier pijn of letsel te veroorzaken dan wel de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. Aangezien het bestrijden van de ratten onnodig is en bovendien op deze manier niet effectief is, kan hier van een redelijk doel geen sprake zijn. 

Met de lokdozen met gif lokt uw bedrijf alleen maar ratten aan. Bovendien zijn deze lokdozen ook nog eens voor kinderen zeer makkelijk te vinden en open te maken. Het gif zit verpakt als een voor kinderen aantrekkelijk soort roomroze ijsbekertje. Bovendien kunnen ook andere dieren zoals honden en katten direct of indirect met het gif in aanraking komen, met alle ernstige gevolgen van dien.

 

De afgelopen dagen hebben wij op verschillende tijdstippen langs de Linnaeuskade gelopen. Ons inziens is er absoluut geen sprake van een ‘plaag’. Dieren horen erbij in de stad, ook ratten. Het is normaal dat er ratten zijn bij kades en in en om de grachten. Mensen hoeven niet bang voor hen te zijn. Als Gemeentelijke Geneeskundige Dienst zou u deze boodschap dienen uit te dragen naar de inwoners van dit stadsdeel. Het is onaanvaardbaar dat deze dieren bestreden worden enkel vanwege vooroordelen en angst. Er zijn ook mensen die bang zijn voor katten, honden en vogels. Die gaat u om die reden ook niet allemaal elimineren. Verstandiger en dier- en milieuvriendelijker is het om de mensen juiste voorlichting te geven over de dieren die in de stad leven, zodat eventuele angst zoveel mogelijk wordt weggenomen. 

Hoe de GGD met de bestrijding van ratten op de Linnaeuskade te werk is gegaan schaadt ons vertrouwen in de diervriendelijke omslag die u zegt te willen maken. Wij hopen dat u zoals beloofd alsnog een diervriendelijke weg wilt inslaan.

 

In afwachting van uw reactie, 

Met vriendelijke groet,

 

 

  

Sandra van de Werd, e-mail: dierennoodhulp@hotmail.com, namens

Comité Dierennoodhulp

Werkgroep Park en FaunaStichting De Faunabescherming

Stichting Rechten voor al wat leeftDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina