Aandrijflijn legt nadruk op prestaties en efficiënt brandstofverbruikDovnload 23.61 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte23.61 Kb.
Motoren & Transmissies

Aandrijflijn legt nadruk op prestaties en efficiënt brandstofverbruik


 • 1.6 benzinemotor met variabele kleptiming

 • 2.0-liter turbodiesel realiseert gemiddeld verbruik van 5,6 L/100 km

 • Segmentdebuut voor nieuwe zestrapsautomaat

De compleet nieuwe motoren en transmissies in de Cruze worden gekenmerkt door geavanceerde technologieën die de nadruk leggen op het optimaliseren van de prestaties en het brandstofverbruik. Of de voorkeur nu uitgaat naar benzine of diesel, in beide gevallen staat de Cruze garant voor aanzienlijke verbeteringen in de aandrijflijn die nieuw zijn voor Chevrolet Europe. Voorbeelden daarvan zijn onder andere de variabele kleptiming aan zowel de inlaat- als uitlaatkant en de introductie van een zestraps automatische transmissie.


De 1.6-liter viercilinder benzinemotor levert 113 pk/83 kW. De nieuwe 2.0-liter turbodiesel, die goed is voor 150 pk/110 kW, combineert vermogen met een nog efficiëntere brandstofconsumptie. Later in het jaar wordt het dieselgamma verder uitgebreid met een 125 pk/92 kW variant.
De 1.6-liter motor wordt standaard gemonteerd in de LS-uitvoering en is leverbaar in combinatie met een handgeschakelde vijfversnellingsbak of een nieuwe zestrapsautomaat. De 2.0-liter turbodiesel is enkel leverbaar voor de LT-versies, terwijl de 125 pk/92 kW krachtbron standaard in de LS-uitvoeringen ligt. Beide motoren worden enkel beschikbaar in combinatie met handgeschakelde transmissies.

1.6-liter benzinemotor
De prestaties van deze nieuwste generatie viercilinder zestienkleppenmotor wordt gekenmerkt door een grote trekkracht, zelfs bij lage toerentallen, en een grote efficiency. Het vermogen per liter inhoud bedraagt 71 pk/52 kW.
Deze motor is voorzien van volwaardige variabele kleptiming om de verbrandingscyclus te optimaliseren. Tot de voordelen hiervan behoren ondermeer een hoger vermogen en een groter koppel over een breder toerentalgebied, lagere emissies vanwege een betere uitlaatgasrecirculatie en een verbeterd brandstofverbruik.

De 1.6-liter motor levert een maximum vermogen van 113 pk/83 kW bij 6.400 tpm en een maximum koppel van 153 Nm bij 4.200 tpm. Daarvan is 85% beschikbaar tussen 2.000 en 6.000 toeren per minuut.


In combinatie met een handgeschakelde versnellingsbak noteert deze motor een acceleratie vanuit stilstand naar 100 km/u in 12,5 seconden. Het gecombineerde brandstofverbruik bedraagt 6,7/100 km.
Tot de belangrijkste technische kenmerken behoren:


 • Verstelbare nokkenassen

Deze techniek maakt variabele kleptiming mogelijk door de positie van de nokkenassen aan de inlaat- en uitlaatzijde ten opzichte van de krukas te laten veranderen. Compacte, lichtgewicht ‘verstellers’ met hydraulische schoepen passen continu de hoek van de nokkenassen ten opzichte van de krukas aan, tot maximaal 60° aan de inlaatkant en maximaal 45° aan de uitlaatzijde.


 • Minder gewicht

De nieuwe motor is ongeveer 3% lichter dan de vorige generatie, ondanks de toevoeging van de verstelbare nokkenassen en een stijvere aluminium cilinderkop en gietijzeren onderblok. Het cilinderblok alleen al is 20% lichter en weegt slechts 27 kg.


 • Toegenomen sterkte

Hogere motorvermogens vergen tevens motoronderdelen die sterker en duurzamer zijn. Daarom heeft de motor een nieuw krukasontwerp gekregen, evenals nieuwe aluminium zuigers met olienevelkoeling en gewijzigde stalen drijfstangen met een zwevende zuigerpenlager.


 • Verbeterde motorkoeling

De koelwaterkanalen in de cilinderkop en het blok zijn nieuw ontworpen, door gebruik te maken van Computational Fluid Dynamics (CFD-computersimulatie), om een betere koelingstroom, snelheid en distributie te realiseren. Een lagere koelwatertemperatuur draagt bovendien bij aan een lager brandstofverbruik door hitteverlies binnen de blok- en cilinderwanden te beperken. Een nieuwe thermostaat heeft een lichtgewicht composieten behuizing gekregen om het gewicht en hitteverspilling te beperken.


 • Geoptimaliseerde oliecirculatie

De integratie van een olie/water warmtewisselaar – een module bestaande uit een warmtewisselaar en een op het cilinderblok gemonteerd oliefilter – zorgt voor een maximale tussenkoeling van de olie met een minimum aan drukverlies. Bij een koude start warmt de olie sneller op om interne frictie te beperken. Speciale uitsparingen in het cilinderblok en de kop zorgen voor oliesmering van de nokkenasverstellers.


 • Verbeterde uitlaatkatalysators

Om aan de Euro 5 emissienormen te voldoen, is het totaalvolume van de katalysators toegenomen tot 2,2 liter, verdeeld over 1,2 liter voor de katalysator bij de motor en 1,0 liter voor een nieuwe unit onder de bodemplaat. De beperkte toename in tegendruk van de uitlaatgassen is gebruikt om de uitlaatemissies verder te optimaliseren door een meer gelijkmatige distributie van de uitlaatgasdoorstroming.


 • Beperkt onderhoud

Maatregelen die hebben geleid tot lagere onderhoudskosten zijn: het vervangen van de distributieruim na 10 jaar of 160.000 km; oliesproeiers voor de koeling van de zuigers die helpen de levensduur van de motor en de onderhoudsintervallen te vergroten; het gebruik van bougies met een nikkellaag voor een grotere vervangingsinterval van 60.000 km; en een bobineontsteking voor een grotere betrouwbaarheid en lagere onderhoudsintervallen.

2.0-liter turbodiesel
Een indrukwekkend brandstofverbruik – 5,6 l/100 km gecombineerd – en sterke prestaties zijn de belangrijkste voordelen van de 2.0-liter turbodieselkrachtbron. Deze motor biedt een actieradius van ruim 1.000 km tussen twee tankbeurten en is standaard voorzien van een onderhoudsvrij roetfilter in het uitlaatsysteem die aan de Euro 4 emissienormen voldoet.
Deze zestienkleppenmotor levert 150 pk/110 kW bij 4.000 tpm en een koppel van 320 Nm vanaf slechts 2.000 tpm. Daarmee accelereert de Cruze in 10,0 seconden van nul naar 100 km/u. Nog indrukwekkender zijn de tussenacceleraties, met een sprint van 80 – 120 km/u in de vijfde versnelling in 12,5 seconden.
Tot de belangrijkste technische kemerken behoren:


 • Common rail, multipoint brandstofinspuitsysteem

Dit geavanceerde systeem werkt bij een druk van 1.600 bar en garandeert een geoptimaliseerde inspuitcyclus en brandstofnevelkwaliteit binnen de verbrandingskamer. Een verbeterd brandstofverbruik, beperkte emissies en een stillere loop zijn de belangrijkste voordelen.


 • Turbocharger met variabele geometrie (VGT)

De stand van de schoepen in de elektronisch gestuurde turbocharger wordt continu gewijzigd, afhankelijk van de belasting en snelheid van de motor. Het gevolg is een uitstekende reactie op het gaspedaal, met name bij het oppakken vanaf lage motortoerentallen.


 • Geraffineerde loop

Een ‘dual mass’ vliegwiel beperkt laagtonige resonanties en een tegengesteld draaiende balansas in het oliereservoir beperkt geluiden, vibraties en scherpe geluiden aanzienlijk (NVH). Het reservoir is tevens voorzien van polyurethaan schuim om NVH nog verder terug te dringen.


 • Verbeterde uitlaatgasrecirculatie (EGR)

Het elektronisch gestuurde EGR-systeem heeft een extra koelfunctie. Elektropneumatisch bediende bypasskleppen, die worden aangestuurd door het motormanagementsysteem, zorgen ervoor dat de uitlaatgassen een temperatuur bereiken die geschikt is voor verbranding op weg terug de cilinder in. Dit draagt bij aan een toename in het vermogen en een beperking van de emissies.


 • Andere verfijningen

Olienevelgekoelde zuigers voor duurzaamheid en prestaties; een aluminium cilinderkop voor gewichtsreductie en superieure NVH-karakteristieken; gegroefde inlaatpoorten voor een maximale brandstofwerveling en optimale verbrandingseigenschappen; een koelwater-systeem voor het motorblok met horizontale ribben voor efficiënte koeleigenschappen.

Transmissies
Alle motoren worden standaard gekoppeld aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak. Een compleet nieuwe automaat, die alleen voor de benzineversies leverbaar is, is Chevrolet’s eerste zestrapstoepassing in het compacte ‘value’ segment.


 • Handgeschakelde versnellingsbakken

De handgeschakelde versnellingsbak voor de benzinemotor beschikt over drie synchromeshringen voor de eerste en tweede versnelling, waardoor ze eenvoudiger in te leggen zijn en soepel en gemakkelijk schakelen. Naaldlagers voor alle versnellingen zorgen eveneens voor een lage frictie tussen de tandwielen en een nieuw stang-kabelsysteem geeft de bestuurder een verbeterde schakelkwaliteit.
De vijfbak voor de turbodieselmotor maakt gebruik van twee synchromeshringen voor de eerste en tweede versnelling en een enkele synchromeshring voor de derde, vierde, vijfde en achteruitversnelling. Alle zijn ze voorzien van een carbon coatlaag voor het gemakkelijk inleggen van de versnelling.


 • Nieuwe zestrapsautomaat

Het ontwerp waarbij deze nieuwe Hydra-Matic versnellingsbak op de as is gemonteerd, zorgt voor een compactere layout van de gezamenlijke componenten, met betere kreukelzoneprestaties tot gevolg, evenals een grotere interieurruimte en een lagere motorkapligging ten opzichte van het conventionele ‘off-axis’ ontwerp.
In plaats van de transmissie rond het einde van de dwarsgeplaatste motor te ‘vouwen’, liggen de tandwielsets nu op dezelfde as als het middelpunt van de krukas van de motor, waardoor de complete aandrijflijn een stuk korter is geworden.
Gangwisselingen worden voltooid door de koppelingen gelijktijdig te koppelen en ontkoppelen, waardoor ruimte wordt bespaard in vergelijking tot ‘freewheeling’ schakelmechanismen. Geavanceerde elektronica garandeert de noodzakelijke precisie voor het bedienen van de koppelingen voor iedere gangwisseling, hoewel bij het schakelen van de eerste naar de tweede versnelling gebruik wordt gemaakt van een freewheeling mechanisme gezien het grote verschil tussen de overbrengverhoudingen.
De koppelomvormer beschikt over een enkele plaatkoppeling met elektronische aansturing om motorvibraties te dempen en een soepele loop te garanderen.
Op hellende wegen zorgt het adaptieve schakelsysteem voor een automatische remfunctie. Daarbij geeft de transmissie het commando om in een lagere versnelling te blijven wanneer de auto vertraagt of van een helling af rijdt. Daardoor hoeft de bestuurder tijdens een afdaling zelf minder te remmen. De besturingsmodule verkrijgt zijn input door het gebruik van het rempedaal, de acceleratie van de auto, de stand van het gaspedaal en zelfs het eventueel trekken van een aanhanger te meten.
De grote totale overbrengingsverhouding biedt de mogelijkheid voor een korte eerste versnelling voor een snelle start vanuit stilstand, en een lange overdrive voor zuinig cruisen bij lage motortoerentallen.

Chevrolet Belgium

Prins Boudewijnlaan 24 A, gebouw B Tel. +32 (0)3 450 63 54 www.media.chevroleteurope.comB 2550 Kontich Fax +32 (0)3 450 64 78

Belgium
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina