Aankondiging Ron de Kloet in Rode Hoed-WetenschapscaféDovnload 6.32 Kb.
Datum28.08.2016
Grootte6.32 Kb.
Aankondiging


Ron de Kloet in Rode Hoed-Wetenschapscafé
Stress in de hersenen

Maandag 14 december 2009, 20.00 uur

‘Stress is the spice of life’ en essentieel voor gezondheid. Maar te veel of te weinig stressreacties leiden tot ziekte. Of je hier last van krijgt hangt samen met genetische aanleg, maar ook vroege levenservaringen met de moeder laten blijvende sporen na.


Ron de Kloet, academiehoogleraar in de neurofarmacologie aan de Universiteit van Leiden, zal de rol van cortisol bij stressregulering toelichten. Cortisol, een stresshormoon uit de bijnier, stuurt emotie en motivatie, en beïnvloedt de functie en het ontstaan van nieuwe zenuwcellen in de hippocampus, een hersenstructuur waar emoties in het geheugen vastgelegd worden.
Sinds kort weten we hoe cortisol kan veranderen van een beschermend in een beschadigend hormoon. Deze ontdekking is van belang voor meer inzicht in het ontstaan van ziektes als depressie, posttraumatisch stress-syndroom en psychoses. En, nog belangrijker, levert nieuwe aanknopingspunten voor de behandeling van deze aandoeningen.
Moderator: Simon Rozendaal (wetenschapsjournalist Elsevier).
Het Wetenschapscafé is een initiatief van De Rode Hoed, i.s.m. prof.dr. G.J.B. van Ommen (CMSB), artsenwebsite Care4Cure, VU medisch centrum-VUconnected, en wordt mede mogelijk gemaakt door GlaxoSmithKline, AMC-UvA, Leids Universitair Medisch Centrum, Centre for Society and Genomics, Netherlands Genomics Initiative, BIOKÉ, Merck Sharp & Dohme, Schering-Plough.


Datum: maandag 14 december 2009

Plaats: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam

Aanvang: 20.00 uur, café open om 19.30 uur

Toegang: Kaarten € 3,- online via www.rodehoed.nl / € 4,- aan de zaal

Alleen bij binnenkomst gratis kopje koffie of thee op vertoon van uw kaartje.

Informatie: www.rodehoed.nl of telefonisch (020) 638 56 06
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina