Aantal mensen in financiële problemen stijgt, onder meer door gebrek aan goed beheerDovnload 9.76 Kb.
Datum19.08.2016
Grootte9.76 Kb.
Persbericht
Leusden, 7 mei 2013
Nederlandse huishoudens overschatten eigen financieel inzicht

Aantal mensen in financiële problemen stijgt, onder meer door gebrek aan goed beheer”


Uit onderzoek dat Integron uitvoerde in opdracht van AFAS Personal blijkt dat 56% van de Nederlandse huishoudens vindt dat ze veel inzicht hebben in hun geldzaken. Ruim 38% zegt redelijk inzicht te hebben in de financiën. Desondanks heeft 1 op de 6 huishoudens schulden, zo blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken. AFAS Personal stelt dan ook dat Nederlandse huishoudens hun eigen financiële inzicht overschatten en zich moeten realiseren dat inzicht alleen in veel gevallen onvoldoende is om financiële problemen te voorkomen. Het onderzoek van AFAS Personal werd uitgevoerd onder 500 respondenten vanaf 18 jaar met verschillende gezinssamenstellingen en inkomens.
Uit het onderzoek van AFAS Personal, het grootste online huishoudboekje van Nederland, blijkt dat slechts 5% van de respondenten vindt dat ze niet genoeg inzicht hebben in hun financiën. Opvallend is dat onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken laat zien dat het aantal risicohuishoudens in 2012 geschat wordt op 1.125.000 tot 1.294.000, in tegenstelling tot 788.000 tot 999.000 in 2009. Mensen staan vaker rood, hebben hogere creditcardschulden en hebben vaker drie of meer achterstallige rekeningen. Volgens het ministerie ontstaan financiële problemen met name door gebrekkig financieel beheer, plotselinge terugval van inkomen, persoonlijke gezinsproblemen en een te hoge levenstandaard.
“Het is opvallend dat 94% van de huishoudens van mening is goed of redelijk goed inzicht te hebben in hun financiën, terwijl uit onderzoek van de overheid blijkt dat het aantal mensen met financiële problemen nog steeds stijgt”, zegt Rik ten Wolde van AFAS Personal. “Hierdoor kun je je afvragen of de Nederlandse huishoudens wel echt zo’n goed inzicht hebben als zij denken of dat de financiën wel op de juiste manier worden bijgehouden. We blijven dan ook benadrukken hoe belangrijk het is om je bewust te zijn van je inkomsten en uitgaven om financiële problemen te voorkomen. Belangrijk is dat consumenten dit inzicht ook gebruiken voor de langetermijnplanning om zo eventuele financiële veranderingen in de toekomst op te kunnen vangen. Om ook op lange termijn financieel gezond te blijven, kun je niet volstaan met het regelmatig bekijken van rekeningafschriften”.
Overzicht

AFAS Personal onderzocht ook hoe Nederlandse huishoudens hun financiën bijhouden. De meest gebruikte methodes om de maandelijkse inkomsten en uitgaven bij te houden is met behulp van een online rekeningafschrift (74%), een papieren rekeningafschrift (14%), een spreadsheetprogramma (12%) of een schriftje (11%). Een digitaal huishoudboekje wordt gebruikt door 6% van de respondenten.


Op de vraag waarom men kiest voor het bijhouden van de financiële administratie in een digitaal huishoudboekje, zegt 57% dat het inzicht biedt. Bijna 30% geeft aan dat het helpt geld te besparen. De ruime meerderheid (64%) maakt een of meerdere keren per week gebruik van het digitale huishoudboekje. De belangrijkste voorwaarden die aan een digitaal huishoudboekje worden gesteld, zijn veiligheid (57%), gebruiksvriendelijkheid (20%) en inzicht (13%).
----------------------------


Noot voor de pers:
Voor meer informatie en/of het aanvragen van interviews met een woordvoerder van AFAS Personal kunt u contact opnemen met Peter Drent van Wisse Kommunikatie via 06-23927828 of peter.drent@wisse-worldcom.nl. Ook kunt u contact opnemen met Rik ten Wolde, marketingmanager bij AFAS Personal via 06-42129841 of rik@afas.nl.
Indien u persberichten over AFAS Personal op een ander adres wenst te ontvangen of niet meer wenst te ontvangen, dan kunt u dat via een reply op deze mail aangeven.
Over AFAS Personal

AFAS Personal werd in maart 2009 als Yunoo gelanceerd en is uitgegroeid tot het grootste online huishoudboekje van Nederland met meer dan 400.000 geregistreerde gebruikers. Met AFAS Personal kunnen gebruikers inzicht in geldzaken krijgen, makkelijk budgetteren en al hun contracten beheren. Voor de uitgebreide versie van het huishoudboekje heeft AFAS Personal een partnership met het Nibud. Meer informatie over AFAS Personal is te vinden op http://www.afaspersonal.nl. Meer informatie over AFAS Personal Plus i.s.m. Nibud is te vinden op http://www.afaspersonal.nl/plus.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina