Aardrijkskunde we zien een blinde kaart van Saudi ArabiëDovnload 112.75 Kb.
Datum24.07.2016
Grootte112.75 Kb.
- IN ZICHT -
QUIZ 17 oktober 2009
RONDE 1


 1. AARDRIJKSKUNDE


We zien een blinde kaart van Saudi Arabië. Er zijn enkele blinde vlekken aangeduid. De vraag luidt: waar ligt Mekka?
NR 3 L


 1. ACTUALITEIT


General Motors dat onder gerechtelijk akkoord is geplaatst, is al maandenlang aan het onderhandelen over de verkoop van haar Europese dochter Opel. Grootste kanshebber is Magna, een toeleverancier, die op de steun van de Duitse overheid kan rekenen maar die banden heeft met Rusland. General Motors zelf is/was echter voorstander van een investeringsfonds dat in België is gevestigd. Kent u de letternaam van dat fonds?
RHJ International K
 1. BEELDENDE KUNSTENIn 1920 werd het volgende beeldhouwwerk, "La Princesse X", van het Salon des Indépendants verwijderd wegens obsceen en phallisch. Het werk zou verwijzen naar een verwante van keizer Napoléon III. Weet u van welke in 1876 geboren kunstenaar dit werk is? Hij liep op 11-jarige leeftijd van zijn armoedige boerenthuis weg maar zijn talent voor houtsnijwerk wordt al vroeg opgemerkt. Op achtentwintigjarige leeftijd trekt hij te voet naar Parijs waar hij in 1907 August Rodin leert kennen, en later Amedeo Modigliani die zijn stijl ingrijpend beïnvloedt.


BRANCUSI K


 1. FAUNA EN FLORA

of
In de weidse vlakten van Afrika groeit een boom die nog niet door de mens gecultiveerd is, de Sclerocarya birrea. De boom speelt een belangrijke rol in vruchtbaarheids- en huwelijksceremonies. De vruchten lijken op pruimen en hebben een tot 4x hoger gehalte aan vitamine C dan sinaasappels. Een aantal wilde dieren waaronder de olifant zijn verzot op de vruchten, met een wel zeer vreemd effect...
MARULABOOM K


 1. FILM


In de nieuwe Quentin Tarantino “Inglourious Basterds” steelt niet grote ster Brad Pitt de show maar een onbekende Oostenrijkse TV-acteur die de SS-officier Hans Landa neerzet. Hij werd Beste Acteur op het filmfestival van Cannes. Wie zoeken we?
CHRISTOPH WALTZ K


 1. GESCHIEDENIS


Op het Fratersplein nabij het Sint-Lucas ziekenhuis in Gent staat het standbeeld van deze Franciscaner monnik, de “beschermer van de Azteken”. Hij geldt als de grondlegger van het onderwijs in Mexico en weigerde de bisschopsstaf die Karel V hem als dankbaarheid wou geven. Volgens de legende was hij een bastaardzoon van Maximiliaan van Oostenrijk. Zijn echte naam kennen we niet maar moet zoiets als Pieter Van Moer zijn geweest. Onder welke naam is hij echter wereldberoemd geworden?
PIETER VAN GENT K


 1. LITERATUUR


Met de komst van “The hobbit” mogen we ons weer aan een Tolkien-heisa verwachten. Het boek dat we zoeken werd in 1977, vier jaar na zijn dood, samengesteld en uitgegeven door de zoon van J.R.R. Tolkien. De titel ervan verwijst naar drie elfenjuwelen en beschrijft de voorgeschiedenis en de mythologie van zowel “The hobbit” als “The Lord of the Rings”. Tolkien beschouwde het als zijn belangrijkste werk, dat hij nooit voltooide omdat hij tot het einde toe ingrijpende wijzigingen bleef aanbrengen.

THE SILMARILLION K


 1. MUZIEK
De tweede single van de laatste plaat van Absynthe Minded heet Envoi. De tekst van het nummer is een Engelse vertaling van een Nederlandstalig gedicht. Weet u welke Belgische dichter met het gedicht zijn bundel Alibi uit 1985 afsloot?

HUGO CLAUS K

 1. SPORT


Axel Witsel’s aanslag op Wassilewski was de voorbije weken niet uit het nieuws te slaan. Weet u echter nog welke Waregemnaar Juan Lozano in 1987 eenzelfde doodstrap bezorgde?
IVAN DESLOOVER K
10 VARIA


Welk woord zoeken we?
BONGO L


 1. WETENSCHAP EN TECHNIEK


Archeologie: In sommige Belgische gemeenten vinden we in het centrum een driehoekige met gras begroeide ruimte. Deze structuur stamt uit de Frankische tijden waar destijds het vee bijeen werd gebracht. Nu zijn de koeien weg, maar de driehoeken zijn nog te zien in Olen, Meldert, Opstal, Kemmel en in verschillende randgemeenten van Gent. Naam van een dergelijke plaats?


DRIES K
 1. FRANKRIJK


We zoeken een republiek met ca 62 miljoen inw. waarvan 62% katholiek, 26% zonder religie 6 % islamieten enz…Opp. Van dit land is 551.500 km² en de officiële munt is de euro.

Frankrijk F

QUIZ 17 oktober 2009
RONDE 2

Opgelet: dekvraag eerst stellen


 1. AARDRIJKSKUNDE


In het Christelijk deel van het land dat we zoeken, vinden we deze merkwaardige uit de rotsen gehouwen kerken. Vanaf de 4de eeuw heeft er zich namelijk een eigen geloof onrwikkeld, thans verspreid over meer dan 13.000 kerken. De 11 rotskerken, gebouwd op het einde van de 12de eeuw, worden wel eens het 8ste wereldwonder genoemd. Ze worden genoemd naar de toen heersende koning. Hij droomde ervan een tweede jeruzalem te bouwen. Het land en de naam van de site.
ETHIOPIE / LALIBELA D


 1. ACTUALITEIT


Hoe heette de tyfoon die bijna een miljoen Chinezen in augustus heeft doen evacueren?
MORAKOT D


 1. BEELDENDE KUNSTEN


Weet u waar dit beroemde paleolithische Venusbeeldje gevonden werd in 1905?


WILLENDORF K

 1. FAUNA EN FLORA

of
We zijn op zoek naar een loopwijze die vooral bekend is van het Ijslandse paard. De voetvolgorde ervan is gelijk aan die van stap. Het verschil zit echter in het optillen en neerzetten van de hoeven: in stap staat het paard afwisselend op twee of op drie benen terwijl bij deze loopwijze het paard op twee benen of op één been tegelijk steunt. Doordat er geen zweefmoment bestaat, zoals in galop, ervaart de ruiter ook nooit (onaangename) opwaartse bewegingen en kan men ontspannen in het zadel blijven zitten.
TÖLT K


 1. FILMWe zien een fragment van een film uit 2004 die zich afspeelt in 1890. Het gaat over de cowboy Frank T. Hopkins en zijn mustang-pony. Frank T. Hopkins is een halfbloed Sioux-Indiaan en hij is een koerier van het leger, omdat hij erg snel is (hij heeft al vele lange afstandsruiterwedstrijden gewonnen). Op een dag moet hij post bezorgen bij Wounded Knee, waar hij zag hoe al de indianen werden afgeslacht. Een Arabische Sjeik twijfelt aan het feit dat Hopkins de snelste ruiter zou zijn, en daagt hem uit voor een race in het Midden-Oosten. Titel van de film.
HIDALGO D

 1. GESCHIEDENIS


De 3de slag om Ieper werd gevoerd tussen 31 juli en november 1917 en is de herinnering ingegaan als één van de gruwelijkste veldslagen uit W.O. I. Uiteindelijk ging de strijd om de smalle richel waarop een klein dorpje gelegen was. Bij deze slag, waarvan het strategisch nut zeer omstreden was, vielen bijna een half miljoen doden door vijandelijk vuur of door verdrinking in de Vlaamse modder. De slag wordt ook wel genoemd naar het kleine dorpje op de richel. Hoe heette dat dorpje?

Passendale F


 1. LITERATUUR


We zien een fragment van de musical Cats van Andrew Lloyd Webber. Deze liep van 1981 tot 2002 in London en van 1982 tot 2000 op Broadway, en is in meer dan 20 talen vertaald.

Vraag: Aan de basis van die musical ligt een dichtbundel. Van welke dichter?


T.S. Eliot dichtbundel Old Possum’s Book of Practical Cats L 1. MUZIEK


Op 21 september ging de opera Die Entführung aus dem Paradies “over de organisatie van de liefde”, door Muziektheater Transparant opgevoerd, in premiére in zijn thuisstad nadat het werk dit jaar al in Rotterdam en Antwerpen was gecreëerd. Kent u de naam van de Gentse componist?
JOACHIM BRACKX K


 1. SPORT

De man die we zoeken stierf op 2 juni 1996. Hij was de beste rallypiloot die België ooi kende. Tussen 1964 en 1978 verzamelde hij 89 zeges waaronder 12 nationale rallytitels. Hij was ook tweemaal Europees vice-kampioen.


GILBERT STAEPELAERE D


 1. VARIA


Kan u de volgende zogenaamde rij van Conway aanvullen: 1, 11, 21, 1211, ?
111221 K


 1. WETENSCHAP EN TECHNIEK


Ovidius verhaalt over een mooie maar veel te praatgrage nimf waarmee Zeus vaak zijn vrouw bedroog. Hera strafte de nimf en ontnam haar de mogelijkheid om het woord te nemen. Ze kon dus nooit meer zelf een gesprek beginnen. Op een dag zag de nimf Narcissus en werd meteen verliefd. Haar liefde bleef onbeantwoord en de nimf trok zich in schaamte terug in de bossen. Geleidelijk aan vervaagde ze van verdriet tot haar fysieke vorm verdwenen was en enkel haar stem nog overbleef. Hoe heette deze ongelukkige nimf?

ECHO K

 1. FRANKRIJK


De Franse koning die we zoeken is bekend van de oneliner “Paris vaut bien une messe” In de tweede helft van de 16e eeuw werd Frankrijk geteisterd door Hugenotenoorlogen tussen protestanten en katholieken. Deze man, geboren als protestant, speelde hier zelf een hoofdrol in, waarbij hij maar liefst drie maal van godsdienst veranderde. Hij was eerst koning van Navarra en om koning van Fankrijk te worden moest hij opnieuw katholiek worden. Hij zou toen die woorden hebben gesproken. Om welke koning gaat het?
Henri IV J

QUIZ 17 oktober 2009
RONDE 3 1. AARDRIJKSKUNDE

In de loop der jaren is de Europese Unie steeds gegroeid. Regelmatig kwamen er nieuwe lidstaten bij. Momenteel zijn we met 27 landen in de Europese Unie. Er zijn officieel 3 kandidaat-lidstaten: Turkije en Kroatië zijn er 2 van; hoe heet het 3de land? De Europese Commissie en de Europese Raad hebben reeds een positief advies gegeven.Macedonië (Fyrom) F 1. ACTUALITEIT


Dit jaar werd in India de goedkoopste productie auto voorgesteld. Voor omgerekend ongeveer €1800 krijg je een auto met 4 deuren en 4 wielen. Verwacht voor de rest geen extra franjes. Zo is de koffer alleen bereikbaar door de achterzetel neer te klappen. En met zulke kleine wieltjes vonden de makers stuurbekrachtiging ook niet nodig. Wat is het merk en type van deze mini auto?

Tata (merk) Nano (type) F


 1. BEELDENDE KUNSTEN
In 1919 tekende Marcel Duchamp een snor en baard op een reproductie van de Mona Lisa en gaf het een titel. Welke letters heeft Marcel Duchamp eronder gezet?
LHOOQ (elle a chaud au cul) L


 1. FAUNA EN FLORA


De plant die we zoeken kan tot 1 m hoog worden en heeft lange, tongvormige bladeren. De wortel is een dikke, vlezelige penwortel die na twee jaar geoogst wordt. De wortel heeft een scherpe, bijtende smaak, nog pikanter en branderiger dan mosterd.
MIERIKSWORTEL D


 1. FILM


Macht, geld en bloed: dat zijn de dingen waar de inwoners van de provincies Napels en Caserta elke dag mee worden geconfronteerd. Ze hebben haast geen keus en zijn altijd gedwongen de regels van het 'systeem', de maffia te gehoorzamen. Slechts enkele gelukkigen kunnen aan een normaal leven denken. Vijf verhalen worden in deze gewelddadige setting met elkaar verweven. Welke film zoeken we naar het gelijknamige boek van Saviano?
GOMORRA D


 1. GESCHIEDENIS


Begin dit jaar werd de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon beëdigd als 8° secretaris-generaal van de VN. Weet u ook welke Noorse politicus tussen 1946-1952 de 1° secretaris-generaal van de VN was?

Trygve Lie F


 1. LITERATUUR


In het tv-programma ‘Het Bourgondisch complot’ vaart Michiel Hendryckx met een omgebouwde vrachtboot, de Maria Van Dam, van Gent naar Bourgondië. De naam van de boot is een literaire verwijzing. Naam van de roman en de auteur naar wie Michiel Hendryckx met Maria Van Dam verwijst?
Het dwaallicht – Willem Elsschot L


 1. MUZIEK


We zien een fragment van musical “Kiss me Kate”. De film won de allereerste Tony Award voor Best Musical.

Wie schreef de tekst en de muziek, met liedjes als “Why can’t you behave?”, “Wunderbar” en “So in love”??COLE PORTER L


 1. SPORT


Tijdens het WK atletiek in Berlijn dit jaar verbrak de nu al legendarische Usain Bolt de wereldrecords van 100 en 200 m telkens met 11/100 v/e sec. Kent u de nieuwe wereldrecordtijden?
9.58 & 19.19 F


 1. VARIA


Zeggen de namen Mädchen Amick, Sherilyn Fenn en Lara Flynn Boyle je niets? Toch zijn ze onlosmakelijk verbonden met een cultreeks van enkele jaren geleden.

Welke cultreeks bedoelen we?


TWIN PEAKS L

 1. WETENSCHAP EN TECHNIEK


Een halve eeuw geleden ontdekte de Belgische geoloog-archeoloog Jean De Heinzelin een botje bij opgravingen in Afrika op vijftien kilometer van de evenaar. Het botje is één van de oudste wiskundige vondsten van de mensheid. Het meest opmerkelijke aan het botje zijn de drie kolommen met kerven die langs de lengteas verspreid staan. Jarenlang speculeerden wetenschappers over de betekenis van de tekens op het bot, dat in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel ligt. Er wordt nu aangenomen dat de twee beentjes telstokken zijn van een volk dat niet zoals wij decimaal telde, maar waarschijnlijk met de bases 6 en 10. Hoe heet het botje, naar de vindplaats?

Ishango-beentje K


 1. FRANKRIJK


De flamboyante franse tennisspeelster die we zoeken werd la divine genoemd en was voor haar tijd een beroemdheid. In de periode tussen de 2 WO. won ze 25 grandslamtitels. Ze overleed in 1938 op 39 jarige leeftijd aan leukemie.
Suzanne Lenglen F

QUIZ 17 oktober 2009
RONDE 4


 1. AARDRIJKSKUNDE


Het gebied waar we het over hebben is één van de vier oorspronkelijke provincies van Ierland. Tegenwoordig ligt deze provincie voor twee-derde in Noord-Ierland, als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, en voor één-derde in de Ierse Republiek. Grote steden op haar grondgebied zijn Belfast en Londonderry. Het bekendste symbool van de provincie is de Rode Hand van O’Neill, vernoemd naar de clan die meer dan tweeduizend jaar regeerde over het grootste deel van dit grondgebied. Wat is de naam van deze provincie?

Ulster F


 1. ACTUALITEIT

De gevolgen van Mexicaanse griep blijven nog relatief beperkt in België. Dit is deels de verantwoordelijkheid van onze nationale griepcommissaris. Deze hoogleraar epidemiologie heeft in naam van de regering de nodige maatregelen getroffen om een pandemie te voorkomen. Wie is deze man, die in 2007 de opvolger werd van Piet Vanthemsche ?Marc Van Ranst F

 1. BEELDENDE KUNSTEN


In Leuven is M geopend met de prestigieuze van der Weyden tentoonstelling. Het belangrijkste en invloedrijkste werk dat aan van der Weyden kan worden toegeschreven, de Kruisafneming, hangt daar echter – jammer genoeg – niet bij. Te fragiel voor vervoer... Weet u waar het prachtige werk nu hangt?

PRADO in MADRID K
 1. FAUNA EN FLORA


Ze zijn een familie van vogels uit de orde van scharrelaarvogels (Coraciiformes) en komen voor in Afrika, Azië en Noordwest-Oceanië. De snavel, die veel aan die van de niet-verwante toekans doet denken, is bij veel soorten felgekleurd. Naam?
NEUSHORENVOGEL D


 1. FILM


We izen een fragment van een historische film uit 2008 onder regie van Bryan Singer. Het verhaal gaat over het complot van 20 juli 1944 waarin een moordaanslag op Adolf Hitler werd gepleegd. De leider van het complot, Claus Schenk von Stauffenberg, wordt gespeeld door Tom Cruise. Naam van de film, tevens de naam van de “operatie”?
VALKYRIE D


 1. GESCHIEDENIS


In zijn boek ‘In Europa’ beschrijft Geert Mak een politieke moord, die hij de belangrijkste noemt van de 20° eeuw. Niet op 22 nov 1963 zoals je zou kunnen denken, maar op 24 juni 1922. Die dag werd in Berlijn de Duitse minister van Buitenlandse zaken door rechtse jongeren vermoord. Volgens Mak was deze zoon van de stichter van het AEG-concern, even charismatisch en briljant als Churchill en de Gaulle. Het feit dat deze joodse zakenman een anti nationalistische koers vaarde, was in het Duitsland van na de 1° WO, een doorn in het oog van het toen al opkomende fascisme. Zijn naam graag.

Walther Rathenau F
 1. LITERATUUR


Tussen 1985 en 1992 verscheen van Walter Van den Broeck de vierdelige romancyclus “Het beleg van Laken”. Tom Lanoye noemt het: “een Kempense queeste naar het mysterie België, in al zijn heerlijke kleinheid en onvolmaaktheid. “ De cyclus is genoemd naar de eerste van de vier romans. We vragen NIET de titels van de overige drie romans, maar wel wat de vier titels met elkaar verbindt. Anders verwoord: wat is het verband tussen de vier titels?
de vier titels zijn anagrammen van “Het beleg van Laken”:

Het beleg van Laken

Gek leven na het bal

Het gevallen baken

Het leven na beklag. L


 1. MUZIEK

Hoe heet een kort, luchtig stuk voor klavier, voor het eerst door Couperin zo benoemd, en waarvan Beethovens “Für Elise” het bekendste voorbeeld moet zijn?BAGATELLE D


 1. SPORT


Samen met Eddy Merckx won ik alle klassiekers die er te winnen waren. Ik Parijs-Tours en hij al de rest… Legendarische woorden van een West-Vlaams renner die leefde van 1947 tot 1994, behalve Parijs-Tours kon hij enkel kleinere koersen winnen genre Nokere koerse, ook werd hij Belgisch kampioen bij de amateurs. Na zijn loopbaan werd hij mecanicien bij Walter Godefroot. Zijn naam graag.

Noël Van Tyghem F


 1. VARIA


Vorig jaar werd op Interieur in Kortrijk de persoon die we zoeken uitgeroepen tot designer van 2008. Hij is o.a. ontwerper van nieuwe verkeerslichten die onze straten zullen sieren.
STEFAN SCHONING D


 1. WETENSCHAP EN TECHNIEK


Op Europees niveau zijn er 2 belangrijke gerechtshoven:

er is a) het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, in het kader van de Raad van Europa, en er is b) het Europees Hof van Justitie, in het kader van de Europese Unie.Waar bevinden zich deze hoven?

a STRAATSBURG - b LUXEMBURG J


 1. FRANKRIJKOp de plaats van het vroeger kasteel werd in 1854 begonnen met de bouw van de kathedraal “Notre Dame de la Treille”. Reims, Amiens en Chartres moesten als voorbeeld dienen. Onder andere door de economische achteruitgang werden de werken in het begin van de 20ste eeuw stilgelegd. In de jaren 1990 werden de werken hervat en is de façade afgewerkt. Daartoe werd een 30 meter hoge wand met marmeren platen van 28 mm dik, in een metalen frame gevat, geconstrueerd. Over welke stad hebben we het?
RIJSEL L

QUIZ 17 oktober 2009
RONDE 5


 1. AARDRIJKSKUNDE


Zwalm is een fusiegemeente, die bestaat uit 12 deelgemeenten. We geven er u 10 aan u om de 2 ontbrekende te gevennamelijk Beerlegem, Dikkele, Hundelgem, Meilegem, Nederzwalm-Hermelgem, Paulatem, Rozebeke, Sint Blasius Boekel, Sint Denijs Boekel en Sint Maria Latem.

Munkzwalm & Roborst F


 1. ACTUALITEIT


Op 23 mei van dit jaar pleegde een 62 jarige ex-president zelfmoord door in een ravijn te springen. Hij was in 2003 aan de macht gekomen als corruptiebestrijder, maar werd nu verdacht steekpenningen ontvangen te hebben. Weet u in welk land dit was?

Zuid-Korea F


 1. BEELDENDE KUNSTEN


Deze Belgische kunstenaar werd geboren in Duffel in 1944. Hij is vooral bekend door zijn containerinstallaties. In 1983 realiseerde hij zijn eerste containermonument, Kleine Triomfboog, in Basel, kort daarna gevolgd door Grote Triomfboog in Neuchatel. Sindsdien werkt hij regelmatig met containers in de openbare ruimte. De installaties kunnen beschouwd worden als mobiele monumenten, met oervormen (poorten, triomfbogen, bruggen, bogen en obelisken) die tijdelijkheid, mobiliteit en vergankelijkheid uitdrukken. Wie is hij?
LUC DELEU J


 1. FAUNA EN FLORA


We zoeken de naam van een wilde paddestoel die groeit in loof- en naaldbossen op een humusarme zure grond. In Oost-Europa, Frankrijk, Italië en Spanje worden er nog veel gevonden tijdens het seizoen dat begint in juni en eindigt in oktober. De gele hoed is trechtervormig en de steel loopt langzaam over in de hoed.
CANTHARELLEN D


 1. FILM


Achtervolgd door een onderzoek van de dienst Interne Zaken over duistere zaken uit zijn verleden, wordt politiedetective Will Dormer naar een klein dorpje in Alaska gestuurd om de moord op een tienermeisje te onderzoeken. De lokale politie kijkt erg tegen hem op, maar door alle zorgen kost het Dormer moeite om naar die verwachtingen op te leven, zeker als hij door de middernachtszon ook nog eens meer en meer aan slapeloosheid gaat lijden. In een poging zijn werk toch zo goed mogelijk te doen, zet hij een val uit voor de moordenaar, maar in de verwarring en dichte mist begaat de oververmoeide agent een kardinale fout. Een film met Al Pacino en Robin Williams. Welke film uit 2002 zoeken we?
INSOMNIA D


 1. GESCHIEDENIS


Dit jaar herdenkt men in Duitsland de slag in het Teutoburgerwoud in 9 na Chr. Het Romeinse leger werd toen verslagen door de Germanen onder leiding van Arminius. Hoe heette de Romeinse legeraanvoerder, naar wie de slag ook wordt genoemd?
Publius Quinctilius Varus J


 1. LITERATUUR


Rockmuzikant Nick Cave heeft net zijn tweede roman uit. Na “And the ass saw the angel” uit 1989 krijgen we nu het wedervaren te lezen van een nogal ranzige handelsvertegenwoordiger die voortdurend op sex belust is. Het boek baadt in het groezelige sfeertje dat we van Cave gewend zijn, maar focust eigenlijk op de zoon van de vertegenwoordiger die samen met zijn vader een bizarre road trip rond Brighton euh... afwerkt. Titel van de roman?

De dood van Bunny Munro K

 1. MUZIEK


We zoeken een Italiaanse muziekterm die aangeeft dat een muziektekst niet gezongen wordt, maar gesproken. Voorbeelden zijn “Twee Motten” van Dorus of “Je t’aime (moi non plus)” van Serge Gainsbourg en Jane Birkin.

Parlando F

 1. SPORT


In 1973 werd in het tennis het ATP-klassement bij de heren ingevoerd. Tot op heden slaagde slechts 1 Oostenrijker er in op nummer 1 te staan; en dit op 12 februari 1996. Wie ?

Thomas Muster F

 1. VARIA


Hij is de broer van Bieke en theateracteur. Zijn doorbraak bij het grote publiek kwam er dankzij de fictie reeks “Van vlees en bloed”. Hij speelt er namelijk de rol van de werkloze overbuur die dagelijks om zijn 100 gram salami komt. Wat is de naam van deze acteur?

Herwig Illegems F


 1. WETENSCHAP EN TECHNIEK


Hij leefde van 1493 tot 1541, was een Zwitsers geneeskundige en alchemist, en hoogleraar te Bazel tot hij door zijn kritiek op de Galenische en de Arabische geneeskunst werd afgezet. Hij gaf de impuls tot de ontwikkeling van de farmaceutische chemie. Zijn beste werk is "Opus paramirum" dat pas in 1591 volledig verscheen. Onder welke Latijnse naam kennen we deze man?
Paracelsus J


 1. FRANKRIJK


We zoeken de naam van de film met Kristin Scott Thomas over een vrouw die ontslagen wordt uit de gevangenis en opgevangen wordt door haar zus, nadat iedereen haar had laten vallen. Langzaam leer je het verhaal achter haar misdaad kennen. Een prachtige film met een uitmuntende vertolking van deze Amerikaanse actrice in een Franse film.

Il y alongtemps que je t’aime. F

QUIZ 17 oktober 2009
RONDE 6

Opgelet: eerst denkvraag 70


 1. AARDRIJKSKUNDE


Boven de Balkan-hoogvlakte ontstaat een typische windsoort die langs zeer steile bergwanden naar beneden valt. Vooral tijdens de winter snijdt de koude valwind tussen de bergen door. De naam van de wind verwijst naar de Griekse god van de noorderwind. Maar wij vragen de Italiaanse naam van deze wind, tevens de gangbare term in het Nederlands.

Bora F


 1. ACTUALITEIT


Het was lang geleden dat er nog eens een Belg in de prijzen viel in de Kononingin Elisabeth wedstrijd. Een Belgisch violist werd 2° na de Australiër Ray Chen. Zijn naam?

Lorenzo Gatto F


 1. BEELDENDE KUNSTEN

Deze Duitse schilder leefde van 1472 tot 1553. Vanaf 1505 werkte hij aan het Saksische hof van Wittenberg, waar hij een groot atelier leidde. Hij werd er ook gemeenteraadslid en burgemeester. Hij was bevriend met Martin Luther en maakte herhaaldelijk portretten van hem. Hij was een enthousiast aanhanger van de Reformatie en illustreerde de in 1522 verschenen Luther-bijbel met een reeks houtsnedes. Wat is zijn naam?


Lucas Cranach de Oude J


 1. FAUNA EN FLORA


We zoeken een plant uit de rozenfamilie. De vrucht is veel minder algemeen dan vroeger, maar wint momenteel weer iets aan populariteit. Hij zit vol vitamine C, is familie van de appel en peer en was een zeer belangrijke vrucht tijdens het Romeinse Keizerrijk en Middeleeuwen nog voor de introductie van andere fruitsoorten in West-Europa. Hij is goed voor de maag en de spijsvertering.
MISPEL D


 1. FILMWe zien een fragment van een Amerikaanse misdaadfilm uit 2003. De film heeft een indrukwekkende cast met onder meer Tim Robbins, Sean Penn, Kevin Bacon en Laurence Fishburne. De titel van de film en de naam van de regisseur.
MYSTIC RIVER – CLINT EASTWOOD D

 1. GESCHIEDENIS


Wat was de naam van het schip waarmee Henry Hudson in september 1609 aanmeerde bij wat later New York zou worden? Een exacte replica van het schip ligt overigens voor Battery Park, het zuidelijkste punt van Manhattan
DE HALVE MAAN K


 1. LITERATUUR


Deze Mexicaanse auteur werd geboren in Panama – zijn vader was diplomaat. Hij was een vrouwenversierder en zelf ambassadeur – onder meer in Parijs waar hij een affaire had met achtereenvolgens Jeanne Moreau en Jean Séberg... Zijn debuut “La región mas transparente”, over Mexico City, werd al een best-seller. Andere bekende werken zijn “Las Buenas Conciencias” uit 1959, en “La muerte de Artemio Cruz” uit 1962. Zijn roman “Gringo viejo” uit 1985 werd verfilmd als “Old Gringo” met Gregory Peck en Jane Fonda. De schrijver laat vaak van zich horen in kranten zoals El País om op te komen tegen het Amerikaanse cultuurimperialisme.
CARLOS FUENTES K


 1. MUZIEK


U hoort “So What”, het eerste nummer van “Kind of Blue”, één van de meesterwerken van Miles Davis – en uit de jazzgeschiedenis tout court. Het album introduceerde in 1959 de modale jazz, en laat een absolute wondergroep horen, met Miles op trompet en Jimmy Cobb op drums. Kan u ons nog twee van de overige musici geven, stuk voor stuk zelf legendarische jazzartiesten? U hebt de keuze uit altaxofoon, tenorsaxofoon, twee pianisten en de bas.en de drummer..
JULIAN ADDERLEY, JOHN COLTRANE, WYNTON KELLY, BILL EVANS, PAUL CHAMBERS, JIMMY COBB K


 1. SPORT
Net als in de Spelen van 2004 nam Michael Phelps vorig jaar in Peking deel aan 8 verschillende zwemnummers, overigens dezelfde 8 van Athene. Waar hij 4 jaar terug slechts 6 op de 8 kon winnen, slaagde hij ditmaal wel in zijn opzet en won achtmaal goud. Weet u nog in welke 2 zwemonderdelen hij toen strandde op brons?
200m vrije slag & 4x100m vrije slag F


 1. VARIA


Wat is het beroep van mevrouw RIA TUSS uit KONTICH ?
Kunsthistorica J


 1. WETENSCHAP EN TECHNIEK


Hoe heet de charismatische voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change? Deze ingenieur werd in India geboren in 1940 en vertegenwoordigde het IPCC bij de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede in 2007, gedeeld met Al Gore. Ondanks zijn rol als bemiddelaar tussen de wetenschappers van het IPCC is hij niet vies van een provocerende uitspraak om de publieke opinie wakker te schudden.
PACHAURI K


 1. FRANKRIJK


Deze 20.000 inwoners tellende stad in de Auvergne is vooral bekend als pelgrimsoord. Naast een als monument beschermde kathedraal vindt men er o.a. een metershoog op een rots gelegen standbeeld ‘Notre dame de France’, gemaakt van 213 kanonnen die in de Krimoorlog werden buitgemaakt op de Russen. Naam van de stad.

Le Puy (-en-Velay) F
QUIZ 17 oktober 2009
RONDE 7

Denkvraag 82


 1. AARDRIJKSKUNDE


Hoe heet het grootste Japanse eiland, met zo’n 227000 km² drie keer zo groot als het tweede grootste...

HONSHU K


 1. ACTUALITEIT

Hoewel hier en daar geairbrushed, mogen deze schonen best gezien worden. De recente campagnes voor Chanel “Coco” en Estée Lauder “Sensuous” gooien dan ook hoge ogen. Maar wat hebben deze bekende part-time modellen/actrices gemeen met deze ex-politicus?LEY (LEYMAN – KNIGHTLEY – HURLEY) K


 1. BEELDENDE KUNSTEN

Franse kunstenaar, leefde van 1861 tot 1944. Aanvankelijk volgde hij een schildersopleiding, maar hij evolueerde vanaf zijn 40e naar beeldhouwer. Hij maakte vooral vrouwelijke naakten (staand, zittend, liggend). Rechts ziet u het gedenkteken dat hij maakte voor Cézanne, die hij fel bewonderde. Deze kunstenaar heeft ook een eigen museum in Parijs in de Rue de Grenelle.ARISTIDE MAILLOL J


 1. FAUNA EN FLORA


We zoeken een kleine vogel met een korte staart en pootjes.De voortenen van de poten zijn gedeeltelijk aan de basis met elkaar vergroeid. De geslachten zijn enkel te onderscheiden aan de kleur van de basis van de ondersnavel, die bij het vrouwtje dofrood is en bij het mannetje net zo zwart als de rest van de snavel. Hij heeft een lichaamslengte van 16 tot 20 cm, een spanwijdte van 24 tot 26 cm en een lichaamsgewicht van 34 tot 44 gram.
IJSVOGEL D


 1. FILM

Welke ravissante Italiaanse televisie-actrice is George Clooney’s nieuwste vlam – er is zelfs sprake van een trouwpartij met Kerstmis, en ze hebben een – vijfde – villa aan het Como-meer op het oog! Naast kleine rollen in onder meer “Deuce Bigalow: European Gigolo” treedt ze op in typsich Italiaanse TV-shows als “Striscia la notizia” en “Total Request Live”. Maar haar acteertalenten zullen wel niet de doorslag gegeven hebben bij George, daar gaan we van uit.Elisabetta Canalis K 1. GESCHIEDENIS


Griekse geschiedenis: deze man was van vrij geringe afkomst, maar maakte als progressief politicus en handig redenaar carrière in de prille Atheense democratie en bracht het tot archont en strateeg. Hij voelde aan dat de Perzen revanche zouden nemen voor hun nederlaag bij Marathon in 490 v. Chr. en dat alleen een versterkte vloot Athene voor een totale nederlaag kon behoeden. Hij kon met veel moeite de Atheners hiervan overtuigen. In 480v.Chr. overwon de Atheense vloot onder zijn commando de veel sterkere Perzische vloot bij Salams. Hoe heette hij?
Themistocles J


 1. LITERATUUR


Deze Franse schrijver leefde van 1911 tot 2007. Hij werd geboren in Moskow als Lev Tarassov. In 1920 kwam zijn familie naar Parijs. In 1938 won hij de Prix Goncourt voor zijn roman L'araigne. Hij werd bekend met historische romans, onder meer de reeksen Tant que la terre durera en Les semailles et les moissons, beide gebaseerd op zijn herinneringen aan Rusland. Naast romans schreef hij ook talrijke biografieën van Russiche historische figuren (zoals Tolstoj, Gorki, tsarina Catharina de Grote, tsaar Peter de Grote) en van Franse schrijvers (zoals Guy de Maupassant, Emile Zola, Honoré de Balzac). Sedert 1959 was hij lid van de "Académie française". Wie was hij?
Henri Troyat J


 1. MUZIEK


The Strawberry Field uit het gelijknamig lied van The Beatles verwijst naar een gebouw in Liverpool waar John Lennon wel eens kwam, wat voor een gebouw was dit.

Een gebouw van het leger des heils F


 1. SPORT

Ze zorgden voor brons tijdens de Olympische spelen van Mexico, naast het zilver van Serge Reding de enige medaille die de Belgen daar haalden. Het gebeurde in een discipline die ondertussen is afgevoerd. Geef de naam van dit duo?Goens-Van Lancker F
 1. VARIA

Welke pokerhand heb je in je handen als je vijf willekeurige niet opeenvolgende kaarten van dezelfde soort hebt. Bijvoorbeeld Q♠ J♠ 8♠ 6♠ 3♠:Flush F 1. WETENSCHAP EN TECHNIEK


We zoeken een veelzijdig Duits wiskundige, filosoof, logicus, natuurkundige, historicus, rechtsgeleerde en diplomaat, die leefde van 1646 tot 1716. Hij ontwikkelde min of meer gelijktijdig met (maar onafhankelijk van) Newton de differentiaal- en integraalrekening. Wie van de twee het eerst was met deze belangrijke bijdrage aan de wiskunde, heeft zelfs tot een ruzie geleid tussen deze heren. In de filosofie wordt hij gezien als rationalist. Hij wordt beschouwd als een optimist, dit naar aanleiding van zijn overtuiging dat het heelal, waarin wij leven, het beste universum is dat God kon scheppen. Daarnaast schreef hij ook over politiek, recht, ethiek, theologie, geschiedenis en filologie.
Gottfried Wilhelm (von) Leibniz J


 1. FRANKRIJKWie horen we?


CARLA BRUNI D

QUIZ 17 oktober 2009
RONDE 8


 1. AARDRIJKSKUNDE


Van wek land ziet u hier de contouren?

BULGARIJE L
 1. ACTUALITEIT


We zijn op zoek naar een metrostation in Sint-Jans-Molenbeek. Tijdens de rellen verleden maand rond de arrestatie van een 14-jarige jongen vormde dit station één van de “hot spots” in de Brusselse gemeente. Het metrostation bevindt zich onder het gelijknamige plein, en wordt bediend door de lijnen 1 en 5. Jan Burssens schilderde het olieverfpaneel van 4 bij 14 meter dat de oorspronkelijke locatie recreëert.
ZWARTE VIJVERS K


 1. BEELDENDE KUNSTEN


De kunststroming die we zoeken was vanaf de tweede helft van de jaren 50 een reactie op het abstract expressionisme. Het accent wordt gelegd op de (wissel)werking van contrasterende kleuren. Deze worden in egale geometrische, of organische vormen opgebracht en d.m.v. haarscherpe begrenzingen van elkaar gescheiden. Vertegenwoordigers zijn Ellsworth Kelly en Frank Stella. Hoe heet deze richting?
HARD EDGE J


 1. FAUNA EN FLORA


Kent u de naam van deze muzikale spin? Ze is lichtbruin van kleur en wordt ongeveer 1,5 centimeter lang. Het is een van de giftigste spinnen en is erg berucht in de Verenigde Staten waar de spin voorkomt: de spin is namelijk allerminst mensenschuw en duikt vaak op tussen beddengoed.
VIOOLSPIN K


 1. FILM


Het acteren zit de familie Redgrave in het bloed. De befaamde acteur Sir Michael Redgrave had de acteermicrobe geërfd van zijn vader Roy Redgrave. Sir Michael en zijn vrouw kregen 3 kinderen, waarvan actrice Vanessa Redgrave wel de bekendste is, hoewel ook haar zus Lynn en broer Corin niet onverdienstelijk zijn als acteurs. En ook de vierde Redgrave-generatie, de twee dochters uit het huwelijk van Vanessa Redgrave met een Brits regisseur zijn redelijk bekende actrices. De ene is bekend door haar huwelijk met Liam Neeson en films als o.a. ‘Suddenly last summer’ en de zeemzoete familiefilm ‘The parent trap’, de andere speelde de schattige Anita in ‘101 Dalmatiërs’. Dubbele vraag: a) welke familienaam en b) de voornaam van één van beide dochters
Natasha en Joely Richardson J


 1. GESCHIEDENIS

Deze Russische militair hielp Catharina de Grote om haar echtgenoot tsaar Peter III aan de kant te zetten. In de eerste oorlog tegen de Turken onderscheidde hij zich dusdanig dat hij tot graaf en maarschalk benoemd werd en gedurende twee jaren de geliefde van de keizerin werd. Na de verovering van de Krim werd hij daar gouverneur en organiseerde hij een reis voor de keizerin naar de nieuwe gebieden in zuid-Oekraïne waarbij (volgens de legende) houten gevels langs de reisroute werden opgebouwd. Wie was hij?Grigori Alexandrovitsj Potemkin J


 1. LITERATUUR

Paolo Giordano, geboren in Turijn in 1982 is natuurkundige en werkt momenteel aan zijn promotie. Zijn debuutroman staat sinds zijn verschijnen voortdurend in de top 10 van meerder landen, ook in ons land. De filmrechten zijn ondertussen verkocht, en vorig jaar was Giordano de jongste winnaar ook van de belangrijkste literaire prijs in Italië. De titel van het boek graag.


DE EENZAAMHEID VAN DE PRIEMGETALLEN J/D


 1. MUZIEK


De koning is dood, leve de koning. Nu Michael Jackson dood is, herontdekt iedereen de kwaliteit van zijn werk, met name de drie albums die hij in de jaren tachtig maakte: Off the Wall, Thriller en Bad. Dubbele vraag: Wie is de producer van die drie platen; en Twee: Welk springerige jarentachtig-icoon heeft deze kenmerkende gitaarsolo ingespeeld op “Beat It”?

QUINCY JONES – EDDY VAN HALEN K


 1. SPORT


Deze 29-jarige speler van de Antwerp Giants werd bij de mannen verkozen tot basketspeler van het seizoen 2008-2009. Deze 2 m 06 grote speler, die per wedstrijd goed was voor gemiddeld 12 punten en 6 rebounds volgt Sam Van Rossom op, de laureaat van de twee voorbije seizoenen.
CHRISTOPHE BEGHIN F


 1. VARIA


Op 12 november vieren we het vijfjarig bestaan van misschien wel het populairste on-line videospel ter wereld. Dit grootschalige role playing game voor meerdere spelers werd ontwikkeld door Blizzard Entertainment, dat nog altijd voor het onderhouden van de servers en het uitbrengen van nieuwe “expansions” verantwoordelijk is. Ondertussen is een gigantisch uitgebreide virtuele wereld geschapen van dwergen, elfen, zombies of druides waarin ieder van de meer dan 10 miljoen actieve spelers zijn spelkarakter kan ontwikkelen. Weet u welk spel we bedoelen?
WORLD OF WARCRAFT (WOW) K


 1. WETENSCHAP EN TECHNIEK


Deze Zwitserse psycholoog bestudeerde vooral de psychologische ontwikkeling van kinderen en met name hoe die kennis opdoen. Eén van zijn bijdrages in de psychologie is onder andere dat het potentieel om te leren en om bepaalde evenementen bewust te ervaren zich ontwikkelt met de leeftijd. Het eerste half jaar heeft een baby er bijvoorbeeld geen besef van dat zijn ouders nog blijven bestaan als ze de kamer uitgaan. Hoe heet deze Zwitser, gestorven in 1980.
JEAN PIAGET K


 1. FRANKRIJK


Beginnende wijnliefhebbers verwarren vaak twee Franse witte AOC’s die beide het woord “Pouilly” gemeen hebben. De eerste ligt in de Maconnais, de zuidelijke uitloper van de Bourgognestreek en wordt gemaakt van Chardonnay – de tweede ligt wat meer naar het westen in de Loirestreek naast zijn bekende broertje Sancerre en wordt gemaakt van Sauvignon.

Hoewel het Bourgondische dorpje Pouilly ook aan de oorsprong ligt van de kleinere AOC’s Pouilly-Vinzelles en Pouilly-Loché lijkt de naam van de belangrijkste Bourgondische appellatie tot wanhoop van velen dan nog eens sterk op die van de Loire-appellatie rond het dorpje Pouilly-sur-Loire. Geeft u ons – in volgorde – de beide appellaties: eerst die uit de Bourgogne, en dan die uit de Loire...Pouilly-Fuissé is een Bourgogne, Pouilly-Fumé komt uit de Loire KDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina