Abstract Tijdschriftartikel Hessel NieuwelinkDovnload 13.49 Kb.
Datum27.08.2016
Grootte13.49 Kb.
Abstract Tijdschriftartikel
Hessel Nieuwelink

Titel artikel

A Life Jacket of an Art of Living: Inequality in Social Competence Education

Auteur

Geert ten Dam en Monique Volman

Titel tijdschrift

Curriculum Inquiry

Plaats van uitgave
Jaar/jaargang van uitgave

2003, vol. 33

Nummer van jaargang

2

Paginaverwijzing

117-137

Doelgroep: student/docent/beiden

Docenten, vakdidactici

Type artikel:

Beschrijvend, onderzoeks verslag, beschouwing etc.Onderzoeksverslag

Trefwoorden- overzicht van verschillende werkvormen/activiteiten die gebruikt worden in scholen in Nederland rondom ‘sociale competentie;

- beroepsonderwijs te typeren als ‘reddingsvest-onderwijs’

- havo-vwo te typeren als ‘levenskunst-onderwijs’.
Vervolg abstract Tijdschriftartikel

Inhoud
Bevat tenminste:

- thema(’s)

- opzet/werkwijze

- conclusies, inzichten,opbrengsten, knelpunten


Omvang 300 woorden

De auteurs hebben het Pascal College (Zaandam) en Gerrit van der Veen (Amsterdam) onderzocht op de wijze waarop zij binnen projecten vormgeven aan onderwijs op het gebied van sociale competenties.
in het artikel leggen zij eerst uit wat sociale competentie betekent. Zij definiëren het als zinvol en kritisch functioneren in een samenlevingsverband. Daarna leggen zij uit welk soort activiteiten de scholen organiseren (van discussies over multiculturaliteit tot poëzietrainingen) en op welke wijze zij dat hebben onderzocht (van interviews tot observaties.)

Daarna beschrijven de auteurs de opzet en doelstelling van alle projecten (6 in totaal.) Daarbij komen zij tot de conclusie dat:

- de wijze waarop de projecten aan sociale competenties wordt gewerkt beperkt is. In het havo-vwo wordt vooral aandacht besteed aan kennis en inzicht, in het vmbo wordt vooral aandacht besteed aan sociale vaardigheden en houdingen om het zelfvertrouwen te versterken.

- De projecten in het vmbo zijn vooral gericht op de voorbereiding van de leerling op de latere werksituatie. Zij moeten vaardigheden aanleren om hier te kunnen functioneren en een positief zelfbeeld ontwikkelen.

- De projecten in het havo-vwo leren leerlingen dat zij als individuen een actieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving en deze kunnen helpen vormgeven.

Daarmee concluderen de auteurs dat leerlingen op een andere wijze gevormd worden en de ongelijkheid die er bestaat verder wordt vergroot. Vmbo-leerlingen krijgen op dit gebied een reddingsvest aangeboden en het onderwijs staat dus in het kader van zelfredzaamheid en discipline. Havo-vwo-leerlingen krijgen op dit gebied lessen in ‘levenskunst’ en het onderwijs staat dus in het kader van emancipatie.


Het is belangrijk dat docenten en vakdidactici weten dat zij leerlingen op verschillende manieren maatschappelijk vormen. Dit onderzoek wijst uit dat er nu veelal sprake is van een onbewuste (en ongewenste) versterking van de sociale ongelijkheid tussen deze twee typen leerlingen.

Overige opmerkingen

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina