Achmed Ali Hoessein Mustafa Janssen was aan het shoppen maar hij had toch geen geld, dus hij ging maar weer naar huis. Plotseling zag hij op straat een euro liggenDovnload 28.41 Kb.
Datum04.10.2016
Grootte28.41 Kb.
Achmed Ali Hoessein Mustafa Janssen was aan het shoppen maar hij had toch geen geld, dus hij ging maar weer naar huis. Plotseling zag hij op straat een euro liggen. Helemaal blij – hij had nog nooit zoveel geld gehad – ging hij naar de Eurogigant om kerstverlichting te kopen.

Nu moest hij nog een kerstboom kopen. Het enige probleem was dat hij geen geld meer had. Nou ja, dan maar op de gewone manier. Hij jatte een fiets rent ermee naar het bos. Eenmaal in het bos aangekomen zocht hij een geschikte boom om mee te nemen. Toen hij net een boom aan het omzagen was, zag hij Jan Smit die ook een kerstboom aan het stelen was.

Hij pakte zijn boom en rende, met zijn fiets naast zich, naar Halal, het café-restaurant van zijn broer Mohammed Arrafat Hezbollah Frank, om de kerstboom te plaatsen. Hij kwam onderweg langs “Der Untergang” de grote concurrent van Halal die geleid wordt door Dolf. Halal en Der Untergang hebben namelijk allebei precies 2 vaste klanten. Meneer Jan en zijn vrouw Jannie eten altijd bij Der Untergang en Achmed Ali Hoessein Mustafa en Mohammed Arrafat Hezbollah Frank’s vriendin Fatima Jolien Zonderhart.

Achmed Ali Hoessein Mustafa zet zijn kerstboom neer, negeert het bordje ‘verboden in de tuin te schijten’ en schijt in de tuin van Der Untergang om de klanten af te schrikken. Daarna vlucht hij naar Halal om de kerstboom neer te zetten en op te tuigen met de 1-Euroversiering van de Eurogigant.


Morgen is het kerstfeest, maar Achmed Ali Hoessein Mustafa is nog lang niet klaar… Morgen komt de kerstmis inspectie controleren of er wel eetbaar eten wordt geserveerd in Halal. Daarom moet Halal een geweldige specialiteit hebben. Die specialiteit is: de tripple-bacon-burger®. De tripple-bacon-burger® is een speciaal recept wat geserveerd wordt in Der Untergang. Eduard, de kok van Dolf heeft hem bedacht, maar Mohammed Arrafat Hezbollah Frank probeert hem al jaren te stelen. Nu moet Achmed Ali Hoessein Mustafa het eens een keer proberen. Hij trekt zijn burka uit en doet zijn grote trui met capuchon op. Hij scheert zijn vieze baard af zodat hij niet herkend wordt en begeeft zich naar Der Untergang. Hij loopt het restaurant binnen en bestelt een tripple-bacon-burger®. Dolf staat achter de bar.

“Hier opeten of meenemen?” Vraagt hij. Achmed Ali Hoessein Mustafa twijfelt, maar dan zegt hij:

“Meenemen”. Dolf zegt indrukwekkend:

“Guten Appetite und vielen dank das Sie sich für Der Untergang entschieden haben”

Achmed Ali Hoessein Mustafa pakt de tripple-bacon-burger® en rent de winkel uit. De woorden van Dolf galmen nog na:

“Dat wordt dan 4 euro!” maar voor dat soort onzin heeft Achmed Ali Hoessein Mustafa helemaal geen tijd. Ook geen geld, trouwens.

Hij rent snel naar Mohammed Arrafat Hezbollah Frank.

“Ik heb hem! Ik heb de tripple-bacon-burger®!”


Boven Halal hangt een groot reclamebord. Iedereen komt langs om te kijken. Het is nog nooit zo druk geweest in Halal en Der Untergang stroomt leeg. Heel Volendam gonst van de geruchten.

“Achmed Ali Hoessein Mustafa Janssen zou in de tuin van Der Untergang hebben gescheten!”

“Ja, en toen heeft hij een tripple-bacon-burger® naar zijn hoofd gekregen!”

“Echt niet die heeft hij gestolen uit de keuken”

“Uit de keuken? Maar hoe weet je dat dan?”

“Jan Smit heeft hem gezien!”

“Eerlijk? Waar?”

“Toen hij uit de keuken kwam natuurlijk!”

“Maar hoe kan dat? Hij lag toch gebroken van de kater in zijn bed?”

“Ja, dat is waar… Kom we gaan het vragen aan Dolf!”

“Ja is goed!”

Ook bij Dolf was het inmiddels al erg druk, alleen niet met klanten, maar met journalisten.

“Hoe krijgt Mohammed Arrafat Hezbollah Frank Janssen het voor elkaar om dit te doen?” vraagt een reporter van RTV Noord-Holland.

“Hoe kan het dat het bij Halal goedkoper is dan bij Der Untergang?” vraagt iemand van RTV LOVE (Lokale Omroep Volendam Edam). Dolf weigert iets los te laten. Hij schaamt zich diep. Hij stuurt alle journalisten en nieuwsgierige mensen de winkel uit en hangt het boordje ‘Geschlossen’ voor de deur.

Bij Halal wordt het ondertussen steeds drukker en zelfs daar moeten ze op een gegeven moment het bordje “Açik - Geopend” omdraaien, zodat er “Kapali – Gesloten” stond, zoveel mensen wilden erin!
Fatima Jolien ziet geen licht branden bij Der Untergang en ze vertrouwt het niet. Ze vertelt het tegen Mohammed Arrafat Hezbollah Frank, maar die is veel te dronken. Ze vertelt het tegen Achmed Ali Hoessein Mustafa, maar die is ook veel te dronken. Dan komt Dolf langslopen. Achmed Ali Hoessein Mustafa haalt hem naar binnen en Dolf feliciteert Mohammed Arrafat Hezbollah Frank met zijn succes.

“Jullie zijn ook zulke goede zakenlui, hè”, zegt hij, “Mag ik een toost uitbrengen op het succes van Hallal?”

“Het is Halal, niet Hallal, met één ‘L’, maar oké, van mij mag je een toost uitbrengen.” Hij zou er spijt van krijgen dat hij dat gezegd heeft…
“Honderden feestvierende jongeren werden afgelopen kerstnacht in het Volendamse café Halal overvallen door een korte, hevige brand. De brand eiste tot nu toe dertien levens. Ruim 180 mensen raakten gewond, van wie er nog in het ziekenhuis liggen.”
Dit was het artikel dat in de krant stond, een tijdje na die avond. Halal staat er nu verlaten bij. Der Untergang is vreemd genoeg ook ‘geschlossen’. Jan Smid verklaarde later tegenover de bewoners van Volendam dat hij diezelfde kerstavond nog had gezien dat de politie Dolf had meegenomen. Hij wist niet waarheen, maar hij wist wel wat er was gebeurd in Halal die avond, maar ja, dat wist zo’n beetje iedereen.
“Ik wil graag n-n-nog één toost opbrengen ehhm ik bebedoel uitbleng-en op de nieuwe dwiedubbele baconburger van Halal!” Lalde Dolf. Terwijl hij dat zei stak hij een sterretje aan en zwaaide daarmee in het rond…
“Waarom zit ik hier op het politiebureau? Dit is sehr schlecht voor mijn imago! Straks wil er niemand meer in mijn zaak eten. En ik wil een advocaat!” Dolf zat op het politiebureau en daar was hij niet blij mee. Sterker nog hij was woedend!

“Meneer, als u klachten heeft moet u bij de balie een klachtenformulier ophalen. Die kunt u dan invullen en dan inleveren bij dezelfde balie.”

“Oké, dan ga ik dat nu doen.”

“Niks ervan, u komt niet uit dit verhoorkamertje. Hoogstens om naar uw cel te gaan!”

“Hoe kom ik dan bij die balie?”

“Niet.”


Scheiße, ik wil een advocaat!”

“Dan zult u geduld moeten hebben meneer.”


3 meter verderop zat een andere agent met een andere verdachte te praten. Verdacht van het niet houden aan de regels voor brandveiligheid in dit geval.

“Meneer Janssen, als u nou even rustig vertelt wat er precies is gebeurd in de nacht van de brand.”

“Dat heb ik jou al honderd-”

“U, meneer Jansen, in Nederland spreekt men elkaar met ‘u’ aan, dat doe ik bij jou ehm bij u ook!”

“Dan nog! Ik heb het j- u al honderd keer verteld!”

“Verteld u het nu dan nog één keer en vergeet niet dat het achterhouden van informatie of liegen strafbaar is.

“Dat heeft u mij ook al 100 keer verteld, maar goed. Ik zal het verhaal nog één keer vertellen. De dag voor die avond dat mijn café afbrandde had ik net een inhaalslag gemaakt op de concurrentie door een driedubbele baconburger te gaan verkopen. Dolf, de eigenaar van Der Untergang, mijn grote concurrent, was daar natuurlijk niet blij mee want meteen daalde de verkoop van zijn duurdere en veel minder lekkere tripple-bacon-burger®. Die avond stapte hij mijn café in. In kon hem natuurlijk niet weigeren…”
Mohammed Arrafat Hezbollah Frank was in één klap wakker. Dat wil zeggen, toen hij zag wat Dolf ging doen schrok hij zo erg dat hij meteen weer nuchter werd. Hij rende op Dolf af maar het was al te laat…
“Wat wilt u nou van mij meneer? Hoopt u nou dat ik ga bekennen dat ik die brand heb aangestoken of zo? Haha! Dat idee is bijna grappig.”

“Eerlijk gezegd is dat zo ongeveer wat wij willen meneer”

“Wa- u wilt- WAT!? Dit meent u toch niet?”

“Eerlijk gezegd wel meneer. Ik wil dat u woord voor woord verteld wat u gezien, gehoord, gedacht en gedaan hebt op die dag en nacht.”

“Nou het was een echte pechdag. Eerst verloor ik al een euro op straat, toen kwam ik thuis en was er in de tuin gescheten, daarna werd er een tripple-bacon-burger® gestolen door iemand met een trui met capuchon aan en-”

“Wacht even, er werd een tripple-bacon-burger® gestolen uit uw zaak?”

“Ja, is dat zo belangrijk dan?”

“Dat zou kunnen, had hij een baard?”

“Nee. Hij was wel licht getint, had een grote, rechte neus en het haar wat onder zijn capuchon uitkwam was dun en donker.”

“Dus toch…”

“Wat?”
Bij het huis van de familie Janssen stopt een politie auto. Uit de auto stappen twee agenten. Ze blijven even voor de deur staan, verdwijnen dan naar binnen en komen even later weer naar buiten. Tussen hun in een persoon. Zonder baard, maar met een rechte neus en donker, dun haar. Dit keer met burka.
“Zo, vertelt u ons nou maar even waar u was de dag voor de brand in het café van uw broer.” Achmed Ali Hoessein Mustafa Janssen was naar het bureau gehaald voor verhoor.

“Waarom zou ik dat doen?”

“Omdat wij reden hebben om aan te nemen dat uw broer schuldig is aan het stelen van een recept en u zou dit voor hem gedaan hebben. Wij hebben namelijk iemand gehoord die aangaf dat u een tripple-bacon-burger® gestolen zou hebben uit Der Untergang.”

“Wie was dat? Jan? Jannie? Of was het die Dolf? Die man heeft altijd al een hekel aan mij gehad omdat ik uit Turkije kom. Nou ik zal u nog eens iets sterkers vertellen. Hij is-”

“Geeft u nou eerst eens antwoord op mijn vraag.”
“Hoezo, vertrouw je het niet Fatima Jolien?” vroeg Achmed Ali Hoessein Mustafa aan haar.

“Nou eerst sluit hij eerder zodat hij inkomsten mis zou kunnen lopen, dat is niks voor hem en daarna komt hij hier ook nog binnen en feliciteert hij heel enthousiast Mohammed Arrafat Hezbollah Frank met de driedubbele baconburger die jij nota bene van hem gestolen hebt… Die vent is ook niet gek.”

“Hij is wel gek. Moet je hem daar nou zien staan. Hij is nu echt vet hard dronken. Wedden dat ik nu alles uit hem kan krijgen wat ik maar wil?”

“Wees nou voorzichtig”, zei Fatima Jolien, maar Achmed Ali Hoessein Mustafa luisterde niet. Hij liep op Dolf af net op het moment dat Eduard binnen kwam. Dolf vroeg iets aan hem en Achmed Ali Hoessein Mustafa zag Eduard in zijn zakken voelen. Toen pakte hij er iets uit waar Achmed Ali Hoessein Mustafa van schrok. Zijn broer Mohammed Arrafat Hezbollah Frank rende er al op af maar het was al te laat…


“Dolf. Je moeder is aan de telefoon. Ze wil je spreken.”

“Zeg maar dat ik bezig ben met een verhoor. Ik bel haar wel als ik klaar ben.”

“Je hebt toestemming om met haar te praten.”

“Maar dat durf- ehm wil ik niet”


“Dus even op een op een rijtje. Er is een brand in een café. De eigenaar beschuldigt zijn grote concurrent. Zelf wordt hij verdacht aan het niet aan de regels voor brandveiligheid te hebben gehouden. Zijn broer wordt verdacht van het stelen van een hamburger waarvan de eigenaar al tijden het recept probeert te bemachtigen. De volgende dag nog bied het café een soortgelijke hamburger aan, maar dan voor een lagere prijs. Daarnaast zouden er nog wat misdaden gepleegd zijn, waaronder het jatten van een kerstboom, die later in de brand is gevlogen of gestoken en het poepen in de tuin van de verdachte van brandstichting. En dit zou allemaal gezien zijn door Jan Smit. Een beetje vreemde zaak.” Sprak de commissaris tegen de hoofdagent.

“Ik weet het meneer de commissaris, maar het is echt zo. Tenminste als je Mohammed Arrafat Hezbollah Frank, Achmed Ali Hoessein Mustafa, Dolf en vooral Jan Smit mag geloven.”


“Meneer Janssen. U weet dat u veel boven het hoofd hangt als u blijft liegen of dingen blijft verzwijgen?”

“Dat weet ik.”

“Dan vraag ik mij om nu officieel een verklaring af te leggen.”

“Dat is goed.” De telefoon van de agent rinkelt


“ADOLF! WAAR DENK JIJ DAT JIJ MEE BEZIG BENT!?”

“Rustig nou maar moeder”

“NIKS RUSTIG! JIJ GAAT MIJ NU VERTELLEN WAT ER GEBEURD IS!”
“Meneer Smit, wilt u een getuigenverklaring afleggen?”

“O, ja. Dat wil ik wel. U belt me wakker. Ik lig nu echt gebroken in mijn bed.”

“O. Stoor ik?”

“Nee hoor, ik heb net de douche weer uitgezet. Ik kan alleen nu niet naar het bureau komen. Mijn haar zit echt voor geen m- nou ja laat maar. Vindt u het erg als ik over de telefoon een verklaring afleg?”

“Nee hoor. Dat is niet erg. Wacht even, dan noteer ik: Jan Smit, getuige van misdrijf…”
Eduard kwam Halal in rennen. Hij pakte uit zijn zak het zilveren doosje dat hij voor Dolf mee had genomen. Dolf haalde er een sterretje uit en stak het aan. Opeens dook Mohammed Arrafat Hezbollah Frank op uit de menigte en bijna tegelijk kwam Achmed Ali Hoessein Mustafa erachteraan gerend. Dolf liet het sterretje op de kerstboom vallen, die meteen begon te branden. Het volgende moment was er chaos. Grote chaos. Dolf rende naar buiten en Mohammed Arrafat Hezbollah Frank en Achmed Ali Hoessein Mustafa grepen Fatima Jolien en renden achter hem aan. Het vuur was overal. Eduard rende naar de bovenverdieping, maar het vuur kwam achter hem aan. Hij sprong door het raam van de eerste verdieping en belande in de luifel. Hij sprong van de luifel af, die vlak daarna vlam vatte en een paar mensen die na hem waren gesprongen verbrandden. Iedereen vluchtte naar zijn of haar huis alleen Mohammed Arrafat Hezbollah Frank en Achmed Ali Hoessein Mustafa bleven, na Fatima Jolien naar huis gestuurd te hebben verslagen achter bij hun brandende café terwijl brandweer-, ambulance- en politieauto’s arriveerden.
“Oké, oké ik heb het gedaan, maar het is nooit mijn bedoeling geweest”, zei een doodsbenauwde Dolf, “Ik heb een sterretje afgestoken en toen die jongen van een Janssen eraan kwam liet ik hem per ongelijk in de kerstboom vallen.”
“Dolf heeft bekend. Hij heeft een sterretje afgestoken maar het was nooit zijn bedoeling om de kerstboom in de brand te zetten.” Zei een uitgeputte politieagent (hij had de hele nacht doorgewerkt) tegen Mohammed Arrafat Hezbollah Frank”

“O.” Mohammed Arrafat Hezbollah Frank was een beetje verbaasd. Een beetje erg zelfs. “Zou ik hem even mogen zien?”

“Ehm, ja. Maar er moet wel een agent bij zijn voor de veiligheid”

“Oké”
“Meneer Dolf. Bezoek voor u.”

“Oké, ik kom”

“Deze kant op graag”, de agent leidde hem door een gang naar een verhoorcel en daar zat op hem te wachten…


“Mohammed Arrafat Hezbollah Frank Janssen! U – u – u wilde mij spreken?”

“Ja, dat klopt. Ik wilde graag mijn verontschuldigingen aanbieden voor het feit dat ik u verdacht heb.”

“U mag best ‘je’ zeggen hoor”

“JIJ ook hoor” Ze bloosden allebei. Mohammed Arrafat Hezbollah Frank zei: “En ik wou even zeggen dat ik je heel erg aantrekkelijk vind.”

“Ik vind hetzelfde van jou!”

“Wat een dilemma!”

“Hoezo?”

“In de moslimcultuur mag je geen homo zijn!”

“In de nationaal socialistische eigenlijk ook niet!”

“Nou, dan moet het maar stiekem”, stelde Mohammed Arrafat Hezbollah Frank voor. Daar was Dolf het mee eens.


Het is nu drie jaar later. De rechtzaken lopen nog steeds en Mohammed Arrafat Hezbollah Frank heeft het uitgemaakt met Fatima Jolien. Hij heeft Duits geleerd en luistert naar hardcore. Dolf is koranlessen gaan volgen en bid nu 5 keer per dag naar Allah. Iedere avond gaan ze samen ‘bowlen’, maar eigenlijk gaan ze dan naar een verlaten parkeerplaats. Ze hebben trouwplannen, alleen ze weten nog niet hoe ze dat gaan vertellen aan Dolf zijn moeder en Mohammed Arrafat Hezbollah Frank zijn familie. Wordt vervolgd…
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina