Acrolijnen In niveau 5 t/m 8 is een acrolijn een serie acrobatische elementen waarvan minimaal 1 element met vluchtDovnload 8.99 Kb.
Datum15.12.2017
Grootte8.99 Kb.
Vloer – alles op 1 rijtje
Radslag is element zonder vlucht.
Acrolijnen

In niveau 5 t/m 8 is een acrolijn een serie acrobatische elementen waarvan minimaal 1 element met vlucht met of zonder handensteun en met afzet van 1 of 2 benen inclusief een mix serie.

Een acrolijn kan ook bestaan uit 1 element met vlucht. Een handstand doorrollen bijv. is geen acrolijn.

Voorbeelden: arabier flikflak (2 elementen)

salto voorover (1 element)

losse radslag (1 element)

arabier spreidsprong (2 elementen)

Arabier -kaats halve draai- radslag (mix van 3 elementen waarvan 1 met vlucht (arabier))

Het aantal acrolijnen niet verwarren met het aantal acrobatische elementen dat geturnd mag worden. Probeer dit los van elkaar te zien.

(Arabier-flikflak-salto is 1 acrolijn, maar zijn 3 elementen)

Let op: géén acrolijn zijn mixseries zonder vluchtfase in het acro-element. Bijv radslag-streksprong halve draai-handstand doorrollen
In niveau 8 tel je maximaal 3 acro elementen: de afsprong en de 2 rest. Naast de 3 dans elementen kom je dan aan je 6 te turnen elementen voor je MW.

In niveau 5, 6 en 7 tel je maximaal 4 acrobatische elementen: De afsprong en de 3 rest. Naast je 3 dans elementen kom je dan aan je 7 te turnen elementen voor je MW.

De 2 of 3 rest MOGEN acro elementen zijn, maar hoeft niet. Dit mogen ook dans elementen zijn.
In niveau 7 en 8 mogen maximaal 3 acrolijnen geturnd worden. In niveau 5 en 6 maximaal 4

Door het turnen van meer acrolijnen kun je dus over het maximaal aantal acrobatische elementen heen gaan. Dit mag, echter we tellen alleen de 4 acro elementen met de hoogste waarde voor de D-score in de tellende acro lijnen! Alle elementen in de acrolijnen meer dan die 3 of 4 tellen niet meer mee voor MW, SE of VW. Wel alle aftrekken meetellen!


De afsprong in vloer is een beetje een vaag begrip. De afsprong is het laatste element in de laatste acrolijn. Dit moet voor niveau 5 en 6 een element met vlucht zijn. Voor niveau 7 en 8 mag dit een element zonder vlucht zijn. De afsprong zit dus wel in een acrolijn. De verwarring zat maandag in het feit dat we dachten dat een koprol die alleen geturnd wordt een acrolijn zou zijn. Dat is dus niet het geval. De definitie van een acrolijn blijft wel, maar voor niveau 7 en 8 zou arabier- kaats halve draai – radslag wel een afsprong hebben (De radslag) maar in niveau 5 en 6 niet.

De acrolijn bevat wel een element met zweef (arabier) maar laatse element is zonder zweef (radslag). De radslag is in dit geval wel een afsprong in niveau 7 en 8. In niveau 5 en 6 zou de turnster geen afsprong hebben geturnd.


De afsprong mag nooit in de 1e acrolijn zitten. De turnster moet minimaal 2 acrolijnen turnen voor de afsprong.
Het stukje over lange acrolijnen mogen jullie vergeten. Je zult die niet tegenkomen op deze niveau’s in de regio. Dat is meer iets voor TD3.

Het stukje over extra aftrek bij geen poging tot afsprong mogen jullie ook vergeten. Dat moet je doorstrepen in je artikel 11.


Danspassage

Een danspassage bestaat uit minimaal 2 dans elementen, Waarbij de afzet van alle sprongen met 1 voet is en de landing ook op 1 voet. Alleen de laatste sprong in de passage mag (hoeft niet) landen met 2 voeten. Bij niveau 5 t/m 7 moet 1 sprong met beenspreiding zitten. De dans elementen hoeven niet direct aan elkaar verbonden te zitten. Er mogen pasjes, huppeltjes, kleine sprongetjes tussen zitten. Een danspassage met pasjes etc er tussen kan nooit VW geven. Een danspassage die wel direct aan elkaar gedanst is (is een serie) kan wel VW geven.

Sprongen met afzet van 2 voeten zijn dus niet toegestaan. Pirouettes zijn ook niet toegestaan. Hier zit geen voorwaartse beweging in.
(Ezelsbruggetje: Passage is met Pasjes. Serie is Strak na elkaar)
Herhalen van elementen

Een element krijgt maar 1 keer MW. Een element mag wel herhaald worden als voorbereiding op een ander element. Bijv arabier-flikflak en arabier-salto. De arabier heeft geen MW meer. De arabier heeft in deze ook geen waarde meer voor VW.


Een element mag wel 2 keer voor VW gebruikt worden in 1 serie.

Bijv arabier-flikflak-saltoEr zit 1 keer VW in arabier-flikflak en 1 keer VW flikflak-salto. Dezelfde flikflakmag in zo’n geval 2 keer tellen voor de VW. Hij telt uiteraard wel maar 1 keer voor MW
Herhaalde elementen hebben geen waarde meer. Doet een turnster in acrolijn 1 arabier-flikflak-hurksalto en in de laatste acrolijn arabier-hurksalto, dan heeft ze geen afsprong geturnd. Het zijn nl 2 herhaalde elementen. Deze hebben nergens meer waarde voor (MW, SE, VW).

Je telt wel alle aftrekken!De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina