Actief in de natuurDovnload 9.1 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte9.1 Kb.

ACTIEF IN DE NATUUR

Een nationaal park leent zich uitstekend voor wandelen en fietsen. Maar er is veel meer te doen. In een nationaal kunt u de natuur beleven. Er zijn veel mogelijkheden om er zelf op uit te gaan, op zoek naar reeen, bijzondere vogels of genietend van mistflarden boven een heideveld. Op deze pagina zijn de belangrijkste mogelijkheden op een rijtje gezet. En nu eropuit!


Vogels kijken

In het Dwingelderveld zijn twee speciale vogelkijkpunten ingericht. Bij de Davidsplassen is een vogelobservatiehut geplaatst. Van hier uit kunt u de plassen prima overzien (meeuwen, ganzen, roofvogels). Er is een vaste verrekijker aanwezig. Aan het fietspad langs het Holtveen staat een vogelobservatiewand (dodaars, geoorde fuut, roofvogels). Ook elders in het Dwingelderveld kunt u naar vogels speuren, zoals vanaf de weg Lhee-Kralo (Kraloerheide, Noordenveld), de Benderse berg en de Hoogeveense dijk.

Ook de open natuurgebieden in het Drents-Friese Wold lenen zich uitstekend voor het observeren van vogels. Vanaf de Huenderweg en de uitkijktoren aan de paarse wandelroute krijgt u een goed overzicht over het Doldersummerveld (ganzen, roofvogels, wulp en roodborstapuit). Uiteraard zijn er meer plaatsen waar u een goede kans hebt op bijzondere vogels, zoals vanafhet fietspad langs het Wapserveld, vanaf de uitkijktoren in het Aekingerzand (boomleeuwerik, tapuit), bij de Grenspoel (eenden, geoorde fuut) en in de bossen van Berkenheuvel, Dieverzand en Bosberg (havik, zwarte specht, zangvogels).

Kom in de molen


Vroeger teelden de Drents-Friese boeren veel granen op de akkers bij de dorpen. In en rond de beide nationale parken zijn op enkele plaatsen, zoals bij het Doldersummerveld, in het Noordenveld en op de Ruiner- en Anseres, prachtige akkers te zien. Doordat er hier geen bestrijdingsmiddelen aan te pas komen, geven ouderwets veel bloemen kleur aan de akkers. Rond de parken staan nog enkele korenmolens ten teken van de vroeger algemene graanteelt. Net buiten Ruinen staat korenmolen de ‘Zaandplatte’. In 1850 telde Ruinen nog negen windmolens. De ‘Zaandplatte’ is als enige overgebleven. In dit monument van het Ruiner agrarische verleden malen vrijwilligers nog geregeld graan tot meel. U kunt hier een regelmatig een kijkje nemen. In de molen zijn ook molenproducten te koop. Neem voor de openingstijden contact op met de VVV van Ruinen (tel. 0522-471700). Ook in Diever staat een molen. Het is een achtkante stellingmolen uit 1882. In de molen malen vrijwillige molenaars tarwe, rogge en boekwiet, o.a. voor de plaatselijke bakker. De molen is op zaterdag te bezichtigen van 9.00 tot 12.00 uur, in de zomermaanden (juni-augustus) ook ’s middags tot 16.00. Op afspraak kunnen ook groepen terecht (tel. 0521-591502).

Vanuit de lucht en vanaf de grond


Op twee plaatsen in het Drents-Friese Wold kunt u letterlijk een eindje de lucht in. In het Aekingerzand heeft Staatsbosbeheer een prachtige uitzichttoren gebouwd, vanwaar u het stuivende zand, het wijdse beekdal, het spiegelende water in de Grenspoel en uitgestrekte bossen kunt bewonderen. Aan de rand van het Doldersummerveld staat de uitzichttoren van het Drentse Landschap. Deze toren, gebouwd naar Pools model, biedt u een werkelijk uniek uitzicht over het omvangrijke Doldersummerveld. Vooral als de heide bloeit een onvergetelijk gezicht. Deze toren is ook uitermate geschikt om naar vogels te speuren. Beide torens staan op de overzichtskaart.

In het Dwingelderveld zijn geen uitkijktorens. Toch kunt u er wel degelijk weidse uitzichten genieten. Vanaf de Benderse berg bijvoorbeeld is de gehele heidevlakte van het Dwingelderveld te overzien. Er staat hier een oud keuterboerderijtje waar ooit de schrijver Anne de Vries, bekend van Bartje, een poosje verbleef. Ook vanaf de sterrenwacht en vanaf de weg Lhee-Kraloo is de uitgestrekte heide gaat te bekijken.


Historisch Onderduikershol

Onder een zandduin op het landgoed Berkenheuvel in het Drents-Friese Wold ligt een stikdonkere ruimte, gestut door balken en met wanden van houten paaltjes. Het is de vierde versie van een schuilplaats uit de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Het hol is uitgegraven door jonge knapen uit Diever die zich moesten verbergen voor de bezetter. Doktershulp en bevoorrading geschiede door vrienden uit de omgeving. Af en toe was de schuilplaats uitvalsbasis voor illegale acties tegen de bezetter. In 1944 werden er wekenlang twee neergeschoten Amerikaanse bommenwerperpiloten verborgen, tot ze door de ondergrondse veilig verder getransporteerd konden worden. Op 22 november 1944 overviel een Duits soldatencommando de schuilplaats en nam iedereen gevangen. Voor acht mannen betekende het hun dood. Na de oorlog zijn er restauraties uitgevoerd. De schuilplaats kreeg de naam 'Onderduikershol'. Het vroeger zo moeilijk te vinden plekje is nu goed toegankelijk, zodat het z'n belangrijke educatieve functie van oorlogsmonument 'in de natuur' kan waarmaken.Tip: Op de kaart staat de locatie van het onderduikershol aangegeven. De plek is te voet, op de fiets en zelfs per rolstoel goed te bereiken.

Welkom op de open dag!


Op 18 en 19 mei stellen alle nationale parken in Nederland hun deuren wijd open. Op radio en televisie kunt u veel horen en zien over onze parken en over de speciale activiteiten die de parken organiseren. Ook in het Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold staan we op 18 en 19 mei voor uw klaar. Dat het een groot feest wordt staat vast. Momenteel zijn medewerkers van de bezoekerscentra druk bezig met het voorbereiden van het programma. Bel naar de centra als u meer informatie wilt hebben over speciale activiteiten op de open dag.

(eventueel aanvullen)De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina