Actieprogramma verhoging onderwijsresultaten Rotterdam Dialoog onderwijsondersteunend gedrag oudersDovnload 5.12 Kb.
Datum16.08.2016
Grootte5.12 Kb.
Actieprogramma verhoging onderwijsresultaten Rotterdam

Dialoog onderwijsondersteunend gedrag ouders

Op 26 oktober 2010 spreken we Ibrahim Spalburg ( SPIOR) en Jolande Moerkerke (Hefgroep, Stichting Welzijn Feijenoord).

alle ouders zijn betrokken

Het idee dat ouders niet betrokken zijn wordt door de deelnemers als onjuist ervaren, maar wel kan het zo zijn dat de betrokkenheid niet altijd even zichtbaar is voor de school. Er lijkt wel verschil te zijn tussen primair onderwijs en middelbaar onderwijs, waar bij de laatste een meer open en uitnodigende houding vanuit de school naar de ouders wordt getoond. Bij primair onderwijs heerst vaak een belerende toon naar de ouders toe, en er is soms sprake van een bevooroordelende houding naar bijvoorbeeld minderheden. Belangrijk is echter dat dit een wisselwerking kan zijn en dat de ouders dus zelf ook een rol hierin moeten nemen.

wat staat betrokkenheid in de weg?

De grondhouding is dat ouders geïnteresseerd zijn, maar er zijn een paar problemen. Er zijn ouders die slecht Nederlands spreken, er zit een verschil in wat de school en wat de ouders belangrijk vinden (bijvoorbeeld de cognitieve resultaten) en de wederzijdse verwachtingen sluiten niet aan, met name over de over de rolverdeling van de opvoeding van het kind.

wat kan betrokkenheid bevorderen?

De school zou meer een centrum voor de buurt moeten worden om de betrokkenheid te vergroten. Echter: schoolprestaties gaan niet omhoog als ouders meer aanwezig zijn bij kerstfeestjes. Er moet structureel en hoogwaardig contact zijn over hoe het met het kind gaat. Kweek vertrouwen met de ouders, bijvoorbeeld door huisbezoeken te plegen. Zorg voor een open cultuur en stel samen met school en ouders de agenda op voor besprekingen, zodat beide partijen kunnen zenden en ontvangen. Dit betekent eigenlijk: Permanent groot onderhoud. Zorg dat je niet alleen in groep 8 naar aanleiding van een Cito toets met de ouders gaat praten als je ze daarvoor nooit hebt gesproken. Permanent groot onderhoud kost veel tijd en geld maar de investering is het zeker waard. Bouw de band vanaf het begin op!

En !


Tot slot wordt opgemerkt dat er heel veel goede programma’s en instanties rondom onderwijs in Rotterdam ontstaan zijn: maak daar gebruik van! Het meest belangrijk is echter: de leerkracht. Een goed programma werkt alleen met goede leerkrachten.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina