Adem je slank. (in Ode van september 2009)Dovnload 7.27 Kb.
Datum19.08.2016
Grootte7.27 Kb.
Adem je  slank. (in Ode van september 2009)


Overgewicht is een wereldwijd en explosief groeiend  gezondheidsprobleem. In Nederland kampt inmiddels meer dan de helft van de  volwassenen met (ernstig) overgewicht en ruim 15% van de kinderen van 4-15  jaar. Deze maand verschijnt bij Kosmos Uitgevers Slanker met je  hartritme van dr. David O’Hare en drs. Kees L. Blase. Met dit boek  presenteren zij een nieuwe methode om de overtollige kilo’s kwijt te raken.  Dit keer niet door middel van weer een nieuw dieet of fitnessapparaat, maar  met je hartritme!
 
-Hoe bracht u hartritme in verband met  overgewicht?

David O’Hare raakte in zijn 25-jarige praktijk als arts voor mensen met  overgewicht overtuigd van het feit dat diëten op de lange termijn niet helpen  om af te vallen. Hij ontdekte dat mensen met overgewicht minder  adequaat omgaan met emoties en daardoor het autonome zenuwstelsel en de  hormoonhuishouding steeds verder ontregelden. Als je daarop reageert met een  gedwongen regiem van een streng dieet wordt de ontregeling alleen nog maar  erger. Hij ging op zoek naar methoden die wel hielpen, en integreerde  cognitieve therapie en mindfulness met de hartcoherentie methode, en  dat bleek zeer succesvol. Slanker met je  hartritme is een zelfhulpmethode om het emotionele  brein op te schonen, zodat het wordt  afgestemd op het heden in plaats van door te gaan met reageren op situaties  uit het verleden.-Hoe werkt het?
Het negen weken programma bestaat uit drie fasen. Eerst van chaos naar  hartcoherentie. Door dagelijkse oefeningen komt het ontregelde fysiologische  systeem weer in basisbalans met aandacht voor je eigen waardigheid, adem,  ademfrequentie en HartFocus. De tweede fase gaat om het ontregelde  emotionele brein weer goed functionerend te krijgen. Daarbij worden eerst  emoties gevoeld, die positief op het lichaam werken, en volgt daarna een  zelfhulp emotieprogramma waarbij emoties als verdriet, frustratie en  machteloosheid ontdaan worden van de lading, die hier in het verleden aan is  toegevoegd. De derde fase, van  emotionele coherentie naar voedingscoherentie, gaat om het herkennen  van emotie-aspecten van je  eetgedrag. Eerst worden honger, trek en verzadiging weer wakker gemaakt, en  daarna gaat de aandacht naar de zogenaamde eet-emoties. Zo kun je tot nieuwe  keuzen komen.

-Wat is  hartcoherentie?
In  de medische fysica, wat mijn vak is spreken we over hartcoherentie bij regelmatige, gebalanceerde afwisseling van  versnelling en vertraging van het hartritme. Hartcoherentie wordt gekenmerkt  door helder denken en een gevoel van alertheid en harmonie, het is echt iets  anders dan je ontspannen voelen. Hartcoherentie  is op te roepen door je een dierbaar moment te herinneren, of door te ademen  in de frequentie van 6 ademhalingen per minuut.Het is een staat  van het lichaam waarin verschillende lichaamsprocessen op elkaar zijn  afgestemd. De activerende en de herstellende activiteiten van het autonome  zenuwstelsel komen dan in balans.

-Iedereen kan  het zelf doen /Wat heb je nodig?
Om te kunnen  profiteren van de methode heb je de inzet nodig om de dagelijkse oefeningen  van drie keer drie minuten te gaan doen! Die worden in het boek  helder uitgelegd met, voor wie dat wil weten, de wetenschappelijke  achtergronden.  Voor hen, die de moed verloren hebben om met dieten af te  vallen, maar die wel de moed hebben om bij zichzelf naar  binnen te kijken, is dit een nieuw begin, met grote kans op  succes.

-Zijn er risico’s aan  verbonden?
In de afgelopen vijftien jaar zijn geen  negatieve bijwerkingen van hartcoherentie gevonden, risico’s worden juist  verminderd door hartcoherentie. In de methode zit een fase van  emotieregulatie, die wel wat innerlijke beroering met zich mee kan brengen.  Hartcoherentie helpt juist heel goed om die te kunnen hanteren, maar toch kun  je in die fase tot het inzicht komen dat er zoveel onverwerkte zaken zijn dat  je het niet alleen kunt of wilt. Wij denken dat zelfhulpgroepen hierbij een  grote steun kunnen zijn.


Uittro:
1 oktober  organiseert HartFocus in samenwerking met Kosmos Uitgevers  een  conferentie in Amsterdam rondom het verschijnen van Slanker met je  hartritme. Beide auteurs zullen die dag aanwezig zijn en de methode  toelichten. Kijk voor meer informatie op www.hartfocus.nl.  De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina