Afdeling vlaams brabantDovnload 14.01 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte14.01 Kb.
AFDELING VLAAMS BRABANT

CLUB 5 "Brabantse Kouters"
bank BE53 2100 6978 1953

Waarde vrienden,


Donderdag 21 mei - Grimbergen: We bezoeken de volkssterrenwacht Mira en krijgen een orgel

demo door Kamiel D'Hooghe.


10.00 h: Volkssterrenwacht Mira ,Abdijstraat, 22.

Volkssterrenwacht Mira is een vereniging zonder winstoogmerk, opgericht in 1967 door pater Pieraerts, aangesloten bij de abdij van Grimbergen. De oorspronkelijke sterrenwacht bevond zich volledig in gebouwen van de abdij, maar in 2000 werd een ruime uitbreiding aangebouwd.Volkssterrenwacht Mira is in de loop der jaren uitgegroeid tot een echte aantrekkingspool voor al wie interesse heeft in wat er zich in het heelal afspeelt en ontvangt ieder jaar vele duizenden bezoekers, zowel in groepsbezoeken als tijdens opendeurdagen of tijdens de openingsuren voor individuele bezoekers.

De sterrenwacht beschikt over een uitgebreide tentoonstellings- en experimenteerruimte, verscheidene multimediazalen en wellicht het uitgebreidste astronomische instrumentarium van een Belgische volkssterrenwacht, met twee vaste telescoopkoepels, een vast opgestelde zonnetelescoop en een hele verzameling grote en kleine verplaatsbare instrumenten. Ook een weerstation ontbreekt niet. We zullen dus zonnewaarnemingen kunnen meemaken.


12.30 h: Lunch in Het Fenikshof, Abdijstraat, 20

Menu : Slaatje met Italiaanse ham, kalkoengebraad met seizoensgroenten en kroketten, bavarois


+ wijn, tafelwater en koffie

15.00 h: Orgel demo (woord en muziek) in de Sint-Servaasbasiliek
Kamiel D'Hooghe kreeg zijn opleiding bij Flor Peeters, Marinus De Jong, Jules Van Nuffel en Prosper Van Eechaute. 
Aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen behaalde hij het Hoger Diploma Orgel met de grootste onderscheiding. Hij werd organist van de Sint-Salvatorskathedraal te Brugge en organiseerde de eerste Internationale Orgelweek. Het daaropvolgende jaar adviseerde hij de eerste Internationale Clavecimbelweek, die intussen een wereldwijde bekendheid geniet.

Hij werd directeur van de Stedelijke Muziekacademie Adriaan Willaert te Roeselare en van het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Hij doceerde orgel aan het Lemmensinstituut en het Conservatorium te Maastricht, gaf talrijke concerten en is een regelmatig gevraagd jurylid op internationale concours.


In de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen deed hij grote inspanningen voor het behoud van het historisch orgelerfgoed.. 
Hij lag mede aan de basis van het eerste artisanaal gemaakte orgel in Vlaanderen, (abdij Male,1972), het eerste Bach-orgel te Brugge, (Sint-Gilliskerk,1976), het eerste 'Sweelinck'orgel (1981) en het eerste nieuw Zuid-Nederlands orgeltype in barokke stijl (2000) te Grimbergen.

Thans is hij organist aan de abdijkerk te Grimbergen en was hoofdredacteur van het tijdschrift Orgelkunst en samensteller, auteur en co-auteur van verschillende artikels en publicaties. Hij is de eerste musicus die de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap(1988) ontving. Paus Joannes Paulus II benoemde hem (1999) tot Ridder in de Orde van de Heilige Gregorius.Hij is dus de geschikte persoonlijkheid om ons wegwijs te maken in de wereld van de orgels en meer specifiek in deze van de twee orgels van de basiliek.
Einde ca. 16.30 u. Ter afsluiting drinken we onze traditionele pint.

DEELNAME: Voormiddag : € 6 - Lunch € 38 - Namiddag € 7 - Alles € 51

Inschrijven vóór 14 mei !!!
Guy (organisator 0475 646 100)- Ivan ( 0475 59 87 74)- Jan (0478 80 30 05) - Hugo (0475 55 89 35)

Vervoer

  1. Auto’s kunnen parkeren op de grote parking van “Het Fenikshof”, Abdijstraat , 20 naast Mira.

  2. Openbaar vervoer:

Bus DE Lijn 230, 231, 232: halte Grimbergen stelplaats, dan Wolvertemsesteenweg volgen gedurende 200 m richting Vilvoorde.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina