Aflevering 8: Veiligheid (24 januari 2012) Bij de opdrachten bij deze aflevering heb je een computer met internetverbinding nodigDovnload 7.01 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte7.01 Kb.
Aflevering 8: Veiligheid (24 januari 2012)

Bij de opdrachten bij deze aflevering heb je een computer met internetverbinding nodig.

Veiligheid, dat is wat iedereen wil. Toch is veiligheid in een dichtbevolkt land als Nederland geen vanzelfsprekendheid. Waar in een laag gelegen rivierdelta zoveel mensen dicht op elkaar wonen en grote transportstromen samenkomen zullen we moeten leren leven met risico’s. We proberen natuurlijk om de risico’s zo klein mogelijk te maken, maar ze helemaal uitbannen is helaas niet mogelijk.

Op http://nederland.risicokaart.nl/ kun je een inschatting maken van de risico’s die je zoal tegen kunt komen. De risicokaart is een voorbeeld van een Geografisch Informatie Systeem (een GIS). Een GIS is een computersysteem waarmee je ruimtelijke informatie kunt beheren en analyseren.

Ga naar http://nederland.risicokaart.nl/. Rechts is een menu te zien waarin je onderwerpen kunt kiezen die je op de kaart wilt tonen. Met de knoppen boven de kaart kun je eenvoudige bewerkingen doen op de kaart, zoals het meten van afstanden (met de meetlat) of het opvragen van informatie (met de ‘i’).Kies rechts in het keuzemenu eerst voor ‘Niets tonen’ en kies daarna (nogmaals in hetzelfde menu) voor ‘natuurrampen’.

 1. In welke Nederlandse provincie zijn de breuklijnen in de ondergrond duidelijk zichtbaar?

 2. Waar in Nederland bestaat nog meer kans op aardbevingen? Hoe worden deze aardbevingen veroorzaakt?

Haal het vinkje bij ‘natuurrampen’ weg. Kies nu in het menu voor ‘ongevallen verkeer en vervoer’. Vink ‘luchtvaartongeval’ aan. Er worden nu vliegvelden op de kaart getoond.

 1. Zoek met behulp van de knop met de ‘i’ uit hoe het militair vliegveld en het civiel vliegveld heet dat het dichtst bij je woonplaats ligt.

 2. Zoek met behulp van de meetlat uit hoe ver beide vliegvelden van je woonplaats verwijderd zijn. Je kunt met de ‘+’ en de ‘-‘ knop in- en uitzoomen op de kaart.

Vink nu in het menu ‘ongeval in tunnel’ aan.

 1. Zoek met behulp van de knop met de ‘i’ uit hoe lang de tunnelbuis van de Beneluxtunnel bij Schiedam is.

 2. Zoek met behulp van de knop met de ‘i’ uit hoe lang de tunnelbuis van de Roertunnel bij Roermond is.

 3. Als je met de ‘i’ knop op de Roertunnel klikt kun je bij de toelichting klikken op ‘lees meer’. Geef drie redenen waarom het risico op slachtoffers bij een ongeval in een tunnel groot is.

 4. Om het risico op ongevallen te voorkomen gelden er eisen voor de aanleg van een tunnel. Geef vijf eisen die in Nederland worden gesteld aan de bouw van een tunnel.

Haal de vinkjes bij ‘luchtvaartongeval’ en ‘ongeval in tunnel’ weg. Kies nu in het menu voor ‘ongevallen gevaarlijke stoffen’ en daarna voor ‘inrichtingen’ en ‘ vuurwerk’.

 1. Zoek door gebruik te maken van de knoppen boven de kaart uit hoe de vuurwerkinrichting heet die het dichtst in de buurt van je woonwijk ligt en hoeveel kilometer deze inrichting van je huis verwijderd is.

Er is een veiligheidsafstand ingesteld voor vuurwerkopslagplaatsen.

 1. Zoek met behulp van de ‘i’ knop uit hoe groot de afstand moet zijn tussen de plek waar vuurwerk bewaard wordt en de dichtstbijzijnde woning.

Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_rampen vind je een overzicht van rampen die Nederland hebben getroffen door de eeuwen heen.

 1. Door welk soort rampen werd Nederland vooral getroffen in de Middeleeuwen?

 2. Welke soorten rampen komen na 1980 veel voor?

 3. Wat is de laatste ramp die in de lijst is opgenomen?

 4. Na welke, redelijk recente, ramp zijn de regels over de veiligheidsafstand voor vuurwerkopslagplaatsen opgesteld?
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina