Aids wordt ziekte van vrouwen Van onze redactie buitenlandDovnload 4.84 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte4.84 Kb.
Aids
Aids wordt ziekte van vrouwen

Van onze redactie buitenland

Voor het eerst in de ruim 20-jarige historie van de aidsepidemie zijn evenveel vrouwen als mannen besmet.Het logo van UNAIDS


Aids begon als een mysterieuze ziekte onder blanke mannelijke homofielen in de westerse wereld. Op het ogenblik leeft 95 procent van de patiënten in de ontwikkelingslanden, de helft van hen is vrouw.

Volgens de laatste cijfers van de Verenigde Naties zal de infectieziekte dit jaar aan 3,1 miljoen mensen het leven kosten. Nog eens vijf miljoen mensen zijn dit jaar besmet, waarmee het totale aantal patiënten op 42 miljoen komt.

,,Wat mij het meest opvalt, is dat voor het eerst het aandeel van vrouwen in de wereldepidemie op 50 procent komt'', zegt Peter Pioot, hoofd van UNAIDS. ,,In Afrika komt dat percentage zelfs op 58 procent. Het gezicht van aids wordt zo langzamerhand het gezicht van jonge vrouwen.''

De verklaring voor dit fenomeen ligt in fysieke, sociale en economische redenen, zo stelt de organisatie Stop Aids Now. Door ongelijke machtsverhoudingen hebben vrouwen minder rechten, geen zelfbeschikkingsrecht over hun eigen lichaam en minder mogelijkheden om infectie te voorkomen. Zorgwekkend is ook dat besmette vrouwen een hiv-infectie kunnen overdragen aan hun baby's.

Behalve over het groeiende aandeel van vrouwen in de ziekte, maakt de VN zich ernstig zorgen over de gevolgen van aids voor de voedselproductie. Onder invloed van aids breidt de honger in de wereld zich uit, vooral in zuidelijk Afrika.

Dit deel van Afrika is gewend aan periodieke droogtes - eens in de tien jaar - maar op de huidige droogte hebben vele landen nauwelijks antwoord, omdat ook miljoenen landarbeiders ziek zijn of aan aids zijn gestorven. De landbouwproductie is daardoor aanzienlijk afgenomen.

Volgens de VN staan grote delen van de wereld nog maar aan het begin van de epidemie. China, India en Rusland worden `tijdbommen' genoemd. Hier kan de epidemie Afrikaanse proporties aannemen.

In Oezbekistan zijn de laatste zes maanden meer infecties geregistreerd dan in de afgelopen tien jaar. UNAIDS heeft becijferd dat tegen het jaar 2007 15 miljard dollar per jaar nodig is om de ziekte effectief te bestrijden.De VN heeft ook beter nieuws in zijn aidsrapportage: preventieve maatregelen blijken vruchten af te werpen, vooral onder jongeren in Cambodja, Thailand, Ethiopië, Zuid-Afrika en het Caribische gebied.

Bron: algemeen dagblad 27/11/2002De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina