Algemeen stroomdiagram 5 Toelichting 6Dovnload 135.11 Kb.
Pagina1/6
Datum28.08.2016
Grootte135.11 Kb.
  1   2   3   4   5   6
group 2

Inhoud


Inhoud 2

Inleiding 3

Doelen 4

Algemeen stroomdiagram 5

Toelichting 6

Veranderd seksueel functioneren 8

Probleemstelling 8

Aandoening 8

Doel 8

Stroomdiagram 9Toelichting 10

Dermatitis 12

Probleemstelling 12

Aandoening 12

Doel 12

Stroomdiagram 13Toelichting 14

Lymfoedeem 16

Probleemstelling 16

Aandoening 16

Doel 16

Stroomdiagram 17Toelichting 18

Literatuur 20

Bijlage 21

FSFI vragenlijst 21

RTOG scoringssysteem 25

Classificatie lymfoedeem 26
Inleiding


Het lichaam maakt voortdurend nieuwe cellen aan. Wanneer er een verstoorde celdeling plaatsvindt in het lichaam blijven de cellen zich ongeremd delen. Zo ontstaat er een tumor. Bij borstkanker of een mammacarcinoom is er een tumor ontstaan in en om het borstweefsel

(Borstkankervereniging Nederland, 2014).


In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 14.000 vrouwen en 100 mannen de diagnose invasief mammacarcinoom gesteld. Een vrouw heeft 12-13% kans op het krijgen van een mammacarcinoom. In Nederland is dit de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen (NABON, 2012).

Door ontwikkeling van de diagnostiek en de behandeling van een mammacarcinoom is de overlevingskans vergroot en is de nazorg een toenemend hoog complex zorgproces geworden (V&VN, 2011).


Er zijn verschillende behandelingen mogelijk tegen een mammacarcinoom. Echter brengen de behandelingen geregeld bijwerkingen met zich mee (Borstkankervereniging Nederland, 2014).

Door middel van onderzoek wordt er een behandelprotocol opgesteld waarbij aanbevelingen worden gegenereerd ten aanzien van verbetering in de kwaliteit van zorg (en daarmee kwaliteit van leven van de patiënt) bij een mammacarcinoom. Dit protocol zal zich voornamelijk richten op bijwerkingen na het behandelen van een mammacarcinoom zoals: lymfoedeem in de arm ten gevolge van een okselklier dissectie, dermatitis als gevolg van radiobestraling en veranderd seksueel functioneren ten gevolge van een verlaagd zelfbeeld na een mamma-amputatie, vermoeidheid door bestraling, bewegingsbeperkingen en gewichtsschommelingen.


Het interdisciplinaire team welke bestaat uit een mammacare verpleegkundige, psycholoog, fysiotherapeut, huidtherapeut en diëtist, streeft er naar om de patiënt het nazorgtraject zo ongecompliceerd mogelijk te laten doorlopen. Dit onderzoek en de onderbouwing van het opgestelde behandelprotocol is terug te vinden in het procesverslag van onderzoeksgroep C2.

Doelen


In verband met een casus, welke is terug te vinden in het procesverslag, is er een interdisciplinair team bijeen gekomen.

Dit interdisciplinaire team bestaat uit een mammacare verpleegkundige (vpk), een fysiotherapeut, een psycholoog, een huidtherapeut en een diëtist. De veel voorkomende aandoeningen welke een zorgbehandelaar tegen kan komen bij een nazorgtraject van een mammacarcinoom, zijn uit de casus gehaald. Aan de hand hiervan wordt er een protocol opgesteld vanuit het interdisciplinaire team.Hiervoor zijn de volgende doelen samengesteld:


  • Wanneer er sprake is van een verlaagd zelfbeeld ten gevolge van een mamma amputatie, kan dit een veranderd seksueel functioneren veroorzaken. Met het behandelprotocol zal er worden gestreefd om na vier maanden een score van vijf á tien punten hoger van het Female Sexuale Function Index (FSFI) te verkrijgen (zie bijlage voor de FSFI score lijst).
  • Ten gevolge van een okselklier dissectie (OKD) is er kans op het ontstaan van lymfoedeem in de arm van aangedane zijde. Hierbij wordt er gestreefd naar 10% vermindering van het lymfoedeem in de arm na drie maanden. Na deze drie maanden kan er worden overgegaan naar de onderhoudsfase.
  • De behandelingen van de radiotherapie kan een oorzaak zijn van een pijnlijke dermatitis. Hierbij wordt er gestreefd om na 2 maanden de dermatitis op classificatie van het Radiation Therapy Oncology Group (RTOG) te verbeteren van graad 3 radiodermatitis waarbij er op grote gebieden natte afschilfering buiten de huidplooien zichtbaar is, naar graad 1 radiodermatitis waarbij de aandoening licht erythemateus is en met een droge afschilfering.Algemeen stroomdiagram


In dit stroomdiagram worden de algemene stappen weergeven van alle drie de deelproblemen. Zo is per deelprobleem te zien welke zorgdisciplines een grote rol spelen.stroomdiagram: voorbereiding 15stroomdiagram: voorbereiding 16stroomdiagram: alternatief proces 18stroomdiagram: alternatief proces 19stroomdiagram: alternatief proces 20stroomdiagram: beslissing 21gebogen verbindingslijn 50gebogen verbindingslijn 51gebogen verbindingslijn 53gebogen verbindingslijn 54gebogen verbindingslijn 55gebogen verbindingslijn 56gebogen verbindingslijn 57gebogen verbindingslijn 58rechte verbindingslijn 6


  1   2   3   4   5   6


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina