Alice tegnéR (1864-1943)Dovnload 8.8 Kb.
Datum27.08.2016
Grootte8.8 Kb.
Op een beurs kun je wel eens iets verassend vinden.

Bij een Zweedse handelaar een stempel in een € 1,- bak

op de kopt getikt waarvan hij zei: ”waarschijnlijk”

een Zweedse muziekante.

( Arnold van Berkel 2009)
ALICE TEGNÉR (1864-1943)

Alice Sandström was het tweede kind van vier (Nanna, Alice, Eduard en John).

Haar vader was kapitein en Alice en haar zus reisden soms op het schip Falco op de Baltische zee.. Vader was muzikaal en had een piano in zijn hut waar zijn dochter Alice, samen met hem, haar eerste liedjes zong.

Ze was zeer muzikaal, had een absoluut gehoor en begon vroeg met pianoles. De familie kon zich niet veroorloven om haar een beroepsopleiding muziek te geven dus ging ze naar Stockholm voor een opleiding onderwijzeres.

Na haar afstuderen reisde ze naar Finland en nam een baan aan als gouvernante voor één jaar.


In 1885 trouwde ze met de 13 jaar oudere JacobJakob Tegnér. Tegnér die advocaat was.. Hij was secretaris van de Zweedse Uitgevers Associatie en hoofdredacteur van het Zweedse tijdschrift ”Bolkhandel”. Alice en James kregen twee zonen, Gösta geboren 1887 en Torsten geboren 1888. hälle. De familie verhuisde in 1891 naar Djursholms.. Hier ontwikkelde Alice zich tot een muzikale centrale figuur en muzikaal leidster.. In 1892 zorgde haar zwager, Frederik Nordlund die uitgever was, ervoor dat de eerste druk van haar eigen gecomponeerde kinderliedjes ”Zing met ons mama” uitkwam. st. Alice Tegnér was lerares op school en vanaf 1898 cantor in een kerk in Djursholm.

In 1943 is Alice Tegnér overleden.. Ze is begraven in Djursholm.


Naast kinderliedjes schreef Alice Tegnér ook vele andere soorten muziek, een grote hoeveelheid koormuziek, romances, cantates, pianomuziek, cellomuziek en vioolsonates. Ze was bescheiden en zij is veel meer dan alleen maar een toevallige voorbijganger die componeerde. . Haar liederen voor koor en piano en haar viool composities zijn geïnspireerd door zowel volksmuziek als muziek van Felix Mendelssohn en Robert Schumann.

Een bekend Zweeds kerstlied ”Betlehems ster” is van haar hand. Onlangs is dit lied uitgebracht op een kerst-cd gezongen door de Zweedse mezzo Anna-Sofie Otter.

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina