Als je een weekend lekker rustig aan of op het water wil recreëren dan ga je in het 3Dovnload 11.32 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte11.32 Kb.
Goingarijp 2013

Als je een weekend lekker rustig aan of op het water wil recreëren dan ga je in het 3e weekend van september niet naar Goingarijp. Want in het 3e weekend van september is Goingarijp van de O-jol zeilers. De 50 zeilers storten zich een aantal keren per dag door de sluis van Goingarijp, om als eerste aan de start te verschijnen of in omgekeerde richting en met nog meer haast als eerste een biertje aan de tap te veroveren.

Daar wil je als nietsvermoedende onschuldige recreant niet tussen zitten, dus blijf in het 3e weekend van september uit de buurt, want dan is Goingarijp van ons.

Een terugblik…

Zaterdag 20 september, de weersvoorspellingen gaven aan, dat we een mooi weekend zouden krijgen, met een wind uit zuidwestelijke richting kracht 3. Op het allerlaatste moment werd echter gewaarschuwd rekening te houden met een wolkenlaag, die wellicht later op de middag zou breken en aldus geschiede.

Het is kort na 8 als de eerste O-jollen worden opgetuigd en te water gelaten. Bij gebrek aan huidig, zijn ook aftredend en aankomend vlootvoogd, vroeg uit de veren om hun bootje tijdig in het water te hebben, waarna zij achter de tafel de inschrijvingen kunnen verzorgen. 50 deelnemers hadden zich via de website gemeld en 48 schreven zich ook daadwerkelijk in.

De niet al te harde wind en ons blindelings vertrouwen in goed zeemanschap van de O-jol zeilers, heeft ons doen besluiten het veld niet te splitsen en gewoon gezellig met z’n allen in een keer van start te gaan.

De wedstrijden.

Verslag doen van een wedstrijd is eenvoudig als 2 hypermoderne catamarans met elkaar strijden om als eerste over de finish te komen, zeker als je daarbij gesteund wordt door prachtig beeld en geluidsmateriaal en geavanceerde computeranimaties.

Weergave doen van de strijd die zich afspeelt tussen 48 zeilers, die elkaar vaak al tientallen jaren treffen op menig evenement in binnen en buitenland, is een heel ander verhaal. En als je dan alleen zou weergeven wat zich voordoet in de kopgroep, dan doe je geen recht aan de onderlinge strijd die van plek 5 tot 48 gevoerd wordt. In dit soort wedstrijden vaart iedereen zijn eigen race, met zijn eigen tegenstanders en heeft een ieder zijn eigen persoonlijke doelen.

De 1e race:

Met een wind uit zuidelijke richting kracht 3 werd gestart op baan zuid. We waren niet te houden, pas bij de 3e start compleet met zwarte vlag, lukte het om keurig van start te gaan richting boei 8.

Zoals je kunt verwachtten was het gezellig druk bij de bovenboei en af en toe een beetje te druk bij de beneden boei. Het werd een prachtige wedstrijd met mooie kruisrakken en voldoende mogelijkheden om met gebruikmaking van de nodige windshifts een goede plek te veroveren.

De 2e race:

De wind inmiddels gedraaid naar zuidwest en ietsje in kracht toegenomen maakte, dat baan zuidwest gezeild moest worden.

De start, in een keer goed en op naar boei 1. Net als in de eerste wedstrijd, was het wederom een hele strijd om een goede plek rond de boeien te veroveren, al leek het nu wel alsof het veld een beetje verder uit elkaar bleef liggen. Vooral voor de wind schoof het veld minder in elkaar dan tijdens de eerste wedstrijd. Ook in deze wedstrijd prachtige kruisrakken, met vooral onder de zuidoostelijke wal van de Goingarypster poelen, flinke winddraaiingen en daar werd dan ook regelmatig van positie gewisseld.

Abel en Joyce:

Jarenlang zijn zij het vaste baken voor het evenement op Goingarijp en ontvangen zij voor een schappelijk prijsje, menig gast die van ver naar Goingarijp is gekomen om op het water om de hoogste eer te strijden en daarbuiten van de gastvrijheid en het heerlijke eten van Abel en Joyce te genieten.

Aan alles komt een eind en hadden ze ons om toestemming gevraagd, dan hadden we die niet gegeven, maar de zeilschool is verkocht en na jarenlang hard werken, kunnen ze nu lekker samen verder van het leven genieten. Namens alle O-jol zeilers hebben we Abel en Joyce een mooi cadeau aangeboden, met daarin een tekst die herinnerd aan de mooie jaren en het heerlijke eten dat we hebben genoten.

De 3e race (zondag):

Een uur vroeger dan op zaterdag en onder een donkergrijs gesloten wolkendek gaan we van start op de zuidwest baan. De wind doet goed mee en wisselt tussen kracht 3 en 4 en neigt te draaien naar het westen.

Misschien nog enigszins verdoofd van een gezellige avond, met enkele alcoholische versnaperingen gaan we keurig in een keer goed van start. Het eerste kruisrak ligt er prachtig in en levert een mooie strijd om de boventon. Voor de wind gaat het mis, met vlagen langs de bakboord en stuurboord flanken van het veld schuift het hele veld in elkaar en moeten we soms met 20 of meer boten tegelijk om de beneden boei. Ook het 2e kruisrak gaat nog lekker, maar dan zet de winddraaiing naar het westen flink door en veranderd de wedstrijd een beetje in admiraalzeilen rond de boeien. Fijn als je vooraan ligt, helaas als je graag nog wat plekken had willen terugpakken na een beroerde boeironding.

De 4e race:

Geen lunch, in een keer door, dus allemaal op het water blijven. Het wolkendek begint langzaam te breken en een twijfelende zonnestraal brengt aangename opwarming. De wind neemt nog iets in kracht toe en nestelt zich in het westen en we starten dus op baan 2, baan west.

In een keer goed weg en een prachtig 1e kruisrak. Een deel van het veld moest, zo leek het wel, nog even een mentale omschakeling maken van baan 1 naar baan 2. Alle raken lag er prachtig in en in alle rakken lagen er mogelijkheden voor het pakken van een beetje winst of het oplopen van verlies. Aan het eind van de race hadden we inmiddels een strak blauwe lucht en was de temperatuur opgelopen tot aangename waarden.

Uit het water:

De O-jol is eenmansboot, maar dat is dan vooral tussen start en finish. Daarbuiten is het net een 48 mans boot. Op de helling wordt schouder aan schouder met man en macht de hele vloot uit het water gehesen en zo wil het dat binnen 3 kwartier alle 48 O-jollen weer op de kant staan om na het aftuigen teder te worden toegedekt. Tot de volgende wedstrijd.

Prijsuitreiking:

Stipt om 3 uur zaten we in een heerlijk zonnetje verzameld op het terras van de Klokkenstoel.

In afwezigheid van huidig vlootvoogd, mocht Anton (aftredend) nog een keer de prijsuitreiking van zijn geliefde evenement voor zijn rekening nemen. Wat overigens onvermeld bleef is dat Anton enkele maanden alle scheepsloperijen in Bangladesh is afgestruind op zoek naar scheepschatten die hij nog een keer als prijs kon uitreiken.

Naast mooi prijzen voor de nummers 1 t/m 10, was er nog de prijs voor de beste 65 plusser, Onno Klazinga (let wel deze stond zaterdag avond nog op een gedeelde 1e plek) en de pechprijs voor Jan Holwerda, die geloof ik een keer zijn voorstag toen zijn bakboordstag en vervolgens zijn stuurboord stag zag breken.

Thies, gefeliciteerd met je 1e plek, maar ook alle andere deelnemers gefeliciteerd met een mooi en sportief evenement. Klein foutje: Anton vergat de Hans & Cora de Vries wisselbeker aan de winnaar uit te reiken. Hij zou die beker overigens daarna onmiddellijk weer in beslag genomen hebben. Wisselprijzen worden om begrijpelijke redenen doorgaans bij de organiserende vereniging / organisatie bewaard. Vloot Friesland zal uiteraard wel voor het graveren zorg dragen.

Toekomst:

Vloot Friesland zal zich natuurlijk inspannen om ook volgend jaar van Goingarijp weer een mooi evenement te maken. Het buffet van Abel en Joyce zullen we waarschijnlijk niet overtreffen maar we gaan ons uiterste best doen om te zorgen voor wederom een gastvrij onthaal en hopen jullie dan ook allemaal in het 3e weekend van september weer te zien want dan is Goingarijp weer van ons.Rob Aukema (aankomend vlootvoogd)

NED 566De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina