Aminjal Taila kno- aandoeningen, oogaandoeningen SamenstellingDovnload 13.2 Kb.
Datum16.10.2016
Grootte13.2 Kb.
Aminjal Taila

KNO- aandoeningen, oogaandoeningen

Samenstelling:

Belangrijkste ingrediënten:

Rubia cordifolia, Emblica officinalis, Curcuma longa, Cedrus deodara, Aegle Marmelos, Tinospora cordifolia, Terminalia chebula, Terminalia belerica, Acorus calamus, Azadirachta indica, sesamolie.

Over deze olie:

Aminjal Taila wordt oorspronkelijk genoemd in de Sahasrayogam, onder de naam Asanamanjisthadi. De naam bestaat uit twee kruiden: namelijk Asana (Pterocarpus marsupium) en Manjistha (Rubia cordifolia).

Het is een specifieke olie voor het hoofd en is vooral geschikt voor KNO- klachten. De holtes van het hoofd zijn gevoelig voor slijmophopingen en ontstekingen. Slijmophopingen worden veroorzaakt door een teveel aan Kapha dosha en wanneer Pitta dosha ook betrokken raakt, kunnen er ontstekingen ontstaan. In Ayurveda gebruiken we wat scherpere, hete kruiden om slijm op te lossen, maar wanneer er sprake is van ontstekingen, is het belangrijk om rekening te houden met Pitta dosha. Pitta is zelf scherp en heet, dus dit soort kruiden kunnen de klachten verergeren. Aminjal taila richt zich specifiek op klachten in het hoofd die gepaard gaan met ontstekingen. De kruiden waaruit de olie bestaat, zijn vooral verkoelend en zijn bitter en wrang van smaak, zodat ze zowel Pitta als Kapha dosha balanceren. Goed inzetbaar bij voorhoofdsholteontsteking, verkoudheid en zwellingen van de slijmvliezen. Pitta heeft affiniteit met de ogen en Aminjal taila is ook inzetbaar bij oogaandoeningen. Ook wordt deze olie gebruikt in combinatie met lichaamsoliën bij reumatische klachten en kan als zenuwtonicum worden ingezet.

Effect op dosha’s/dhatu's:

Balanceert Pitta en Kapha dosha’s.


Toepassing (hoofd/lichaam):

Alleen voor hoofdmassage en als neusdruppels (nasya).


Aanwijzing voor gebruik:

Fles goed schudden voor gebruik. Verwarm de olie tot 40°, in een oliekannetje of au-bain-marie.


Contra-indicaties:

Geen
UndergroundTherapeutische applicatie:

Aminjal taila is alleen bedoeld voor hoofdmassage en kan tijdens de abhyanga worden gecombineerd met een geschikte lichaamsolie. Van oudsher wordt de olie vooral gebruikt voor thalam, een behandeling waarbij de olie in ruime hoeveelheden midden op het hoofd wordt aangebracht. De olie wordt vooral gebruikt bij KNO aandoeningen en wordt dan zowel als massageolie voor het hoofd als nasya-olie ingezet. Bij nasya ligt de patiënt op zijn/haar rug en worden 3-4 (maximaal 6) druppels van de olie in ieder neusgat gedruppeld, ’s ochtends en ’s avonds.Werking:

Reinigt de sinussen, ontstekingsremmend, verhoogt de afweer.Specifieke indicaties:

KNO-aandoeningen, zoals: ontsteking van de amandelen, keelontsteking, loopneus, middenoorontsteking, neusbijholte-ontsteking, neusverkoudheid, oorontsteking, strottenhoofdontsteking en voorhoofdsholteontsteking. Geschikt voor alle ontstekingen die gerelateerd zijn aan het hoofd, gezwollen gewrichten, reumatoïde artritis (alle typen), zenuwaandoeningen na beroerte, oedeem, oogproblemen, hooikoorts, bacteriële infecties.Belangrijke kruiden in deze olie:

 • Rubia cordifolia (Manjistha): Manjistha heeft een sterke affiniteit met aandoeningen van het bloed. Het reinigt rakta dhātu en daarmee helpt het om de weerstand te versterken. Toxines in rakta dhātu kunnen namelijk het immuunsysteem aantasten. Een belangrijke functie van manjistha is lekhana: het wegschrapen van ophopingen in het lichaam en in Aminjal taila helpt het daarom om slijm in het hoofd af te breken. Manjistha wordt voornamelijk gebruikt bij Pitta en Kapha aandoeningen.

 • Emblica officinalis (Amalaki): Amalaki is een vrucht uit India, die in Ayurveda veel gebruikt wordt vanwege diens immuunverhogende eigenschappen. Amalaki zit namelijk boordevol vitamine C! Daarnaast verbetert Amalaki de spijsvertering en heeft het sterke affiniteit met de ogen. Amalaki heeft een sterke ontstekingsremmende werking en balanceert alle drie de dosha’s.

 • Acorus calamus (Vacha): Voor de functie van Aminjal taila is de belangrijkste eigenschap van Vacha shirovirechena: het reinigt de holtes. Vacha is een verhittend en schrapend kruid en verbrandt ama in de lichaamsweefsels en overmatig slijm. Daarnaast verbrandt het mentaal ama en zorgt dus voor een heldere geest. Vacha heeft een balancerende werking op Vata en Kapha dosha.


Combinaties met andere olie:

 • Bij oogproblemen, rode ogen, jeukende ogen, visuele aandoeningen: mix met gelijke hoeveelheid Jivantal taila

 • Bij zenuwaandoeningen t.g.v. beroerte: meng gelijke delen Aminjal taila en Baladir taila voor lichaamsmassage. Hoofdmassage met Baladir taila

 • Verkoudheid: hoofdmassage met Aminjal taila, nasya met Shadvindu taila

 • Zenuwaandoeningen na beroerte: lichaamsmassage met gelijke delen Aminjal taila en Baladir taila en hoofdmassage met Baladir taila. 5 druppels Janu taila op de kruin en nasya met Janu taila

 • Oedeem: massage van het hoofd met Aminjal taila en lichaamsmassage met Baladir taila

 • Verbeterde afweer: hoofdmassage met Aminjal taila en lichaamsmassage met Maha Narayan taila

 • Reumatoïde artritis (type 1 en 2): hoofdmassage met Aminjal taila, lichaamsmassage met Narayan Taila

 • Reumatoïde artritis (type 1,2,3): hoofdmassage met Aminjal taila en lichaamsmassage met Baladir taila

 • Reumatoïde artritis met brandende sensaties: hoofdmassage met Aminjal taila, lichaamsmassage met Pindali taila

 • Sinusitis: hoofdmassage met Aminjal taila, nasya met Shadvindu taila

 • Gezwollen gewrichten: hoofdmassage met Aminjal taila, lichaamsmassage met Baladir taila

 • Verlaagde weerstand: hoofdmassage met Aminjal taila, lichaamsmassage met Maha Narayan taila. Eventueel aanvullend: basti met Maha Narayan taila
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina