Amsterdam, 25 februari 2009Dovnload 6.05 Kb.
Datum04.10.2016
Grootte6.05 Kb.
Persbericht
Amsterdam, 25 februari 2009

Nederlandse ontwerpster ontwikkelt interieur- en mode accessoires van alpaca wol in Bolivia

Productontwerper Catharina Idema gaat in Bolivia een collectie interieur- en mode accessoires ontwikkelen van duurzame alpaca wol voor een project van Dutch Design in Development (DDiD). Idema werkt in Bolivia samen met lokale ontwerpers en indiaanse producenten. DDiD werkt in dit project in opdracht van Stichting Chakana, een ontwikkelingsorganisatie die als doel heeft om de levensomstandigheden van de hooglandindianen in de Zuid-Amerikaanse Andes te verbeteren. De stichting heeft verschillende projecten opgezet in Bolivia en Peru die bijdragen aan directe armoedebestrijding.

Idema gaat werken met wol van de alpaca. Alpaca’s leven in het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte. Deze kameelachtigenleven op een hoogte tot 4.500 meter boven zeeniveau en trotseren in één dag temperaturen tussen de -20C en +30C. In die extreme omstandigheden kan de alpaca alleen leven dankzij zijn vacht die bestaat uit duurzame vezels met unieke thermische eigenschappen. De wol is zijdeachtig en zacht, zachter zelfs dan kasjmier, angora of mohair. De combinatie van dit alles maakt de alpacavezel tot een hooggewaardeerde specialiteitvezel. Experts zijn het er over eens dat alpaca’s de meeste luxe en natuurlijke vezels van de wereld produceren.

Ontwerpster Idema ziet het werken met een dergelijke kwalitatief hoogstaande grondstof als een uitdaging. In de afgelopen jaren heeft ze aan verscheidene collecties gewerkt waarin gevoel voor kleur, structuren en trends in design duidelijk naar voren komen. Gecombineerd met haar kennis van eigenschappen van verschillende soorten garen, staat dat garant voor een bijzondere nieuwe collectie van interieur- en modeaccessoires . De collectie wordt aangeboden aan Nederlandse importeurs voor interieur en mode in het midden- en hogere marktsegment.

DDiD koppelt Nederlandse ontwerpers aan kleine producenten in ontwikkelingslanden. Samen met lokale ontwerpers en ambachtslieden worden nieuwe producten ontwikkeld die passen in de hedendaagse westerse markt. DDiD werkt voornamelijk in opdracht van Nederlandse importeurs om de verkoop van duurzaam geproduceerde producten uit ontwikkelingslanden in Europa te bevorderen. DDiD biedt Nederlandse ontwerpers de gelegenheid om inspiratie op te doen en te werken in andere omstandigheden met vaak nog niet eerder gebruikte materialen en technieken.

Het ontwerpproject van Idema is onderdeel van een groter textielproject van Stichting Chakana. Chakana voert projecten uit op aanvraag van, en in samenwerking met de lokale bevolking en met respect voor de cultuur en tradities. In Nederland brengt Chakana onder het label Goede Smaak diverse mooie en eerlijke producten uit de Andes op de markt. In opdracht van Chakana heeft DDiD Idema geselecteerd om 120 vrouwen in de Boliviaanse gemeentes Achocalla en Comanche te ondersteunen bij het maken van producten die aansluiten bij de vraag op de Nederlandse interieur- en modemarkt.Noot voor de redactie:
DDiD is een initiatief van NCDO. Partner is onder andere BNO. Meer informatie over dit project en andere DDiD projecten vindt u op www.ddid.nl. Ook kunt u contact opnemen met Stella van Himbergen, stella.van.himbergen@ddid.nl , telefoon 020 - 475 12 39

Catharina Idema heeft een eigen ontwerpstudio gespecialiseerd in kleur, materiaal en design. Meer informatie vindt u op www.catharinaidema.nl.

Stichting Chakana wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Meer informatie over het werk van Stichting Chakana vindt u op www.chakana.nl .


Meer informatie over het marketinglabel Goede Smaak op www.goedesmaak.com.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina