Apih 7 Gruno 2 SjaakDovnload 7.53 Kb.
Datum20.08.2016
Grootte7.53 Kb.
APIH 7 – Gruno 2 Sjaak
Aangezien de confrontatie tussen APIH7 en Gruno 2 alweer meer dan twee volle weken achter ons ligt en aangezien mijn geheugen qua spellen in de wandelgangen inmiddels legendarisch is, in negatieve zin dus, wordt dit slechts een sfeerverslagje. Alhoewel er, welgeteld, twee spellen uitsloegen draaide de wedstrijd om drie slambeslissingen , die we allemaal fout deden zodat we met iets van 30 imps verschil verloren (iets van 20-10 in VIPs, maar het kan ook best 21-9 geweest zijn, of misschien wel 20-8 want ik meen me te herinneren dat niemand de bidding boxes had opgeruimd).
Spelen tegen Gruno 2 is als wachten op de laatste trein op het door motregen bevochtigde perron van Uithuizen Centraal. Biedverlopen als …1♣ - pas - …1♠ - pas - …1SA – pas - …pas – pas zijn schering en inslag. Als de leider in dit contract zo’n zeventien minuten later negen slagen bij elkaar heeft gesprokkeld (je hebt je zo hartgrondig zitten vervelen dat je maar bent gaan dromen over zonnige stranden, of mooie vrouwen, of mooie vrouwen op zonnige stranden, zodat je vindt dat je dat boertje of tientje derde wel kunt missen, want als jij nou ook nog eens gaat nadenken over het spel dan kom je helemaal nooit meer uit het Denksportcentrum vandaan) dan komt pas het ergste: DE DISCUSSIE ACHTERAF.
“Waarom bood je geen 2SA?”

“Ik had maar 8 punten!”

“Maar ik maak 3SA altijd!”

“Hoe kan dat nou! Hoe veel punten had jij dan?”

“Nou, ook maar 13 hoor!”

“Goh zeg, dan zat het wel gunstig! Trouwens, als je nou niet de klaversnit neemt maar eerst ruiten speelt , maak je dan geen slag meer?”

“Nee! Want dan komt er schoppen na en dan ben ik geslacht!”

“Oh, 3SA kan dus down!”

“Verrek ja, het kan down! Het kan volgens mij ook down als hij zijn ruitens vasthoudt…. Eens even denken hoor….”

…..


“Ja, het gaat down als hij zijn ruitens vasthoudt!”

“Gelukkig zeg, dan hebben we tenminste goed geboden!”

“Niet zo goed tegengespeeld, hè? Nou ja, volgende spel… Ho wacht even, als je nou…”
Intussen zijn de heren dus niet het resultaat van het spel aan het noteren, niet hun kaarten ovor het volgende spel uit het board aan het pakken, niet dat volgende spel aan het sorteren. Dat komt pas als jij ze een keer of drie hebt gevraagd of ze misschien wat sneller zouden willens spelen, en uiteindelijk dreigt met de arbiter.
”Maar ik vind dat wij nogal gemiddeld snel spelen.”

“Jullie spelen veel langzamer dan gemiddeld. Dat is nog niet zo erg, maar als jullie dan ook nog eens een keer over elk spel vijf minuten gaan zitten napraten dan komen we nooit op tijd klaar.”

“Die 6♣ van daarnet, daar deden jullie anders ook wel lang over.”

“Ja, het is wel goed. Ga nou alsjeblieft, ik smeek het je, je kaarten voor het volgende spel sorteren?”

“Nou, ik moet eerst even het vorige spel noteren hoor. Waar heb ik mijn pen gelaten?”

…..


“Oh, hier is hij. Wat speelden we ook alweer, daarnet?”

“1SA +2”, zeg je vermoeid.“Ik zat trouwens nog even over die 2♥ van daarnet na te denken. Je moet helemaal geen troeftrekken hoor. Eerst moet je op de klavers af!”
En zo verstrijken uren, maanden, jaren en millennia. Je voelt je ouder worden terwijl je zo à tempo mogelijk blijft bijspelen, zo snel mogelijk een manche biedt, zo snel mogelijk twee down gaat in die manche. Terwijl Gruno rechts maar weer eens een volle minuut zit te bedenken of hij nu wel of niet moet doen wat hij kan, om na ampele overwegingen te besluiten nu maar even niet geniaal te zijn, trekt je leven aan je voorbij. Je droomt van snelle auto’s om loeihard mee door rode stoplichten te razen. Je drooomt van Uwe-Jens Mey tegen de Joegoslaaf Slivovitch: “Ja, jaha, 9.77. Wat een opening zeg! Terwijl de man uit Dubrovnik inmiddels 10.86 op de klokken brengt. Tja, dan tel je in dit veld toch niet echt mee.”
Spelen tegen Gruno 2 is als wachten op het door natte sneeuw geteisterde perron van Uithuizen Centraal. Je staart in de verte, rilt van de kou, wiekt met je handen in een zinloze poging om warm te blijven. Je kijkt naar de klok en je zucht: Nog 35 minuten…
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina