Arcadis aqumenDovnload 20.04 Kb.
Datum18.08.2016
Grootte20.04 Kb.ARCADIS AQUMEN

Dr. Holtroplaan 36

Postbus 80009

5600 JZ Eindhoven

Tel +31 6 53784925

Fax +31 40 2332 850

Marieke.van.kempen@aa-fm.com

www.arcadisaqumen.com
VERSLAG

facility management


Onderwerp: Oriëntatie bezoek Ramici project Bosnië-Herzegovina.


Sarajevo, 13 en 14 april 2007
Van: Opgesteld door:

Marieke van Kempen Marieke van Kempen

Monique Vossen

Giel van Zantvoort


Afdeling: Ons kenmerk:

ARCADIS AQUMEN facility management mvk/070413


Aan: Kopieën aan:

AAfm collega’s
Vrijdag 13 april, wat een datum om in een vliegtuig te stappen en naar Bosnië-Herzegovina te vliegen. Vandaag vliegen Giel van Zantvoort, Monique Vossen en Marieke van Kempen naar Sarajevo ter voorbereiding voor het renovatie project Ramici in Pazaric. We nemen de gok en schuiven ons bijgeloof aan de kant, want we hebben een goed doel voor ogen.


Zes uur ‘s morgens, verzamelen in Eindhoven bij chauffeur van Zantvoort voor de deur. Eerst worden alle door ons verzamelde cadeautjes in drie grote weekend tassen gestopt. Pennen, schriften, T-shirts, petten en knuffelbeesten. Voor ons allerdaagse spullen, maar voor geestelijk gehandicapte mensen zijn het waardevolle schatten.
Na een laatste check of we de 3 P’s (portemonnee, Paspoort, Pillen) bij ons hebben, op naar Pazaric. De reis duurde een uur of 8 en bevatte 4x paspoort controles, 2x fouilleren (Giel wie anders), 2x opstijgen, 2x dalen, 1x overstap in Wenen, 2x hapje, 2x drankje en eindigde met de ontvangst op Sarajevo airport door William Bos, onze begeleider voor de komende 24 uur.
Sarajevo is een mooie, indrukwekkende stad in een prachtige bergachtige omgeving. Gelegen in een dal, was het echter een makkelijk doelwit voor de vijand. Als je beter kijkt zie je in bijna elk huis kogelgaten en door granaatinslagen kapot geschoten straten. Stille getuigen van een vreselijke oorlog. Ruim 10 jaar na het einde, is dit land er nog lang niet bovenop, daar zijn we na een uur al achter.
Langs alle wegen staan huizen en gebouwen in de steigers. Dat ziet er op het eerste blik hoopgevend uit. Maar ook hier zit een verhaal achter. De meeste steigers staan er al langere tijd, zonder enige vorderingen. Door hoge werkeloosheid hebben de mensen amper geld voor hun eerste levensbehoeften, laat staan voor het (ver)bouwen van hun woning.
Laat in de middag komen we aan op een basisschool, waar William een presentatie geeft voor een groep Bosnische ouders, voornamelijk vrouwen. In juni haalt de stichting Bosnische Kinderen (SBK) namelijk 36 kinderen tussen 9 en 11 jaar, met 4 leraren, naar Overijsse bij Brussel voor een 10 daagse vakantie vol sport, survival, pretparken en andere activiteiten die kinderen heerlijk vinden. De ouders zijn snel overtuigd dat de vakantie goed georganiseerd is, dat de kinderen in veilige handen zijn en er de tijd van hun leven zullen hebben.

SBK werkt samen met Out of Area, “een organisatie die individuen of groepen mensen op project basis in een vreemde, indrukwekkende omgeving brengt. Deze tijdelijke nieuwe omgeving en de daarmee samenhangende emoties, brengt de deelnemer in een ongekende “Out of the box” situatie. 

Van hieruit kan op een zeer doeltreffende wijze worden gewerkt aan kennisoverdracht, groepsbinding en persoonlijke ontwikkeling. Out of Area laat deelnemers volgens dit concept kijken naar de situatie waarin zij verkeren en wat de mogelijkheden zijn om de eigen positie te verbeteren, te veranderen of om competenties te verwerven. 

Out of Area richt zich met de deelnemers op humanitaire en maatschappelijke projecten.  Deze projecten lopen uiteen van het organiseren van workshops, sport- en speldagen voor kinderen en jongeren tot het opknappen van scholen, dorpshuizen en instellingen voor gehandicapten. “ (Citaat: www.outofarea.nl).

Out of Area is de organisatie die AAfm gaat begeleiden bij het voorbereiden, uitvoeren en de nazorg van het renovatie project.Na de presentatie op de school, is het haasten naar de instelling Zavod in het dorpje Pazaric. Daar staat een vrachtwagen met spullen uit Nederland te wachten om uitgeladen te worden. Er worden de meest uiteenlopende spullen gedoneerd van schrijfmappen, potloden, relatiegeschenken, tot kinderbedden en speel toestellen. Zavod is een instelling waar geestelijk- en soms ook lichamelijk gehandicapte mensen van alle leeftijden wonen. We worden er verwelkomd door een groep dolenthousiaste bewoners die ons allemaal een hand willen geven. Zodra het foto toestel tevoorschijn komt, wil ook iedereen op de foto. Als ze daarna het resultaat op de digitale camera zien, zijn ze helemaal door het dolle heen. Wat een heerlijke ongedwongen, spontane mensen, daar doen we het toch eigenlijk allemaal voor.
De “gewone” Bosnier kan voor zichzelf zorgen. Een ander verhaal is het voor de geestelijk gehandicapten in dit land. Zij zitten weggestopt in instellingen met een minimum aan begeleiding. Kinderen en volwassenen worden soms aan de verwarming geketend, omdat er geen personeel is om ze in de gaten te houden en te voorkomen dat ze zichzelf iets aandoen.
Zavod is wat dat betreft al een heel eind op de goede weg. De ruimtes binnen zijn vrolijk geschilderd, de bewoners mogen buiten rondlopen en van de schitterende omgeving en de zon genieten. Er lopen pauwen en kippen rond en ze krijgen de begeleiding die ze nodig hebben.
Onze bijdrage voor deze instelling zal bestaan uit het bewoonbaar maken en inrichten van een bestaand huis. Dit huis zal deel gaan uitmaken van een zelfstandige woongemeenschap voor geestelijk gehandicapten. Het AAfm huis zal dienst gaan doen als centraal gebouw en als logeeradres voor toekomstige ROC stagiaires. Het personeel wat straks op Ramici gaat werken zal nl begeleid en getraind worden door docenten en stagiaires van het ROC. Door andere bedrijven zal een activiteitenhuis en 4 geschakelde woningen gebouwd worden. Dit gehele project heet Ramici.
Na de hartelijke ontvangst op Zavod, gaan we met onze tolk Amina naar het AAfm Ramici huis, dat op ongeveer een kilometer afstand ligt. Na een grondig onderzoek aan binnen en buitenkant, komen we tot de conclusie dat de basis van het huis voor Bosnische begrippen goed is. Het is dan ook niet de bedoeling dat we er een super de luxe villa van maken, voorzien van alle laatste nieuwe elektronische snufjes. Ons doel is, in de beschikbare 3 weken, met de beschikbaar gestelde materialen en financiële middelen, samen een degelijk stuk werk af te leveren, waar de bewoners van Ramici nog lang van kunnen genieten. Naast zelfstandig wonen, zullen de bewoners ook op een sociale werkplaats gaan werken.
De begane grond van het huis zal bestaan uit een keuken, toilet en kantoortje/ontvangstruimte. Op de eerste etage zullen de badkamer, woonkamer en 2 slaapkamers gemaakt worden.
Een greep uit de door AAfm uit te voeren klussen zijn:

  • Repareren dak en hemelwaterafvoer.

  • Repareren en schilderen buitenzijde huis.

  • Vervangen ramen en eventueel kozijnen.

  • Plaatsen nieuwe binnen deur kozijnen en deuren.

  • Monteren keukenblok.

  • Opknappen badkamer.

  • Isoleren vloeren.

  • Vervangen hang- en sluitwerk.

  • Vervangen elektrische bekabeling.

  • Schilderen en inrichten van diverse vertrekken.

In een apart huis wonen de kinderen van Zavod. Daar hebben we dan ook onze cadeautjes afgeleverd. De meeste zaten lekker buiten op het terras in de zon. Een volwassen vrouw was dolblij met haar NXP T-shirt en hield maar niet op ons daarvoor met een stralend gezicht te bedanken. Monique heeft haar hart verloren aan een 10 jarig jongetje met een oranje truitje aan, die juist niets van de pluche beesten moest hebben en telkens om de bebe vroeg. Tot op heden weten we nog steeds niet wat hij hiermee bedoelde aangezien hij telkens naar iets anders wees.


Giel was ondertussen met de beheerder de gereedschapvoorraad aan het bekijken. Het is namelijk de bedoeling dat we de gereedschappen die we nodig hebben voor de renovatie achterlaten, zodat ze later hun eigen onderhoud kunnen uitvoeren. Ook zal bij het bepalen van de gereedschappen gekeken worden naar de benodigde gereedschappen voor de sociale werkplaats.
Giel en Marieke gaan op basis van de inventarisatie een Business Case maken van de uit te voeren werkzaamheden, inclusief de kosten en de planning. Met dit als basis zullen de AAfm collega’s die zich opgegeven hebben, ingedeeld worden in groepen op basis van de op dat moment benodigde vaardigheden.
Monique heeft meer gekeken naar de aanverwante, maar niet minder belangrijke, zaken zoals overnachtingsmogelijkheden, catering, vervoer en op verzoek van enkele collega’s, de dichtstbijzijnde kroeg. Na een dag hard werken is een lekkere douche, een fatsoenlijk bed, een warme hap en een biertje belangrijk om de volgende dag weer van zonsopgang tot zonsondergang te kunnen werken. ;-) Na overleg met het projectteam zal meer praktische informatie volgen.
Tot slot een opmerking over de veiligheid in het gebied. We hebben ons geen seconde, op welke manier dan ook, onveilig gevoeld in de gebieden waarin we geweest zijn. Zelfs onze tolk, een jonge vrouw van 26 jaar, gaat zonder problemen ’s avonds laat de straat op in Sarajevo. Dus als iemand zich hier ongerust over maakte, dan hoop ik dat dat hiermee weggenomen is.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina