Archief van de Raad en Rentmeester Generaal der Domeinen bhic toegangsnummer 9 inventarisnummer 36 Berigtenboek Register van uitgaande berichten en adviezen van de Raad van State over de periodeDovnload 116.21 Kb.
Pagina1/2
Datum25.08.2016
Grootte116.21 Kb.
  1   2
Archief van de Raad en Rentmeester Generaal der Domeinen

BHIC toegangsnummer 9

inventarisnummer 36
Berigtenboek

Register van uitgaande berichten en adviezen van de Raad van State over de periode

16 mei 1759 tot en met 29 september 1761
Opmerking:

de regesten zijn uiterst kort en zakelijk gehouden, gericht op het hoofdthema, terwijl het in de meeste gevallen om behoorlijk lange akten gaat……bij gebruik van dit soort regesten is het dus verstandig de originele akte altijd even te raadplegen op details

FAMILIENAMEN [voor de genealogen]

Aarts, Abrahams, Aenhuijs, Ale van, Althoffer, Antonisse, Ba[n]nier, Barrevoets, Becude, Berens, Berestein van, Bido, Bielo, Bijnen van, Blankers, Bon, Bopp, Borrenberg, Bossy van, Bouwens, Bo[u]wier, Brekelmans, Brul, Bukentop, Bukken, Camp, Clement, Clerx, Cloosterman, Coolen, Cortier, Costers, Couwens, Crol, Desselt van, Dijkmans, Dijksterhuijs van, Dilis, Dommelen van, Doorn van, Eijk van, Eijndhoven van, Ekringa, Elen, Esbeek van, Esch van der, Essenius, Flodrop van, Florijn, Foudrial, Ganderée, Gansneb, Gielen, Gier van de, Gods, Greef de, Greeven, Groot de, Guljé, Haan, Haas de, Hack, Ham van, Hanegraaf, Hanswijk van, Hapert van, Heemskerk, Heesmans, Heeswijk van, Heijden van der, Heijdenrijk, Heijm, Hems, Hest van, Heurn van, Heusden van, tHoen, Hofmans, Hop, Hornman, Hudice, Huffel van, Huijsen van der, Hulten van, Hummens, Hurkmans, Ja[e]ger de, Janse, Jaspers, Joris, Joseph, Juijn, Kesel de, Kox, Kraan van der, Kuijper, Laarhoven van, La Roij, Leiré, Le Leu de Wilhem, Lerie, Lessart de, Le Sueur, Lombarts, Lucas, Luijcx/Luijks, Maarlands, Mannaarts, Maran, Marschalck, Melis, Melsen, Molhuijsen, Mons, Moosdijk van de, Motman, Mulo, Neels, Neul de [dubieus], Oerlemans, Oldenzeel, Ophorst, d’Oultremont en Warfuze, Paillon, Pardijk, Pas van de, Peters, Piper, Princen, Rechteren van, Rhijn van, Ridder de, Rijkers, Rijthoven van, Roels, Rofs, Roij la, Roijen van, Ruijghaver, Rummens, Saris, Scheffer, Scheijdenruijdt, Schellen, Schoofs, Schortelieb, Smits, Solle, Steenbergensis van Hogendorp, Steenwinkel, Stiphout van, Stoffelen van, Storon [dubieus], Strijen van, Stulpot [dubieus], Sueur Le, Swalinius, Tabbers, Tengnagel, Thibaut, Timmermans, Timmers, Trigt van, Tuijl van Serooskerke, Truijens, Veen van der, Velsen van, Ven van de, Verheijen, Verhoeven, Verspijk, Verster, Vissers, Voort van de, Vorm van der, Wanken, Warmond van, Weijer van de, Wijs de, Willems, Wils, Woensel, Wullen van der


GEOGRAFISCHE NAMEN [voor lokale historici]

Aalst, Aarle Rixtel, Acht, Alem, Asten, Bergeijk, Berlicum, Bern, Besançon, Blaarthem, Bladel, Borkel & Schaft, Bourgondië, Boxtel, Breda, Breugel, Budel, Civrie [Zw.], Dantzig, Den Dungen, Deurne & Liessel, Diessen, Dommelen, Drunen, Duizel, Eerde, Eersel, Eindhoven, Ekart, Esch, Ferrason, Gastel, Gemert, Gerwen, Gestel, Goirle, Haaren, Haarlem, Hapert, Hasselt, Heesch, Heeswijk, Heeze & Leende, Helmond, Helvoirt, ’s-Heerenberch [‘sBerch], ’s-Hertogenbosch, Herlinge, Heukelom, Hilvarenbeek, Holland, Hoogeloon, Hoog Hemaal, Hulsel, Kalmthout, Kempenland, Knegsel, Lage Mierde, Lanquedoc, Leuven, Liempde, Lier, Lieshout, Lithoijen, Lommel, Loon op Zand, Lotharingen, Luik, Maarheeze, Maasland, Maren, Meerveldhoven, Middelbeers, Mierlo, Moergestel, Nederwetten, Nispen , Nuenen, Nuland, Oerle, Oirschot, Oisterwijk, Oostenrijks Brabant, Oosterhout, Orthen, Oudenbosch, Oude Tonge, Oud Gastel, Parijs, Peelland, Postel, Reusel, Riel, Riethoven, Roosendaal, Rosmalen, Rotterdam, Rucphen, Savigne, Schijndel, Sint Annaland, Sint Michielsgestel, Sint Oedenrode, Someren, Steensel, Steijn, Sterksel, Stiphout, St. Julis de Cree, Stratum, Strijen, Teeffelen, Ter Goes, Tilburg, Tongelre, Udenhout, Utrecht, Valkenswaard, Veghel, Veldhoven, Venloon [= Loon op Zand], Vessem, Vlierden, Vught, Waalre, Waalwijk, Weerd [Dld], Wesel, Westelbeers, Westerhoven, Wintelre, Wittelshoven, Witterdorp, Woensel, Zeelst, Zegge, Zwitserland


TOPONIEMEN [straat-, weg-, dijk-, perceels- en huisnamen voor de toponiemenonderzoekers]

Aalst – de Berewinkelse tiend

Bergen op Zoom – Oostkwartier, Westkwartier, Zuidkwartier

Boxtel – ’t Halsche Broek

Deurne – Bredemortel, Dorpzijl, Frekijk, Haageind, Kerkeind, Vloeijend, Vrekewijk, Wassenberg, Zijlberg

Drunen – de Donkdellen, de Sagt

Eersel – de Waag [Sint Jorisgilde]

Gerwen – Achterste Koeijweij

Gestel – Genniper tiende

Haaren – de Raam

’s-Hertogenbosch – Groot Begijnhof

Heukelom – de Hoekbeempt

Hilvarenbeek – Schuijtelbosch, Tilburgse Dijck, de Voort

Hoog Hemaal – de Blauwe Sluijs

Lithoijen – Nieuwe Steeg, Te[e]ffelse Sluis

Moergestel – Bukkenbemt, Heijsen, Heuvel, Kerkeynd, Over het Water, Rietbemt

Nederwetten – Herendonk

Oisterwijk – ‘agter den Boijems’, in den Doelen, Joodse begraafplaats

Orthen – polder van der Eijgen

Rucphen- Schoijaaersheike

Schaft – Vooraart

Sint Michielsgestel – Dommel, Herlair

Udenhout – de Knutter

Veldhoven – Heers, de Heersche clamp, grote en kleine Vlasroot

Vught – huize Maurick, schutsboom, de Vlasmeer

Waalre - de Heuvelsen clamp
TEKSTEDITIE
folio 1

16 mei 1759

Bericht op een rekest van Bernardus Oerlemans drossaard van de heerlijkheid Venloon die om zijn premie verzoekt vanwege de geseling van Andreas Scheffer geboren te Dantzig en Anna Geertruyt Bielo geboren te Wesel die zich hebben schuldig gemaakt aan drie diefstallen en door de schepenen van Venloon zijn veroordeeld op 31 maart 1759.
folio 1 verso

mei 1759


Missive van de heer Scheijdenruijdt i.v.m. de verpachting van de grote en smalle en novale tienden in de meierij van ’s-Hertogenbosch.
folio 2

20 mei 1759

Bericht op een uitvoerig rekest van de regenten van Schaft die om permissie vragen om 70 tot 80 lopensen van hun heidegebied de Vooraart te mogen verkopen met een overzicht van de condities waaraan men moet voldoen.
folio 4

21 mei 1759

Bericht op een rekest van Petrus Becude drossaard van de heerlijkheid Moergestel die om zijn premie verzoekt i.v.m. de executie van een zekere Joseph Lerie geboren in het kanton Bern in Zwitserland in het dorp Civrie die sinds enige tijd rondzwerft in Holland, Utrecht en de meierij van ’s-Hertogenbosch en zich schuldig heeft genaakt aan enige kleine diefstallen en heeft voorgegeven gebedeld te hebben, waarvoor hij gegeseld is.
folio 5

22 mei 1759

Bericht op een rekest van Jan Kox woonachtig te Breugel in het kwartier Peelland die een verzoek indient om een perceel groesland aldaar te mogen uitmoeren en te mogen gebruiken ten eigen nutte.
folio 5 verso

4 juni 1759

Bericht op een zeer uitgebreid advies en een beschouwing van fiscaal van der Esch n.a.v. een uitgevonden nieuwigheid door de pachter van de houtschat te Hilvarenbeek Jan van Rijthoven die in strijd handelt met artikel 13 van het reglement op het beplanten der meierij en men verwijst naar twee artikelen uit de ordonnantie op de houtschat.
folio 9

5 juni 1759

Bericht op een missive met bijlage van Pieter Saris pachter van de houtschat te Tongelre en de weduwe Jan de Jaeger wonende te Eindhoven.
folio 9 verso

6 juni 1759

Bericht op een rekest van Jan Wouter Coolen wonende te Oisterwijk die een verzoek heeft ingediend octrooi te verkrijgen tot het uitmoeren van een perceel land genaamd de Knutter gelegen onder Udenhout 4 lopensen groot en een perceel onder Heukelom genaamd ‘de Hoekbeempt’ ter grootte van 9 à 10 lopensen.
folio 10

juni 1759

Bericht op een rekest van Antony Claes Verhoeven te Woensel en de weduwe Hendrik Dilis te Woensel die om remissie in de belastingen vanwege het afbranden van hun eigendommen op 19 februari. de 1e is eigenaar en de 2e is bewoonster van het huis. Verhoeven is een bekende en heeft veel te doen met ‘huijshorologien’ te maken en te verhuren.
folio 11

23 juni 1759

Bericht n.a.v. een vonnis van de schepenen van de heerlijkheid Sint Annaland van 24 november 1758 waarbij een groep delinquenten is veroordeeld van bedelarijen, die allen zijn gegeseld en verbannen. Genoemd worden: Jan Willemse Ruijghaver geboren te Herkinge of Oude Tonge, Hendrik van der Kraan geboortig van de stad Weerd in Duitsland, Jacob Melsen waarvan men de geboorteplaats niet kent, Johanna van Ale geboortig van Ter Goes, Anna Heijdenrijk in de wandeling genaamd Catharien geboren te ’s-Hertogenbosch, Maria Lamberts van Ale uit Ter Goes, Francois Paillon geboortig in het Franse graafschap Besançon, Francois Florijn geboortig van Lotharingen en Jacques Solle geboortig van Savigne.
folio 12

25 juni 1759

Bericht op een rekest van de gezamenlijke ingezetenen en geërfden van Schijndel die een verzoek indienen om permissie te krijgen om voor de eerstkomende 10 jaren, ingaande met de oogst van 1759, om de tienden te Schijndel die geheven worden door en toebehoren aan de Theologische Faculteit van Leuven gedurende die tijd van de faculteit in admodiatie aangenomen met een omslag over de teullanden aldaar jaarlijks te mogen doen tot betaling der admodiatiepenningen. Voorheen zijn dergelijke verzoeken ook gedaan en geaccordeerd.
folio 13

25 juni 1759

Bericht p een rekest van Jan Bouwier drossaard van de baronie van Boxtel die om zijn premie verzoekt i.v.m. de executie van Isaak Leiré geboren te Steijn Witterdorp en Elias Abrahams geboren te Wittelshoven die beiden vanwege bedelarijen zijn veroordeeld tot een geseling.
folio 14

11 juli 1759

Bericht op een zeer uitvoerig rekest van Peter Janse de Ridder cum suis, allen ingezetenen van Udenhout, verklarende dat het sinds onheugelijke tijden de gewoonte is geweest dat iemand op het voorhoofd van zijn huis een schop mag bouwen als bergruimte voor turf, strooi of ‘andere rouweling’. Genoemde de Ridder heeft een schop gebouwd op twee mikken ter lengte van ca. 12 voeten maar is daarom door de domeinen beboet tot een bedrag van 200 gulden, omdat er illegaal gebouwd is. Hierover rijst de nodige discussie waarbij tevens wordt verwezen naar de situatie in o.a. Schijndel, Rosmalen, Nuland, Heeze, Berlicum en Heeswijk, waar hutten zijn gebouwd.
folio 18 verso

14 juli 1759

Bericht op een rekest van de regenten van Mierlo namens het hele corpus die een verzoek indienen om twee jaarmarkten te mogen houden verwijzend naar een octrooi van de Staten Generaal dd. 14 mei 1687, om naast de bestaande jaarmarkten in de vasten en op dinsdag voor Sint Cathalijnsdag er nog twee te mogen houden nl. de 2e dinsdag in mei en de 1e dinsdag na Bossche kermis, tegen een recognitiecijns van 3 gulden.
folio 19 verso

24 juli 1759

Bericht op een rekest van de hoofdman, dekens en gildebroeders van het Sint Jorsgilde uit Eersel met een verzoek tot continuatie van hun octrooi om de inkomsten te mogen genieten van de Waag te Eersel voor een periode van 30 jaren.
folio 20 verso

26 juli 1759

Bericht op een uitvoerig rekest van de regenten van Vught met een verzoek om Piet Aert Vissers te gelasten het borgemeestersboek over het dorp Vught aan te nemen en zijn eed af te leggen of hem te authoriseren om het borgemeeesterschap publiek aan te besteden aan de minst aannemende en de kosten op zijn persoon te verhalen, zoals dat ook is gebeurd op 9 juli 1738 t.n.v. Aert Jan Berens te Wintelre. Dit alles roept de nodige discussie op.
folio 24

28 juli 1759

Bericht op een rekest van verschillende kooplieden en fabriquers van Frans linnen en bonte lijnwaden wonende te Haarlem die om een juiste interpretatie verzoeken op de ordonnantie van de Grote Brabantse Zwijgende landtol. Men dient een verzoek in dat men zal goedvinden ‘dat de stoffagie van de supplianten en andere fabriquers in france linnens en bonte lijnwaten te Haarlem en aldaar tot kettingen geapproprieert om daar van stukken france klinnens en bonte lijnwaten te laten weven na Helmont en ander plaatsen van Brabant onder het ressort van dese staat versonden wordende, als mede de daar van geweve stukken, die wederom na Haarlem en aen de selve fabriquers aldaar terug gesonden worden verstaan geen betalinge van den groten Brabantse Swijgende Landthol subject te sullen wesen’. Hierover wordt Willem van Hanswijk gehoord de pachter van de landtol.
folio 25 verso

9 augustus 1759

Bericht op een rekest van de regenten van Vught die een verzoek indienen om enige percelen van hun gemeentegrond willen verkopen met informatie over de economische toestand van het dorp Vught en concrete bedragen t.a.v. verpondingen, beden en gemene middelen.
folio 28

augustus 1759

Missive vanwege een aangetroffen abuis in de laatste maandstaat.
folio 28

21 augustus 1759

Missive van de pachter van de houtschat te Tongelre Pieter Saris gezonden aan de weduwe van Jan de Jager te Eindhoven.
folio 28 verso

augustus 1759

Bericht op een rekest van Jan Jacob Willems, Andries van Eijk en de erfgenamen van Jan Heesmans woonachtig te Hoogeloon die om remissie in de belastingen verzoeken omdat ze zijn getroffen door brand van hun huizen, met schuren en schoppen op 1 juni 1759.
folio 29

25 september 1759

Missive van P. Ekringa die verklaart dat hij op 22 december 1758 had laten beboeten een zekere Catelijn de weduwe van Hendrik van der Huijsen wonende te Eerde onder Sint Oedenrode, omdat zij de gerst op haar land eraf had gehaald en vervoerd zonder die eerst te laten tienden door de tiendheffer. De gemelde weduwe heeft vervolgens geïnsinueerd dat deze boete ongefundeerd zou zijn, omdat het gerstveld eerst was begroeid met raap en koolzaad, waar de tiendheffers geen recht op zouden hebben om die te vorderen. Hierover ontstaat een breedvoerige discussie.
folio 32 verso

26-9-1759

‘Alsoo op den 24 deser ten mijne comptoire is geaddresseert een missieve van drossaerd en schepenen van Deurne en Liessel, waarbij oversenden een verklaring, houdende dat op den 16 deser maand september 1759 binnen de heerlijkheden Deurne en Liessel ontstaan de contagieuse siekte van de rode loop en dat door haar bij provisie was geëmploijeert den medicine doctor Gulje wonend tot Helmont, mitsgaders nog een attestatie van de voors. medicine doctor Gulje omtrent voors. siekte alle welke de eer hebbe hier nevens te voegen. Ik heb volgens den last mij bij Ued. Mo. opgen. resolutie van den 8 december 1746 gegeven, van mijn pligt geoordeelt Ued.Mo. kennis te geven van dit droevig noodlot dier ingesetenen ten eijnde Ued.Mo. tot subsidie vande noodlijdende ingesetenen sodanige orders gelieven te stellen als naar der selver hoog wijs oordeel sullen vinden te behoren, waarop in alle ootmoedigheijt Ued.Mo. orders afwagtende heb ik de eer met seer diep respect te sijn. 's Bosch den 26 september 1759’.
7-10-1759

‘Missive aen den Raad en rentmr. generaal van Doctor Bon over de rode loop tot Deurne en Liessel.

Hoog Welgeb. Heer,

Op requisitie van uw.ed.gestr. heb ik op gisteren de sieken onder Deurne met doctor Guljé gevisiteert, het getal derselver us nog negentien en de gestorven sijn mede negentien in getal, waarvan nog verschijde boven aarde staen en voorlede nagt twee gestorven waren, na een nauwkeurig ondersoek is mij gebleken dat die siekte of rode loop niet is voortgekomen uijt enig abuijs in de dieet, maar uijt een infectie in de lugt veroorsaakt van het doortrekken der troupes van en na de Armée der Franschen dewijl die siekte het allereerst begonnen is van de kant van Venrooij, of ook door menschen overgebragt die te Venlo, alwaar die siekte sterk grasseert, geconverseert hebben. Ik heb met drossaerd en regenten van deze plaats de nodige schikkingen beraamt tot stuijting en voorkooming van die affreuse siekte, ook met doctor Gulje geconventeert voor 4 gulden daags wanneer de sieken in mijne absentie sal visiteren, ook heb ik order tot het nodige voedsel voor de armen gestelt, den de vereijste middelen versorgt, dag alles op approbatie van U.H.Geb.Gestr en tot wederseggens toe. Hiermede verhopende provisioneel aen de intentie van UHGeb.Gestr. te hebben voldaan noeme ik mij, na inwagting van verdere orders met alle hoogagting lager stont Hoog Gebore Gestrenge Heer U Hoog geb, Gestr. en gehoors. dienaer getekent Joh, Bon in margine stont 's Bosch den 6 october 1759 nog lager stont PS ik vergete nog te seggen dat 2 die gisteren nagt gestorven sijn niet moeten gerekent worden onder het getal van 19 in mijne attestatie gemeld, maar boven de selven so dat er reets 21 sijn gestorven en twee waren er nog agoniserende, hieruijt sal UHGeb.gestr. ligtelijk konnen opmaken dat de 2,50 gl. door haar Ed.Mo toegestaen niet toerijkende sijn om die siekte te konnen overwinnen en in sijne geboorte te smoren. Ik soude dese wel van Best of Boxtel gesonden hebben maar op bijde die plaatsen was niemant te bekomen’.


‘Attestatie van Doctor Bon over de rode loop tot Deurne en Liessel

Certificeren ende verklare ik onderges. medicine doctor in 's Hertogenbosch dat ik op requeste van den heer Raad en Rentmr. Generaal de Schmeling gevisiteert hebbe de sieken, laborerende aen een contagieuse siekte te Zijlberg, Frekwijk en Vloeijend, alle onder de heerlijkhijt Deurne, dat ik nog 19 personen, oud en jong, aen die siekte laborerende heb gevonden en ook 19 aen de selve reets gestorven. Dat die siekte, na naauwkeurig ondersoek, heb bevonden gesproten te sijn niet uijt een misbruijk van voedsel en drank, maar uijt een besmetting van de lugt, waartegens in tijts dient te worden voorsien, opdat deselve door versuijm niet verder sig extendere. Actum te Deurne op heden den 5 october 1759; getekent Joh.Bon’.


‘Missive aen haar Ed.Mo. met de voors. attestatie over de rode loop

Edele Mogende Heren,

Ingevolge en ter obedientie van Ued.Mo. orders heb ik den doctor Bon gesonde na Deurne, om te examineren den toestant der siekte waarover regenten sig hadden geaddresseert ten comptoire der domijnen. Denselven heeft mijn dese nevensgaande brief en attestatie toegesonden, waaruijt Ued.Mo. de ware geschapenthijt van de saak sullen ondervinden. Ik sal verders Ued.Mo. goedvinden en orders hieromtrent tegemoet sien. Blijvende met het diepste respect. 's Bosch 7 october 1759’.
folio 34

10 oktober 1759

Bericht op een rekest van David van Bossy en Pieter Maarlands vorsters der heerlijkheid Hilvarenbeek, Diessen, Riel en Westelbeers inzake hun jaarlijks traktement waarop ze graag een toeslag willen hebben van 150 gulden. Al in 1727 is een ordonnantie verschenen m.b.t. dit thema. Ook wordt in dit verband genoemd het innen van nieuwjaarsgelden en ophalen van paaseieren bij de ingezetenen en meer van dergelijke giften. Vermeld worden de vorstersplaatsen te Boxtel, Liempde, Moergestel, Loon op Zand, Bergeijk, Riethoven, Westerhoven, Borkel & Schaft, Asten, Someren, Veghel, Den Dungen, Sint Oedenrode, Nuenen, Tongelre en Haaren en worden onkostenvergoedingen opgesomd binnen de dingbank Hilvarenbeek.
folio 36 verso

11 oktober 1759

Bericht op een rekest van de drossaard van het Zuid- en Westkwartier onder het markiezaat van Bergen op Zoom mr. Pieter van der Vorm die om zijn premie verzoekt vanwege de executiekosten t.n.v. een dief en vagebond genaamd Pieter Stoffelen alias Crol geboren te Kalmthout in Oostenrijks Brabant die op 6 augustus 1759 tot de strop is veroordeeld.
folio 37 verso

15-10-1759

‘Missive van doctor Bon wegens de rode loop tot Deurne en Liessel

Hooggebore Gestrenge Heer,

Op saturdag den 13 deser heb ik wederom gevisiteert de sieken in de heerlijkhijt van Deurne en bevonden dat sedert ik aldaar ben geweest en de nodige middelen en voedsel heb geordonneert waren herstelt 13 personen en twee gestorven, maar waren er sedert mijn eerste visitatie nog bijgekomen 12 sieken, alle laborerende aan de roode loop en dus tegenwoordig 22 in getal, hieruijt sal UEGeb.Gestr. sien sig die siekte alnog niet bepaalt, maar meer en meer schijnt te versprijden. Ik hab daarom ook geordonneert de communicatie met de besmette huijsen so veel mogelijk te vermijden en de geïnfecteerde plaatsen weer te suijveren. Ook heb ik opgenomen de costen reets gemaakt, die te samen bedragen de somme van f 277:6:0. Hier nevens heb ik ook de eer U Hoog Geb. Gestr. toe te senden en certificatie van den tegenwoordigen toestand van die gevaarlijke siekte waar mede verhopende aen de intentie van haar Ed.Mo. wederom te hebben voldaan, noem ik mij met alle hoogagting lager stont Hoogh Gebore Gestrenge Heer U Hoog Geb. Gestr. ond. en seer gehoorsame dienaer en getekent Joh. Bon in margine stont 's Bosch 15 october 1759’.
‘Verklaring wegens voors. siekte

Attestere ende verklare ik onderget. stadtsmedicine doctor dat ik op den 13 deeser wederom gevisiteert heb de sieken in de heerlijkhijt van Deurne en bevonden dat sedert mijne voorige visitatie van den 5 october van die siekte waren herstelt dertien personen, en twee gestorven; maar ook teffens wederom, sedert voors. visitatie waren siek geworden twalef personen, alle laborerende aen de dijsenterie. Actum 's Bosch den 15 october 1759, en getekent Joh. Bon’.


‘Missive aen haar Ed.Mo. met de voors. brief en attestatie

Edele Mogende Heren,

Ik hebbe de eer ingevolge Ued.Mo. orders kennis te geven van den staat der besmettelijke siekte tot Deurne, mitsgaders van de costen welke daar nu alreets op gevallen sijn, so als Ued.Mo. sullen konnen sien uijt het rapport door den doctor aen mij gedaen, als ook uijt sijne verklaring hier bij gevoegt, verders sal ik mij conformeren aen orders vervat in Ued.Mo. resolutie van den 8 october 1759 en blijve met alle onderdanighijt. 's Bosch den 14 (sic) october 1759’.
folio 38 verso

23 oktober 1759

Bericht op een rekest van Jan Dijkmans, Thomas Joris, Peter Janse, Adriaan van Wanken, Hendrik van Ham, Peter Elen, Hendrik Hems, Simon Verheijen, Peter Hurkmans, Jan Hurkmans, Richardus van Ham, Jan Rummens, Adriaen Hummen[s], Wijnant Schellens, Andries Aarts, Jan Aarts, Jan Hendrik van Ham, SimonHanegraaf, Martinus Wils, Willem Truijens, Jan Neels, Pieter Mons en Goyaert Mannaarts bijenhouders en inwoners van Lommel onder het kwartier Peelland die een verzoek indienen ‘dat wanneer door de supplianten enige korven of stocken bijen naar den Brabantschen of Luijxen bodem worden verbragt om die aldaer te laten aasen en vliegen, mitsgaders uijtgevlogen sijnde, wederom werden te huijs gehaalt, van yder kar niet meer sal werden betaalt als drie stuijvers so als van ouds gebruijkelijk is geweest, sonder onderschijt of er veele of wijnigen bijestokken op een kar geladen sijn en sonder dat daarvan gelijde sal behoeven te worden betaalt [denk aan: geleidegeld]. Willem van Hanswijk houdt vast aan zijn tarieven die uitgebreid staan vermeld. Discussie volgt.
folio 40

23 oktober 1759

Bericht op een rekest van Jacob de Lessart die verklaart zich graag te willen vestigen in de baronie van Boxtel. Ook is sprake van een missive van J. Bouwier de drossaard van Boxtel waaruit blijkt dat Lessart gezien wordt als iemand ‘van tamentlijke bequaamhijt in ’t instrueren van de jeugt in de Franse taal’. Men denkt in dit verband aan een Franse school.
folio 41

25-10-1759

‘Verklaringe van professor Bon wegens de roode loop te Deurne

Verklare ik onderget. stads med. doctor dat sedert mijne laaste gedane visitatie van den 13 october tot den 24 daar aen volgende de grasserende siekte te Deurne sig nog meer heeft verspreijd en 15 nieuwe sieken sijn bijgekomen, dat wederom sestien sijn herstelt, en vier gestorven, so dat er werkelijk nog sijn agtien sieken, laborerende aen de dysenterie en verspreijd in alle de uijthoeken van de heerlijkhijt Deurne. Actum 's Bosch den 25 october 1759. getekent Joh. Bon’.


folio 41

25-10-1759

‘Hoog Gebore Gestrenge Heer

Op gisteren den 24 deser heb ik wederom met doctor Guljé van Hemont gevisiteert alle de sieken in de heerlijkhijt Deurne. Ik heb bevonden dat sedert mijne vorige visitatie van den 13 deser waren herstelt sestien personen en vier gestorven, maar tot mijn leetwesen moet ik seggen dat er sedert dien tijt nog vijftien nieuwe sieken sijn bijgekomen, alle aen de rode loop laborerende, dat sig die besmettende en aenstekende siekte nu heeft verspreijd door de gehele heerlijkheijt van Deurne en in drie huijsen te Liessel, dat ik om die redenen een nieuw contract met den dr. Guljé heb moeten aengaan om aen hem voor ieder dag visiterins te sullen betalen ses guldens, in plaats van vier guldens, omdat voors. doctor een gehele dag moet impenderen tot het visiteren der sieken die tans meer dan drie uuren in de rondte verspreijd liggen, maar alles onder approbatie van haar Ed.Mo., en eijndelijk, dat de gemaakte costen van voedsel, medicijnen en voor de doctoren tans bedragen de somme van f 494:13:14 in hope dat die mijne verrigtingen de apporbatie van haar Ed.Mo. van van U Hoog.Geb. Gestr. sullen mogen hebben noem ik mij met alle hoogagting lager stont Hoog gebore Gestrenge Heer U Hoog Geb. Gestr. ond. en gehoorsame dienaar en getekent Joh. Bon in margine stont In 's Bosch den 25 october 1759’.


28-10-1759

‘Missive aen Ho.Mo. over de loop voors.

Edele Mogende Heren,

Ik hebbe de eer Ued.Mo. hier nevens toe te senden het rapport 't welk den stadtsdoctor Bon mijn gedaan heeft aengaande den staat der siekte binnen de heerlijkhijt Deurne, de welke nog schijnt sig meer te extenderen. Ued.Mo. sullen teffens konnen sien dat hij geobligeert is geweest augmentatie van daggelden te moeten toeseggen 't welk hope Ued.Mo. niet sullen desapproberen. Als mede dat de kosten bestaande in f 494:13:14 daartoe geimpendeert niet hoog mogen voorkomen. Hopende Ued.Mo. al het verrigte mogen goedkeuren. 's Bosch in afwagting van Ued.Mo. nadre ordres. Met het diepste respect blijve. 's Bosch den 28 october 1759’.


folio 42

29 oktober 1759

Bericht op het rekest van Antony Timmers drossaard van Hilvarenbeek waarin hij verklaart dat deurwaarder Cornelis van Heusden een zekere Antony Melis heeft beboet vanwege het illegaal turf steken of uitmoeren.
folio 43

4-11-1759

‘Missive van professor Bon aen den raad en rentmr. over voors. sieken

Hoog Welgebore Gestrenge Heer

Ik heb als vooren wederom met dr. Guljé van Helmont gevisiteert alle de sieken in de heerlijkhijt Deurne, en schoon er sedert mijne vorige visitatie van den 24 october nog sestien nieuwe sieken sijn bijgekomen, vier gestorven en er actueel nog 21 sieken sijn met de dissenterie behebt, kan ik evenwel met blijtschap seggen dat die affreuse siekte tans een wijnig aen het staan is met sulke vehemente toevallen niet verselt, soo dat ik hope heb dat die siekte eerlang in 't geheel sal cesseren. De costen tot hier toe, ten reguarde des sieken gemaakt, belopen nu in alles ene somme van f 687:18:2

Bij dese heb ik mede de eer UHGeb. gestr. te laten toekomen een certificaat van mijne bevindingen in de heerlijkhijt Deurne, welke ik versoek dat aen haer Edele Mogende mag worden toegesonden, inmiddels neem ik de vrijhijt met alle respect mij te noemen. Hoog Geb. gestrenge Heer U Hoog Geb. Gestr. ord. en seer gehoorsame dienaar was getekent Joh. Bon. 's Bosch 4 november 1759’.


folio 44

9 november 1759

Berucht op een rekest van de regenten van Lithoijen die een verzoek indienen tot het opnemen van 1500 gulden om een kribbe te kunnen repareren aan de zgn. Teffelse Sluis [vgl. Teeffelen], die grotendeels is vervallen en weggespoeld.
folio 45 verso

7-11-1759

‘Missive met de verklaring van dr. Bon over de loop tot Deurne

Edele Mogende Heren

Op den 4 deser wederom rapport bekoomen hebbende van de Medicinae Doctor Bon heb ik met groot genoegen gesien dat den selven enige hoop begint te krijgen van het meester te worden soo als Ued.Mog. uijt dese nevensgaande bijlagen sullen konnen sien, als mede dat de kosten daer aen geïmpendeert sig beloopen de somme van f 678:18:2 [in de marge: moet sijn volgens de brief van dr. Bon 687:18:2] waar na de eer hebben met alle veneratie en respect te blijven. 's Bosch den 7 november 1759’.
folio 46

11-11-1759

‘Attestatie van dr. Bon wegens de siekte tot Deurne

Attesteere ende verklare ik onderget. Med. Doctor dat ik op den 10 november 1759 wederom gevisiteert hebbe alle de sieken in de heerlijkhijt van Deurne, en bevonden dat er sedert mijne laaste visitatie van den 1e november wederom waren herstelt 15 persoonen, vier gestorven en 15 nieuwe sieken bijgekomen, so dat er tans nog sijn 24 sieken, alle laborerende aen de roode loop. Actum 's Bosch den 11 november 1759. getekent Joh.Bon’.


12-11-1759

‘Missive van doctor Bon aenden raad en rentmr. gen. over de siekte te Deurne

Hoog Gebore Gestr. Heer

In mijne laaste missive had ik hoop gegeven dat met het vriesent weer de siekte de Deurne ras soude hebben gecesseert en dat de selve met sulke vehemente toevallen niet meer was verselt maar sedert den 5 deses na de schielijke verandering van een drooge koude in een gestadig vogtige en dampige lugt is de selve wederom merkelijk toegenomen en in verscheijde huijsen overgeslagen, so dat het getal der dissenteussen tans wederom tot 24 is aengegroeit en de kosten daartoe geïmpendeert in 't geheel de somme van f 909:16:0 belopen. Ik hope bij nadere visitatie een favorabelder rapport aan UHGeb.Gestr. te sullen konnen geven terwijl ik mij de eer geve met alle veneratie mij te noemen lager stont Hoog Gebore Gestrenge Heer U Hoog Geb. Gestr. ond. en geh, dienaar get. Joh, Bon in margine stont 's Bosch den 12 november 1759’


12-11-1759

‘Missive met de vorenstaande attestatie en brief nopens de siekte tot Deurne

Edele Mogende Heren,

Hebbe de eer wederom Ued.Mo. kennisse te geven van den staat der siekte tot Deurne. Het blijkt, so als Ued.Mo. consteren sal uijt de nevensgaande brief en attestatie van den doctor, dat het nog so voorspoedig niet gaat als sig verbeeld hadde dewijel het getal wederom tot 24 gekoome is. Ued.Mo. sullen teffens sien dat de kosten nu geresen sijn tot de somme van f 909 waarna ik de eer hebbe met alle respect te blijve. 's Bosch den 12 november 1759’.


folio 47

november 1759

Beriucht op een rekest van de weduwe Nicolaas van Doorn cum suis met een verzoek om remissie vanwege het afbranden van hun huizen te Rosmalen op 31 mei 1759, gevolgd door een verklaring van de regenten van Rosmalen. Hierna volgt detailinformatie over de brandkeuren en het brandreglement ter plaatse. Genoemd worden Aenhuijs drossaard van Nuland en ontvanger Essenius.
folio 48 verso

23-11-1759

‘Verklaring nopens de roode loop tot Deurne

Attestere ende verklare ik onderget. Med. Doctor dat ik op den 22 november 1759 wederom gevisiteert heb alle de sieken in de heerlijkhijt Deurne, en bevonden dat er sedert mijne laaste visitatie van den 10 deser nog sijn bijgekomen vier nieuwe sieken en gestorven twee sodat tans nog sijn agt sieken laborerende aen de dissenterie. Actum 's Bosch den 23 november 1759 getekent Joh. Bon ‘.


folio 49

24-11-1759

‘Missive van doctor Bon aan den raad en rentmr. generaal over de siekte te Deurne

Hoog Gebore Gestrenge Heer

Mijne prognosticatie omtrent het koude of drooge saijsoen en de influentie welke het selve op de siekte te Deurne heeft, sijn tans bewaarhijt geworden, want op den 22 deser alle de sieken te Deurne, met de Doctor Gulje van Helmont visiterende, bevonden wij dat er sedert den 10 deser waren herstelt 18 sieken, gestorven twee en op nieuws waren bijgekomen vier, bedragende dus het gehele getal van dysenteristen tegenswoordig maar agt. Ik heb daarom aen doctor Gulje geordonneert dat getal van sieken om den derder en vierde dag te gaan visiteren, en mij van der selver toestant van tijt tot tijt per missive kennis te geven, in de verwagting dat deselve binnen korten sullen sijn geneesen en dus die affreuse siekte in 't geheel sal cesseren. De tot hier toe gemaakt kosten bedragen in 't geheel ene somme van f 1090:9:2. Naar versekering van mijn onderdanig respect heb ik de er met alle estime mij te noemen get. Joh. Bon. 's Bosch den 24 november 1759’.
folio 49 verso

27 januari 1760

Bericht op een rekest van Adriaen van de Voort te Helvoirt die verklaart dat zijn huis is gelegen opeen lage plaats die bij het minste water onderloopt maar met een hooggelegen voorhoofd. dat wil hij nu graag ingraven om daar een huis op te bouwen.
folio 51

‘Missive met de attestatie en brief van doctor Bon hiervoor fol. 48 verso et 49 geboekt over de siekte van de rode loop.

Edele Mogende Heren,

Ik heb wederom de eer Ued.Mo. over de senden den staat der siekte tot Deurne en onkosten van dien, so als Ued.Mo. sullen konnen bevinden uijt de nevensgaende brief en certificaat waaruijt blijkt dat de siekte begint te cesseren. Verders Ued.Mo. orders afwagtende hebbe ik de eer met het diepste respect te blijven’.


folio 51

9 december 1759

Bericht op een missive van Willem van Hanswijk pachter van de Brabantse landtol in een reactie op het stuk van de bijenhouders uit Lommel met informatie over het geleide- en paardengeld voor de vrachten van de bijenhouders, waarbij de volgende dorpen worden aangehaald: Eindhoven, Maarheeze, Oirschot, Asten, Boxtel en Eersel [zie ook: folio 38 verso].
folio 52

11 december 1759

Brief van fiscaal van der Esch inzake de weduwe van Jan de Jager.
folio 53 verso

10 december 1759

‘Missive van doctor Bon wegens de rode loop te Deurne

Hooggebore Gestrenge Heer,

Ik heb voorlede donderdag met doctor Gulje van Helmont de nog resterende sieken en swakken in de heerlijkhijt Deurne gevisiteert en bevonden dat er nog maar vier swakken patienten waren welke binnen wijnige dagen van hare swakhijt sullen sijn herstelt. Dit is de reden waarom ik de visitatien hebbe geëijndigt en doctor Gulje afbetaalt gelijk ik ook van de alimentatie en verpleging der sieken hebbe een eijnde gemaakt en alles bijbetaalt. Alleen heb ik aen doctor Gulje voor de nog resterende swakken gegeven drie gulden om aen de selve tot verkrijging van voedsel uijt te deelen, alles so ik vermene ten meesten profijte van het land, en twijfele ik daarom niet of sullen dese mijne verrigtingen de goedkeuring van haar Ed.Mo. en van U.H.Geb.Gestr. wegdragen. En dewijl nu alles geëijndigt en bijbetaalt is, neem ik de vrijhijt bij desen aen U.H.Geb.Gestr. ook toe te senden mijne rekening van salaris en verschot, gelijk ook een specifique lijst van de geleverde medicijnen, welk ik versoek dat ter tauxatie aen 's lands doctoren mag worden overgelevert, en die taxatie geschiet sijnde, dat op mijne rekening door haar Ed.Mo. ordonnantie van betaling ten comptoire van U.H.Geb. Gestr. mag wirden gedepescheert.

Inmiddels kan ik niet verswijgen de dankbaarhijt van de regenten en gemene te Deurne, voor al van de herstelde sieken, welke sij in 't openbaar betuijgt hebben voor de edelmoedige

adsistentie van haar Ed.Mo. als vaders en besorgers van die arme, en voor de prompte expeditie van U.H.Geb.Gestr. in het brengen van hunne clagten onder het oog van hunne Ed.Mo., in het besorgen der middelen tot wering en stuijting van een affreuse plage, en welke aengewende middelen den Almogende so sigtbaarlijk heeft gelieven te segenen, wenschende dat die regtaardige en ontfermende vaders, als mede U.H.Geb.Gestr. met een langduerige gesontheijt en alle tijdelijke en geestelijke segeningen van den Alsegenaar mogen bekroont en vereert worden. Ik neme de vrijhijt met alle schuldige respect mij te noemen etc. get. Joh. Bon. 's Bosch den 10 december 1759’
folio 54 verso

11-12-1759

‘Missive aen haar Ed.Mo wegens de rode loop te Deurne met de rekening en lijst der medicamenten van doctor J. Bon

Edele Mogende Heeren,

Hebbe de eer Ued.Mo. toe te senden ene missive door doctor Bon aen mij geschreven, waarbij kennisse geeft dat de siekte van de rode loop tot Deurne is komen te cesseren en aldaar maar alleen nog 4 menschen gevonden worden die nog niet volkomen herstelt sijn, dan waarover een accoort met doctor Gulje gemaakt heeft om voor der selver verdere herstelling sorge te draagen voor drie guldens, als mede sijn specifique lijst van geleverde medicamenten, met de rekening en quitantien van de door hem gedane betalingen en so aen leverantien van 't gene de voorsz. sieken hebben nodig gehad als aen doctor Gulje te samen bedraegende de somme van f 1256:9:6 versoekende dat Ued.Mo. als nu naar gedane examinatie van de selve ordonnantie van betaling op den onderges. gelieven te slaan, ten eijnde den selve mag worden voldaen.

Vertrouwe hier mede aen de orders van Ued.Mo. te hebben voldaen, so noem mij met het diepste respect. 's Bosch 11 dec. 1759’.


folio 55

17 december 1759

Op basis van een vonnis van schepenen van Roosendaal en Nispen zijn veroordeeld Jan van Desselt geboren te Lier, Maria Cornelia van Eijndhoven geboren te ‘sBerch, Daniel Stulpot [dubieus] geboren te Langedock [bedoeld Languedoc?], Catrina Gods uit Hasselt, Hendrik Marschalck geboren te Asten en Maria Elisabeth Storon [dubieus] die niet weet waar ze geboren is. Allen delinquenten die zijn gegeseld en verbannen en nu vraagt mr. Gerard Willem Motman officier en schout aldaar om zijn premie vanwege die executie.
folio 56

24 december 1759

Brief van fiscaal van der Esch die de Gier naar Eindhoven heeft gebracht met een verklaring i.v.m. de weduwe de Jager, haar twee zonen, Christiaan de Haas als schoonzoon van genoemde weduwe en de aanmaning door een zekere Saris [zie ook: folio 9].
folio 57

20-12-1759

‘Brief van doctor Bon aen den here raad en rentmr. generaal over het door hem te vee; in rekening gebragte wegens de rode loop te Deurne.

Hoog Gebore Gestrenge Heer

Soo ras mij heden haar Ed.Mo. resolutie van den 10 deser ter handen quam, en ik de geallegueerde resolutie van den 16 october 1750 las, vernam ik aenstonds mijn abuijs, en bemerkte dat ik mijne rekening had opgesteld na de resolutie en approbatie van haar Ed.Mo. van de maand februarij bevorens, ik verzoeke ootmoedig exceus over deze mijne misslag en bidde dat haar Ed.Mo. mij in desen mede gelieven te pardonneren en mijne rekening met de somme van 84 gld. te laten verminderen, bedragende als nu dese rekening f 1172:9:6 in plaats van f 1256:9:6 naar versekering van mijn onderdanig respect heb ik de eer met alle estime mij te noemen. Hoog Gebore Gestrenge Heer U Hoog Geb. Gestr. ond. en gehoors. dienaar was getekent Joh. Bon. 's Bosch den 20 december 1759’.  1   2


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina