Artis kwartetDovnload 7.57 Kb.
Datum27.09.2016
Grootte7.57 Kb.

ARTIS KWARTET


Peter Schuhmayer viool

Johannes Meissl viool

Herbert Kefer altviool

Othmar Müller cello
In mei 2003 probeerden de violisten en de altist van het Artis Kwartet voor het eerst uit staande te spelen. Inmiddels overtuigd van de voordelen daarvan, is het Artis Kwartet een van de weinige kwartetten die de voorkeur geven aan deze wijze van spelen.
Het Artis Kwartet werd in 1980 opgericht aan de Wiener Musikhochschule en ontving tussen 1983 en 1985 op internationale concoursen (Evian, Cambridge, Yellow Springs) diverse onderscheidingen. Met het Friedlander Scholarship werd het ensemble in staat gesteld te studeren bij het LaSalle Quartet aan het College Conservatory in Cincinnati, Ohio (VS).
Het jaar 1985 markeert het begin van een internationale carrière met concerten in muziekcentra als Wenen, Londen, Parijs, New York, Tokyo, Buenos Aires, Berlijn, München, Praag, Salzburg, Amsterdam en Rome en met deelname aan een groot aantal internationale festivals, zoals de Wiener Festwochen, Festival van Vlaanderen, Schleswig-Holstein Festival, Bregenzer Festspiele, Wien Modern, Brucknerfest Linz, Turku Music Festival, Hong Kong Arts Festival, Printemps Musical de Poitiers, Festival de Lille, Schubertiade Hohenems, Festival de Paris, Schwetzinger Festspiele, Carinthischer Sommer, Mozartwoche Salzburg, Schubertiade Feld­kirch, Lockenhaus Festival, Sleeswijk-Holstein, Ravinia etc. waarbij werd samenwerkt met musici als Christoph Eschenbach, Philippe Entremont, Heinrich Schiff, Misha Maisky, Karl Leister, Michel Lethiec, Sharon Kam, Richard Stoltzman, Till Fellner, Stefan Vladar, Thomas Zehetmair, John Browning, Juliane Banse en leden van het Alban Berg Kwartet.
Sinds 1988 speelt het Artis Kwartet op uitnodiging van de Gesellschaft der Musikfreunde in Wien een eigen jaarlijkse concertserie in Wenen (Musikverein). Daarnaast presenteert het kwartet cyclische uitvoeringen van componisten als Mozart, Mendelssohn en Schubert, premières van eigentijds werk (o.a. von Einem, Eder) en ook projecten met orkesten (Schönberg, Concert voor Strijkkwartet met o.a. RSO Berlin).
Opnamen van het Artis Kwartet voor Schwann, Orfeo, Accord, CBS/SONY en SONY Classi­cal, Nimbus ontvingen internationale prijzen: Grand Prix du Disque, Prix Caecilia, Diapason d’Or, Weiner Flötenuhr en kregen speciale onderscheidingen in de vakpers zoals in BBC Music Magazine, Klassik Heute, Gramophone en Fono Forum. Hun nieuwste CD met 3 kwartetten van Egon Wellesz ontving de MIDEM CLASSICAL AWARD 2009 in Cannes.
In 2008 produceerden de tv-kanelen BR ALPHA, 3 SAT en ORF een documentaire over het Artis Kwartet en zijn relatie met de kwartetten van Haydn.
In het afgelopen seizoen ondernam het kwartet tournees naar de VS, Nederland, België, Italië, Spanje, Polen, Tschechië, Oostenrijk en Frankrijk. Daarnaast waren ze quartet-in-residence op het Pablo Casals Festival in Prades en aan de Norfolk/Yale Summer School of Music in de Verenigde Staten.
Peter Schuhmayer bespeelt een viool van Johann Rombach (2001). Johannes Meissl (A. Guarneri, 1690), Herbert Kefer (J.B. Guadagnini, 1784) en Othmar Müller (A. Amati, 1573) spelen op instrumenten uit de verzameling van de Oesterreichische Nationalbank.
2014De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina