Asg (1981) Internationaal Contactplatform & Documentatiecentrum inzake GastronomieDovnload 16.66 Kb.
Datum21.08.2016
Grootte16.66 Kb.ASG (1981) - Internationaal Contactplatform & Documentatiecentrum inzake Gastronomie
Jubileumjaar: woensdagmiddag 27 januari 2016 om 12.30

Beste ASG-leden, partners en genodigden,


De ASG is in 2016 reeds 35 jaar jong. Dit gedreven studiegenootschap werd op 9 september 1981 opgericht op initiatief van Jan Lambin en Jacques Collen in de kantoren van de TFPA (heden: Toerisme Provincie Antwerpen). Mede dank de toenmalige gastheer dir. Luc Verwerft kon stafmedewerker Paul Hendriks het ASG-bestuur vervoegen en tot vandaag de dag is de ASG-RvB er voor vergaderingen nog steeds welkom.
Wat nu als gemeengoed wordt ervaren, gepromoot en gecommercialiseerd door velen, was toen nog niet het geval. Als ijverige monniken trok dit drietal als pioniers door de Lage Landen en zorgden ze voor een schare van “apostelen” die ijverig onze voedingsgeschiedenis gingen bestuderen en inhoud gaven. Tal van abonnementsleden volgen heden het doen en laten van ons genootschap. Meer dan tweehonderdvijftig studieuitstappen werden ingericht, het tijdschrift draagt de vereniging, een studie- en documentatiecentrum “Bibliotheek van de Smaak” (uniek en de grootste in de Benelux – na ca. 21 jaar gastvrijheid in ’s Gravenwezel, heden ondergebracht binnen de muren van het Stadsarchief te Hasselt als Hoofdstad van de Smaak) werd uitgebouwd, er is een inspirerende Raad van Advies, naast de vzw in België bestaat er een officiële stichting in Nederland, …

Dankzij het feit dat de vzw gedragen wordt door ASG-leden die zich engageerden als vrijwillige medewerkers, kon de ASG uitgroeien tot een vakkundige low-cost organisatie [enkel de werkelijke kosten - geen verloning, zitpenningen of verplaatsingsvergoedingen voor de leden van de werkgroepen of bestuursorganen], efficiënt en met een uitstekend netwerk!
Dit zevende lustrumjaar wordt gevierd met een uitgebreid lunch-diner “ten huize van” ons ASG-medelid chef Felix Alen, op dit ogenblik ook ondervoorzitter voor Vlaanderen van “De Meesterkoks van België”. Felix stuurde volgende compositie:Aperitief
Ambachtelijk geperst appelsap

Cava

Hagelandse kir
Borrelgarnituur, knabbelgroenten met sausje,

Warme en koude smaakmakertjes en hapjes

Korstjes met dipjes en tapenades
Menu
Kwintet van Noordzeevis en schaaldieren

Mousse van bloemkool met truffel

Zee- en tuingroenten

Soepje van Huldenbergse waterkersVleestrio van de grillGeprakte patatjes met kaantjes en doperwtjes

Boeket wintergroenten met kruidenboter

Saus met wijnsjalotjes en beukenzwammenHagelands fruitSabayon van perzikenlikeur

Vanille ijsroomMokka, thee, zoetjes en snoepjesWater op tafel

Huiswijnen en de andere dranken op aanvraag en worden per persoon verrekend aan gangbare prijzen.~~~~

Dit jubileumdiner wordt ons, dank zij Felix, aangeboden tegen een bodemprijs van 65 euro per persoon.
Werd in 2010 het "ASG Jan Lambin – toerisme-eremerk" toegekend aan de vzw Xaverius als streek-gastronomisch toeristisch project omdat “de vzw Xaverius zich niet beperkt tot een select kookclubje – maar onder de stuwende kracht van Felix Alen die het Xaveriushuis in het Diestse begijnhof uitbouwde tot een belevingscentrum voor tafel- en eetcultuur”.
Ging het toen over het toeristisch project, dan wil heden de ASG de persoon van Felix Alen in de bloemetjes zetten met de uitreiking van het Joachim Beuckelaer-eremerk.

Dit eremerk werd in 1966, en dit ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het “Verbond voor Heemkunde”, gesticht door dr. Jozef Weyns (1913-1974) als verbondsvoorzitter, met Jan Lambin als gastronomisch consulent van het Verbond. Op deze wijze wilde het Verbond voor Heemkunde personen huldigen en waardering uit te drukken voor hun levensstaak (nl. het werk waaraan ze hun krachten en tijd geheel of grotendeels wijden) waarbij ze de Gastronomie op bijzondere wijze doen kennen (via publicaties, evenementen, e.a.) of haar beoefenen. In 2013 gaf “Heemkunde Vlaanderen” de fakkel door aan de ASG om de traditie van jaarlijkse uitreiking van het Joachim Beuckelaer-eremerk verder te zetten. Vandaar dan ook dat we, op advies van de beoordelingscommissie, Felix Alen tot laureaat van het Joachim Beuckelaer-eremerk 2016 uitroepen voor zijn totale levenswerk op het vlak van de gastronomie. Kortom een “Lifetime Achievement Award”. Men zou Felix’ loopbaan best kunnen samenvatten onder de slagzin “Van Koningskok tot Televisiekok”, met daarnaast meer dan 15 culinaire publicaties.

₪₪₪₪
Adres “Hof te Rhode”: Rodestraat 7, B-3290 Schaffen/Diest • Telefoon: 013/33.36.09 [op de weg Molenstede – Schaffen, een 2-tal km. van Molenstede]; zie ook: www.hofterhode.be
Greta Wellens

Secretariaat/ledenadministratie

Tel: 00 / 32 / (0)2 / 253 83 56

e-mail: secretariaat@asg.be

website: www.asg.be & www.streekgastronomie.nlAdministratieve zetels:

* vzw ASG: Stadsarchief - Rederijkersstraat 42, 3500-Hasselt (B) [ook Bib en Studiecentr.]

/ VZW ondernemingsnummer 422459744

* stichting ASG: Museum aan het Vrijthof - Maastricht (NL)/Kamer van Koophandel NL: registernr. 51802139
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina