Atheneum 3 Boekopdracht 1 De opdracht bestaat uit drie delen: een voorbladDovnload 34.26 Kb.
Datum26.08.2016
Grootte34.26 Kb.
Atheneum 3 - Boekopdracht 1
De opdracht

De opdracht bestaat uit drie delen:

1. een voorblad bij je boek: zet op het voorblad dat het gaat om boekopdracht 1. Vermeld verder de auteur en de titel van het boek. Illustreer de voorkant naar eigen inzicht.

2. een analyse bij je boek

3. een verwerkingsopdracht bij je boek
2. Analyse

Beantwoord de volgende vragen steeds in een lopend verhaal. Neem daarbij de tussenkopjes van de opdracht over en beschrijf de gevraagde uitleg over het boek in hele, correcte zinnen.

Geef als argumenten concrete voorbeelden uit je boek en denk bij citaten aan de citaatregels: hele zinnen overnemen, tussen aanhalingstekens en het bladzijdenummer vermelden.

Ik heet John Christopher Francis Boone. Ik ken alle landen van de wereld met hun hoofdstad en alle priemgetallen tot 7507.” blz.8 (uit: Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht, Mark Haddon)


Keuze van het boek

Leg zo duidelijk mogelijk uit hoe en waarom je dit boek gekozen hebt. Maak hierin onderscheid tussen verschillende factoren. Welke zaken wat betreft de inhoud / onderwerp / genre hebben je keuze bepaald? Welke andere factoren zoals vorm (ruim opvatten) van het boek, tips van een ander / website, kennis van de schrijver of anders, spraken je aan?

Leg, nadat je het boek uit hebt, uit of je blij bent met je keuze. Waarom wel of niet. Wat zou je volgende keer anders doen bij het kiezen / wat voor ander soort boek zou je kiezen?

Ik heb dit boek gekozen omdat ik de film hiervan gezien heb. Ik vond dit een erg ‘leuke’ film en heb hem zelfs twee keer bekeken. Het boek gaat over een vrouw die kanker heeft en er wordt verteld hoe de vrouw dat beleefd, maar ook hoe de man dit beleefd. Dit sprak me erg aan. Verder is de schrijver, Kluun, erg bekend van zijn zeer goede, confronterende boeken. Dit heeft ook erg meegeteld in mijn keuze.

Nadat ik het boek uit had, was ik nog steeds erg blij met mijn keuze. Het was een erg heftig boek en ik moest af en toe gewoon even een traantje weg pinken. Kluun heeft het zo geschreven dat je alles meevoelt.

Een boek kiezen op basis van de film is voor mij zeer goed bevallen. Dat is zeker voor herhaling vatbaar. De film ‘Terug naar de kust’ vond ik ook er leuk (3 keer gezien). Nu dit boek zo goed bevallen is, wil ik misschien het boek van Saskia Noort ook wel lezen.

Het verhaal

Schrijf zelf een korte samenvatting. Deze is 10 – 15 regels lang en bevat alleen de hoofdlijnen van het verhaal, dus geen opsomming, maar een uitleg waarin je antwoord geeft op de hoofdvragen: wie, wat, waar en wanneer. Geef een verklaring voor de titel van het boek. Beschrijf of citeer de scene waarin de titel het duidelijkst naar voren komt.

Leg uit waarom je de titel wel of niet goed gekozen vindt. Je mag natuurlijk zelf een nieuwe titel bedenken; waarom is jouw titel beter?

Geef het thema van het boek in een zin en onderbouw je keuze met verschillende voorbeelden uit het boek.

Geef ten minste twee motieven uit het boek. Dat kunnen voorwerpen zijn, maar ook situaties of gebeurtenissen. Beschrijf bij elk motief een aantal plaatsen waarop het voorkomt in het verhaal en leg uit hoe het motief het thema ondersteunt, met andere woorden: wat heeft het motief te maken met het thema?

Het boek gaat over Stijn, wiens vrouw wordt verteld dat ze kanker heeft. Dit verklaard ook de titel ‘komt een vrouw bij de dokter’, wat ik daarom ook een zeer goed gekozen titel vindt. Ook verklaard dit het thema van het boek: kanker. Vanaf de eerste bladzijde van het boek is het al duidelijk dat dit het thema is, want het begint in het ziekenhuis en er wordt al zonder omwegen gezegd dat Carmen (de vrouw van Stijn) kanker heeft. Carmen moet de hele tijd naar het ziekenhuis, dit is een motief die te maken heeft met het thema. Eigenlijk is ze het overgrote deel in het ziekenhuis. Een ander motief is carnaval. Stijn gaat elk jaar naar de carnaval, en daar ziet hij elk jaar dat ene leuke meisje. Ook al wordt er maar één keer carnaval uitvoerig besproken in het boek, ze hebben het toch over de andere jaren. Op de carnaval leert Stijn Roos kennen. Het meisje waarmee hij vreemd gaat terwijl Carmen ziek is. Dit heeft ook te maken met het thema, want Stijn kan er niet tegen dat Carmen kanker heeft en wil het daarom niet weten. Hierdoor gaat hij dus vreemd met Roos.
Perspectief

Geef aan vanuit welk perspectief/welke perspectieven wordt het verhaal verteld. Geef daarbij een citaat om je antwoord te ondersteunen en leg uit waarom dit citaat dit perspectief aantoont. Wat zijn de voor- en nadelen van deze keuze van perspectief? Werk uit wat het effect was geweest van een ander perspectief.V
‘Een vrouw van een jaar of zestig in een ziekenhuisrolstoel, met in haar knokige handen eenzelfde afspraakkaart in een plastic hoesje als Carmen, neemt ons schaamteloos van top tot teen op. Als ik het merk, probeer ik een houding van superioriteit aan te meten – mijn vrouw en ik zijn jong, mooi en gezond en dat kunnen we van jullie niet zeggen, stelletje ouwe vellen, denk maar niet dat we hier blijven, we zijn zo weer weg uit deze kankerzooi – maar mijn lichaamstaal werkt niet mee en verraadt mijn onzekerheid.’
olgens mij is het een ik-perspectief. Dit is goed te zien in dit citaat:


De voordelen van zo’n perspectief zijn dat het net lijkt of iemand tegenover je zit en zijn verhaal aan het vertellen is. Hierdoor wordt je er veel meer in meegesleept en sta je veel meer stil bij het verhaal. Wel is het lastig om je te vinden in het verhaal van de verteller. Dit komt, zoals ik al eerder heb vermeld, omdat het lijkt alsof iemand zijn verhaal vertelt terwijl diegene tegenover je zit. Het is zijn verhaal en niet de jouwe. Als het een auctoriaal perspectief was geweest, had je dit veel meer gehad. Auctoriaal perspectief betekend dat de verteller alwetend is, maar hij speelt niet mee. De verteller verteld wel hoe de hoofdpersoon is en hoe die zich voelt, maar toch heb je niet het idee dat diegene er echt is. Ik denk dat als dit verhaal een auctoriaal perspectief had gehad, het makkelijker was geweest om jezelf te vinden in het verhaal, maar dat het minder confronterend en meeslepend was.

Personages

Leg uit wie de hoofdpersoon is van het verhaal. Beargumenteer je keuze.Innerlijk: Het innerlijk van je hoofdpersoon; geef een aantal karaktertrekken van de

hoofdpersoon en leg uit waaruit je die hebt afgeleid.

(Lees goed tussen de regels door wat er over de hoofdpersoon verteld wordt. Uit hoe hij/zij reageert, wat hij/zij doet, denkt kun je vaak ook al heel veel afleiden over de hoofdpersoon.)

Geef twee citaten bij de hoofdpersoon. Het eerste citaat moet een duidelijk voorbeeld zijn bij het karakter van de hoofdpersoon. Leg uit waarom je dit citaat kiest.Het tweede citaat moet een duidelijk voorbeeld zijn van de manier waarop de hoofdpersoon met het ‘hoofdprobleem’ omgaat. Leg uit waarom je dit citaat kiest.

Ontwikkeling: Beschrijf uitgebreid de ontwikkeling van de hoofdpersoon. Dus: hoe verandert de hoofdpersoon gedurende het verhaal. Geef voldoende voorbeelden bij je uitleg en ga vooral in op de innerlijke veranderingen; op welke manier gaat hij/zij anders met dingen om of op welke manier gaat hij/zij anders over dingen denken.

Karakter/ type: Geef aan of de hoofdpersoon een karakter of een type is en beargumenteer je keuze met voorbeelden uit het boek. (de uitleg van deze begrippen vind je herhaald bij ‘uitleg over fictie’ op het vakkenweb)

D
‘Ik ben een hedonist met zware monofobie. Dat hedonistische vond Carmen prachtig – het schiep meteen een band. Met mijn panische angst om monogaam te zijn, is ze van meet af aan minder gelukkig geweest. In het begin dacht ze dat het allemaal wel meeviel. Ze vond de verhalen over mijn relationele verleden, dat van vreemdgaan aan elkaar hing, zeer vermakelijk en zag er eerder een spannend extra koopargument in dan een waarschuwing.’
e hoofdpersoon is Stijn. Hij heeft een goed leventje: lieve dochter, veel geld, geweldige vrouw en een eigen bedrijf. Stijn is erg gevoelig, maar probeert dit niet te laten merken. Ook is hij een enorme genieter. Stijns karakter komt goed naar voren in dit citaat: (monofobie = angst om alleen te zijn met een vreemde drang om vreemd te gaan. Hedonist = iemand die genot ziet als het hoogste levensdoel.)


Stijn houdt zich groot, ook in de periode dat er bij Carmen borstkanker wordt geconstateerd. Hierna stort zijn leven namelijk in en wordt steeds depressiever. Hij vlucht in het uitgaansleven en laat Carmen als het ware alleen. Hieruit blijkt dus dat Stijn niet goed kan omgaan met het hoofdprobleem. Hij gaat veel vreemd en daar komt Carmen op een gegeven moment achter. Carmen is erg boos en Stijn is erg ongelukkig. Hij heeft veel spijt en dat is te lezen in dit citaat:


‘Ik kijk op de wekkerradio en zie dat het halfeen is. Over een paar uur komt Carmen thuis. Hoe dichter het moment nadert, hoe meer ik ertegenop zie. Ik wil goed doen, er zijn voor mijn Carmpje, maar ik heb het volledig verkloot bij haar. Carmen begrijpt geen fuck meer van me. Niemand begrijpt er nog iets van. Maud is kwaad op me. Frenk vast ook, nu ik me vandaag ziek heb gemeld. Ramon noemde me een klootzak. En Thomas en Anne zullen na twee dagen Carmen troosten ook niet bepaald gunstig over me denken, schat ik zo in. Zelfs Roos is kwaad op me en die weet niet eens wat de rest weet. O ja, en zelf vind ik mezelf ook een lul. Ik voel me schuldig, katerig, zielig, woedend, bang, depressief, egoïstisch, zwak, slecht, tekortgedaan, hufterig, huichelachtig, ondergewaardeerd, overspannen, gebroken, immoreel, asociaal, onbegrepen, laf, leugenachtig en ongelukkig.’
Gedurende het verhaal wordt Stijn erg op de proef gesteld. De ene dag is hij nog gelukkig en heeft ie alles wat zijn hartje begeerd, de volgende dag is zijn leventje ingestort en weet hij niet meer wat hoe hij verder moet. In het begin kan Stijn heel slecht omgaan met het nieuws dat Carmen borstkanker heeft. Hij wil het eigenlijk niet weten en houd zicht groot. Stijn is monogaam, maar Carmen heeft natuurlijk veel minder zin in intiem contact met hem. Stijn gaat dus vreemd. Hij voelt verschrikkelijk hufterig, maar hij kan maar niet van Roos afblijven. Ondertussen gaat het slechter met Carmen en zijn relatie met haar en op een gegeven ogenblik komt ze erachter dat hij vreemd gaat. Ze is verschrikkelijk boos en slaapt een tijdje ergens anders. Stijn beseft dat ie een hufter is en hij besluit van de laatste maanden van Carmens leven de geweldigste maanden die ze ooit gehad heeft te maken. Hij leert er dus mee om te gaan dat Carmen ziek is. Dit is dus de ontwikkeling. In het begin is hij impulsief en flierefluiterig. Als Carmen ziek blijkt te zijn, wordt ie een hufter omdat ie vreemd gaat. Op het eind wordt ie lief en zorgzaam en vooral een stuk serieuzer. Hierdoor denk ik ook dat Stijn een karakter is. Hij vertelt zijn verhaal, hij maakt een ontwikkeling door, je weet dus alles van hem qua gevoelens enzo.
Mening

Hoe heb je het boek beleefd en wat vind je van de manier waarop het geschreven is?

Geef je mening door diverse beoordelingswoorden te onderbouwen met argumenten uit het boek. Het gaat er daarbij niet om wat je vindt van de keuzes van de hoofdpersonen, maar om wat je vindt van de keuzes van de schrijver. Hoe vind je dat die zijn werk heeft gedaan? Dus niet: ‘Ik vond het heel gemeen dat ze steeds gepest werd’ en ‘Ik ergerde me heel erg aan de hoofdpersoon’, maar: ‘Ik vond de personages niet realistisch, want…’ of ‘Ik vond het einde onwaarschijnlijk, want…’

Dit was echt een geweldig boek. Ik vond het interessant dat dit eigenlijk zo’n realistisch verhaal is. Het is niet echt gebeurt, maar het wordt zo verteld dat het lijkt alsof het echt gebeurd is. Het enige onwaarschijnlijke is dat Stijn echt een flierefluiter is en toch heeft hij zo’n goedlopende zaak op kunnen zetten. Nu moet ik zeggen, hij hoeft niet zo heel veel te doen. Het werk wordt gedaan door zes jongens en meiden van in de twintig en hoeft alleen hun ideeën in te leveren bij de opdrachtgever. Dus ergens is het toch wel weer waarschijnlijk. Kluun is echt fantastisch schrijver en ik ben zeker van plan meer van hem te lezen.

3. Verwerkingsopdracht: Artikel

Schrijf een artikel van minimaal 400 woorden waarin je een verband legt tussen het boek dat jij hebt gelezen, de schrijver en de andere boeken van deze schrijver.

Belangrijkste vraag die je in je artikel gaat beantwoorden:Waarom heeft deze schrijver juist dit boek geschreven?

Heeft hij dit zelf meegemaakt of gedeelten ervan?

Heeft hij net zo’n karakter als de hoofdpersoon?

Heeft hij door zijn werk met dit soort problemen te maken?

Schrijft hij vaker boeken over zulke problemen, voor deze leeftijdsgroep, met zo’n opbouw, over zo’n soort hoofdpersoon, etc?

Verzamel eerst zo veel mogelijk informatie over de schrijver en over zijn andere boeken. Veel schrijvers hebben een eigen site waarop ze veel over zichzelf vertellen, maar ook hun uitgevers, de Krantenbank en de Literom kunnen veel info opleveren. Bij vertaalde boeken vind je misschien meer informatie op buitenlandse sites.

Bedenk daarna over welke deelonderwerpen je een alinea wilt maken
Mogelijke deelonderwerpen:

-gezin waar de schrijver uit komt

-jeugd thuis en op school

-wat voor karakter heeft de schrijver

-waarom wilde hij schrijver worden

-wat voor studie/ en of werk doet de schrijver

-overeenkomst tussen het leven van de schrijver en jouw boek

-waarover gaan andere boeken van de schrijver (1 boek per alinea?)

-wat voor hoofdpersonen komen er in andere boeken voor en wat voor in jouw boek?

-voor wat voor publiek zijn andere boeken en jouw boek geschreven?


Welke deelonderwerpen je kiest voor je artikel, hangt natuurlijk af van de hoeveelheid informatie die je erover kunt vinden en of het interessant is om te vertellen.
-Begin je artikel met een inleiding waarin je het boek en de schrijver kort introduceert.

-Schrijf een slot met een korte conclusie en eventueel je mening

-Geef je artikel een pakkende titel.

-Zet er ten minste een foto van de schrijver bij.


Pas op: Voor de hele boekopdracht geldt: als je (afgezien van de citaten) één of meer stukken tekst niet zelf hebt geschreven, krijg je voor de hele opdracht een onvoldoende.
z.o.z. voor een voorbeeld
Komt een vrouw bij de dokter – Kluun Kluun schreef in 2003 zijn boek ‘Komt een vrouw bij de dokter’. Kluun werd geboren op 17 april 1964 en groeide op in Tilburg. Hij leefde in een typisch jaren ’70 gezinnetje. Zijn vader en moeder waren en zijn nog steeds getrouwd en hij heeft nog een zus. Ze leefden in een rijtjeshuis in een strakke buurt, gewoon de middenklasse dus. Hij verhuisde naar Amsterdam en trouwde met Judith. Samen kregen ze een dochtertje: Eva. Kluun had tot 2001 een marketing bureau, maar na de vroege dood van zijn vrouw verkocht hij het en vertrok naar Australië met zijn toen nog 3-jarige dochtertje. Hieruit kwam dit boek rollen, gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Ondanks dat de recensies niet echt goed waren, is het nu wel het bestverkochte romandebuut aller tijden, die meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht! Je kunt zien dat dit boek alles te maken heeft met het leven van de schrijver. Zijn vrouw stierf aan kanker en hij bleef achter met zijn jonge dochtertje. Ook heeft hij een goedlopend bedrijf. Het is duidelijk dat hij Stijn is, zijn gestorven vrouw is Carmen en hun dochtertje is Luna. Nu wordt ook duidelijk waarom het verhaal zo realistisch lijkt, het is gewoon realistisch. Een ander boek dat Kluun, wat trouwens niet zijn echte naam is, geschreven heeft is ‘De Weduwnaar’. Deze kwam uit in 2006 en er gingen meer als 100.000 exemplaren over de toonbank. Ik denk dat dit boek weer iets te maken heeft met het leven van Kluun, want hij is ook weduwnaar. Ondanks dat ik niet weet waar dit boek overgaat, is het toch wel vrij duidelijk. Kluun heeft nog meer opmerkelijke dingen gedaan in zijn leven. Zo heeft hij een datingsite opgericht voor lelijke mensen, als protest tegen een datingsite voor mooie mensen. www.lillekemeense.com. Ook solliciteerde hij in een open sollicitatiebrief voor hoofdredacteur voor het blad ‘Opzij’ die onlangs op de vingers was getikt omdat ze alleen vrouwen toelieten. Kluun is tevens de oprichter van ‘NightWriters’. Dit is een groep die zorgt voor literair entertainment, maar ook een agentschap is waar verschillende bekende schrijvers aan verbonden zijn. verder schrijft Kluun nu veel columns en is hij te gast bij de ochtendshow van Giel Beelen van 3FM. Zoals je kunt zien heeft Kluun al een aardig mooi, met pieken en dalen, leventje achter de rug. In totaal heeft hij acht boeken en boekjes geschreven, waarvan ‘Komt een vrouw bij de dokter’ veruit de bekendste is. Het boek is inmiddels verfilmd met in de hoofdrollen Carice van Houten, Barry Atsma en Anna Drijver.

Jip en Janneke

Of is het: Flip en Annie?


Het boek dat ik heb gelezen, gaat zonder twijfel over het bekendste en populairste kleuterduo van Nederland. Sinds het eerste verhaaltje in 1957 in Het Parool verscheen, zijn generaties opgegroeid met de hun avonturen-op-kleuterformaat. Ook hun schepster Annie M. G. Schmidt is wereldberoemd in heel Nederland. Maar wat is eigenlijk de relatie tussen die twee? Hoe autobiografisch zijn de verhaaltjes? Is Janneke eigenlijk Annie of ligt het toch iets ingewikkelder?

Annies jeugd

Om te kunnen zeggen of Annie MG Schmidt haar eigen jeugd heeft verwerkt in de verhaaltjes, is het nodig om eerst te weten die jeugd dan was.

Ze wordt geboren als enig kind van een dominee in heet Zeeuwse dorp Kapelle en heeft daar weinig vriendschappen. Alle andere kinderen dragen klederdracht en praten Zeeuws, terwijl zij stadse kleren draagt en Nederlands praat. Buitenshuis voelt ze zich dan ook niet erg gelukkig.

Doordat haar moeder voor haar trouwen onderwijzeres was, leert Annie al heel jong lezen en ontdekt ze de fantasiewerelden kennen die verscholen liggen in boeken. Ze ontvlucht haar eenzame leven met boeken.

Annies eigen jeugd leek dus niet erg op die van Jip en Janneke. Zij had geen vaste vriendschap en stapte ook niet zo vrolijk de wereld in als Jip en Janneke. Een overeenkomst is wel dat het leven voor zowel Jip en Janneke als Annie heel veilig en overzichtelijk was: de moeder thuis, de vader aan het werk, je kende iedereen in je omgeving en een kleine gebeurtenis was al een heel avontuur.

Het Parool

Door haar liefde voor boeken, wordt Annie bibliothecaresse, waardoor ze veel leert over wat kinderen graag lezen. Toch is ze het kleine Zeeuwse wereldje ook wel zat en als ze de na de Tweede Wereldoorlog een aanbod krijgt om documentaliste te worden op het archief van het Amsterdamse dagblad Het Parool, neemt ze dat aanbod dan ook graag aan.

Na enige tijd wordt ze op een personeelsfeestje, waarvoor ze wat liedjes heeft geschreven, ontdekt en krijgt ze een eigen rubriek in de krant met versjes en verhaaltjes, op de kinderpagina.

Haar bijdragen zijn een groot succes en zo ontstaan ook de verhaaltjes van Jip en Janneke. Ze is ondertussen getrouwd en heeft een zoontje: Flip. Bij het bedenken van de verhaaltjes, vaak vlak voor –of over- de deadline, put ze haar ideeën soms uit de belevenissen van haar zoontje Flip en diens buurmeisje, maar dat geldt zeker niet voor alle verhaaltjes.

Door haar werk als bibliothecaresse heeft ze veel oog gekregen voor wat kinderen graag horen: avonturen die ze zelf ook zouden kunnen meemaken. Bovendien voelt ze zich zelf ook altijd nog een beetje kind: ‘De leeftijd die ik zelf altijd heb gehouden is acht. En ik schrijf toch eigenlijk voor mezelf. Ik denk dat dat het hele punt is. Ik ben acht.’

Onafhankelijke kinderen

Toch is er nog wel een ander overeenkomst aan te wijzen tussen (Jip en) Janneke en Annie. En deze overeenkomst geldt eigenlijk voor alle hoofdpersonen in de verhalen van Annie M. G. Schmidt: het zijn eigenzinnige types, ze gaan hun eigen gang, al dan niet samen met een vriendje. Denk maar aan Pluk van de Petteflet, Ibbeltje, Floddertje en Abeltje. Allemaal kinderen die zich niet de wet voor laten schrijven. Of zoals hun bedenkster zelf zei: ‘Doe nooit wat je moeder zegt, dan komt het allemaal terecht.

Je kunt dus niet zeggen dat Janneke Annie ís en Jip Flip, maar familie zijn ze wel. Misschien was Janneke wel het meisje dat Annie had willen zijn.

(Deze tekst bestaat uit 587 woorden.)


Bronnen:

www.wikipedia.nl: ‘Annie MG Schmidt’ en ‘Jip en Janneke’www.annie-mg.com

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina