Auteur TitelDovnload 232.68 Kb.
Datum21.08.2016
Grootte232.68 Kb.


Leeslijst

Nederlandstalige klassiekers
Auteur

Titel

Land/Jaar

Inhoud

Moeilijkheid

Kader ABDOLAH

Spijkerschrift

NL/2000

Aga Akbar, de doofstomme vader van Ismaiel, heeft tijdens zijn leven een boek geschreven in een zelf ontworpen spijkerschrift. Na zijn dood wordt het bij zijn zoon in Nederland bezorgd.

**

312 p.


Nicolaas BEETS

Camera Obscura

NL/1839-1854

In deze verhalen met onvergetelijke personages als neef Nurks, Gerrit Witse en de familie Kegge schetst Hildebrand (het pseudoniem van Nicolaas Beets) met een grandioos gevoel voor humor en ironie, die ook anderhalve eeuw later niets aan kracht heeft ingeboet, het kleinsteeds burgerlijk leven in het midden van de negentiende eeuw.

****

356 p.


J. BERNLEF

Hersenschimmen

NL/1984

Een indringende en ontroerende roman over het voortschrijdende dementeringsproces van hoofdpersoon Maarten Klein.

**

162 p.


Oscar VAN DEN BOOGAARD

Dentz

NL/1990

Mevrouw Dentz volgt haar zoon Arthur van een afstand, maar hij wil loskomen van zijn moeder. Dan ontdekken Mevrouw Dentz en Arthur een knobbeltje. Hierdoor krijgt zijn leven ineens vaart en komt hij snel op eigen benen te staan.

**

238 p.


Louis Paul BOON

Pieter Daens

BE/1971

Hoofdpersoon is de schrijver-uitgever Pieter Daens die samen met zijn broer, de priester Adolf Daens, in 1893 de Christene Volkspartij oprichtte. Omdat de gebroeders Daens de pauselijke encycliek ‘Rerum Novarum’ socialistisch interpreteerden, stootten ze de behoudend katholieke machthebbers voor het hoofd, die dan ook niets hebben nagelaten om hen en hun aanhangers te breken.

****

620 p.


F. BORDEWIJK

Karakter

NL/1938

Katadreuffe is bezeten van het verlangen advocaat te worden. Als zoon van een arme ongehuwde moeder in het vooroorlogse Rotterdam zet hij alles op alles om zijn doel te bereiken. De machtige deurwaarder Dreverhaven, zijn vader, werkt hem in alle opzichten tegen. Waarom? Twee onbuigzame karakters in een strijd die tot het uiterste lijkt te gaan – zelfs de liefde wordt eraan opgeofferd.

***

366 p.


Jeroen BROUWERS

Datumloze dagen

NL/2007

In een monoloog kijkt de naamloze hoofdpersoon op zijn leven terug. Vanaf de eerste dag van zijn huwelijk voelt hij zich als een rat in de val.

***

190 p.


Herman BRUSSELMANS

De terugkeer van Bonanza

BE/1994

Guggenheimer, onafhankelijk televisieproducent, heeft één grote droom. Hij wil de Vlaamse versie van Bonanza op het scherm krijgen.

**

270 p.


Hugo CLAUS

De geruchten

BE/1996

René Catrijsse, deserteur in een koloniale oorlog, keert begin jaren zestig terug naar zijn Vlaams geboortedorp. Zijn ouders kennen hun zoon niet meer, omdat hij vrijwel niets zegt en veel slaapt. René verbergt zich in het huis van zijn ouders, omdat niemand van het leger mag weten waar hij is. Als de hond van Felicien hem vindt, gaat het gerucht van zijn terugkomst door het dorp. Niet veel later gaat het gerucht dat hij de 'blauwe builenpest' heeft.

***

305 p.


Hendrik CONSCIENCE

De leeuw van Vlaanderen

BE/1838

Een geromantiseerd verslag van de Guldensporenslag.

****

370 p.


Louis COUPERUS

De stille kracht

NL/1900

In Laboewangi op het eiland Java vindt een aantal onverklaarbare gebeurtenissen plaats. De inwoners schrijven die toe aan 'de stille kracht', een Indisch mysterie dat de mensen in zijn greep houdt.

****

212 p.


Johan DAISNE

De trein der traagheid

BE/1950

Wanneer de naamloze hoofdfiguur, een schoolmeester van middelbare leeftijd, op een warme lenteavond in de trein tussen twee steden indommelt en vervolgens weer ontwaakt, blijken al zijn medepassagiers in de gehele trein in een diepe slaap verzonken ...

***

117 p.


Renate DORRESTEIN

Echt sexy

NL/2007

Beklad met graffiti, behangen met posters van sekslijnen en bevolkt met minderjarige dealers, pimp-units en gangsta's, zo ziet het universum van de Amsterdamse brugklasser Fiebie eruit. Vaak heeft ze het gevoel dat zij de enige is die terugverlangt naar de tijd dat de wereld nog minder gemeen was. Als op een dag haar beste vriendinnetje Sacha wordt vermist, begint Fiebie aan een lange zwerftocht door de stad.

**

221 p.


Frederik VAN EEDEN

Van de koele meren des doods

NL/1900

Hedwig Marga de Fontayne is van goede komaf, maar erfelijk belast en labiel. Ze worstelt met het huwelijk, met haar ideeën over de liefde en haar lustgevoelens. Totaal ontredderd en verslaafd aan morfine eindigt ze in Parijs, waar ze zich prostitueert om aan geld te komen.

****

315 p.


Willem ELSSCHOT

Het dwaallicht

BE/1937

Frans Laarmans komt op zijn weg naar huis drie 'zwartjes' tegen die op zoek zijn naar Maria Van Dam. Een vreemde speurtocht kan beginnen ...

**

54 p.


Jef GEERAERTS

De PG

BE/1999

Procureur-generaal Albert Savelkoul is aan het eind van een schitterende carrière. Zijn vrouw, van Belgische adel, heeft zich ‘verschanst’ in het Opus Dei, waarvan hun zoon lid is. Via deze streng katholieke groepering hoopt ze een adellijke titel voor haar kinderen te verwerven. De prijs die zij daarvoor moet betalen, is hoog.

**

187 p.


Ronald GIPHART

Ik ook van jou

NL/1992

Het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, zoals Fraser het noemt, 'grote queeste naar literatuur en seks'. Verweven in deze met onbevangenheid beschreven, vrolijke kanotocht is het aangrijpende verhaal over de fatale liefde van Ronald voor de mysterieuze Reza.

**

181 p.


Arnon GRUNBERG

Figuranten

NL/1997

Economie laat zich in vier woorden samenvatten: geluk is te koop. Voor de helden uit Figuranten – Elvira Lopez, Broccoli en Ewald Krieg – begint het geluk in Hollywood. Zij maken zich op voor een grootse filmcarrière die zij ‘operatie Brando’ noemen.

***

300 p.


Arthur JAPIN

Een schitterend gebrek

NL/2003

Lucia en Casanova leren elkaar kennen op een feest nabij Venetië, worden verliefd en beloven elkaar eeuwige trouw. Maar kort daarna verdwijnt Lucia zonder een woord uit Casanova's leven.

**

240 p.


Tim KRABBE

Het gouden ei

NL/1984

Op weg naar hun vakantiebestemming aan de Middellandse Zee verdwijnt de vriendin van Rex Hofman, Saskia, spoorloos ...

**

98 p.


Hubert LAMPO

De komst van Joachim Stiller

BE/1960

De indrukwekkende en raadselachtige geschiedenis van journalist Freek Groeneveld en zijn geliefde Simone Marijnissen, die voorspellende boodschappen ontvangen van ene Stiller, de mysterieuze hoofdpersoon.

***

157 p.


Tom Lanoye

Het goddelijke monster

BE/1997

Katrien Deschryver is de ultieme conformiste. Zij speelt elke rol die de wereld achter haar schoonheid vermoedt: fee of feeks, heldin of heks, en niets daartussenin. Maar zij is ook de argeloze verwekster van rampen. Zo schiet ze, bij een jachtongeval in Zuid-Frankrijk, haar echtgenoot Dirk Vereecken dood omdat ze denkt dat hij een everzwijn is.

**

336 p.

Zwarte tranen

BE/1999

517 p.
Boze tongen

BE/2002

436 p.

Margriet DE MOOR

Eerst grijs dan wit dan blauw

NL/1991

Het verhaal is opgebouwd als een vierluik en start op de ochtend dat een oogarts Magda, de vriendin van zijn vrouw (ook zijn ex-minnares), vermoord aantreft. Dit dode personage draagt verder de hele roman.

***

286 p.


Erwin MORTIER

Mijn tweede huid

BE/2000

Anton is het enige kind in een gezin dat woont in een huis aan de dijk; zijn kinderjaren zijn vervuld van de intimiteit van vader en moeder, tantes en ooms. In die geborgenheid breekt plotseling een neef uit een problematisch gezin in – en Anton wordt tegelijk gefascineerd en afgestoten door deze Roland.. .

***

192 p.


Harry MULISCH

De aanslag

NL/1982

Op een avond in januari 1945 zit het gezin Steenwijk in de huiskamer te mens-erger-je-nieten, als ze plotseling opgeschrikt worden door schoten. Fake Ploeg, een NSB-er, is doodgeschoten; zijn lijk ligt op de stoep bij de buren.

***

255 p.


MULTATULI

Max Havelaar

NL/1860

Max Havelaar is een aanklacht tegen het misbruik van het cultuurstelsel, tegen herendiensten en tegen plichtsverzuim door Nederlandse ambtenaren in Nederlands-Indië, maar ook tegen de corrupte lokale leiders.

****

296 p.


Cees NOOTEBOOM

Rituelen

NL/1980

Drie fases uit het leven van hoofdpersoon Inni Wintrop komen achronologisch voorbij tijdens een mislukte zelfmoordpoging. Inni heeft zijn leven vastgepind op dagelijkse rituelen, net als zijn vriend Philip Taads, en zijn enige uitweg is de liefde die hij tijdens zijn leven voor meerdere vrouwen voelt.

***

189 p.


Anne PROVOOST

Vallen

BE/1994

Zoals elk jaar brengen Lucas en zijn moeder de zomer door in het huis van zijn grootvader, ver weg van de hoofdstad. Deze zomer is evenwel anders: zijn grootvader is gestorven en voor het eerst beginnen de mensen in de stad over zijn oorlogsverleden te praten.

***

263 p.


Gerard REVE

De avonden

NL/1947

In het verhaal worden tien dagen uit het leven van de 23-jarige kantoorklerk Frits van Egters beschreven. Het verhaal is onderverdeeld in 10 hoofdstukken, die elk een volledige dag beslaan.

****

240 p.


Stijn STREUVELS

De vlaschaard

BE/1907

Boer Vermeulen regeert als een autoritaire patriarch over z'n erf. Vooral tussen hem en z'n zoon Louis is er een rivaliteit omdat zoon Louis zijn eigen ideeën en opvattingen heeft. Als Louis dan bovendien met de melkmeid gaat scharrelen, wordt het boer Vermeulen te veel en gaat hij Louis met de stok te lijf.

****

332 p.


Felix TIMMERMANS

Pallieter

BE/1916

Wanneer Pallieter verneemt dat er een spoorlijn zal worden aangelegd doorheen het stuk land waarvan hij zoveel houdt, besluit hij de wijde wereld in te trekken.

***

262 p.


Peter VERHELST

Tongkat

BE/1998

Zijn naam is Prometheus, de jongen-die-het-vuur-bewaart-achter-zijn-tanden. Hij wordt opgepakt in de hoofdstad en wordt vermoord in de kelders van het politiegebouw. Vlak na zijn dood treedt een winter in die het land jarenlang zal teisteren. Als de koning ook verdwijnt, breekt de revolutie uit. Veel mensen in de hoofdstad hebben met de dood van Prometheus te maken.

**

342 p.


Dimitri VERHULST

Dinsdagland

BE/2008

Dinsdagland is een verzameling reisreportages van een thuisblijver. Over België. Het is een liefdesverklaring aan de kleine Belg, een verwondering over zijn amusement, een ode aan zijn in onbruik rakende ‘schone’ woorden. 

**

176 p.


Gerard WALSCHAP

Houtekiet

BE/1939

De geschiedenis van de natuurmens Jan Houtekiet, een zwerver van wie niemand geboorte of herkomst kent. Hij leeft in volslagen vrijheid, geniet gulzig van het leven en stoort zich aan god noch gebod. Hij bouwt in het bos, op grond van het kasteel, een hut en Lien trekt bij hem in. Het is het eerste huis van Deps. Andere mensen komen naar Deps en het dorp begint te groeien.

***

345 p.


Tommy WIERINGA

Joe Speedboot

NL/2005

Joe Speedboot is een roman over liefde en rivaliteit, over een verlosser zonder belofte en een heroïsche odyssee. Het toont het lot van nieuwkomers in een Nederlands dorp, waar de last van het onverwerkte verleden op de inwoners drukt. De tragikomische maalstroom van gebeurtenissen geeft het ingeslapen dorp een onverwachte dynamiek waar het niet meer van zal herstellen.

***

305 p.


Jan WOLKERS

Turks fruit

NL/1969

De hoofdpersoon, de jonge beeldhouwer Erik, heeft een turbulent liefdesleven, tot hij zijn grote liefde Olga ontmoet. Zij trouwen tegen de zin van Olga's rijke moeder. Geschapen voor elkaar, trekken zij zich niets aan van alle tegenwerking en beleven een grandioze, romantische tijd. Tot Olga zich zeer vreemd begint te gedragen.

***

214 p.

Vertaalde klassiekers


Auteur

Titel

Land/Jaar

Inhoud

Moeilijkheid

Douglas ADAMS

Het Transgalactisch Liftershandboek (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy)

VK/1979

Op een donderdag tegen lunchtijd wordt de Aarde gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe hyperruimtesnelweg. Voor Arthur Dent, wiens huis die ochtend al gesloopt was, lijkt het meer dan hij aan kan. Maar helaas is het weekend nog maar net begonnen en blijkt de Melkweg een wel zeer bizarre en verbazingwekkende plek. Gelukkig is er één houvast als alle dingen falen: Het Transgalactisch Liftershandboek. Met als belangrijkste advies: GEEN PANIEK!

**

180 p.

Het restaurant aan het eind van het heelal (The Restaurant at the End of the Universe)

VK/1980

**

208 p.

Het leven, het heelal en de rest (Life, the Universe and Everything)

VK/1982

**

161 p.

Tot ziens en bedankt voor de vis (So Long, and Thanks for All the Fish)

VK/1984

**

191 p.

Grotendeels ongevaarlijk (Mostly Harmless)

VK/1992

**

229 p.


Richard ADAMS

Waterschapsheuvel (Watership Down)

VK/1972

Een groep konijnen besluit om hun kolonie te verlaten, nadat een van hen een visioen heeft gekregen over mensen die hun kolonie zullen verwoesten. Omdat ze weten dat ze een gevaarlijke tocht tegemoet gaan, vluchten de konijnen weg uit hun kolonie, naar een veilige plek. Ze moeten talloze gevaren trotseren, maar uiteindelijk vinden ze een prachtige vallei waar ze een nieuw bestaan kunnen opbouwen. Maar daar wacht hun de grootste strijd van allemaal ...

***

496 p.


Jane AUSTEN

Trots en vooroordeel (Pride and Prejudice)

VK/1813

Roman die zich afspeelt aan het einde van de 18e eeuw waarin vader en moeder Bennet hun dochters aan de man proberen te brengen. Het grootste geluk waarvan de ouders vaak alleen maar konden dromen, was een man van aanzien en met geld.

***

480 p.


Paul AUSTER

De New York-trilogie (The New York Trilogy)

VS/1985-1986

De romans vertonen kenmerken van een detective, maar behandelen thema's als identiteit, schrijverschap, toeval en (nood)lot en de verhouding taal-werkelijkheid. De hoofdfiguren worden geconfronteerd met het verzoek zich te gaan verdiepen in het leven van een ander. Teruggeworpen op zichzelf tijdens zoektochten door New York, gaan ze zich vragen stellen omtrent hun eigen zijn. Observator en geobserveerde vallen steeds meer samen in deze bij alle raadselachtigheid glashelder geschreven romans en de lezer mag zich afvragen of hij niet te maken heeft met de hersenspinsels van de in isolement rakende vertellers.

**

314 p.


Honoré DE BALZAC

Vader Goriot (Le père Goriot)

FR/1834

Het verhaal over de oude Goriot, een rijk geworden vermicellifabrikant die te gronde gaat aan zijn tot hartstocht uitgegroeide vaderliefde. Deze hartstocht is zo allesoverheersend dat hij zich kaal laat plukken door zijn dochters, die geobsedeerd worden door het geld en door het verlangen om aanzien te krijgen in de maatschappij.

***

227 p.


Julian BARNES

Een geschiedenis van de wereld in 10½ hoofdstuk (A History of the World in 10½ Chapters)

VK/1989

Aan de hand van thema's uit heden en verleden worden de geschiedenis en de ontwikkeling van de mensheid op persoonlijke en speelse wijze weergegeven.

***

288 p.


Giovanni BOCCACCIO

Il Decamerone

IT/1343

De titel is Italiaans voor 'boek der tien dagen'. De cyclus omvat 100 verhalen die tien gasten op een landgoed buiten Florence elkaar tijdens de pestepidemie van 1348 vertellen.

****

829 p.


T.C. BOYLE

De tortillagrens (The Tortilla Curtain)

VS/1995

In De tortillagrens probeert een snel groeiende groep illegale Mexicaanse immigranten in een bloedhete Californische vallei een armzalig bestaan op te bouwen. Daarbij slaat de tolerantie van de welgestelde bewoners van een daar gelegen villaparkje razendsnel om in een niets ontziende, van haat doordrenkte vervolgingscampagne. Een knap, beurtelings onderkoeld en gepassioneerd geschreven drama.

**

277 p.


Dan BROWN

Het verloren symbool (The Lost Symbol)

VS/2009

Professor Robert Langdon wordt onder valse voorwendselen naar Washington gelokt, het epicentrum van de wereldmacht en de stad met de grootste verborgen geheimen uit de geschiedenis.

**

670 p.


Italo CALVINO

Als op een winternacht een reiziger (Se una Notte d'Inverno un Viaggiatore)

IT/1979

In Se una Notte d'Inverno un Viaggiatore wordt de speurtocht van jou (de lezer) gevolgd. Je hebt een boek gekocht in de winkel, alleen houdt het boek na een hoofdstuk op. Omdat je nieuwsgierig bent hoe het voortgaat, ga je op zoek naar de rest van het boek. Het boek blijft je steeds uit handen, maar onderweg kom je wel steeds weer andere interessante boeken tegen.

**

300 p.


Albert CAMUS

De vreemdeling (L'étranger)

FR/1942

Een onverschillige Franse Algerijn schiet iemand dood en weigert zich tegen zijn veroordeling te verzetten.

**

200 p.


Truman CAPOTE

In koelen bloede (In Cold Blood)

VS/1966

Het waargebeurde verhaal van twee jongens die een familie in Holcomb vermoorden en daarvoor ter dood worden veroordeeld.

***

426 p.


Lewis CARROLL

De avonturen van Alice in wonderland (Alice's Adventures in Wonderland)

VK/1865

De zevenjarige Alice volgt een Wit Konijn door een gat in de grond, om na een lange val terecht te komen in een vreemde wereld waarin eetbare paddenstoelen vreemde effecten hebben, poezen kunnen praten en glimlachen, hoedenmakers niet helemaal wijs zijn en speelkaarten zich ontpoppen als meedogenloze heersers. In het tweede deel stapt Alice door een spiegel en ontmoet ze onder meer levende schaakstukken, een olijke tweeling (Tweedledee en Tweedledum) en het wandelende ei Humpty-Dumpty. In beide boeken neemt Alice het op tegen de absurde logica van de wezens die ze ontmoet, wat tot hilarische dialogen leidt.

***

110 p.

Door de spiegel (Through the Looking-Glass)

VK/1871

***

240 p.


Miguel DE CERVANTES

Don Quichot (Don Quijote)

SP/1605-1615

Het verhaal van de edelman die beneveld raakt door de ridderromans die hij leest en die als dolend anachronisme samen met de wijze dwaas Sancho Panza door Oost-Spanje trekt, is in de eerste plaats een tragikomische avonturenroman over een naïeveling in de boze buitenwereld. Daarnaast is het een satire op de vroegmoderne Spaanse samenleving en de ridderroman ...

****

456 p.


J.M. COETZEE

In ongenade (Disgrace)

ZA/1999

Te midden van de raciale en seksuele verwarring in het Zuid-Afrika van na de apartheid moet een trotse professor steeds grotere vernederingen doorstaan.

**

220 p.


Maryse CONDÉ

Tituba, de zwarte heks van Salem (Moi, Tituba, sorcière)

FR/1986

Tituba, een zwarte genezeres uit Barbados, wordt samen met de slaaf John Indiaan verkocht aan een dominee die hen meeneemt naar Amerika. In het puriteinse dorpje Salem, vlakbij Boston, leidt een diepgewortelde angst voor de duivel tot het uitbreken van een collectieve hysterie.

**

267 p.


Joseph CONRAD

Hart der duisternis (Heart of Darkness)

PO-VK/1898

Het verhaal van een moeizame tocht stroomopwaarts over de Congorivier, naar de nog niet in kaart gebrachte ‘donkere’ binnenlanden van Afrika ten tijde van het imperialisme. Het boek gold als inspiratie voor de hedendaagse filmadaptatie Apocalypse Now, die zich in Vietnam afspeelt.

**

166 p.


James Fenimore COOPER

De laatste der Mohikanen (The Last of the Mohicans)

VS/1826

Hawkeye, een verkenner, leidt een groepje Amerikanen die op de vlucht zijn voor de Britten en hun indiaanse bondgenoten tijdens de Franse en Indiaanse Oorlog (18de eeuw).

****

352 p.


Michael CRICHTON

Het sauriërpark (Jurassic Park)

VS/1991

Een adembenemende techniek is ontdekt om het DNA van dinosauriërs te klonen. Dieren die miljoenen jaren uitgeroeid zijn geweest, lopen nu rond in Jurassic Park, een pretpark dat binnenkort zijn deuren opent. Totdat er iets misgaat ...

**

399 p.


Louis DE BERNIÈRES

Kapitein Corelli's mandoline (Captain Corelli's Mandolin)

VK/1995

Een verhaal over de decennia omspannende liefde van een Italiaanse soldaat voor een bewoonster van het Griekse eiland Kefallonia, waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog gestationeerd was.

***

534 p.


Daniel DEFOE

Robinson Crusoë (The Life and Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe)

VK/1719

Een in de ik-vorm geschreven verslag van een schipbreukeling op een verlaten Caraïbisch eiland. Wordt beschouwd als de eerste Engelse roman.

****

316 p.


Charles DICKENS

Grote verwachtingen (Great Expectations)

VK/1860

Het weeskind Pip krijgt de kans op een nieuw leven wanneer hij van een anonieme weldoener een fortuin krijgt.

****

469 p.


Fjodor DOSTOJEVSKI

Misdaad en straf (Prestoeplenije i nakazanije)

RU/1866

Een student denkt met de moord op een woekeraarster een goede daad gesteld te hebben, maar wordt allengs overvallen door wroeging.

****

783 p.


Arthur Conan DOYLE

De verloren wereld (The Lost World)

VK/1912

Professor Challenger organiseert een expeditie naar de wildernis van Zuid-Amerika. Samen met een collega, een jager en een journalist, gaat hij op weg naar een vulkanisch plateau waar het gezelschap dieren uit de prehistorie terugvinden ...

***

232 p.


Alexandre DUMAS

De schatten van Monte-Christo (Le Comte de Monte-Christo)

FR/1845

Het verhaal van een onschuldig veroordeelde zeeman die na lang lijden wraak neemt op de mannen die hem in het verderf stortten.

****

700 p.


Umberto ECO

De naam van de roos (Il Nome della Rosa)

IT/1980

De franciscaan William of Baskerville wordt in een Apennijns klooster geconfronteerd met een serie raadselachtige moorden die te maken lijken te hebben met de rijkgevulde bibliotheek.

***

502 p.


Dave EGGERS

Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit (A Heartbraking Work of Staggering Genius)

VS/2000

Een boek met een inleiding die je meteen vertelt dat je best wel wat delen kunt overslaan tijdens het lezen. ‘Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit’ is, in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, geschreven door een auteur die zichzelf kan relativeren en toch de nodige ernst bezit om het min of meer autobiografische verhaal te vertellen van een jonge twintiger die, wanneer zijn beide ouders kort na elkaar overlijden, plots voor zijn kleine broertje moet zorgen.

***

427 p.


Ralph ELLISON

Onzichtbare man (Invisible Man)

VS/1952

Het naamloze hoofdpersonage, een zwarte man, ontvlucht het Amerika van discriminatie en raciale vooroordelen, en verstopt zich in een kelder waar hij zijn leven tot dan toe reconstrueert. Een leven dat – anders dan dat van zijn geestelijke vader – begon in het gesegregeerde Zuiden en dat na een aantal mislukte pogingen tot integratie in de witte wereld voorlopig eindigde in het Harlem van de jaren 1930, waar het communisme noch de zwarte broederschap soelaas boden.

***

572 p.


F. Scott FITZGERALD

De grote Gatsby (The Great Gatsby)

VS/1925

De ‘nouveau riche’ Jay Gatsby, die niet kan ontsnappen aan zijn schimmige verleden, is meer dan zomaar een knappe versie van de jacht op de Amerikaanse Droom.

**

152 p.


Gustave FLAUBERT

Madame Bovary

FR/1857

De treurige levensgeschiedenis van Emma Bovary, een Normandisch provinciaaltje dat droomt van de romantische liefde, maar gevangenzit in een onbevredigend huwelijk met een suffe dorpsarts. Emma vlucht in vreugdeloze affaires, leent her en der geld om haar escapades te betalen en ziet uiteindelijk geen andere uitweg meer dan zelfmoord.

***

256 p.


Ian FLEMING

Casino Royale

VK/1952

007 verklaart de oorlog aan de Franse communist en geldschieter van het Russische moordcommando SMERSH.

**

181 p.


Nicci FRENCH

Onderhuids (Beneath the Skin)

VK/2000

Drie vrouwen krijgen te maken met een seriemoordenaar.

**

400 p.


Gabriel GARCÍA MÁRQUEZ

Honderd jaar eenzaamheid (Cien años de soledad)

CO/1967

Een wervelend gestileerd epos over het wel en wee van het geslacht Buendía en het stadje Macondo, dat door stamvader José Arcadio in de moerassige binnenlanden van de Colombiaanse kuststreek is gesticht. De doden lopen er rond tussen de levenden, mensen worden oud als Methusalem, visioenen en vreemde verschijnselen zijn aan de orde van de dag.

***

458 p.


Johann Wolfgang GOETHE

Het lijden van de jonge Werther (Die Leiden des jungen Werther)

DU/1774

Dit spraakmakende werk van Goethe bestaat uit brieven die Werther aan zijn vriend Wilhelm schrijft. Daarin beschrijft Werther zijn hopeloze liefde voor Lotte.

***

174 p.


William GOLDING

Heer der vliegen (Lord of the Flies)

VK/1954

Tijdens de oorlog wordt een vliegtuig, dat een groep Engelse schooljongens evacueerde, neergeschoten boven een onbewoond, tropisch eiland. Twee van de jongens, Ralph en Piggy, vinden een zeeschelp en gebruiken die om de andere jongens bijeen te roepen. Vervolgens kiezen zij gezamenlijk een leider en bedenken een plan om gered te worden. In het begin genieten de jongens volop van hun onbezorgde leventje vrij van volwassenen, maar al snel worden zij geconfronteerd met problemen van voedsel, leiderschap en samenwerking.

**

248 p.


John GRISHAM

Advocaat van de duivel (The Firm)

VS/1990

Mitch McDeere is een net afgestudeerde en ambitieuze advocaat. Gedreven door hevige verlangens om zijn armoedige achtergrond achter zich te laten, gaat hij werken voor een klein, maar welvarend kantoor. Voor zijn diensten wordt Mitch meer dan rijkelijk beloond. Maar als de FBI hem confronteert met bewijzen van corruptie en moord binnen het kantoor, wordt Mitch door zijn onderzoek naar de waarheid heen en weer geslingerd tussen de FBI, de maffia en een kracht die er alles aan doet om zijn belangen te beschermen, The Firm Bendinim Lambert en Lockel.

**

451 p.


Thomas HARDY

Tess van de D'Urbervilles (Tess of the D'Urbervilles)

VK/1891

Tess is het oudste kind in het boerenarbeidersgezin van John en Joan Durbeyfield. Als haar vader tijdens een ontmoeting met de dominee te horen krijgt dat hij vermoedelijk afstamt van het oeroude geslacht van de familie d'Urberville, krijgt hij hoop op verbetering van zijn lot. In de omgeving blijkt een familie te wonen met de naam Stoke d'Urbervilles. Tess wordt eropuit gestuurd om de familierelatie te bevestigen, maar wordt verleid en verkracht door de zoon Alec, raakt zwanger en keert terug naar huis.

***

308 p.


Nathaniel HAWTHORNE

De scharlaken letter (The Scarlet Letter)

VS/1850

De jonge en mooie Hester Prynne is alleen vanuit Engeland vooruitgestuurd naar de koloniën: het puriteinse Boston. Als twee jaar later haar echtgenoot arriveert, ontdekt hij tot zijn woede dat Hester een kind heeft. En, zo mogelijk nog erger, zij weigert de naam van de vader te noemen. Door de rechters is Hester daarom veroordeeld tot het dragen van de bloedrode letter A (van Adulteress, overspelige) op haar kleding, die haar zonde voor altijd publiekelijk zichtbaar zal maken. Haar echtgenoot, wanhopig belust op wraak, begint een wrede en vernietigende zoektocht naar de vader van Hesters kind.

***

257 p.


Joseph HELLER

Catch-22

VS/1961

Tegen de achtergrond van de toenemende Amerikaanse Vietnam-betrokkenheid geschreven absurde roman over de antiheld Yossarian. Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog.

***

464 p.


Khaled HOSSEINI

Duizend schitterende zonnen (A Thousand Splendid Suns)

VS/2007

De ongeschoolde Mariam is vijftien wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan de dertig jaar oudere schoenverkoper Rasheed in Kabul. Jaren later moet zij de beeldschone en slimme Laila naast zich dulden, die door Rasheed na een raketaanval uit het puin is gered. In eerste instantie overheersen tussen de twee vrouwen gevoelens van achterdocht en jaloezie, maar door de tirannieke houding van Rasheed ontstaat er langzamerhand een innige vriendschap. Samen zetten Mariam en Laila alles op alles om te overleven in de eindeloze oorlog in Afghanistan, die voor hen ook binnenshuis woedt.

**

400 p.


Michel HOUELLEBECQ

Elementaire deeltjes (Les particules élémentaires)

FR/1998

De in zijn schooltijd gekwelde Bruno ontwikkelt zich tot een ziekelijk aan seks verslaafde genotzoeker. De eenzame ziel Michel groeit uit tot een briljante moleculair bioloog, wiens onderzoekingen uiteindelijk zullen leiden tot de vervanging van de mens door een nieuwe, niet-individualistische soort. De levenswegen van de twee halfbroers zijn exemplarisch voor het morele bankroet van de liberale westerse samenleving, waarvan Houellebecq op visionaire wijze het einde aankondigt.

***

339 p.


Victor HUGO

De Notre-Dame van Parijs (Notre-Dame de Paris)

FR/1831

Het mysteriespel van Pierre Gringoire kan de aandacht van het publiek niet vasthouden: het Parijse volk heeft meer zin in het belachelijk maken van de doofstomme bultenaar Quasimodo of om te kijken naar de mooie, dansende Esmeralda.

****

702 p.


Aldous HUXLEY

Heerlijke nieuwe wereld (Brave New World)

VK/1932

De roman beschrijft een toekomstige wereld die geheel beheerst wordt door technologie en rationalisme. De mensen zijn gezond en gelukkig, oorlog en armoede kennen ze niet.

***

288 p.


John IRVING

De wereld volgens Garp (The World According to Garp)

VS/1978

Vanaf het moment dat Garp wordt verwekt bij de excentrieke, non-conformistische Jenny – een verpleegster die niet geplaagd wordt door seksuele verlangens en geen echtgenoot in haar leven duldt – zijn moeder en zoon voorbestemd voor iets unieks.

***

570 p.


James JOYCE

Een portret van de kunstenaar als een jongeman (A Portrait of the Artist as a Young Man)

VK/1914

Aan het einde van de negentiende eeuw is Stephen Dedalus, een jonge Ier, vastbesloten om definitief afstand te nemen van zijn religieuze en sociale verleden.

***

384 p.


Franz KAFKA

Het proces (Der Prozess)

CZ/1925

Op een morgen wordt Josef K., klaarblijkelijk zonder enige reden, gearresteerd. Dat is het begin van een vreemde, ellendige procesgang waaraan zelfs een gedisciplineerde en evenwichtige procuratiehouder als Josef K. ten onder moet gaan.

***

411 p.


Nikos KAZANTZÁKIS

Christus wordt weer gekruisigd (O Christos Xanastavronetai)

GR/1948

Een Grieks dorp maakt zich op om het tijdens de Goede Week het passiespel te spelen, terwijl Turken het dorp bedreigen ...

***

465 p.


Jack KEROUAC

Onderweg (On the Road)

VS/1951

Sal Paradise en zijn aan alcohol, seks, drugs en muziek verslaafde vriend Dean Moriarty, reizen liftend of in gestolen auto's kriskras door de Verenigde Staten.

****

336 p.


Stephen KING

De shining (The Shining)

VS/1975

Een luxueus hotel is in de winter vrijwel van de buitenwereld afgesneden en daarom gesloten. De enige bewoner is de klusjesman, die wat lopende werkzaamheden verricht. Voor dit jaar is dat Jack Torrance, een leraar die op school door zijn driftaanvallen in moeilijkheden is geraakt. Hij hoopt hier tot zichzelf te komen en de roman te schrijven waarvan hij al jarenlang droomt. Zijn vrouw vergezelt hem, evenals zijn vijfjarige zoontje Danny. Danny heeft een tweede gezicht.

**

447 p.


Rudyard KIPLING

Jungle-boek (The Jungle Book)

VK/1894

De verhalen draaien rond de jonge Mowgli die in de wouden van India wordt opgevoed door wolven.

***

303 p.


Milan KUNDERA

De ondraaglijke lichtheid van het bestaan

CZ/1984

Tomas, de lichtheid. Tereza, de zwaarte. Sabina, het verraad. Franz, de droom. Vier personages, vier manieren om in de wereld te staan en het verhaal van hun botsing.

****

393 p.


Stieg LARSSON

Mannen die vrouwen haten (Män som hatar kvinnor)

ZW/2005

Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man, een kritische journalist van middelbare leeftijd en de uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages én een uitermate goede hacker. Samen vormen ze een ongewoon, maar sterk team.

**

523 p.

De vrouw die met vuur speelde (Flickan som lekte med elden)

ZW/2006

**

569 p.

Gerechtigheid (Luftslottet som sprängdes)

ZW/2007

**

750 p.


Harper LEE

Spaar de spotvogel (To Kill a Mockingbird)

VS/1960

In To Kill a mockingbird worden het jonge meisje Scout Finch en haar broer Jem zich bewust van de grove ongelijkheden die heersen tussen blank en zwart in het diepe Zuiden van de VS. Ze krijgen er direct mee te maken wanneer hun vader, die advocaat is, alles riskeert om een zwarte man te verdedigen die beschuldigd wordt van de verkrachting van een blank meisje.

***

416 p.


Primo LEVI

Is dit een mens? (Se questo è un uomo)


IT/1947

De vierentwintigjarige jood Primo Levi wordt in december 1943 aangehouden. Samen met zeshonderdvijftig andere Italianen wordt hij op transport gesteld naar Polen. Na een vreselijke treinrit komen ze aan in Polen. Primo belandt bij de 'arbeidsgeschikten' en wordt samen met anderen in de kampen van Buna-Monowitz en Birkenau tewerkgesteld. Het leven daar is hels; de afnemende levenswil, het systematische kapotmaken van de menswaardigheid en de in het wrede overlevingskamp afstervende solidariteit onder elkaar nemen iedere hoop weg.

***

205 p.


Herman MELVILLE

Moby-Dick

VS/1851

Ahab is een huiveringwekkende, grimmige verschijning. De kapitein met één been lijkt ondoorgrondelijk. En hij heeft maar één doel: de witte walvis Moby Dick doden. Het wordt een helse zoektocht, want Moby Dick is overweldigend, geheimzinnig en levensgevaarlijk.

****

634 p.


Toni MORRISON

Beminde (Beloved)

VS/1998

De gevluchte slavin Sethe vermoordt uit wanhoop en angst haar dochtertje Beminde om haar voor slavernij te behoeden. Maar Beminde keert terug als kwade geest en terroriseert het leven van haar moeder.

***

324 p.


Haruki MURAKAMI

Kafka op het strand (Umibe no Kafuka)


JP/2002

Kafka op het strand volgt de lotgevallen van twee opmerkelijke figuren. Kafka Tamura loopt op zijn vijftiende verjaardag van huis weg om te ontsnappen aan zijn onmogelijke vader. Nakata, een man op leeftijd die als voornaamste bezigheid het zoeken naar weggelopen katten heeft, is nooit volledig hersteld van een bizar jeugdtrauma.

***

650 p.


Vladimir NABOKOV

Lolita

VS/1955

Humbert Humbert, een Europese intellectueel, is op drift geraakt in de Verenigde Staten. Hij raakt geobsedeerd door een verloren jeugliefde als hij de 12-jarige Dolores Haze ontmoet. Hij is vastbesloten deze reïncarnatie van zijn jeugvriendinnetje zowel artistiek als lichamelijk te bezitten. Humbert moet echter eerst van haar moeder af zien te komen. En zijn 'Lolita' werkt ook al niet even goed mee als in zijn talrijke fantasieën.

***

365 p.


George ORWELL

1984

VK/1948

Winston Smith leeft in Oceanië, een land met een heel strak regime. 'Big Brother' waakt over het hele grondgebied. De Partij probeert iedereen in zijn macht te houden door het verbieden van gevoelens. Maar Winston Smith raakt verliefd ...

****

312 p.


Orhan PAMUK

Ik heet Karmozijn (Benim Adim Karmizi)


TU/1998

Het verhaal speelt zich af gedurende twaalf winterse dagen in het Istanbul van 1591. Als haar man na negen jaar nog steeds niet teruggekeerd is uit de oorlog, gaat de mooie Seküre, moeder van twee zonen, op zoek naar een nieuwe echtgenoot. De vader van Seküre heeft een geheime opdracht gekregen van de Osmaanse sultan.

***

470 p.


Boris PASTERNAK

Dokter Zhivago

RU/1957

Tegen de achtergrond van oorlog, revolutie, nood en ontbering in het Rusland van het eerste kwart van de twintigste eeuw, speelt een van de meest romantische, meeslepende en tragische liefdesgeschiedenissen aller tijden: die van dokter Zjivago en Lara.

****

538 p.


Thomas PYNCHON

Regenboog van zwaartekracht (Gravity's Rainbow)

VS/1973

Het verhaal speelt zich af in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Een groep mensen gaat op zoek naar het geheimzinnige apparaat ‘Schwarzgerät’ dat in een zogenaamde V2-raket zal worden geïnstalleerd met het serienummer 00000.

****

760 p.


Philip ROTH

Operatie Shylock (Operation Shylock)

VS/1993

In het King David Hotel in Jeruzalem logeert een man van middelbare leeftijd die in het openbaar het 'diasporisme' bepleit als enige oplossing voor de conflicten in het Midden-Oosten: alle Asjkenazische joden dienen terug te keren naar de Europese steden waaruit ze door Hitler verdreven en door het zionisme van Theodor Herzl weggelokt zijn.

***

441 p.


Salmen RUSHDIE

Middernachtskinderen (Midnight's Children)

IN-VK/1981

Saleem Sinai is geboren op 15 augustus 1947 om klokslag middernacht, het tijdstip waarop India zelfstandig werd. Dat brengt hem tot de overtuiging dat hij een belangrijke rol zal spelen in de geschiedenis van zijn land. Maar op die datum zijn rond twaalf uur nog meer kinderen geboren, duizend en een in totaal. Deze 'middernachtskinderen' bezitten stuk voor stuk een bovennormale eigenschap. Saleem zelf is sterk telepathisch en staat zo met hen in verbinding.

***

446 p.


J.D. SALINGER

De vanger in het koren (The Catcher in the Rye)

VS/1951

Holden Caulfield is een zestienjarige jongen, die net voor de wintervakantie besluit om van school weg te lopen. Hij dwaalt enkele dagen door New York, met zichzelf in de knoop liggend wegens zijn ontluikende volwassenheid.

**

277 p.


José Saramago

De stad der blinden (Ensaio Sobre a Cegueira)


PT/1995

Een rij auto's staat te wachten voor een rood licht. Als het eindelijk op groen springt, trekt de eerste auto niet op, tot groeiend ongenoegen van de automobilisten erachter. De bestuurder blijkt van het ene op het andere moment blind geworden, en wat erger is: de blindheid is besmettelijk.

***

333 p.


Jean-Paul Sartre

De teerling is geworpen (Les jeux sont faits)

FR/1947

Pierre en Eve zijn voorbestemd van elkaar te houden, maar sterven voordat ze elkaar hebben ontmoet. Als ze eenmaal dood zijn, worden ze bij de balie geïnformeerd over de gemaakte fout en krijgen ze alsnog vierentwintig uur om op elkaar verliefd te worden. Beiden hebben echter nog flink wat onaffe zaakjes op aarde, zoals wraak op hun moordenaars, die ze in deze vierentwintig uur ook nog af willen handelen.

**

195 p.


Walter SCOTT

Ivanhoe

VK/1819

Engeland is in tumult. Verscheurd door de hevige en bittere twist tussen de Angelsaksen en de Noormannen. Rivaliserende eisen op de troon hebben het land in een bloedige oorlog gestort.

****

531 p.


Mary SHELLEY

Frankenstein (Frankenstein, or the Modern Prometheus)

VK/1818

Bliksemflitsen doorkruisen de nachtelijke hemel als Victor Frankenstein slaagt in het ultieme wetenschappelijke experiment: leven opwekken. Het wezen dat hij maakt, mag dan al intelligent en gevoelig zijn, het is zo gigantisch en afzichtelijk dat het wordt verstoten door zijn schepper en door al wie het ontmoet. Het duurt niet lang voor het eenzame, ongelukkige monster zich tegen Victor en diens gezin keert, met afschuwelijke en tragische gevolgen.

***

256 p.


John STEINBECK

De druiven der gramschap (The Grapes of Wrath)

VS/1939

Een arme pachtersfamilie in Oklahoma wordt evenals vele lotgenoten in de jaren dertig werkloos. In de hoop in Californië, het land van zon en wijn, werk en geluk te vinden, trekken zij met een oude vrachtauto weg. De bittere werkelijkheid is geheel anders.

***

346 p.


STENDHAL

Rood en zwart (Le rouge et le noir)

FR/1830

Julien Sorel is de zoon van een timmerman uit de provincie, in het begin van de vorige eeuw. Hij wil 'het maken' in de wereld en wordt in zijn ambitie gesterkt door het voorbeeld van zijn grote idool Napoleon en door de lectuur van Rousseau. Omdat zijn omgeving en de tijdsgeest die zelfontplooiing op een eerlijke manier in de weg staan, kiest hij resoluut voor een andere aanpak: die van hypocrisie, verleiding en bedrog.

****

558 p.


Jonathan SWIFT

Gullivers reizen (Gulliver's Travels)

IR/1726

Lemuel Gulliver uit Redcliff heeft als scheepsarts en kapitein op zijn verre reizen merkwaardige dingen gezien en meegemaakt. Hij doet onder meer verslag van zijn bezoek aan het eiland Lilliput (waar alles twaalf keer zo klein is)...

***

336 p.


Amy TAN

De vreugde- en gelukclub (The Joy Luck Club)

VS/1989

Verhalen die vier Chinese vrouwen in San Francisco elkaar rond de Mah Jong-tafel vertellen over hun jeugd in China.

***

288 p.


Donna TARTT

De verborgen geschiedenis (The Secret History)

VS/1992

Richard Papen, een ingetogen student van eenvoudige afkomst, wordt tot zijn verbazing opgenomen in een groepje arrogante en excentrieke studenten, dat zich op het bestuderen van de Griekse beschaving heeft gestort. In het tweede semester blijkt dit hechte groepje echter een gruwelijk geheim te hebben.

**

544 p.


J.R.R. TOLKIEN

In de ban van de ring (The Lord of the Rings)

VK/1954

Frodo Baggins is een vredige hobbit die woont in het al even vredige dorpje Hobbiton. Tot hij op een dag een ring erft van zijn oom. Hij krijgt van de tovenaar Gandalf te horen dat deze betoverd is en vernietigd moet worden.

***

1.100 p.


Lev TOLSTOJ

Oorlog en vrede (Vojna i mir)

RU/1864

Het verhaal draait om de adellijke families Bezoechov, Bolkonski en Rostov, en beschrijft hun leven tegen de achtergrond van de oorlogen tegen het Frankrijk van Napoleon.

****

960 p.


Jules VERNE

Reis rond de wereld in 80 dagen (Le tour du monde en quatre-vingt jours)

FR/1873

Nadat de Bank of England is overvallen, gaat de nette en zeer punctuele Phineas Fogg een weddenschap aan met de medeleden van zijn wetenschapsclub met als inzet de som van 20 000 Engelse ponden ...

***

336 p.


Gore VIDAL

Direct van Golgotha (Live from Golgotha)

VS/1992

20ste-eeuwse televisiezenders concurreren genadeloos om een exclusief liveverslag te kunnen maken van de Kruisiging ...

***

247 p.


VOLTAIRE

Candide, of het optimisme (Candide, où l'optimisme)

F/1759

Candide is een jonge, zachtaardige en onnozele hals die woont op het kasteel van Baron Thunder-Ten-Thronck. Als Candide na het zoenen van Cunégonde uit het kasteel getrapt wordt, gaat hij ronddwalen en beleeft hij allerlei avonturen die hem en zijn maten naar diverse landen zoals Nederland, Portugal, Suriname, Eldorado, Frankrijk en Turkije brengen.

**

156 p.


Kurt VONNEGUT

Slachthuis vijf (Slaughterhouse-Five)

VS/1969

Billy Pilgrim, een Amerikaanse soldaat, wordt in de Tweede Wereldoorlog gevangengenomen tijdens het bombardement van Dresden. Hij raakt om een onverklaarbare reden los van de tijd. Hij gaat slapen als seniele weduwnaar en wordt wakker op de dag van zijn bruiloft. Hij stapt een deur binnen in 1955 en komt in 1941 weer naar buiten. Hij heeft zijn eigen geboorte en dood vele malen gezien, zegt hij, en bezoekt geregeld alle gebeurtenissen daartussenin.

***

224 p.


Alice WALKER

De kleur paars (The Color Purple)

VS/1982

Celie, arm, zwart en geminacht, wordt uitgehuwelijkt aan een oudere man die haar misbruikt. Het leven is niet gemakkelijk voor Celie, maar zij weet hoe zij moet overleven en heeft maar weinig nodig om het te redden.

***

255 p.


H.G. Wells

De oorlog der werelden (The War of the Worlds)

VK/1898

Op het einde van de negentiende eeuw blijken vallende sterren boven Engeland in feite ruimteschepen te zijn, afgevuurd van Mars. De Martianen zien de mens als minderwaardige wezens, insecten.

***

303 p.


Oscar WILDE

Het portret van Dorian Gray (The Picture of Dorian Grey)

VK/1891

Dorian Gray is een knappe, naïeve jongeman die in Engeland woont. Een vriend van hem, Basil Hallward, is schilder en maakt een volmaakt portret van hem. Het is zo perfect dat hij het niet wil tentoonstellen (het zou te veel van hemzelf weggeven), en hij geeft het aan Dorian. Die wenst dat hij altijd zo knap blijft en dat het schilderij in zijn plaats ouder wordt.

***

288 p.


Non-fictie


Auteur

Titel

Land/Jaar

Inhoud

Moeilijkheid

Jeff JARVIS

Wzgd? Wat zou Google doen?

VS/2009

In WZGD? probeert Jarvis de vraag ‘Wat zou Google doen?’ te voorzien van een antwoord. Met een beschrijving van wat hij noemt de Google-economie, legt hij in de eerste plaats uit wat de principes zijn achter het succes van Google. Vervolgens bekijkt hij het effect van deze Google-economie op verschillende sectoren.

**

336 p.Naomi KLEIN

De shockdoctrine. De opkomst van het rampenkapitalisme (The Shock Doctrine. The Rise of Disaster Capitalism)

VS/2007

Naomi Klein blaast de mythe op dat de ‘vrije markt’ vrije mensen oplevert. Ze toont aan dat onze wereld in toenemende mate de slaaf wordt van een weinig begrepen maar geweldig invloedrijke ideologie: de shockdoctrine met in haar kielzog het rampenkapitalisme.

***

669 p.


Geert MAK

In Europa. Reizen door de eenentwintigste eeuw

NL/2004

Geert Mak begint in 1999 in Amsterdam aan een reis door Europa, die een jaar lang zal duren. Mak ziet deze als een laatste inspectie voor de millenniumwisseling, maar ook als een historische reis. Onderweg brengt hij een bezoek aan Londen, Volgograd en Madrid, de bunkers van Berlijn, de geparfumeerde kleerkasten van Elena Ceaucescu in Boekarest en de speelgoedauto's in een verlaten crèche in Tsjernobyl.

***

850 p.


Michael MOORE

Klauwen af van mijn land! (Dude, Where's My Country?)

VS/2003

Michael Moore gaat verder waar Stupid White Men ophield. In Klauwen af van mijn land! confronteert hij 'George of Arabia' met zeven dringende vragen die een pijnlijk licht werpen op de onopgeloste eindjes van 11 september en de bijzondere relatie van de familie Bush met de Bin Ladens. Wat was dat nou precies voor gezicht dat Bush opzette toen de aanval op de Twin Towers aan hem werd gemeld in dat klaslokaal in Florida?

**

252 p.


David SIMON

Homicide: een jaar achter de schermen van de afdeling moordzaken (Homicide: A year on the Killing Streets)

VS/1991

David Simon, een verslaggever voor The Baltimore Sun, bracht vier jaar door bij The Police Beat alvorens hij vrij nam om dit boek te schrijven. Hij had de politieafdeling van Baltimore overtuigd hem een volledig jaar onbeperkte toegang te verlenen tot de afdeling moordzaken van de stad en gedurende dat jaar schaduwde hij de detectives van één afdeling terwijl zij zich begaven van ondervragingen naar autopsies, van de plaatsen van de misdaad naar de eerstehulpafdelingen van ziekenhuizen.

***

599 p.


Howard ZINN

Geschiedenis van het Amerikaanse volk (A People's History of the United States)

VS/1980

De geschiedenis van de Verenigde Staten door de ogen van indianen, slaven, zwarten, vrouwen, arbeiders.

***

730 p.


Bronnen:
http://www.boek.be

http://www.literatuurgeschiedenis.nlhttp://www.dbnl.orgDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina