B-tours Jonge ZwanenDovnload 28.91 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte28.91 Kb.
b-tours Jonge Zwanen biedt i.s.m. het Concertgebouw een alternatief perspectief op de verbeelding van de stad en wil op termijn een platform voor artistieke creaties van ontluikend talent uit eigen wateren en de regio vormen. Een actief statement dat ook hier in de regio eigenzinnige, onverwachte, jonge creatieve projecten van de grond te krijgen zijn. Investeren in experiment en creativiteit vormt namelijk de weg naar het aanboren van nieuwe en alternatieve bronnen voor de 21ste eeuw van deze regio. Na 2005 hoopt tapis plein vzw de dynamiek die met Jonge Zwanen werd ingezet, te kunnen voortzetten met nieuwe projectsamenwerkingen en initiatieven in de publieke ruimte met een brede uitstraling over Vlaanderen.
De eerste Jonge Zwanen kwam er als antwoord op CORPUS ’05. Tapis plein vzw wilde namelijk met een project als Jonge Zwanen vermijden dat het tijdens een grootschalig cultureel evenement als CORPUS ’05 ontbrak aan een forum voor jong talent, door de kritiek voor te zijn en zelf een hedendaagse expo op te zetten met jonge West-Vlaamse kunstenaars. Ze brengt uiteenlopende disciplines samen en overschrijdt de grenzen tussen kunst en design.
Niet alleen in de gratis expositie krijgen de Jonge Zwanen een forum, ze zwermen ook vanuit de Lantaarntoren uit over de stad met performances en installaties in etalages. De dialoog met de openbare ruimte en de bezoekers van deze stad wordt aangegaan en vindt haar neerslag in de creaties. Ook in de publicatie b-tours, een prikkelende mix van woord en beeld, komen de Jonge Zwanen met hun artistiek talent ruim aan bod.

JONGE ZWANEN ’05


Henk Linskens (°Brugge, 1977) studeerde Publiciteitsgrafiek aan het Technisch Instituut Heilige Familie in Brugge en daarna Grafische- en reclamevormgeving aan de Hogeschool Gent. Bij Syntrawest volgde hij de tweejarige weekendopleiding Modeontwerper en participeerde in de tentoonstelling ‘Bag age’ in het Modemuseum in Hasselt. Momenteel werkt hij als vormgever bij mediagroep Roularta.

Holy Drink
Maaike Beuten (°Brugge, 1986) studeerde in 2004 af aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Brugge in de richting Vrije Beeldende Kunst met het project ‘Alles voor Amanda’, een artistieke undercover straatcampagne rond holebi’s. Momenteel studeert ze Grafische en reclame vormgeving aan Sint-Lukas Hogeschool Brussel.
Bruges, the most romantic city (what about gays?)

Bruges, culture everywhere (how multi is it?)

Bruges, amazingly authentic (what about modern thinking?)

Bruges, a beauty by night (why can’t we keep our youth here?)
marleen_vandieghem@hotmail.com

Na haar studies Vrije beeldende kunsten aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Brugge koos Siets Bloemen (°Brugge, 1982) voor de opleiding Driedimensionale vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) Gent. In 2005 werkte ze samen met Leentje Vandenbussche ‘Onder onder’ uit, een onderbroekenmodeshow waarbij het publiek de modellen van onder de glazen catwalk kon bewonderen.


Een altaar voor Hortense. De relikwieën van Hortense op sterk water. In de Spanjaardstraat zou vroeger het nonnetjesklooster met een geheime onderaardse gang in verbinding hebben gestaan met het nabijgelegen Augustijnenklooster. Op een nacht waagde een verliefde pater de oversteek en trof er zijn geliefde biddend in de kapel. Toen zij zijn avances afwees, vermoordde hij haar in een woede-aanval. Van toen af dwaalden hun rusteloze geesten door het klooster en bleef het gebouw in de ogen van de Bruggelingen voor eeuwen behekst.

Sabien Clement (°Kortrijk, 1978) volgde Beeldende vormgeving aan het Technisch Instituut Heilige Familie in Brugge en vervolgde haar studies met Grafische en illustratieve vormgeving aan de Sint-Lucas Hogeschool in Antwerpen. In 2003 won ze de Boekenpluim voor de illustraties in ‘Jij Lievert’ (De Eenhoorn/Medaillon) en in 2004/2005 participeerde ze aan de reizende tentoonstelling ‘In de wolken’ (Provincie West-Vlaanderen). Ze verzorgde de illustraties bij ‘Lodewijk de Koningspinguin’ (Dimitri Leue, Lannoo) en bracht in 2005 het dierenspreekwoordenboek ‘De aap komt uit de mouw’ uit bij Lannoo.
k Hoorde zo geerne de vogelkens schuifelen


Katrien Davans (°Brugge, 1979) studeerde Integrale Productontwikkeling aan de Hogeschool Antwerpen en volgt momenteel Vrije Grafiek in avondschool aan Sint-Lucas Gent. In deeltijds kunstonderwijs behaalde ze haar middelbare graad Beeldende kunst aan de Stedelijke Academie Brugge. Ondertussen is ze actief met verschillende illustratie-opdrachten.
Zwaan

Eigentijdse mechanische ontmanteling van de zwaan, één van Brugges stadssymbolen. Knipoog naar het pretparkgehalte van Brugge als toeristische historische trekpleister en de mogelijke kunstmatige manipulatie van de natuurlijke elementen die de stad kleuren.Na haar secundaire studies te hebben doorlopen aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Brugge, volgde Frauke Dendooven (°Brugge, 1974) fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) Gent. Ze participeerde aan de projecten ‘De emigranten’ (Brugge 2002)‘ en Logo/No Logo’ (Brugge 2003). Haar werk was eveneens te zien in de solotentoonstelling ‘Viewpoint-x’, in Sint-Lucas in Antwerpen en in de raamgalerie Vitrine (Brugge).
Verdubbeling en vervreemding. Het is een spel met de tijd waarbij het verleden en de toekomst samenkomen in het heden. Het stelt vragen naar de rol van jongeren die opgroeien in een stad die ten prooi dreigt te vallen aan het massatoerisme. Het zet jongeren temidden het stadsbeeld in hun hemd en reduceert hen tot merchandisingproduct.

Manten Devriendt (°Kortrijk, 1981) is Burgerlijk ingenieur-architect (Universiteit Gent) en volgt momenteel een master in Urban design GGS aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij werkte bij Jurgen Bey (Rotterdam) en als medewerker bij StudioOpenStad (Beursschouwburg Brussel). Hij kreeg een eervolle vermelding met zijn ontwerp van No Sk8te Park in Town (Recyclart Brussel 2003) en ontwierp voor Buda-eiland (Kortrijk 1996). Hij was redacteur van het tijdschrift DLK (Vakgroep Architectuur & Stedenbouw van de Gentse Universiteit) en nu redactielid voor UrbanMag.
De historische stad Brugge vormt de basis voor een archipelstad waarin de bewoners de gegeerde waterkanten van hun aanliggende wooneilanden bevolken. De plek waar ontmoetingen tussen toerist en bewoner gestimuleerd worden door het aanleggen van toegankelijke kades, actief watergebruik en rustplekken op de bestaande pleinen.

Rebecca Devriese (°Brugge, 1979) studeerde Architectuur aan de Sint-Lucas Hogeschool Gent en volgde daarna een voortgezette opleiding Meubelontwerp aan de Katholieke Hogeschool Mechelen. Tijdens haar studies begeleidde ze projecten van Koen Van Synghel, Marie-José Van Hee en Pascal François. In 2003 liep ze stage bij Fabiaan van Severen en ontwierp de zitmeubels ‘flirt’ (bestaande uit 25 modulaire framefoam-platen) en ‘dolly’ (een zetel die net zo lekker zit als een warme wollen trui).
Straatmeubilair – dat al te vaak ‘gelezen’ wordt als zitbank – is voor iedereen herkenbaar en hoeft geen uitleg. En toch, ondanks alle inspanningen van te veel instanties kiest iedereen zijn eigen plekje in de stad. In de zon of schaduw, gezellig in het gras of toch maar lekker hoog en droog. Als het maar ‘schoon’ is. Doordat het zitlapje makkelijk mee te nemen is, kan iedereen zijn eigen ‘straatmeubilair’ creëren. Midden op het plein op de voorlaatste trede van het grote standbeeld, verstopt op een dorpel of aan de oever van een veel te traag kabbelende stroom. Want waar je het zitlapje ook neerlegt, je geeft die plek een nieuwe betekenis.


Ingwio D’Hespeel (°Brugge, 1976) is Burgerlijk ingenieur-architect (Universiteit Gent) en doceert aan de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven in Gent. Hij startte ‘Studio Muscle’ op en maakt deel uit van ‘de Portables’ (verschillende studio-opnames bij Studio Brussel en Klara en concerten in het Concertgebouw en op Dour). Wio gaat ook solo en won in 2003 de ‘bimbam’-compositiewedstrijd van Use-it voor de beiaard van Gent. Hij ontwerpt daarnaast cd-hoezen, flyers en websites en samen met Joke Laethem (°Brugge,1976) customized hij T-shirts met bedrukking of applicaties.
BRUGSE T-SHIRTS VOOR BEZOEKER EN BEWONER
volledige collectie te bezichtigen: Kings & Queens – Biekorfpassage

Tom Franssens (°Brugge, 1979) studeerde Interieurvormgeving aan de Hogeschool Gent en vervolgde zijn opleiding met een specialisatie Renovatietechnieken en Monumentenzorg. Tijdens zijn studies nam hij deel aan de ontwerpwedstrijd voor de lay-out van de Ford KA naar aanleiding van de Olympische Spelen in Sydney en werd zevende. Momenteel werkt hij bij architectenbureau Dries Bonamie, verzorgde de inrichting van een restaurant en loungebar in Melle en ontwerpt verschillende meubels. Voor Jonge Zwanen verzorgt Tom Franssens de scenografie van de tentoonstelling.

Scenografie


Haar studies Romaanse Filologie aan de Universiteit Gent brachten Isabelle Lambert (°Brugge, 1979) in Aix-en-Provence waar ze drie jaar verbleef. Gepassioneerd door reizen en reisliteratuur legt ze van kindsaf haar eigen ervaringen vast in brieven en dagboeken. Op vraag van tapis plein ging ze op reis in haar eigen stad en verzamelde een Bruggedagboek vol impressies, reflecties, herinneringen en beelden.Bruggedagboek


Na een Architecturale vorming in het Technisch Instituut Heilige Familie Brugge, volgde Marieke Naudts (°Torhout, 1980) Driedimensionale vormgeving, juweel- en edelsmeedkunst aan de Karel de Grote-Hogeschool Antwerpen. Ze nam deel aan tentoonstellingen als Diamond High Council awards 2002, KORU 1 International Contemporary Jewellery Exhibition 2003 in Finland en ‘West-Vlaams Recent Talent, Museum Alfons Blomme Roeselare 2004 . Marieke werkt graag met vilt, een zacht, natuurlijk en kwaliteitsvol materiaal.Zwaantjes
Jasper Rigole (°Brugge, 1980) is meester in de Audiovisuele Kunst - medium Film (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Gent). Hij realiseerde als afstudeerproject de kortfilm ‘Aan Zee’ en samen met ‘a scene of aftermath’ - een collectief voor audiovisuele creaties - de experimentele fictiefilms ‘Life by the drop’ en ‘Bergium #1’. In zijn films verwerkt hij graag oude en nieuw opgenomen 8mm-fragmenten. Voor In&UIt Brugge realiseerde hij in 2005 de kortfilm ‘Tussen In en Uit’.

Benjamin Dousselaere (°Brugge, 1981) studeert in 2005 af aan het Conservatorium van Gent in de richting Jazz en lichte muziek - optie Producer. Hij speelt piano, gitaar, bas, synths, orgel, computer, etnische en zelfgemaakte instrumenten, en speelt in verschillende formaties. O.a. in ‘Les Boîtes à Rhytmes’, een gypsy swingband, ‘Harker’, een post-rockformatie, ‘The Violent Husbands’ en bij de groep ‘Tape Tum’. Hij gaat steeds op zoek naar interessante mengvormen en de injectie van geluid en muziek in andere kunstdisciplines. Hij verzorgde verschillende soundscapes bij performances, films en beeldende installaties o.a. voor Kaapstad (Brugge 2002) en componeert momenteel muziek voor een documentaire van Doc.fisch, een dochterbedrijf van Woestijnvis.
Geluidskunstenaar Lieven Dousselaere (Brugge, 1977) maakt deel uit van het collectief Tape Tum en speelt in verschillende formaties als Ampakeen, Harker en Poni. In 2002 participeerde hij als muzikant/performer in "Young People Old Voices" een danstheaterproductie van Raimund Hoghe en in hetzelfde jaar realiseerde Tape Tum een installatie i.s.m. architect Jonas Desmyter in het station Brussel Centraal in het kader van 50 jaar Noord-Zuid verbinding. Verder verzorgde Lieven de muziek voor "Mein Land Ich" een dansstuk van Geraldo Si (ex- Pina Bausch) en voor "We Are All Marlene Dietrich FOR" een danstheaterstuk van Erna Omarsdottir en Emil Hrvatin.


Bergium #2

EEN NACHT IN BRUGGE - A aSCENEofAFTERMATH Film

In de ruimtelijke, audiovisuele installatie Bergium #2 in de kamermuziekzaal wordt aan de hand van twee authentieke Brugse documenten een portret van Brugge en (twee van) haar bewoners geschetst.


Janine Denis woont reeds 40 jaar in Brugge en voelt zich Bruggelinge. IN 1959 maakte haar man Frank een 8mm filmpje over Brugge waarin Janine de hoofdrol speelt. Nu, 46 jaar later, krijgt ze opnieuw een hoofdrol in een hedendaagse remake.
Walter Loeters is in Brugge beter bekend als Lou Sterda. Sinds de jaren ’40 is hij actief als conferencier en zanger. Eén van zijn liedjes, ‘een nacht in Brugge’ vormt de leidraad doorheen deze video-installatie. De muzikanten van Tape Tum verwerkten het originele nummer tot een driedimensionale geluidscompositie.


Het resultaat zijn twee verhalen die samensmelten in een nostalgische terugblik op het Brugge van weleer.
Eve Taveirne (°Brugge, 1979) studeerde Wijsbegeerte aan de Universiteit Gent na een jaar Mode aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. In 2003 bracht ze een eigen zomercollectie voor heren uit en in 2005 stond ze in voor de kostuums van de theaterproductie ‘Dappere kleine soldatenvrouw’.
Kleren om net als de Duitse filosoof Immanuel Kant de rede uit te dragen. Kleren om net als de revolutionairen op te staan. Een bescheiden collectie gebaseerd op zuivere Brugse kant en op de zuivere Rede van Immanuel Kant (1724-1804). De 18de eeuw luidde een Nieuwe Tijd in, een tijd waarin we vrij en gelijk zouden zijn en allemaal broeders van elkaar. Mousseline la Sérieuse, of de laatste prinses van Frankrijk, Marie-Thérèse, geeft deze tijdsgeest mooi weer. Het is de tijd van vallen van je voetstuk, maar het daar beneden zoveel meer naar je zin hebben.

Na zijn opleiding Beeldende Vorming aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Kortrijk ging Anton Vancamelbeke (°Kortrijk, 1978) Fotografie studeren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (Kask) in Gent. Hij werkte verschillende jaren als assistent fotograaf / laborant in een fotostudio en leidde in 2005 het sociaal-artistieke project ‘Geluveld Mon Amour’. In zijn werk onderzoekt hij de werking en impact van zowel de commerciële als niet-commerciële beeldvorming binnen onze huidige maatschappij.Untitled
Leentje Vandenbussche (°Brugge, 1984) studeert Driedimensionale vormgeving - optie scenografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (Kask) Gent. Ze raakte in de categorie performance reeds meerdere malen geselecteerd voor de Kunstbende en haalde de finale in 2003. Samen met Siets Bloemen werkte ze in 2005 ‘Onder onder’ uit. Een onderbroekenmodeshow waarbij het publiek de modellen van onder de glazen catwalk kon bewonderen.
Brugse kasseien en een volle blaas op de fiets gaan moeilijk samen. De ‘psst’onderbroek biedt de oplossing. Een remake van een historische onderbroek die je niet hoeft uit te spelen om naar het toilet te gaan. Een gekantkloste onderbroek uit wol, goud- en koperdraad en zo refererend aan het rijke economische verleden van de stad. Een sculpturale onderbroek die de brug slaat tussen 1485 (‘Madonna met kind’ van Hans Memling met daarop voor het eerst kant) en 2005.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina