Bar woordenboekDovnload 167.62 Kb.
Pagina1/4
Datum23.08.2016
Grootte167.62 Kb.
  1   2   3   4

Bar woordenboek


Afspatten


Een drank wordt afgespat door de schil van een citrusvrucht boven het glas uit te drukken, zodat de etherische olie uit de schil in het drankje komt. Vaak wordt de schil daarna als decoratie voor het glas gebruikt.
Aperitief
Aperitiefs zijn drankjes die vóór het eten genuttigd worden om de eetlust op te wekken. De traditionele aperitiefs worden zónder rietje en ijsblokjes geserveerd. Andere aanduidingen voor deze dranksoort zijn "Pre-Diner-Cocktails" en "Before-Diner-Cocktails".

Veel barklassiekers die tegenwoordig niet op de menukaart mogen ontbreken zijn typische droge aperitiefs, zoals Martini dry, Manhattan, Bronx, Rob Roy, Negroni etc.


Barglas
Een andere, weinig gebruikte, benaming voor het roerglas.
Barlepel
De barlepel is een bijzonder langstelige lepel, die gebruikt wordt voor het roeren van cocktailingrediënten en kan dienen als maateenheid van ingrediënten. De traditionele barlepel bevat ongeveer 0,5 cl en kan gebruikt worden voor het exact afmeten van bijv. siropen en creams.
Barmes
Het barmes wordt gebruikt voor het bewerken van de vruchten, waarmee de drankjes versierd worden. Zeer geschikt zijn messen met een klein zaagblad en een spitse voorkant, zodat kleine vruchten en vruchtstukken eenvoudig opgepikt kunnen worden.
Barschep
Met de barschep worden ijsblokjes en fijngestampt ijs uit hun (doorgaans gekoelde) voorraadbak in de shaker of het glas van de klant geschept.
Bartang
De bartang is een kleine edelstalen tang, die gebruikt kan worden voor het openen van vastzittende kurken en afgesloten flessen.
Barzeef
De barzeef houdt ijsresten, citroenpitten etc. achter bij het uitgieten van dranken uit shakers of glazen. De edelstalen spiraalrand van de barzeef past zich doorgaans aan de vorm van de shaker of het glas aan.
Blender
De blender is een elektrische mixer, die ook wel bekend is onder de naam van een grote fabrikant: "Hamilton Beach".
Boston Shaker
De Boston Shaker is een bijzonder soort shaker, bestaande uit een metalen- en een glazen beker. Als de ingrediënten samen met de ijsblokjes in één van de bekers gegoten is, worden de twee verschillende helften van de Boston Shaker op elkaar vastgezet en de drank geschud.
Bowl
Bowls zijn mixdranken, die meestal in grotere hoeveelheden - bijv. voor party's - gemaakt worden: vruchten worden in de bowlschaal overgoten met wijn en daarna enkele uren gekoeld. Onmiddellijk vóór het serveren, wordt de bowl met ijskoude sekt overgoten.
Cobbler
Cobblers zijn een subgroep van longdrinks, waarbij vruchten overgoten worden met likeur en sekt of soda. Vanwege hun gelijkenis worden traditionele cobblers vaak ingedeeld bij dranktypen zoals bowl, cup of (koude) punch.
Cocktail
Cocktail is in het dagelijkse taalgebruik een verzamelnaam voor alle bardranken. In enge zin verstaat men hieronder alle shortdrinks, die op basis van hoge percentages alcohol of likeur met kruidenbitters geroerd of geschud worden.
Collins
Collinses zijn bittere longdrinks, die vaak meteen in hun glas geroerd worden. Een collins wordt overgoten met sodawater en meestal geserveerd met een citroenschijf en een rietje.
Cooler
Coolers zijn dorstlessende longdrinks. Traditioneel worden ze overgoten met Ginger Ale, maar men kan daarbij ook gebruik maken van soda- of mineraalwater. Coolers worden geserveerd met een rietje.
Crushed ice
"Crushed ice" is de Engelse benaming voor fijngestampt ijs.
Crusta
Crusta of Crustarand noemt men de suikerrand op het glas. Drankjes die met een dergelijke rand versierd zijn, worden vaak met de naam "Crusta" aangeduid.
Cup
Uiterlijk lijkt een cup op een bowl. Het verschil is dat bij een cup ijsblokjes worden toegevoegd, terwijl een bowl alleen van buiten gekoeld wordt. Een cup wordt meestal direct in het bowlglas gemengd.
Daisy
Daisies zijn zoete longdrinks, die de reputatie hebben een typische damesdrank te zijn. Ze worden geserveerd in een champagnecoupe of met een rietje in een longdrinkglas.
Dash
Dash is de Engelse benaming voor de maateenheid "Spritzer".
Digestief
Digestiefs worden ná het eten genuttigd, om de spijsvertering te stimuleren.
Egg-Nogg
Een Egg-Nogg is een koude of warme mixdrank bestaande uit melk, eieren, sappen en alcohol. Veel van dit soort recepten zijn bijzonder geschikt als katerdrank voor de morgen na een cocktailparty.
Fancy Drink
Fancy Drink is de benaming voor alle mixdranken, die niet ingedeeld kunnen worden bij een andere drankgroep. De fancy drinks dekken een breed smakenspectrum, omdat bij de creatie ervan de grenzen van de fantasie onbeperkt zijn.
Fijngestampt ijs
Fijngestampt ijs bestaat uit ijsblokjes, die met een elektrische ijsmolen of een ijshamer in kleine stukjes geslagen worden.
Fix
Fixes zijn longdrinks die een sterke gelijkenis vertonen met cobblers. Ze worden bereid met fijngestampt ijs en geserveerd in een punchglas.
Fizz
Fizzes zijn longdrinks vermengd met sodawater. Ze worden bijzonder koud geserveerd.
Flip
Flips zijn longdrinks die naast alcohol altijd met een eigeel bereid worden. Ze worden geserveerd met een rietje en bij voorkeur gegarneerd met nootmuskaat of geschaafde pistachepitten.
Frappé
Frappés zijn bekend als melkfrappés en likeurfrappés. De eerste wordt door de elektrische mixer vermengd met fijngestampt ijs. De likeurfrappé wordt in een, met fijngestampt ijs gevuld, glas gegoten.
Garnituur
Om een drankje er voor de klant aantrekkelijk uit te laten zien, wordt het voorzien van "garnituur". Daarbij kan gedacht worden aan fruit, fruitspiesen, rietjes, stirrers en baraccessoires, zoals parapluutjes en waaiers. Hiermee kan uw fantasie onbegrensd zijn!
Geschaafd ijs
Geschaafd ijs wordt ook wel aangeduid met de naam "sneeuwijs". Men bereidt het in een elektrische ijsmolen.
Glühwein
Voor deze geliefde warme drank wordt rode-, witte- of portwijn gekruid en verhit. Voordat de vloeistof kookt, wordt ze in een vuurvast glas overgegoten en direct geserveerd.
Grog
Grogs zijn warme dranken bereid uit rum, suiker, citroensap, water en kruiden. De rum kan ook vervangen worden door cognac, whisky of een dergelijke soort alcohol.
Highball
Highballs zijn longdrinks die veel gelijkenis vertonen met sodas. Ze worden geserveerd in tumblerglazen. De naam is afgeleid van de kleine bellen die zich in het glas vormen.
IJshamer
Als je niet beschikt over een ijsmolen, kun je het ijs ook verkleinen met een ijshamer om crushed ice te maken.
IJsmolen
Met een ijsmolen kunnen ijsblokjes eenvoudig bewerkt worden tot fijngestampt ijs (crushed ice). In de winkels worden naast de goedkopere handmatige ijsmolens, ook verschillende varianten van elektrische ijsmolens aangeboden.
Jigger
"Jigger" is een wereldwijde benaming voor de traditionele, in bars gebruikte, maatbeker. Het bestaat uit twee edelstalen kelken, die ieder 4 cl resp. 2 cl bevatten en aan de bodem met elkaar verbonden zijn. Hiermee mengt de barkeeper de benodigde hoeveelheden alcohol en sappen.
Julep
Juleps zijn een longdrinkgroep, waarbij frisse munt direct in het glas aan de drank toegevoegd wordt.
Longdrink
"Longdrink" is de verzamelnaam voor alle bardranken met meer dan 14 cl vloeistof. Het alcoholgehalte van longdrinks is, door de vermenging met sodawater, tonic etc., lager dan bij shortdrinks.
Measure
"Measure" is een andere benaming voor de Jigger, de kleine maatbeker, waarmee de barkeeper de ingrediënten voor de drank afmeet.
Old-Fashioned-Glas
Het Old-Fashioned-Glas - een rechte, vlakke Tumbler met een grote doorsnee - is een traditioneel barglas. Het wordt gebruikt voor het serveren van shortdrinks, frappés en alcoholische dranken 'on the rocks'.
On the rocks
"On the rocks" houdt in dat een drank - doorgaans pure alcohol - alleen met ijsblokjes geserveerd wordt.
Pick-me-up
Pick-me-ups zijn scherp gekruide "katerdranken".
Pousse-Café
Pousse-Cafés, ook wel couleurs of scaffas genoemd, zijn een bijzonder interessante groep van shortdrinks. Verschillende likeuren en brandewijnen worden, bij voorkeur in een hoog en smal glas, voorzichtig ingeschonken zonder dat ze daarbij vermengd worden. Door het verschil in gewicht tussen de ingrediënten, ontstaan op deze manier interessante kleureffecten.
Punch
Punches kunnen warm of koud bereid worden. Warme punches behoren tot de warme dranken en lijken sterk op grogs en toddies. Koude punches worden met een vruchtengarnituur geserveerd en zijn verwant aan de bowl.
Punch
Punches kunnen warm of koud bereid worden. Warme punches behoren tot de warme dranken en lijken sterk op grogs en toddies. Koude punches worden met een vruchtengarnituur geserveerd en zijn verwant aan de bowl.
Rietje
Rietjes horen in bars in verschillende lengten en kleuren voorradig te zijn. Echte rietjes zijn tegenwoordig bijna geheel van de markt verdwenen; de kunststof rietjes die overal verkrijgbaar zijn, zijn doorgaans goedkoper dan de ouderwetse rietjes.
Roerglas
Als de gebruikte ingrediënten slechts licht vermengd moeten worden, dan kan de drank in plaats van in een shaker, in een roerglas bereid worden. De ingrediënten worden enkele seconden vermengd met ijsblokjes of fijngestampt ijs en daarna in het glas overgegoten.
Sangaree
Sangarees zijn longdrinks die koud (in een longdrinkglas) of warm (in een punchglas) bereid kunnen worden. De gebruikte alcohol wordt gezoet met suiker, met heet of koud water overgoten en met nootmuskaat gegarneerd.
Shaker
De shaker is het belangrijkste hulpmiddel van de barkeeper. Het wordt gebruikt om ingrediënten met ijsblokjes te schudden, zodat ze gelijktijdig vermengd en gekoeld worden. Om dit effect te versterken, dient de shaker vóór gebruik steeds voorgekoeld te zijn. Naast de traditionele tweedelige shaker bestaan er ook driedelige uitvoeringen, waarbij ook de barzeef geïntegreerd is.
Shaved ice
"Shaved ice" is de Engelse benaming voor geschaafd ijs.
Shortdrink
"Shortdrink" is de verzamelnaam voor alle bardranken - doorgaans met een hoog alcoholpercentage - met maximaal ca. 8 cl vloeistof.
Sling
Slings zijn een groep van longdrinks die sterke overeenkomsten vertonen met punches. Ze zijn gebaseerd op citroen- of limoensap en worden overgoten met alcohol en koud of heet water.
Soda
Sodas zijn verfrissende longdrinks met doorgaans een gering alcoholpercentage. Sodas worden vaak afgespat met citroenschil en naar smaak overgoten met koud soda- of mineraalwater.
Sour
Sours worden gerekend tot de alcoholrijkste drankensoort in de longdrinkgroep. Ze komen grotendeels overeen met collinses en fizzes, maar worden doorgaans nìet met sodawater aangevuld. Ze worden geserveerd met een vruchtengarnituur.
Spritzer
Een Spritzer is de kleinste maateenheid voor de bar. Het wordt gebruikt voor aroma’s, siropen en bitters. Een Spritzer komt overeen met de hoeveelheid drank in opzetstukken voor flessen.
Spuitfles
De spuitfles, in het Engels "dash-bottle"genoemd, is geschikt voor het exact doseren van vloeistoffen. Doorgaans is de fles gemaakt van glas en beschikt het over een speciale stop, zodat bij iedere scheut dezelfde hoeveelheid drank (dash) geschonken wordt. Veel ingrediënten, die scheutsgewijs gebruikt worden, zoals Angostura of Oranjebitter, worden ook in speciale flessen met geïntegreerde spuitflessen aangeboden.
Stirrer
Een Stirrer is een, doorgaans uit kunststof geproduceerde, staaf waarmee de drank geroerd kan worden. Zo'n roerstaaf is vooral nodig bij mixdranken die met fijngestampt ijs bereid worden.
Strainer
"Strainer" is de Engelse benaming van een barzeef.
Straw
"Straw" is de Engelse benaming van, tegenwoordig uit kunststof bereide, rietjes.
Toddy
Toddies zijn dranken met hoge percentages alcohol, die koud of warm bereid kunnen worden. Ze worden geserveerd in een klein tumblerglas (koud) of een punchglas (warm).
Tumbler
Tumblers zijn vlakke 'bekerglazen', die in verschillende formaten verkrijgbaar zijn. Kleine Tumblers met een volume van ongeveer 15 cl worden gebruikt voor shortdrinks en sours. Grotere glazen tot 25 cl volume worden o.a. gebruikt voor coolers en highballs.
Underliner
Een Underliner is een, meestal uit papier vervaardigde, onderzetten voor een glas.
Zeven
Onder zeven verstaan we het afgieten van een vloeistof uit een shaker of glas door een barzeef. Zo wordt voorkomen dat ijsresten in het glas komen.
  1   2   3   4


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina