Basiliek te Boxmeer. Basiliek St. Petrus' stoel te Boxtel. BasiliekDovnload 15.75 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte15.75 Kb.
RK Top 25 van het bisdom `s-Hertogenbosch:
1. St.Janskathedraal/basiliek én rijksmonument te `s-Hertogenbosch, incl. Mariabeeld & -devotie.

2. H.Petrus & Paulusbasiliek te Boxmeer.


3. Basiliek St.Petrus' stoel te Boxtel.
4. Basiliek St.Petrus te Oirschot (meest imposante dorpskerk in heel Brabant + link met de Brabantse missionaris St.Odulphus).Belangrijk Mariamirakelbeeld wordt hier bewaard (--> heilige eik).
5. Een grenskapel, bv. Mariaheide/ Luyksgestel/Maarheeze, grenskerkmonument bij Cranendonck. Tussen 1570 en 1672 kon je alleen in grenskapellen de H.Sacramenten ontvangen. In 1672 (het bekende Rampjaar voor protestants Nederland) gaven de Franse bezetters de RK inwoners van Nederland wat meer vrijheden; dat durfden de protestantse regenten in Brabant en de andere generaliteitslanden in 1673 niet meer terug te draaien.
6. Abdij van Berne, Heeswijk, belangrijk verleden, tevens voorname school.
7. Abdij Koningshoeven, Berkel-Enschot, trappisten & bier, prijzen voor milieubewust, sociaal  & maatschappelijk verantwoord ondernemen.
8. Abdij Mariënkroon, Nieuwkuijk: nu Focolare, link met actieve RK geloof nu.
9.  Willibrordusputjes in Diessen (of anders in Waalre, Alphen , Bakel). Bijzondere herinneringen aan sint Willibrordus, één van de belangrijkste  missionarissen in Nederland.
10. Een schuurkerk ergens in Brabant. Suggestie:  gerestaureerde vm. schuurkerk te Gilze (ten Westen van Tilburg, nèt in het bisdom Breda, dan daar opnemen s.v.p.). Tussen 1672 en 1798 mocht men wel de H.Sacramenten ontvangen, maar niet in echte, zichtbare kerken. In 1798 gaven de Franse bezetters de R.K. inwoners van Nederland kerkelijke vrijheden, die in 1814 bij de nieuwe Nederlandse grondwet niet werden teruggedraaid.
11.Bedevaartplaats Handel ( tussen Helmond en Gemert), o.a. processiepark, kruisweg en ossenkapel, incl. de route  van de `keskes' (kastjes) met  de zeven smarten van Maria. 
12. St.Johannes de Doperkerk te Neerlangel bij Oss: deels romaanse, oudst bewaarde stenen kerk van Brabant (tufsteen, begin 11e eeuw).
13. Elshout, st.Jan de Evangelist & bedevaartplaats,  gebouwd door architect Henri van Tulder, die veel R.K. kerken in Brabant ( ook Jozef/ de Heuvel in Tilburg).
14. Kloostercomplex Birgitinessen + museum voor religieuze kunst in Uden (bijzondere orde, link met de heilige Birgitta + het lijden van Christus, dat vanaf 14e eeuw in kunst,geloof en literatuur veel aandacht kreeg).
15. Patershuis  M.S.C. (= missionarissen van het heilig Hart) Tilburg, incl. tropenmuseum. Nederland leverde begin jaren 60 verhoudingsgewijs zeer veel missionarissen. velen genoten hier hun vooropleiding. Voorbeeld van sociaal actieve, zelfbewuste, naar buiten tredende katholieke volksdeel. Bijna iedere katholiek had vroeger wel een heeroom in de missie.
16. Fraters van Tilburg (bv. CMM, Gasthuisring), m.n. broeder dr. Caesarius Mommers, plaquette/ standbeeld. Vele R.K. generaties (sinds 1850, congregatie opgericht door bisschop Zwijssen) hebben dankzij deze broeders ( en vgl. zusters van Liefde, OLV) succesvol  lager onderwijs gehad. Zonder deze spotgoedkope en altijd beschikbare geestelijken hadden er zeer wsch. veel minder RK Nederlanders kunnen studeren en doorstoten in de vaart der volkeren. Essentieel voor de katholieke emancipatie.  De zeer invloedrijke, maar nauwelijks bekende onderwijskundige, frater dr. Caesarius Mommers (+2007) bedacht een nieuwe leesmethode in de jaren vijftig. Hij wordt ook wel  `de leesvader van Nederland' genoemd:  nu in gans ons land gemeengoed, dus ook van groot belang voor openbaar en p.c.-onderwijs.  Een hechte én positieve band met verleden, heden en toekomst.
17.  St.Catharinakerk  in Eindhoven, gebouwd door Pierre Cuypers ( die veel kerken bouwde, tevens Rijksmuseum en centraal station Amsterdam ).
18.  St.Petrus en Pauluskerk in Tilburg aan de Vierwindenlaan, nieuwe kerk,  gebouwd conform Romeins amfitheater door Dom Hans van der Laan OSB m.b.v. het plastisch getal e.d. . Deze architect behoort tot hét katholieke erfgoed van de 20e eeuw. Deze man en zijn werk kunnen we niet negeren, me dunkt.
19. Bisschop Zwijssen, relatoe met herstel bisschoppelijke hiërachie 1853
20.  Zalige Petrus Donders, Peerke Donders Paviljoen in Tilburg Noord
21. Clarissen in Megen.
22. Orgel in de st. Lambertuskerk in Helmond. Het orgel in de Sint-Lambertuskerk te Helmond is in 1772 gebouwd door de Luikse orgelbouwer Guillaume Robustelly. Hij was de leerling en opvolger van Jean-Baptiste le Picard. Het orgel was gebouwd voor de Abdij van Averbode in Vlaams-Brabant. Pas later, omstreeks 1796, is het overgeplaatst naar de Sint-Lambertuskerk. Het orgel had origineel 4 klavieren en een aangehangen pedaal.
23. Bisschop Bekkers, een Nederlands rooms-katholiek bisschop. Mgr. Bekkers werd in 1957 coadjutor en titulair-bisschop van Thasos. Hij was bisschop van het Bisdom 's-Hertogenbosch van 27 juni 1960 tot 9 mei 1966.
24. Kapucijnen in Velp. Bijdekapucijnen.nl
25. de Antonius Abt kerk in Bokhoven. Bokhoven werd in 1369 tot zelfstandige parochiekerk verheven en het patronaatsrecht lag in handen van de Abdij van Berne. Het oudste deel, de toren, dateert uit de 15e eeuw.De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina