Belangrijk om te weten is dat we je op de lokatie verwachten! Dus kijk goed hoe laat we je waar verwachten in onderstaand schema!Dovnload 25.6 Kb.
Datum23.08.2016
Grootte25.6 Kb.
30

sePTEmBer

CulturelE

Dag


Klas 4
30 september is er weer een culturele dag op het marnixgymnasium. Anders dan vorig jaar hebben we voor jullie deze dag een programma buiten school. Het programma is niet voor elke groep hetzelfde en klas 4A en 4C zijn gesplitst, dus let even goed op bij welke groep je moet zijn!

Belangrijk om te weten is dat we je op de lokatie verwachten! Dus kijk goed hoe laat we je waar verwachten in onderstaand schema!

Bij de musea staan docenten van het marnix, daar laat je weten dat je er bent!

Alvast heel veel plezier!


( 20 lln) van Irene Aaftink t/m Trifon Papalazarou uit 4A


-Rondleiding kunsthal munch tentoonstelling

- stadswandeling CBK10.45 verzamelen bij ingang Kunsthal. Daar melden bij docent

11.00 – 12.00

12.00-13.00 stadswandeling. Vertrekpunt bij kunsthal.


4B ( 30 lln)


Nederlands Fotomuseum workshop portretfotografie

10.15 verzamelen bij ingang fotomuseum. Daar melden bij docent
120 min

Tijden activiteit 10.30 – 12.30Uit 4A en 4C ( 20 lln) van Ana Pavkovic t/m Lotte van Wolfswinkel uit 4A en van Christiaan Baas t/m Lotte Joosten uit 4C


Rondleiding kunsthal munch tentoonstelling

- stadswandeling CBK11.45 verzamelen voor ingang Kunsthal. Daar melden bij docent. Dan binnen op stoelen auditorium plaatsnemen

Tijden activiteit 12.00 – 13.00

13.00-14.00 stadswandeling. Vertrekpunt bij kunsthal.


( 20 lln) van Sebastiaan Kalkman t/m Etienne van Winkel uit 4C


- stadswandeling CBK

Rondleiding kunsthal munch tentoonstelling
11.30-12.30 stadswandeling. Vertrekpunt bij kunsthal.
12.45 verzamelen voor ingang Kunsthal. Daarna binnen op stoelen auditorium plaatsnemen
Tijden activiteit13.00 – 14.00
De Kunsthal

Museumpark, Westzeedijk 341


3015 AA Rotterdam

Nederlands Fotomuseum

Wilhelminakade 332

(in Las Palmas)

Kunsthal:

Bereikbaarheid openbaar vervoer


Kunsthal Rotterdam ligt in het Museumpark, op 20 minuten loopafstand van het Centraal Station. Tramlijn 20 richting Lombardije

(tramhalte Vasteland) of tramlijn 8 richting Spangen (halte Kievitslaan) of 5 minuten lopen vanaf metrostation Eendrachtsplein

en Leuvehaven.

Nederlands Fotomuseum


bereikbaarheid openbaar vervoer 
Het Nederlands Fotomuseum is vanaf station Rotterdam Centraal bereikbaar met tram 20 (richting Lombardijen), 23 (richting Beverwaard), 25 (richting Carnisselande) of metro lijn D (richting Slinge of Spijkenisse), allen halte Wilhelminaplein. In metrostation Wilhelminaplein kiest u de uitgang 'Luxor Theater - Wilhelminakade'. Bus 50 rijdt van maandag tot en met vrijdag van Rotterdam Centraal naar de halte Wilhelminakade en terug. Op zaterdag en zondag ook, maar de dienstregeling is beperkt. Alle dienstregelingen vindt u op de website van RET
De Kunsthal

Klas 4A en 4C gaan naar de kunsthal

"We should no longer paint interiors with men reading and women knitting. We should paint living people who breathe, feel, suffer and love." Edvard Munch (1889)

Voor het eerst wordt in Nederland uitgebreid aandacht besteed aan Edvard Munch (1863-1944); een van de meest fascinerende kunstenaars uit de laat negentiende- en begin twintigste eeuw.

De Kunsthal Rotterdam presenteert met ruim honderdvijftig schilderijen en werken op papier een overzicht van het oeuvre van de Noorse schilder, die bij het grote publiek vooral bekend is door het schilderij ‘De Schreeuw' (1893). Alle werken in de tentoonstelling zijn afkomstig uit particuliere collecties en worden éénmalig samengebracht; een absolute buitenkans voor iedereen die het oeuvre van Edvard Munch (beter) wil leren kennen. Munch schildert over het leven, over de liefde en de dood; diepe emoties zoals eenzaamheid, angst en innerlijke spanningen zijn de leidraad in zijn werk. Door de thematiek, de krachtige compositie, vloeiende lijnvoering en het bijzondere kleur- en materiaalgebruik raken zijn schilderijen ons tot op de dag van vandaag.      


Experiment en expressie


Edvard Munch is van grote invloed op de ontwikkeling van het expressionisme in de laat negentiende- en begin twintigste eeuw. Vanaf het begin van zijn kunstenaarschap in 1880 breekt hij radicaal met alle heersende conventies in de kunst. Als reactie op de verstarde burgerlijke moraal van zijn tijd sluit hij zich aan bij vooruitstrevende kunstenaarskringen in Kristiania (het toenmalige Oslo). Op zoek naar zijn eigen artistieke expressie experimenteert hij met verschillende materialen en technieken. Hij absorbeert invloeden van het actuele naturalisme, impressionisme en symbolisme en verwerkt deze in een eigen, persoonlijke vormentaal. Munch haalt de inspiratie voor de thematiek van zijn schilderijen uit de literatuur van schrijvers als August Strindberg en Henrik Ibsen. De tegenslagen in zijn leven, zoals de dood van zijn moeder en zusje, laten diepe sporen bij hem achter. Met buitengewone gevoeligheid verbeeldt hij de machteloosheid en paniek die dood, ziekte en verval met zich meebrengen in zijn schilderijen, litho's, tekeningen en etsen.

Overweldigend oeuvre


De tentoonstelling laat de ontwikkeling en vorming van Munchs overweldigende oeuvre zien. De opening van zijn eerste grote tentoonstelling in de Vereniging van Berlijnse Kunstenaars in Berlijn in 1892 leidt tot een enorm schandaal. Het vluchtige en fragmentarische in zijn werk, wat typerend zal zijn voor de moderne kunst aan het begin van de twintigste eeuw, wordt door de pers genadeloos bekritiseerd. De tentoonstelling sluit vroegtijdig. Alle commotie maakt Munch op slag beroemd in Duitsland. Tijdens zijn verblijf in Parijs maakt Munch veel grafiek waaronder de beroemde serie litho's van Madonna: een betoverend vrouwenportret omlijst door spermatozoïden en vergezeld door een embryo met doodskop. Leven en dood, twee hoofdthema's in Munchs werk, komen hier compositorisch verrassend samen.

!!!!!! deze klassen gaan voor of na het bezoek kunsthal (zie planning) naar het CBK voor een stadswandeling langs kunst in de openbare ruimte

Nederlands Fotomuseum

Klas 4B

Workshop Portret VO


Portretten kun je op vele verschillende manieren maken, bijvoorbeeld: statisch, speels en ten voeten uit.

De museumdocent leidt de workshop in met voorbeelden uit de model- en portretfotografie van verschillende

bekende en minder bekende fotografen en bespreekt met de leerlingen de geschiedenis, verschillen in genres

en het gebruik van het portret. Begrippen als compositie, standpunt, kader en zeggingskracht komen aan bod.

Vervolgens krijgen de leerlingen tips mee voor het maken van een origineel portret en maken zij in tweetallen

met digitale camera’s twee verschillende portretfoto’s van elkaar. Een klassiek portret en een portret waarmee ze

elkaars persoonlijkheid zo goed mogelijk proberen te vertalen. De gemaakte foto’s worden geprojecteerd en

gezamenlijk besproken. Na afloop ontvangt u (de school) een cd met alle gemaakte portretten.Lies Wiegman | Salvador Dali, Port Lligat, Spanje (1963)


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina