Belegering / Verovering / Verdediging van een Middeleeuwse stad Namen: KlasDovnload 31.76 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte31.76 Kb.

Belegering / Verovering / Verdediging van een Middeleeuwse stad

Namen: _________________________ Klas:__________De aanval.

Je eerste opdracht: bekijk samen de tekening van de stad. Je gaat met letters of cijfers een legenda maken bij deze plattegrond.
Benoem alle belangrijke plekken en bouwwerken die bij de verdediging van de stad een belangrijke rol zullen gaan spelen. Beschrijf de rol van die plek of dat gebouw bij de verdediging.

Bedenk goed, je bent een Middeleeuwer! Er zijn geen atoombommen en je hebt geen Internet !!!

BUS verdeelt de klas in twee groepen.
Verdeel je groep in twee subgroepen. Elke groep werkt één van de plannen uit. Dus:De aanvallers = groep A
De verdedigers = groep VA1 werkt aan het plan

Bestorming en Verovering
A2 werkt aan het plan

Uithongering, Belegering en Verovering

V1 werkt aan het scenario

Vedediging en versterking van de stad tegen een bestorming
V2 werkt aan het scenario
Beheer en eerlijke verdeling van alle aanwezige voorraden tijdens een (langdurige) belegering
Graaf Willem wil de stad graag veroveren, maar zijn leger is niet verschrikkelijk groot. En de stad heeft een goede bewapening. Bovendien kunnen de verdedigers schuilen achter hun sterke muren. Zijn eigen soldaten moeten door het open veld de stad naderen. (Dat hadden de mensen uit de stad zo gemaakt...alle beschutting rond de stad was weggehaald)

Groep A
Als graaf Willem zou aanvallen had hij verschillende mogelijkheden om de stad op de knieën te dwingen.

Lees eerst de mogelijkheden van graaf Willem goed door.

Verdeel dan groep A in (sub)groep A1 en (sub)groep A2

Groep A1

Werkt het plan voor de bestorming van de stad uit. (jullie gaan kijken naar en beschrijven welk materiaal je gaat gebruiken, wie in welke aantallen welk deel van de muren/torens/poorten gaat aanvallen en waarmee, hoe je de verliezen onder je aanvallers gaat opvangen, wie gaat zorgen voor de aanvoer van welk aanvalsmateriaal enz.)
Groep A2

Werkt uit wat een leger allemaal nodig heeft en moet doen als het begint aan een (lange) belegering. Hoe de voedselvoorraden moeten worden beheerd en verdeeld om een (langdurige) belegering te kunnen doorstaan (bedenk, je bent volkomen omsingeld en je moet het de komende weken / maanden doen met wat je hebt).
De burgers / inwoners wilden zich niet overgeven, want dan zou hun mooie stad geplunderd worden. Je begrijpt, graaf “Willem” had echt een groot probleem! Hoe dit gevecht is afgelopen, vertel ik hier niet. Maar de meeste legers die een stad aanvielen, zorgden dat ze 2 tot 3 keer groter waren dan het leger in de stad. Later kregen de aanvallers de beschikking over kanonnen, en toen waren de gevechtskansen heel anders.
Tip voor groep Aanval A1.
1) Welke wapens zie je op de plaatjes bij de legers die de steden aanvallen? (de afbeeldingen staan overal in deze opdracht)
2) Op welke manier en waarmee konden de burgers hun steden verdedigen?
3) Wie en wat heb je allemaal nodig?

Opdracht Aanval A2.
1) Welke wapens zie je op de plaatjes bij de legers die de steden aanvallen? (de afbeeldingen staan overal in deze opdracht)
2)
Welke voorraden moet je aanleggen voor een langdurige belegering.
3) Waar (op welke plaats) ga je je kamp opslaan?

4) Welke gemene dingen kun je uithalen om de mensen in de stad het leven flink zuur te maken?

Tip voor zowel A1 als A2:
Werk binnen deze opdracht in duo's. En ruil met elkaar de tekening met het aanvalsplan (kijk naar het schema op bladzijde 6). Bekijk het aanvalsplan van je buurman, en bedenk hoe jullie elkaar kunnen helpen en ondersteunen). Bespreek met centraal met je groep de uitkomsten, spreek een aanvalsplan en een belegeringsplan af en zet beide op papier.Aanval op een stad, wat graaf Willem zoal zou kunnen doenEr was eens een graaf, we weten al dat hij Willem heet, die een bepaalde stad wilde veroveren. Hij wist niet goed hoe hij dat moest doen. Hij kon natuurlijk de stad aanvallen en met stenen plat gooien. Maar dan had hij niet veel buit te verdelen.
Hij kon ook de poorten stuk rammen terwijl anderen de muren bestormden. Maar dat kostte veel mensenlevens. Dat was niet goed voor het zelfvertrouwen van zijn leger. Misschien zouden zijn soldaten dan weigeren om verder te vechten.
Hij wilde de stad graag veroveren, maar zijn leger was niet verschrikkelijk groot. En de stad had een goede bewapening. Bovendien konden zij schuilen achter hun sterke muren. Zijn eigen soldaten moeten door het open veld de stad naderen. (Dat hadden de mensen uit de stad zo gemaakt...alle beschutting rond de stad was weggehaald)Hij kon natuurlijk ook zijn soldaten alle toegangswegen laten bewaken en niemand meer in of uit de stad laten gaan. Op die manier hoopte hij dat de inwoners zo’n honger en dorst kregen dat ze zich zouden overgeven


Deze manier kostte hem niet zoveel soldaten. Maar…de stedelingen gaven zich niet snel over, dat deden ze pas als al het voedsel op was. En aangezien de meeste steden (en ook deze stad) grote voedselvoorraden hadden, kon dat erg lang duren. Je begrijpt het al, onze graaf “Willem” had een probleem!

Opdracht: graaf Willem de Aanvaller.


1) Graaf Willem kon de stad aanvallen, kapot bombarderen of belegeren. Noem in de onderstaande kolom de voordelen en de nadelen.

Manier.

Hoeveel tijd kost het?

De voordelen

De nadelen

Bombarderen

 


 

 


 

Aanvallen.


 

 


 

Belegeren

 


 

 


 

2) Stel dat jij graag Willem bent. Welke manier zou jij kiezen om de stad te veroveren. En leg uit waarom je juist deze manier kiest!


3) Je hebt een plattegrond van een vestingstad die jij moet veroveren.


3a) Hoe zou jij de stad veroveren, en welke maatregelen zijn hiervoor nodig?


3b) Hoeveel tijd wil je hiervoor uittrekken, en welke bewapening heb je nodig?


3c) Schrijf of teken in de afbeelding hoe je plan eruit ziet.

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina