Berustingsquiz ekv 10/02/07 reeks 1Dovnload 110.75 Kb.
Pagina1/5
Datum22.07.2016
Grootte110.75 Kb.
  1   2   3   4   5
BERUSTINGSQUIZ EKV 10/02/07
REEKS 1

08 MUZIEK – Starten doen we met een klein experiment. Hoogst ongebruikelijk beginnen we deze eerste ronde met de muziekrubriek. Na elke vraag zullen jullie een intro of een kort fragment te horen krijgen. De vraag is simpel: wat is het verband, de link of de rode draad tussen deze fragmenten? Deze eerste ronde bevat nog meer puzzelvragen, dus kunnen we nu ook al meteen de sport- en de variavraag stellen.

01 AARDRIJKSKUNDE – (met foto) We zoeken de naam van een grotendeels nomadisch volk levend in Oost-Afrika. Voor het koloniale tijdperk waren zij een grote, sterke, op expansie gerichte en dus behoorlijk oorlogszuchtige stam die het grootste deel van Kenia in handen had, maar de komst van de eerste blanken, vergezeld van westerse ziektekimmen zoals de waterpokken, luidde het einde van hun heerschappij in. De huidige totale populatie wordt geschat op 900000, zo'n 350000 tot 450000 hiervan levend in Kenia. Hun maatschappij, economisch gebaseerd op veeteelt, is patrilineair en monogaam. De jongens, ook wel Morans genoemd, ondergaan een typische inwijding in een strijdersgroep verantwoordelijk voor het hoeden van het vee en het doden van roofdieren. De eeuwenoude tradities van dit volk staan door de groeiende moderne civilisatie onder druk, maar worden – hoe kan het ook anders – zo goed en zo kwaad als dat kan, commercieel geëxploiteerd. Graag de naam van dit Afrikaanse volk.

FRAGMENT 1: Memories (EARTH & FIRE)(intro)

02 ACTUALITEIT – (met filmfragment) Op maandag 9 oktober 2006 maakte zoekgigant Google bekend dat het voor een recordbedrag van 1,65 miljard dollar een in 2005 opgestarte videosite zou overnemen. Via deze site, uitgegroeid tot één van de populairste op het web, worden dagelijks zo’n honderd miljoen video’s bekeken door zowat – maandelijks – twintig miljoen bezoekers. Ook voor onze quiz was de site een meer dan handige inspiratiebron – zoveel wordt de komende uren wel duidelijk. We trakteren jullie alvast op een hilarisch filmpje dat op diezelfde maandag 9 oktober 2006 op de gezochte site te vinden was, en binnen de kortste keren tot een nationale hype uitgroeide. Naam van de site?

FRAGMENT 2: The Whole Of The Moon (WATERBOYS)(intro)

03 BEELDENDE KUNST – (met foto) 20ste eeuw. We citeren even uit het ‘gele boekje’ van Ad De Visser. “De vertegenwoordigers van deze nieuwe beeldhouwkunst wensten zich definitief te ontworstelen aan de anekdotiek, de poëzie, de emotie en de retoriek van de metafoor in de traditionele beeldhouwkunst. Het zette critici aan tot de kwalificaties fantasieloos, dogmatisch en zelfs inhumaan. De elementaire, geometrische vormen van deze kunst waren industrieel, koel en simpel.” Dubbele vraag. A: Over welke ‘nieuwe’ stroming heeft De Visser het hier? De gezochte naam werd in 1960 door critica Barbara Rose bedacht. Zoek het vooral niet te ver: het is een algemeen ingeburgerde term die ook buiten de grenzen van de beeldhouwkunst, bijvoorbeeld in de muziek, van toepassing is. B: Een keuzevraagje. Op het fotoblad zien jullie werken van vijf van de belangrijkste vertegenwoordigers van deze nieuwe stijl. Jullie kiezen één letter en geven de overeenkomende kunstenaar.

FRAGMENT 3: All I Need (AIR)(minuut)

04 FAUNA EN FLORA – (met foto) Deze suborde van insecten, de Zygoptera, vormen samen met de suborde van de libellen de orde van de libellen of Ordonata. Wereldwijd zijn er ongeveer 2500 soorten – in Europa komen er daar zo’n 40 van voor. Over het algemeen zijn ze kleiner en dunner dan echte libellen. De ogen zijn relatief klein en staan verder uit elkaar. In rust worden de vleugels achter de rug gevouwen. Wat is de naam van dit diertje?

FRAGMENT 4: Barbie Girl (AQUA)(30 seconden)

05 FILM – (met foto) In de filmindustrie wordt tegenwoordig met galactische budgetten gegoocheld. Het door Brett Ratner in 2006 gedraaide ‘X-Men: The Last Stand’ – het derde deel in de X-Men trilogie – is met een budget van om en bij de 210 miljoen dollar tot op heden de duurste film aller tijden. De in mei te verschijnen derde Spiderman-film zou dat bedrag zelfs nog overschrijden. Maar even terug naar de X-Men. De hoofdrollen in deze filmtrilogie zijn voor Hugh Jackman (Wolverine), Patrick Stewart (Charles Xavier) en Halle Berry (Ororo Munroe/Storm). Maar ook twee van onze noorderburen zijn er al van 2000 bij. Welke Nederlandse of (om correct te zijn) oorspronkelijk Nederlandse actrices nemen de rollen van Jean Grey/Phoenix en Raven Darkholme/Mystique voor hun rekening? Volgorde is van geen belang.

FRAGMENT 5: Rebellion (THE ARCADE FIRE)(vermelden Archianenquiz)(1 minuut)

06 GESCHIEDENIS – Een lange vraag. Deze stad in het huidige Turkije werd in 300 v.Chr. aan de rivier Orontes gesticht door Seleucus I Nicator, één van de generaals van Alexander de Grote. De stad groeide al snel uit tot een metropool, werd één van de belangrijkste hellenistische cultuurcentra en fungeerde als westelijk eindpunt van de zijderoute. In de Romeinse periode bekleedde ze een belangrijke rol als hoofdstad van de provincie Syria en als zetel van één van de vijf christelijke patriarchaten. Ze is een moederstad voor de verspreiding van het christendom en Paulus zou er meermaals gepreekt hebben – na Jeruzalem wordt ze dan ook beschouwd als de tweede heilige christenstad. Na de Perzische invasie in 540 en de Arabische verovering in 636 raakte de stad in verval, tot de kruisvaarders ze onder leiding van Bohemund I in 1098 heroverden. Ze werd tot hoofdstad gemaakt van het gelijknamige prinsdom en één van de kruisvaardersstaten. In 1268 vielen de Mamelukken binnen en na de Mongoolse invasie van 1322 werd de stad zo grondig verwoest, dat ze nooit meer haar oorspronkelijke glorie zou terugwinnen. Nog een tip: een aantal avonturen in de boeken van een in 2005 overleden jeugdauteur spelen zich in en rond deze stad af. Welke stad?

FRAGMENT 6: uit ‘De Vuurvogel’ (Igor STRAVINSKY)(enkel titel van belang)(1 minuut)

07 LITERATUUR – Welke jaarlijkse Vlaamse literatuurprijs bekroont het beste Nederlandstalige jeugdboek van een Vlaams jeugdauteur uit het voorbije jaar? De meest recente winnaars: 2006: Jonkvrouw (Van Rijckeghem – Van Beirs); 2005: Cheffie is de baas (Kaat Vrancken); 2004: De Schepping (Bart Moeyaert). De prijs – die tot 1985 ‘Referendumprijs voor het Kinderboek’ heette – wordt uitgereikt door boek.be en wordt sinds 1990 vergezeld door een ‘jonger broertje’, een soort eervolle vermelding toebedeeld aan vier andere niet-winnende boeken. In 2000 werden gelijkaardige prijzen ingevoerd voor de best geïllustreerde jeugdboeken. Wij zijn echter al meer dan tevreden met de naam van de hoofdprijs.

FRAGMENT 7: I’m All Out Of Love (AIR SUPPLY)(intro)

09 SPORT – (met foto) Korte vraag. Wat is het enige juiste, specifieke verband tussen de namen die vervangen werden door de vraagtekens?

FRAGMENT 8: Back Street Luv (CURVED AIR)(onbekende maar ten zeerste aan te raden Britse progpopband)(fragment)

10 VARIA – (met foto) Een denkvraagje. De boosaard, in wiens macht gekerkerde K zich bevindt, is dol op puzzels. Hij stelt zijn gevangene dan ook de vrijheid in het vooruitzicht als hij de cel in de tegenoverliggende hoek weet te bereiken. De enige voorwaarde is, dat hij onderweg één maal, en niet meer dan één maal door alle 36 cellen komt. Alleen zijn eigen cel mag hij betreden zo vaak hij wil. Als dat mogelijk is, welke weg moet de gevangene dan volgen? Als antwoord dienen jullie straks één van de opgaveblaadjes mee in met het antwoordblad.

FRAGMENT 9: Father Of Day, Father Of Night (MANFRED MANN’S EARTH BAND)(minuut)

11 WETENSCHAP EN TECHNIEK – In 1961 komt de Amerikaanse wiskundige en meteoroloog Edward Lorenz, tijdens het ontwikkelen van een computermodel van de aardse atmosfeer, bedoeld voor weersvoorspellingen, tot een eigenaardige vaststelling. Om wat schot in de zaak te brengen rondt hij op een dag enkele oorspronkelijke waarden van vergelijkingen af tot op drie cijfers na de komma in plaats van zes. De gevolgen zijn gigantisch: Lorenz verkrijgt een geheel nieuwe weersvoorspelling, en verdere minuscule variaties in de initiële variabelen van zijn model resulteren telkens in enorm uiteenlopende weerspatronen. Lorenz concludeert dat het weer in wezen niet voorspeld kan worden. Hij zou gezegd hebben dat de slag van de vleugels van een zeemeeuw in Brazilië of China, in Texas een verwoestende orkaan tot gevolg kunnen hebben. Met welke naam werd dit in de chaostheorie belangrijke effect bedacht? Een film van 2004, waarin in tijdreizen en veranderingen aan het verleden met de toekomst gegoocheld wordt, draagt de zelfde naam.

FRAGMENT 10: Cocaine & Reefer (MUDDY WATERS)(minuut)

12 CANADA – (met foto) Actualiteit. Een vraagje dat elk doorwinterd quizzer natuurlijk heeft voorzien. Na vier jaar onderzoek ging in Canada op 22 januari het grootste proces ooit van start. Op de boerderij van deze 57-jarige, in 2002 opgepakte Canadese varkensboer werden resten gevonden van zeker zes in stukjes gehakte vrouwen; botsplinters, tanden en doorgezaagde hoofden met daarin delen van afgehakte handen en voeten waren begraven of lagen verspreid over de verschillende gebouwtjes van zijn land. Voor aanvang van het proces waarschuwde de rechter al dat de details van deze zaak erger zijn dan een slechte horrorfilm, en verschillende journalisten die inzage kregen in de verhoorverslagen zouden in therapie zijn vanwege de gruwelijke details. Pikant detail: volgens de aanklagers zou de boer in de gevangenis maar liefst 49 moorden op vrouwen bekend hebben, en om toch maar op een rond getal uit te komen zou hij nog een 50ste hebben voorbereid. Wat is de naam van deze psychopaat?
FRAGMENT 11: The Reckoning (ICED EARTH)(minuut)

  1   2   3   4   5


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina