Bescherm je pc Omdat elke surfer ten prooi kan vallen aan cybercriminaliteit, is een goede bescherming levensbelangrijk. Maar welk beveiligingspakket is nu het beste? En waarom betalen als het ook gratis kan?Dovnload 18.36 Kb.
Datum21.08.2016
Grootte18.36 Kb.


Bescherm je pc

Omdat elke surfer ten prooi kan vallen aan cybercriminaliteit, is een goede bescherming levensbelangrijk. Maar welk beveiligingspakket is nu het beste? En waarom betalen als het ook gratis kan?

Hoewel beveiligingssuites elk jaar uitgebreider, sneller en mooier worden, blijven virussen een reële bedreiging voor je computer. En zodra er eentje geslaagd is om je systeem binnen te dringen, is het moeilijk om ze weer buiten te krijgen.


De belangrijkste verdediging is meteen ook de eenvoudigste: zorg dat je computer up-to-date blijft. Dan hebben we niet alleen over de automatische update van Windows, maar ook over andere toepassingen die verbinding maken met het internet, zoals je browser of Acrobat Reader.
Daarnaast is een goede beveiligingsbundel essentieel. Die werkt het liefst in lagen en moet je pc proactief beschermen. De eerste beschermingslinie is de zogenaamde phishingfilter . Die zit meestal ingebouwd in je browser (ook in google-toolbar) en controleert in hoeverre een mail of webpagina betrouwbaar is, en of de mail wel echt afkomstig is van de afzender. Zo moet de weblink die genoemd wordt in een mail van - bijvoorbeeld - PayPal overeenkomen met het internetadres van PayPal.
Als de besmette pagina of mail toch door deze filters glipt, dan moet de firewall ingrijpen. Die moet verhinderen dat ongewenste bestanden worden binnengehaald. Daarnaast moet de firewall informatie blokkeren die van jouw pc naar het net wordt verstuurd.
Laat ook de firewall het afweten, dan kan de scanner nog steeds terugvallen op zijn virusdatabank . De scanner slaat dan alarm als het virus ook daadwerkelijk in de databank voorkomt.
Om nieuwere varianten van bekende virussen te herkennen en om specifieke patronen tegen te gaan, is heuristische detectie de tweede beschermingslijn. Heuristisch betekent dat je scanner virussen herkent aan de hand van verdacht gedrag. Stel dat je gemiddeld 20 e-mails per uur stuurt, en plots worden er dat 200, dan zal de heuristische scanner dat opmerken en melden dat er iets vreemd aan de hand is.
Raakt een virus toch langs deze beschermingslinies, dan hebben we een probleem. Toch kan de scanner dan nog uitkomst bieden. Bij latere updates kan het virus intussen bekend zijn, zodat je met een uitgebreide systeemscan alsnog het virus opspoort.
Een beveiligingsbundel moet waterdicht zijn, maar dat is niet voldoende. De scanner mag ook niet te veel impact hebben op de prestaties van je computer. Daarnaast is het absoluut niet de bedoeling dat een beveiligingssuite ingrijpt als we legitieme toepassingen willen draaien of als er een gewenste mail binnenkomt. Een laatste belangrijke eis is dat de software ons geen vragen stelt waarop de scanner eigenlijk zelf het antwoord moet weten. De perfecte beveiligingssuite ziet dat er gevaar is en blokkeert het, zonder ons daar mee lastig te vallen.

uit ‘het nieuwsblad’ 7/12/2007


Uitleg gratis anti-spyware software


Behalve virussen is er de laatste jaren een nieuwe plaag voor pc-gebruikers bijgekomen: spyware! Dit zijn programmaatjes die uw surfgedrag nauwkeurig in de gaten houden (en soms ook andere gegevens verzamelen) en deze informatie via uw internetverbinding doorsluizen naar externe partijen. Hierna kunt u geteisterd worden door advertenties (want spyware-makers willen meestal geld verdienen aan u).
Spyware kan zich uiten op de volgende manieren: ongewenste zoekbalken in Internet Explorer, een veranderde startpagina (vaak seks-sites), toegevoegde ongewenste favorieten, veel reclame pop-ups, etc. Ook wordt uw systeem er trager (omdat de geïnstalleerde spyware meestal opstart met uw pc) en soms instabieler van.

Spyware kan (zelfs zonder dat u het merkt) op uw pc komen door te surfen met een slechtbeveiligde versie van Internet Explorer (pas als u Internet Explorer 6 en Windows XP met Service Pack 2 heeft bent u redelijk beveiligd). Wilt u tijdens het surfen geen (of in ieder geval nauwelijks) kans lopen om geïnfecteerd te worden met spyware dan kunt u beter overstappen op internet browsers als Firefox en Opera (die vanwege het niet ondersteunen van Active X componenten en VB scripts veel veiliger zijn).


Een andere manier om besmet te worden met spyware is het downloaden en installeren van software die gebundeld is met software van derde partijen. Sommige gratis software wordt inclusief spyware geleverd (omdat de makers hier dan geld aan verdienen). Kijk dus goed uit welke gratis software u downloadt! Wilt u er zeker van zijn dat u 'schone' gratis software downloadt? De software op Gratis Software Site is spywarevrij (disclaimer: alle software op deze site wordt getest op spyware en is naar beste weten - wij doen altijd onderzoek naar nieuwe software voordat wij deze opnemen - spywarevrij. 100% zekerheid kunnen wij - en geen enkele site - u echter niet bieden. Scan daarom zelf ook regelmatig uw pc op spyware).  

Hoe komt u van de spyware af? Hieronder bespreken wij een groot aantal programma's die spyware verwijderen of de installatie ervan voorkomen. Spybot - Search & Destroy heeft onze voorkeur (vanwege de uitgebreide verdere mogelijkheden), maar ook Ad-Aware 2007 Free en AVG Anti-Spyware Free zijn heel goede spywareverwijderaars. En Windows Defender (voorheen Microsoft AntiSpyware) kwam in 2005 als beste uit een test van de Consumentbond. Windows Defender is een heel uitgebreid programma dat bovendien constant meedraait op uw pc. Meer gespecialiseerd in Trojans, maar ook tegen spyware te gebruiken, is a-squared Free. Handig als second opinion.

Omdat individuele spywareverwijderaars vaak niet alle spyware verwijderen wordt aanbevolen om meerdere naast elkaar te gebruiken: wat de een niet ontdekt kan de ander verwijderen. Dus gebruik bijvoorbeeld Spybot S&D en Ad-Aware - en voor continue bescherming kunt u daar Windows Defender (alleen voor Windows XP en Vista) nog aan toevoegen. Installeer niet meerdere continu draaiende anti-spyware-programma's: daarvan wordt uw pc veel trager. 

Een handig programmaatje voor de preventie van veel (maar niet alle) spyware is Spywareblaster. Spybot S&D en Windows Defender hebben trouwens ook tools om de installatatie van spyware te voorkomen.  Een alles-in-één-oplossing tegen spyware (die gebruikmaakt van de meeste hier genoemde software) is Hitman Pro. Dit programma is in feite een script dat de werking van veel anti-spywareprogramma's automatiseert. Kan handig zijn, maar sommige gebruikers maken melding van problemen met deze software. Meer gespecialiseerd (voor gevorderden) zijn CWShredder (tegen de CoolWebSearch-parasiet), Spywareguard (preventie, maar wordt niet meer verder ontwikkeld), HijackFree (informatie om handmatig te kijken of uw pc besmet is) en Hijack This (onder andere om Hijack This-logs te maken - wordt veel gevraagd op forums over anti-spyware). Een van onze favorieten om uw pc te bewaken is WinPatrol: Scotty de Windows-waakhond blaft als er instellingen veranderen op uw pc (en hiermee kunt u ook de installatie van spyware voorkomen). Vanwege de vele technische meldingen is dit wel een programmaatje voor gevorderden.

meer info: http://www.gratissoftwaresite.nl/softwareas.php


Om uw pc te beveiligen kunt u tegenwoordig uw beurs gesloten houden. Er zijn enkele behoorlijk goede gratis virusscanners op de markt, hoewel betaalde anti-virus-programma's meestal uitgebreider zijn en soms wat accurater uit tests komen!
De meest gebruikersvriendelijke gratis virusscanner is AVG Anti-Virus Free. Dit complete pakket biedt prima bescherming tegen virussen, heeft automatische updates en een aparte mailscanner, zodat u gelijk weet of een mailtje clean is of niet. Avira AntiVir Personal Edition Classic en avast! Home Edition zijn ook heel goede scanners, maar hebben zo hun eigenaardigheden. AVG Anti-Virus Free heeft daarom onze voorkeur.
Wilt u helemaal zeker zijn of vertrouwt u uw eigen virussoftware niet helemaal? Dan kunt u Bitdefender of ClamWin om een second opinion vragen. Deze pakketten scannen alleen op uw verzoek en bieden geen volledige bescherming!

let op: Installeer nooit twee residente virusscanners, zoals AVG Free, Avira AntiVir PE Classic, avast! Home Edition, Norton Anti-Virus, McAfee of Panda. Twee viruspakketten die tegelijk draaien 'bijten elkaar' namelijk en u krijgt er geen extra bescherming door. Als u al een betaald anti-virus-pakket heeft hoeft u dat natuurlijk niet te vervangen door gratis software - tenzij de updates verlopen zijn.
Een hulpmiddeltje om even snel de bekendste virussen te verwijderen is McAfee Avert Stinger. Dit werktuig biedt echter geen volledige bescherming! Daarvoor heeft u residente (= altijd draaiende) anti-virus-software nodig. Bekijk hier alle mogelijke gratis anti-virus oplossingen.

NB Als u ook een firewall gebruikt (wat aan te raden is), dient u de anti-virus software (en updaters en mailscanners) ONBEPERKT toegang te geven tot internet. Anders kunnen de zeer noodzakelijke updates voor uw virusscanner geblokkeerd worden - en dat is niet de bedoeling natuurlijk.

Bedenk wel dat u zelf de sleutel bent tot een goede beveiliging van uw pc! Open nooit verdachte mailbijlagen, kijk goed uit wat u binnenhaalt met uitwisselingsprogramma's als LimeWire (er staat veel rotzooi op P2P-netwerken: virussen, spyware enzovoort) en pas op wat u downloadt van websites.Bescherm je pc 11-12-2007

: buo -> werkgroepen -> werkgroep%20informatica
werkgroepen -> Diocesane pedagogische begeleidingsdienst
werkgroepen -> Ik ben er toch in geslaagd om toverkaarten te maken tot 20 zoals werd gevraagd op de
werkgroepen -> Materiaal enkel de cijferkaarten (van 1 tot en met 10) voorwaarden
werkgroepen -> Beste collega’s
werkgroep%20informatica -> Werkgroep informatica Buso ov1-ov2 ict samenwerkingsplatform BuO verslag samenkomst van 23 mei 2008 in Buso ravelijn Brugge
werkgroepen -> Verslag I. S. B. logo (groep midden-zuid) 17 maart ’05 Praktische mededelingen
werkgroepen -> Diocesane pedagogische begeleidingsdienst
werkgroepen -> Wg ortho’s 2006-2007: beginsituatie; inventaris ortho’s verbonden aan BuO scholen
werkgroepen -> Aanvang 3e trimester: maandag 19 april 2010 (1) Zaterdag 24 april ‘De Waterlelie’
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina